Šta je novo?

[A1] Kucni net

… gde je B1, a znaš da ima i B7, samo malo suzi poktivenost sektorom… ili sačekaj da neko mapira…

Ne znam dal smo se razumeli, mislim da ova aplikacija jos uvek ne podržava (ne vidi) B7

Prilozi

• Screenshot_2026-02-09-16-43-52-547-edit_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2026-02-09-16-43-52-547-edit_com.android.chrome.jpg
    23.7 KB · Pregleda: 92
… što i napisah, da niko nije mapirao B7 na lokaciji koju posmatraš…
Recimo ovde možeš videti da A1 nema mapiran B7:
… ali, zato Yettel uglavnom ima… zahvaljujući mojoj majci! 🙂
p.s. sad videh da je našla i b28 🙂 🙂 🙂

Poslednja izmena:
Ovde Dracula dobio 5g ruter ali mu nije radio 5g. Na slici liči 4 komada agregacija...

Imam nx520 i 5g paket, ali da, nije mi radio 5g uopste u kuci (stara gradnja, debeli zidovi...).
Kad sam stavio ruter bukvalno na terasu, proradio je 5g.
Ako treba nesto da se testira recite mogu da pokusam i da posaljem rezultate....

Inace da, zanimljivo je da MTS u mom gradu nema 5g jos uvek, nije do telefona iako su mi tako rekli u MTS-u, jer npr u drugom gradu mi radi 5g na istom telefonu i broju.
Ono sto je zanimljivo je sto znam coveka koji montira opremu u MTS i on tvrdi da A1 koristi MTS-ove bazne stanice i te antene, isto i Yettel, a oba imaju 5g samo MTS nema. 😀

Edit:
Sad sam video pitanje, evo kako izgledaju parametri kod mene kad se prebaci samo na 4g only:
1770653709393.png

Poslednja izmena:
Edit:
Sad sam video pitanje, evo kako izgledaju parametri kod mene kad se prebaci samo na 4g only:
Na onoj ranijoj slici imao si 4x agregaciju

1769009103750-png.524655

Bar tako mi izgledalo (ovo što piše band b3, b1, b3, b28) ako je to to. Znači ne mora uvek (sa ovim ruterom).

Na onoj ranijoj slici imao si 4x agregaciju

1769009103750-png.524655

Bar tako mi izgledalo (ovo što piše band b3, b1, b3, b28) ako je to to. Znači ne mora uvek (sa ovim ruterom).

Aha ok, sad kapiram sta znaci agregacija lol.
Pa da vidis sad iz nekog razloga nema toga, mada kazem promenio sam lokaciju modema (bolji signal je na ovoj lokaciji i za 4g), tako da je mozda do toga.
Isto je razlika sto to kad sam imao 4x agregaciju, modem je bio selektovan na 5g/4g/3g, a sad je na 4g only.
Ima i opcija 4g/3g nju nisam testirao.

Edit: A odradio sam jedan brzi speedtest, i 4g radi podjednako lose kako god okrenes, i sa tom 4x i sa ovom agregacijom, jednostavno je ovde kod mene preopterecen izgleda 4g.

Ja kad sam namestao prijatelju ima 50 posto 5G. Ali kad sam testirao 4G samo isto mi je samo 2CC radio. Mozda posle određenog vremena dobije 4CC... Nisam pametan. Ali kontam sto je rekao @Tilek
Da je svakako bolji TP link ako vec mozes da ostvaris popust.

Ove brzine postizem na mojoj lokaciji u A1 mrezi mereno na 5G telefonu. Za par meseci mi istice ugovor, ne znam da li bi ovo bilo dovoljno za koriscenje 5G duo paketa? Download je sasvim zadovoljavajuci, ali ne i upload...

Prilozi

• Screenshot_2026-02-09-19-33-22-125_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    Screenshot_2026-02-09-19-33-22-125_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    63.8 KB · Pregleda: 110
Уколико се закључи УО на даљину и током тестирања од 2 недеље одлучиш да вратиш опрему, каква је конкретно процедура? Зовеш истог агента да њему вратиш или можеш у било којој А1 пословници? Такође мора ли да се да оправдан разлог због ког одустајеш или то није потребно кад је овај тип УО закључен преко интернета ?

Ove brzine postizem na mojoj lokaciji u A1 mrezi mereno na 5G telefonu. Za par meseci mi istice ugovor, ne znam da li bi ovo bilo dovoljno za koriscenje 5G duo paketa? Download je sasvim zadovoljavajuci, ali ne i upload...

Pa download je skroz okej za 5g duo. Upload je manje bitan sem eto ako ne radis neki posao gde saljes ogromne fajlove, ako to nije slucaj onda je ovo skroz ok.
Tesko da ce svuda moci da se izvuce puna brzina, evo i kod mene cesto padne upload na 20 ali sta je tu je, i 20 je skroz korektno kad mi je jedina druga opcija mts adsl ili kabal, sa smesnim brzinama...

Уколико се закључи УО на даљину и током тестирања од 2 недеље одлучиш да вратиш опрему, каква је конкретно процедура? Зовеш истог агента да њему вратиш или можеш у било којој А1 пословници? Такође мора ли да се да оправдан разлог због ког одустајеш или то није потребно кад је овај тип УО закључен преко интернета?

Meni su rekli da mogu da odem u bilo koju a1 poslovnicu i odnesem ruter. Nisam ih pitao koja je procedura, ali mislim da je kao i sa svim stvarima na daljinu, samo odneses i kazes da ti ne odgovara, nema nista specijalno da moras da navedes, ali definitivno ces trebati nesto da potpises da raskinesjer si i kad si dobijao opremu potpisao ugovor...

Primetio sam da mi je upload ponekad slabiji na 5G telefonu nego na 5G ruteru na istoj lokaciji i povezanim na istu baznu stanicu i to osetno. Vrlo moguće da je stvar do jačine signala koji emituje uređaj nazad ka baznoj stanici, odnosno da telefoni nemaju snagu kao ruter. Već je pisano o tome na temi o 5G. Možda je čak i do optimizacije potrošnje baterije. Tako da ako vidite previše nizak upload na telefonu, vrlo je moguće da će na ruteru biti dosta bolji.

Pa download je skroz okej za 5g duo. Upload je manje bitan sem eto ako ne radis neki posao gde saljes ogromne fajlove, ako to nije slucaj onda je ovo skroz ok.
Tesko da ce svuda moci da se izvuce puna brzina, evo i kod mene cesto padne upload na 20 ali sta je tu je, i 20 je skroz korektno kad mi je jedina druga opcija mts adsl ili kabal, sa smesnim brzinama...
Trenutno imam optiku 200/200, ali je preskup osnovni paket, a nemam drugu opciju. Nemam mts optiku u zgradi, tako da ne mogu da koristim A1 optiku. Ranije kad sam imao ADSL 20/4, cesto me zezao i obican video poziv preko vibera, zbog malog uploada, pa kontam da bih mogao da imam problema. Ne uploadujem velike fajlove, tako da tu ne bih imao problema. Ping je isto solidan na 5G mrezi, 16-18-20ms.

Evo ja skoro godinu dana koristim a1 4g net gde god da odem. Svuda radi lepo. Sad se trenutno koristi u kuci u kojoj cu poceti da zivim za mesec dana. Uvece kad je najvece opterecenje moj paket 50/10 ima 35/12. Preko dna bije i do 80-100/15-20. Mogu u tubkucu da uvedem SN ali mi ne pada napamet da ima placam onolike novce. Trenutno 4g Kn placam 1100d. Uzecu i 5g kn po ovoj ceni od 1700d. Na toj lokaciji mereno telefonom ima 500Mb. Oba da placam bice vise nego duplo jeftinije od sn pakera. Imam eon van mreze,imam xplore,move,iris,tivimate tako da sam obezbedjen sto se televizija tice .

dok A1 isključivo koristi 3500MHz 5G i zato im je mapa "siromašnija". Ali su brzine svuda 1500+Mbps.

Ovo je sigurno?

Kad god pogledam A1 mapu, uvek mi automatski u glavi dođe, iako piše u legendi mape,, svetlo crveno pokrivenost 700 MHz, tamno crveno 3500 MHz.

Pitam čisto radi potvrde, jasno je da je A1 krenuo punom parom od samog početka, ali nisam mislio da je svugde 3500 MHz band za 5G.

A1 za sad nema 5G 700MHz.
A1 700MHz band za sad koristi isključivo za LTE signal.

Kada će početi da koriste i ostale bandove pa i 700MHz za 5G ne znam.

Šta piše u ugovoru za FUP za 5G KN? Ne bi trebalo da je isto kao i ua 4G. Trošim par zadnjih računa 700-800GB na 5G bi sigurno bilo više.

Da li stvarno zakljucavaju do 100mbps protok ili? Tipa uzeo sam danas kucni net plus i imam tacno 100mbps, prilikom aktiviranja skripte za zte mf296r stoji mi da je uspesan CA tj da se nakacio na oba (B1+B3)

Pitam zato sto ako stvarno rade lock na 100mbps da ne uzimam dzaba yagi antene od 11dBi i bacam pare ako necu dobiti niposto "bolje" rezultate.
Nisam uopste razocaran, samo me interesuje da li mogu da iscedim jos makar 10-20mbps iz njega, sa obzirom da DL test preko 16 plusa mi je uvek 140-150mbps-a.

Naravno da ograničavaju na 100Mbps, to piše u paketu. Jedino do njihovog speedtest servera, i još nekih njihovih internih servisa ne ograničavaju.

Dodatno, DL preko telefona će uvek bolje raditi od MF296R jer on ima samo 2CA (LTE Cat 6) a svi noviji telefoni su bar LTE Cat 12 ili bolji.

TR069
Jel ova stavka mora biti popunjena i aktivirana?
Ako želiš da ti oni rade update firmware-a i podešavanja rutera kad ih pozoveš, da, ako ne, ne mora.

Da li stvarno zakljucavaju do 100mbps protok ili? Tipa uzeo sam danas kucni net plus i imam tacno 100mbps, prilikom aktiviranja skripte za zte mf296r stoji mi da je uspesan CA tj da se nakacio na oba (B1+B3)

Pitam zato sto ako stvarno rade lock na 100mbps da ne uzimam dzaba yagi antene od 11dBi i bacam pare ako necu dobiti niposto "bolje" rezultate.
Nisam uopste razocaran, samo me interesuje da li mogu da iscedim jos makar 10-20mbps iz njega, sa obzirom da DL test preko 16 plusa mi je uvek 140-150mbps-a.

Da. U paketu 100/10 je ograničeno na 100/10. Ako sa njihovom krš ruterom postižiš zaista tu brzinu znači da imaš mnogo dobar signal, a to znači i da nećeš imati mnogo benefita od antena.

Da. U paketu 100/10 je ograničeno na 100/10. Ako sa njihovom krš ruterom postižiš zaista tu brzinu znači da imaš mnogo dobar signal, a to znači i da nećeš imati mnogo benefita od antena.
Onda sam ispao malo glup (malo vise), bolje da sam uzeo "5g" posto imam zaista jak signal od A1 i meni LTE na nekom drugom paketu ide 150mbps ceo dan (B1+B3) bez ama ikakvih problema sem oko ponoci kad ugase stanice.

Al dobro sta je tu je, 50mbps gore dole, bolje i 100mbps nego da sam ostao na adsl-u...

Kolega ima problem sa upload-om, nikako da pređe 5Mbps, gdegod pozicionirao ruter (TP Link NX520)
Download je dobar. Paket je kućni net 300/50.
Svaki predlog (tehničkoj podršci je pisano, čeka se odgovor) kako poboljšati upload/podesiti parametre je dobrodošao

IMG-e8896969a6e2a095737410fb92127535-V.jpgIMG-a58323a8fc5dea258f2430c0557e2425-V.jpg

Nazad
Vrh Dno