Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ima ovo objasnjenje
Jeftiniji aparati to rade jer (tačno) procenjuju da ćete sa tim aparatima koristiti jeftinu mlevenu kafu iz prodavnice. Zato korpe pod pritiskom (takođe se nazivaju korpe sa dvostrukim zidovima) varaju dodavanjem spoljašnjeg sloja korpi, koji usmerava kafu u manji prostor, stvarajući tako veštački pritisak.

Korpe pod pritiskom vam omogućavaju da iz jeftinih zrna i jeftinih aparata dobijete nešto što pomalo podseća na espreso, iako retko ima takav ukus. Štaviše, korpe pod pritiskom ne mogu da podnesu sveže mlevena zrna. Dodatni pritisak dobrih zrna uzrokuje da se zaguše.

Tu dolazi do izražaja korpa bez pritiska. Korpa bez pritiska koristi prirodne osobine samih sveže mlevenih zrna (kako dolaze u kontakt sa vodom i oslobađaju CO2) da bi povećala pritisak unutar korpe. Ovo omogućava vodi da bolje teče preko kafe i bolje izvlači ukuse.

Problem na koji ćete naići sa svojim Delongijem i korišćenjem svežih zrna kafe, visokokvalitetnog mlina za espreso i korpe bez pritiska jeste to što je 15 bara PREVIŠE pritiska. To je neophodno kada imate staru, prethodno mlevenu kafu koja je odavno ispustila sav svoj ugljen-dioksid. Međutim, za sveža zrna, obično vam je potrebno bliže 9 bara da biste dobili pravu količinu vode pri pravoj brzini protoka koja teče kroz vaša zrna. 15 bara u vašem Delongiju će vam eksplodirati iz pakovanja, što znači da ćete dobiti mnogo kanalisanja i zaista neravnomernu ekstrakciju.

Promena zvuka ima veze sa pritiskom. Ako je previše sitno mlevena kafa onda će biti i veće opterećenje za pumpu. Svakako treba naći pravu meru što se tiče granulacije, ne "samo" zbog opterećenja pumpe.
Kada sam prvi put mleo kafa je bila previše sitna. Pokrenuo sam ekstrakciju, aparat je probao, ukapirao da ne može i isključio se. Što ukazuje na postojanje zaštite.

Botomless verujem da nisu stavili jer ovako omogućavaju ljudima da koriste već mlevenu kafu, da ne moraju da kupuju mlin, a i da ne moraju da se mnogo bave pripremom paka. Dakle jednostavnija, jeftinija i brža upotreba.

Ja mogu da demantujem za dedicu e685 , kafa mi je odlicna iz fabriclog portafiltera i single dose cup, lavazza crema gusto zrno,meljem.je u przioni po pola kg, na 3ojku! Odlicna.krema,odlicam balans, 7.5 do 8.3gr u cup i odlicno ispadne! Koristim naravmo wdr i tamper naknadno kupljen!

Probao sam da meljem kafu sam za fabrički portafilter i naravno fabričku korpu. Jeste bolje u odnosu na korišćenje mlevene kafe iz vakum pakovanja, ali po meni i dalje daleko od botomless portafiltera i klasične duple korpe (u koju stavljam ~16g kafe).

Kupio i to,stigla jutros vagica,sad prob botomless ali mora tu mlon da radi, na 3jku iz przione ne uspevam da dobijen dobar rezultat! Brzo mi izlazi kafa,nema chanelinga!

Ali sto onda nisu stavili botomles,pa jeftinije bi im bilo i manje zezanja oko ovog.

Zato što ne može mlevena kafa iz supermarketa u botomles, niti u bilo koji konvencionalan espreso aparat.

Dobre korpe precizno izbušene uopšte nisu jeftinije.

Neće ništa da eksplodira. Ima nas ovde koji smo počeli sa takvim aparatima.

ma portafilter da li je botomless ili ne, ne pruza nikakv otpor tj u njemu se ne nabija pritisak vec u korpi...

Imam utisak kao da mesate botomless portafilter sa pressurised i non pressurised basket?

Postoji portafilter koji ima ventil, a u njemu bude obična korpa. Neki osnovni aparati imaju takvo rešenje.

Pumpa je 15bar, a ventil najčešće podešen oko 12bar, za premlevenu kafu.

Aha... To nisam znao... Znaci portafilter je pressurized... U tom slucaju, onda ima veze 😀
Ali covek je pricao iznad o DeLonghi Dedici koji nema takav portafilter...

Kupio juče u DM-u BIO espresso mlevenu kafu od 250g. Po recenzijama ima visoku ocenu. Mogu reći da je kafa odvratna, ružno miriše. Ne pomaže ni mleko. Pa da ne pogrešite i vi.

Kupio juče u DM-u BIO espresso mlevenu kafu od 250g. Po recenzijama ima visoku ocenu. Mogu reći da je kafa odvratna, ružno miriše. Ne pomaže ni mleko. Pa da ne pogrešite i vi.
Rekao bih po korisničkom imenu da si iz Niša?
Možeš da probaš Yaka kafa (Obilićev venac), imaju u zrnu ali i mlevenu. Onda imaš Coffeebox preko puta gimnazije Bora Stanković, odlična Gvatemala, mogu da samelju.
Ali suma sumarum, bez sopstvenog mlina, botomless portafiltera sa standardnom korpom nećeš moći da izvučeš maksimum od svog aparata.

Možeš da probaš Yaka kafa (Obilićev venac), imaju u zrnu ali i mlevenu. Onda imaš Coffeebox preko puta gimnazije Bora Stanković, odlična Gvatemala, mogu da samelju.
Ali suma sumarum, bez sopstvenog mlina, botomless portafiltera sa standardnom korpom nećeš moći da izvučeš maksimum od svog aparata.
Sopstveni mlin je najbolja kupovina....
Botomles po meni nije nesto sto je neophodno za kvalitetnu kafu....

Mlin, PID na mašini zbog kontrole temperature, eventualno IMS sito i tuš. Sve ostalo je vise kozmetički .

Iz Niša sam, ali u Bgu živim. Hvala svakako na preporuci. Ima neko preporuku gde kupovati kafu u Bgu ?

Korpe pod pritiskom vam omogućavaju da iz jeftinih zrna i jeftinih aparata dobijete nešto što pomalo podseća na espreso, iako retko ima takav ukus. Štaviše, korpe pod pritiskom ne mogu da podnesu sveže mlevena zrna.
Da li si ti realan? Ko te je nagovorio na ovu teoriju?

Sopstveni mlin je najbolja kupovina....
Botomles po meni nije nesto sto je neophodno za kvalitetnu kafu....

Mlin, PID na mašini zbog kontrole temperature, eventualno IMS sito i tuš. Sve ostalo je vise kozmetički .
Ovaj citat vam je osnova!

+++++++++++++++++++++++++++++
Tamne kafe se melju na 800 obrtaja! Ko ima takav mlin?

To sporo ili brzo?

Koliko je kritično, da li je sa 700 ili 900rpm uništena tamna kafa?

Znači ručni mlin propo?

To sporo ili brzo?

Koliko je kritično, da li je sa 700 ili 900rpm uništena tamna kafa?
Kada se kafa melje razvija se velika temperatura. Manje obrtaja, manji skok temperature.
Ovo su nijanse koje nece većina osetiti.

@kzs12 to mi je hvala jasno, nego podatak od 800 spada u koju kategoriju? Optimalno? Brzo, sporo?

Da li je Opus sa 350rpm hendikep za takva zrna?

Znači ručni mlin propo?
Nije. Tu su negde u mom slučaju, plus Opus ima veći prečnik kamena, pa je efektno verovatno kontakt sa zrnom još značajno sporiji.

Kupio sam kod Kalenić pijace espresso kafu koju su mi samleli na licu mesta. "Moja tašta ne pije svašta". Bili ste u pravu. Sada je espresso daleko bolji nego sa kupovnim vakumiranim kafama.

Ima li neko iskustva za kapsulama za Lavazza blue i A modo mio sisteme? Burazer me smara da mu to uzmem za rodjendan a nemam gde da ih probam da vidim valja li cemu. A koliko sam video na KP to izgleda niko ne donosi iz Madjarske
Jedino sto sam skontao je da u proseku bude oko 40-50 din kafa po kapsuli.

Propala i metla pa se živi 🙂

Vakumirana, u većini slučajeva, nije mlevena za espresso. Ili je bacite ili je "premeljite".
Jednom mlevenu kafu nije moguće iznova mleti.

Ima li neko iskustva za kapsulama za Lavazza blue i A modo mio sisteme? Burazer me smara da mu to uzmem za rodjendan a nemam gde da ih probam da vidim valja li cemu. A koliko sam video na KP to izgleda niko ne donosi iz Madjarske
Jedino sto sam skontao je da u proseku bude oko 40-50 din kafa po kapsuli.
Lavazza standard i samo oni prave kapsule za te aparate. Pored cene, ograničen si samo na Lavazza kafe. Ako baš mora aparat na kapsule, Nespresso je bolji što se tiče i cene i izbora kafa / kapsula.

Tu sam kafu bacio i neka tamna prženja koja nisam uspeo da proizvedem u upotrebljiv ristreto, ni sa 1:1.

Nazad
Vrh Dno