Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kada sam Gorenju ( Hisense ) prijavio kvar, realno sam očekivao da dođe do problema, natezanja. Ipak, jedini problem su bili novogodišnji i božićni praznici zbog kojih je popravka malo kasnila. Sve ostalo od prijave njihovom centru u Novom Sadu, pa do kontakta servisera i same realizacije popravke je prošlo bez i najmanje naznake da može doći do izbegavanja njihovih zakonskih obaveza po garanciji.
Tražili su serijski broj klime, račun, overen garantni list od strane montažera i to je to.

Najfascinantniji rezultat ovog foruma je to što ima na stotine stranica za čitanje i na stotine istih problema, a uvijek se iste klime preporučuju. Zatim se novi ljudi na forumu žale, dok se stalni članovi „trude“ da riješe problem, a da ni kod sebe nisu ništa uradili. Ljudi kupe klimu na preporuku s foruma, budu nezadovoljni, prelistaju 200–300 stranica i nakon jedne do dvije sezone postaju stručnjaci koji dijele savjete drugima, i tako ukrug. Fascinantan smo narod; što kažu – da nas nema, trebalo bi nas izmisliti.

Ovo ljeto sam u komšijinu novu, savršeno izolovanu i jako malu vikendicu ugradio Dimstal klimu. Koliko se sjećam, to je ista grupacija kao i Midea, samo za austrijsko tržište. Čim je zahladilo, vikendica je napuštena. Znači, isto kinesko smeće; čak ni za austrijsko ili njemačko tržište nije ništa bolje. Ima i Kesser itd. Kako sada to opet nekome preporučiti ili kako da neko zdravog razuma to kupi...

Tako ti se zalomilo i realno nije pravilo, a moglo se desiti sa bilo kojim brendom. No, tebi se desilo sa Gree i razumem da više ne želiš isti više da kupiš.
Priča sa servisom je uvek ista, bez obzira koji servis ili serviser bio i bez obzira o kom komadu tehnike da pričamo. Oni uvek ponavljaju neku svoju priču i vrte u krug kako bi te obeshrabrili u nameri da istraješ. Negde to prođe, a negde ne.
Nije problem sto se zalomilo i jasno mi je da nije pravilo. Kvarovi ili problemi se desavaju ali isto tako se isti moraju resiti. Ali da 4 ipo meseca ne mozes da resis problem sa jednom najobicnijom klimom?
Da ti serviseri vrse dijagnostiku preko telefona gde pitaju korisnika sta se desilo i onda kazu 'AHA ZNAM JA STA JE TO, MORA NOVA SPOLJASNJA', da tu klimu niko ni posteno pogledao nije. Da li ima viska gasa, manjak gasa, da li taj kompresor radi kako treba, ne radi, sta se tu uopste desava kada klima toliko bruji i ne moze da greje? Pa jesu li oni servis ili su samo najobicniji monteri i kada nesto podje po zlu samo cupas i stavljas komplet sve novo?!
Trazio sam da se posalje servis iz nekog drugog mesta jer ocigledno ovaj koji je meni lokalan nije sposoban da resi taj problem. Rekli su da ce tako biti i opet mi posalju ove sto rade dijagnostiku preko telefonskog poziva.
Valjda je u cilju servisa, a i samog zastupnika da se resi problem musterije. Nisam trazio da mi nista poklone, da urade nesto na svoju stetu ili da ja imam neku korist od toga.
Bio bih zadovoljan da su mi tu klimu popravili i da je radila onako kako je to i predvidjeno.

Zato kad kupujes klimu, bojler, fen za kosu, biciklu, ne kupujes ono sto zelis i hoces, vec ono iza cega ima ko da stane, kad ti uzme pare, u prevodu gledas majstora-prodavca, a ne marku i brend. Na zalost zivimo u Srbiji i tako je sa svim stvarima.

Опет се враћамо на то да морамо бити информисани више од сервисера како би смо имали све релевантне податке и информације. Пуна ми је глава којекаквих информација...

Tebi nije, ali se isto tako moglo zalomiti da jeste, za bilo kakvu glupost ili ozbiljnost koju serviser sam bez podrške uvoznika ne može rešiti

Kad sam kupovao klime za grejanje zvao sam bar 15 firmi. Pricali su uzmi ovo a nemoj ono, ali ni jedan nije rekao nemoj Mideu. Da li imaju vecu marzu na njoj ne znam, ali se nisam prevario. Ne greje kad radi defrost ali nije 3000eur i greju obe sasvim ok. Gle cuda, jedna je grejala top celu zimu a nema grejac tacne.
Ljudi jako malo pominju Samsung, imao sam on/off Samsung sa kojim sam se hladio 12-13 godina bez ijednog problema, kontam da je inverter vrlo korektna i za grejanje, jedino sto mi je bila skuplja jer su mi trebale dve klime.

Опет се враћамо на то да морамо бити информисани више од сервисера како би смо имали све релевантне податке и информације. Пуна ми је глава којекаквих информација...
Joj a tek laži od uvoznika za mogućnosti grejanja i hlađenja u kojima ladno podmeću Španiju kao reper u grejanju ili podatak da grejanje radi i na -20. Evo ja javno obećavam da ću da se obesim na Terazijama ako ova moja Hisense to može. Ne može, u to sam se uverio na -13 jer je mučeni kompeesor nenormalno urlao da me je bilo sramota od komšije. Pitanje je da li i to reklamirati, da li ići na povraćaj novca?

Pročitao sam deo stranica na ovoj temi. Imam višegodišnje iskustvo sa klima uređajima. Koristim Gree on/off klimu u dnevnoj sobi već 15 godina i radi bez problema, greje do - 5 pristojno, a na nižim temperaturama već slabo. Klima je 9000 btu, soba je 10,5m2.U spavaćoj sobi(iste veličine) imam Haier 12000 btu inverter klimu, staru nekoliko godina, ona bez problema radi i na nižim temperaturama, uključuje DF povremeno.
Razmišljam da zamenim on off Gree sa nekom inverter i takođe u prizemlju u sobi od 21m2 da stavim inverter 12000 btu. Primarno za grejanje i služilo bi kao glavno grejanje.
U neki uži izbor su mi došle Daikin Sensira Ftxc35e /rxc35e, LG S12eq i Gree Clivia 12.
Ako neko ima mišljenje i iskustvo sa ovim uređajima bio bih vam zahvalan na odgovoima?
Dve klime planiram da kupim pa ne bih imao za skuplje od ovih modela, jer je potrebna i montaža (i demontaža stare Gree).

20 inkusur kila 23 ako se ne varam mala jedinica u dzep da je stavis 🙂 dzaba hisense teska ko tuch duplo teza kad ne radi poso vise mi ni to nije merilo... bitno je da ne trosi lepo modulira u 36 kvadrata a greje i na minusu za razliku od hisense koje se usere kad se priblizi nuli ...teska jedinica plus A+++ A+++ a modulaciju ispod 1c nisam vido ...nista mi vise nije merilo samo prakticno da vidim i osetim ......dve ove sirotinjske vs jedan hisense bice manja potrosnja za 50posto i bices u kupacim gatjama na -5 🙂 i te dve spoljne imaju vecu kilazu nego jedan hisense za iste pare 🙂
Znam u pravu si verovatno e sad neznam koji model uporedjujes hisense. Ali ok vidim da ga pljuju svi. Zanima me koliko dugo rade te klime. Nesmrzavaju nerade defrost cesto i tako to. Posto nepise a verovatno i nemaju grejac spoljne...

Ako klima dobro greje u Španiji, onda sigurno dobro hladi u Norveškoj. Takve modele treba kupovati 😀
I onda samo laganica kad ti treba grejanje, ides u Spaniju, kad ti treba hladjenje ides u Norvesku i tako sve u krug.
Al eto nama musterijama nista ne odgovara 🤣

U prevodu: "If you are homeless, just buy a house" 😎

Pročitao sam deo stranica na ovoj temi. Imam višegodišnje iskustvo sa klima uređajima. Koristim Gree on/off klimu u dnevnoj sobi već 15 godina i radi bez problema, greje do - 5 pristojno, a na nižim temperaturama već slabo. Klima je 9000 btu, soba je 10,5m2.U spavaćoj sobi(iste veličine) imam Haier 12000 btu inverter klimu, staru nekoliko godina, ona bez problema radi i na nižim temperaturama, uključuje DF povremeno.
Razmišljam da zamenim on off Gree sa nekom inverter i takođe u prizemlju u sobi od 21m2 da stavim inverter 12000 btu. Primarno za grejanje i služilo bi kao glavno grejanje.
U neki uži izbor su mi došle Daikin Sensira Ftxc35e /rxc35e, LG S12eq i Gree Clivia 12.
Ako neko ima mišljenje i iskustvo sa ovim uređajima bio bih vam zahvalan na odgovoima?
Dve klime planiram da kupim pa ne bih imao za skuplje od ovih modela, jer je potrebna i montaža (i demontaža stare Gree).
Nemoj Cliviu, slabo greje , jeste da modulira nisko, ali tad i duva prohladno. Znam is iskustva kod kolege koji je ima. Ja sam iz tog razloga uzeo amber pro 12 i nisam se pokajao za sad. Greje za sve pare. Kad odrzava temperaturu trosi izmedju 600 i 700 vati. Za Daikin nemam iskustva , pa necu ni da pricam.

Za gree muse nas 10 podnelo zahtev za reklamaciju za isti problem, a ovi iz energy neta svakom kazu kako se prvi put neko zali na taj problem...
Ma samo kad sam se resio te bede, cak su bili kod mene za vreme korone da me ubedjuju dva sata kako je ta klima spejs satl, uspeo da izboksujem od energy neta i njihovom trosku da demontiraju prvu muse i da se ugradi druga novija muse, a ta jos gora, nije joj radila druga i cetvrta brzina, tj na drugoj brzini zakucao kompresor na 300w i ni da makne ma sta god da pritisnes na daljinskom, pa su donosili drugi daljinski, a taj daljinski premoscen da druga brzina bude treca, a cetvrta peta, opasni su prevaranti, pa na kraju izboksujem da se ta skine i ugradi midea extreme o trsosku giga***** koja radi bez problema.

Tebi nije, ali se isto tako moglo zalomiti da jeste, za bilo kakvu glupost ili ozbiljnost koju serviser sam bez podrške uvoznika ne može rešiti
Taj serviser ima ceo uređaj na stanju, pa ako se nešto desi, serviser rešava kvar, a on se posle pegla sa uvoznikom.

A moj brat uzeo nagovorili ga ovi u gigatronu Bosch CL3000 Set 35 WE 12ica , citam da za hladjenje nema problema sa njom dok joj grejanje nije jaca strana , 5000 dinara usb dongle da moze na aplikaciju sa play store-a haha haos , nije jos ugradio, videcemo.

Baš tako kao što si napisao

80 000din CL3000 12tica? 😱

U 10 prodavnica je ima za 50ak hiljada, coolshop prošle god prodavao 18ticu CL4000 za 55-60 000...

Nemoj Cliviu, slabo greje , jeste da modulira nisko, ali tad i duva prohladno. Znam is iskustva kod kolege koji je ima. Ja sam iz tog razloga uzeo amber pro 12 i nisam se pokajao za sad. Greje za sve pare. Kad odrzava temperaturu trosi izmedju 600 i 700 vati. Za Daikin nemam iskustva , pa necu ni da pricam.
soba je 10,5m2.

Gree (pa ni Cliviju koja je još kud-i-kamo "kulturna") nikako u tako mali prostor, sem eventualno ako izolacije nema i ako zidovi nisu 10cm, pritom barem tri spoljna!!!
U suprotnom je za očekivati tipično Gree ponašanje -> pregrevanje pa pauza satima i satima (histereza +2/-1C od zadate, mereno gore kod nje).

S' tim rečenim, moram da se ne složim sa ostatkom.
Niti slabo greje niti modulira nisko (može ali neće, 95% vremena ne silazi ispod ~450-550w). Šta više, jako je "agresivna", na 500w duva prilično toplo, na startu se zaliće i do 1600w (može se ograničiti doduše), često pregreva, i kada je u adekvatnom prostoru (min 30m2 sa izolacijom za 12-icu) gotovo da se i ne gasi (pa je i potrošnja nešto veća nego što je nužno neophodno).

Evo mojih danas u BG-u (veći deo dana blizu nule sa užasnom košavom i ne baš malom vlažnošću (70-80%)), obe 12-ice, jedna u potkrovlju ("Stan 2" - 37m2, gornji grafik) druga u prizemlju ("Kuhinja" - 32m2 njenih + 9m2 hodnik bočno koji zajednički greje sa drugom klimom, donji grafik), sve odlično izolovano 👇

@Dasu

Za adekvatnu preporuku, daj još detalja o prostoru (izolacija zidova/poda/plafona, visina plafona, pozicija klime, orijentacija, greju li se okolne prostorije/stanovi) i crtež/osnovu ako je moguće 🙂

Prilozi

• Screenshot 2026-02-10 at 21-39-37 Tapo A_C – Home Assistant.png
    Screenshot 2026-02-10 at 21-39-37 Tapo A_C – Home Assistant.png
    208 KB · Pregleda: 88
80 000din CL3000 12tica? 😱

U 10 prodavnica je ima za 50ak hiljada, coolshop prošle god prodavao 18ticu CL4000 za 55-60 000...
73000 je kada se uzima na kredit ovako za kes je oko 64000 a ima i za 49000 da se nadje po onlajn prodavnicama , usb dongle je 5000 🤣 ako hoces 3 godine garancije 3500 doplata u gigatronu , cak nude 7500 ako hoces 5 godina garancije doplatu 😆 nije los ovaj Bosh haha. Odrase te ko jarca a verujem za 300 evra isti kvalitet moze da se nadje.

Pa dobro, svestan si da su te odrali.

Klima može da se nađe za 49000, što je relativno razumna cifra.

Gree (pa ni Cliviju koja je još kud-i-kamo "kulturna") nikako u tako mali prostor, sem eventualno ako izolacije nema i ako zidovi nisu 10cm, pritom barem tri spoljna!!!
U suprotnom je za očekivati tipično Gree ponašanje -> pregrevanje pa pauza satima i satima (histereza +2/-1C od zadate, mereno gore kod nje).

S' tim rečenim, moram da se ne složim sa ostatkom.
Niti slabo greje niti modulira nisko (može ali neće, 95% vremena ne silazi ispod ~450-550w). Šta više, jako je "agresivna", na 500w duva prilično toplo, na startu se zaliće i do 1600w (može se ograničiti doduše), često pregreva, i kada je u adekvatnom prostoru (min 30m2 sa izolacijom za 12-icu) gotovo da se i ne gasi (pa je i potrošnja nešto veća nego što je nužno neophodno).

Evo mojih danas u BG-u (veći deo dana blizu nule sa užasnom košavom i ne baš malom vlažnošću (70-80%)), obe 12-ice, jedna u potkrovlju ("Stan 2" - 37m2, gornji grafik) druga u prizemlju ("Kuhinja" - 32m2 njenih + 9m2 hodnik bočno koji zajednički greje sa drugom klimom, donji grafik), sve odlično izolovano 👇

@Dasu

Za adekvatnu preporuku, daj još detalja o prostoru (izolacija zidova/poda/plafona, visina plafona, pozicija klime, orijentacija, greju li se okolne prostorije/stanovi) i crtež/osnovu ako je moguće 🙂
Zidovi su od siporeks blokova, dosta debeli, ali nema stiropora. Prozor i balkonska vrata su sedmokomorni pvc Rehau sa alu roletnama, dole u prizemlju drveni sa roletnama.
Greju se sobe, kupatilo i kuhinja povremeno.
Mene interesuju ta tri modela klime. Vidim da je Maxy pisao da ima Lg S12eq, pa me interesuje kako se pokazala ta klima sad u januaru kad je bilo baš hladno.
Dakle jedna klima treba u sobu na spratu 10,5m2, a druga u sobu na prizemlju 21m2.

Nazad
Vrh Dno