Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Поздрав свима. Колико озбиљно може бити улубљење на средини горње цеви алуминијумског рама? Ради се о улубљењу чији је пречник отприлике величине јагодице малог прста. Бицикл је Bergamont Grandurance rd5 гравел.

Иначе се не вози по офроуду, нема скокова и сличних егзибиција.

Uvek postoji mogućnost da se napravi pukotina, a možda je već i ima. U tom slučaju bih smatrao da nije bezbedno. Ako je nema, proveravati učestalije da li se pojavila. Aluminijum je krut i sklon pucanju pod opterećenjem.

Sirok je pojam "aluminijumski ram"

On moze biti od obicne jeftine aluminijumske cevi a moze biti i dvostruko ili trostruko tanjen koji je tanak kao limenka koka-kole.

jedna velika zabluda na tu temu...
Sto se tice ostecenja aluminijum je bas shit po tom pitanju,
bolje ostecen karbon, nego aluminijum koji je nepopravljiv i uvek puca ponovo.

Pozdrav! Pošto nema ni jedan Brevet u ovom delu Srbije, odvažili smo se da 23. maja ove godine organizujemo prvi put. Ruta je zanimljiva, pored Dunava. Povezuje Negotin, Donji Milanovac i Kladovo. Pošto su blizu granice Bugarske i Rumunije, pokušaćemo da ga ispromovišemo i kod njih, tako da očekujemo da bude međunarodni. Ako je neko zainteresovan, dobrodošao! 🚲

Prilozi

Sirok je pojam "aluminijumski ram"

On moze biti od obicne jeftine aluminijumske cevi a moze biti i dvostruko ili trostruko tanjen koji je tanak kao limenka koka-kole.

jedna velika zabluda na tu temu...
Sto se tice ostecenja aluminijum je bas shit po tom pitanju,
bolje ostecen karbon, nego aluminijum koji je nepopravljiv i uvek puca ponovo.
Па да, зато сам написао о ком бициклу је реч. У питању је гравел који је тежи и робуснији од просечног бицикла те врсте.

Jel ima neko preporuku za solidnu hr traku ? (do sad sam imao coros h808 ili tako nesto, ali je prestala da radi )

Neki mid range do max 80 eu recimo.

Za te pare ima da se kupi Garmin Premium ili Garmin Pro traka, nema potrebe dalje da trazis ako hoces toliko da platis.

Garmin HRM Pro je malo skuplja od 80

Jel ima neko preporuku za solidnu hr traku ? (do sad sam imao coros h808 ili tako nesto, ali je prestala da radi )

Neki mid range do max 80 eu recimo.

Imam tri različite trake, Geoid od 20-30eur, Garmin HRM Plus (došla u bundle uz Edge 840) i Polar H10 imam nekoliko meseci, ona nešto izbija pomenuti budžet.

Polar H10 sam nedavno testirao uz dvanaest kanalni EKG na specifičnom testu opterećenja i greši +/-1bpm.

Polar može da radi i jednokanalni EKG uz odgovarajuću aplikaciju, koja se dokupljuje. I zapravo radi sasvim pristojan posao.

Za redovnu upotrebu, sve tri rade sasvim korektno, trake od Geoid i Garmin sam oprao po, možda i 100x ručno i najmanje 20x svaku u mašini. Obavezno ubacivanje u kesu za pranje veša.

Na Geoid i Garmin sam zamenio baterije, kada sam posumnjao na neispravno merenje, a zapravo su samo beležile gluposti usled mojih ventrikularnih ekstrasistola. Dakle, baterije nisu bile za zamenu.

Bukvalno još nisam probao lošu HRM traku, bez obzira na cenu 🙂

Imam tri različite trake, Geoid od 20-30eur, Garmin HRM Plus (došla u bundle uz Edge 840) i Polar H10 imam nekoliko meseci, ona nešto izbija pomenuti budžet.

Polar H10 sam nedavno testirao uz dvanaest kanalni EKG na specifičnom testu opterećenja i greši +/-1bpm.

Polar može da radi i jednokanalni EKG uz odgovarajuću aplikaciju, koja se dokupljuje. I zapravo radi sasvim pristojan posao.

Za redovnu upotrebu, sve tri rade sasvim korektno, trake od Geoid i Garmin sam oprao po, možda i 100x ručno i najmanje 20x svaku u mašini. Obavezno ubacivanje u kesu za pranje veša.

Na Geoid i Garmin sam zamenio baterije, kada sam posumnjao na neispravno merenje, a zapravo su samo beležile gluposti usled mojih ventrikularnih ekstrasistola. Dakle, baterije nisu bile za zamenu.

Gledao sam i polar h10, ali.u principu first hand iskustvo je bitno.

Koju bi uzeo da sad kupujes recimo između Polar i Garmin?

Msm meni nije potreban neki advance metric, da je precizna i da funkcioniše dugo.

Traka koju imam je bukvalno umrla bas brzo, menjao bateriju, ali ne pomaze.

Garmin HRM Pro je malo skuplja od 80
sorry mislio sam da je jefftinija...

traka za puls bukvalno je senzor koji najcesce crkava od svih.

najcesce "crkne" sama traka a ne senzor, a itrake bas znaju biti krs
pojede je znoj ili od pranja popucaju elektrode, i tada obicno mozete senzor da preselite na novu traku jer su sada uglavnom sve trake medjusobno kompatibilne.

Mozda ce zvucati kao glup savet ali traka ne voli previse pranje,
ili bar budite nezni kada je perete, osetljivija je nego sto je to prikazano na uputstvu
jeftinije trake cesce crknu, i imaju svega 2 elektrode, ove sa vise elektroda valjda zato duze i traju

posebna prica su vrljavi senzori... o tome ne vredi ni pricati
Znoj nagriza senzor, progrize gumu, ono resenje sa sraficima je katastrofa, sve to pojede so iz ljudskog znoja

Trake crkavaju neminovno, prvo pocne da brljavi da se gubi, i da vas nervira i prodje dosta vremena dok skontate da je za kantu
Garmin premium koliko ja znam iz mog iskustva je najizdrzljivija traka u opste, a pro nisam znao da je toliko skuplja, sa njom moze i da se pliva pa racunam da je jos izdrzljivija, ali za 110eur se bas i ne isplati.

Потребан савет. У потрази сам за новим бициклом и чак сам договорио куповину једног гравела, али сам на крају одустао због улубљења на раму (делом и због ваших одговора на овој теми пре неки дан 😁).

Морам да признам да сам се погубио мало међу силним врстама и подврстама бицикала. У суштини, возио бих највише асфалт, уз повремене изласке на земљане стазе, ништа претерано екстремно. Пошто планирам да возим дуже туре, можда и понеку вишедневну, треба ми што бољи спој брзине и удобности. Како у том контексту оцењујете овај бицикл? Нашао сам да је то циклокрос, али не видим која је разлика у односу на гравел.

^^Ogroman ram i vozio covek kome je i on bio mali 😀

Gledaj karbonskog drumasa ako hoces da vozis danima, a ne teski aluminijumski gravel

Disclaimer: moja iskustva sa trakama su uglavnom sa trkačkih treninga. Trajanje vrlo retko preko 2 sata. Na biciklu ih nosim i 10+ sati u toku dana, ali mnogo redje. Na godišnjem nivou, traku nosim (i perem) više od 3 puta sedmično. Ali imam tri, pa kad koju uzmem.

Gledao sam i polar h10, ali.u principu first hand iskustvo je bitno.

Koju bi uzeo da sad kupujes recimo između Polar i Garmin?

Msm meni nije potreban neki advance metric, da je precizna i da funkcioniše dugo.

Traka koju imam je bukvalno umrla bas brzo, menjao bateriju, ali ne pomaze.

Uzeo bih Polar, jer nije velika razlika u ceni, a svidela mi se ideja sa EKG. Kada je na testu opterećenja zabeležen VES, na jednokanalnom EKG koji je beležio Polar se video artifakt. Nije moguće zaključiti da je u pitanju VES, ali je na istoj poziciji i zabeležio je da se desila neka nepravilnost.

Ako bih kupovao kao racionalan kupac, od moje tri, Garmin bi mi bio treći izbor, uzeo bio Geoid i odmah bih kupio rezervnu.

sorry mislio sam da je jefftinija...

traka za puls bukvalno je senzor koji najcesce crkava od svih.

najcesce "crkne" sama traka a ne senzor, a itrake bas znaju biti krs
pojede je znoj ili od pranja popucaju elektrode, i tada obicno mozete senzor da preselite na novu traku jer su sada uglavnom sve trake medjusobno kompatibilne.

Mozda ce zvucati kao glup savet ali traka ne voli previse pranje,
ili bar budite nezni kada je perete, osetljivija je nego sto je to prikazano na uputstvu
jeftinije trake cesce crknu, i imaju svega 2 elektrode, ove sa vise elektroda valjda zato duze i traju

posebna prica su vrljavi senzori... o tome ne vredi ni pricati
Znoj nagriza senzor, progrize gumu, ono resenje sa sraficima je katastrofa, sve to pojede so iz ljudskog znoja

Trake crkavaju neminovno, prvo pocne da brljavi da se gubi, i da vas nervira i prodje dosta vremena dok skontate da je za kantu
Garmin premium koliko ja znam iz mog iskustva je najizdrzljivija traka u opste, a pro nisam znao da je toliko skuplja, sa njom moze i da se pliva pa racunam da je jos izdrzljivija, ali za 110eur se bas i ne isplati.

Sam band (traka) je u celoj priči potrošna, pa je očekivano da će da crkava. Trudim se da moje trake operem što brže nakon treninga i to pod mlazom vode, a na svakih nekoliko pranja pod mlazom vode, operem jednom u mašini. Baš mi je gadno da vidim da neko nosi traku koja se beli u slojevima. Em je ružno, em je nehigijenski, em će traka brže da strada od naslaga soli.

Потребан савет. У потрази сам за новим бициклом и чак сам договорио куповину једног гравела, али сам на крају одустао због улубљења на раму (делом и због ваших одговора на овој теми пре неки дан 😁).

Морам да признам да сам се погубио мало међу силним врстама и подврстама бицикала. У суштини, возио бих највише асфалт, уз повремене изласке на земљане стазе, ништа претерано екстремно. Пошто планирам да возим дуже туре, можда и понеку вишедневну, треба ми што бољи спој брзине и удобности. Како у том контексту оцењујете овај бицикл? Нашао сам да је то циклокрос, али не видим која је разлика у односу на гравел.

Kao neko ko vozi rekreativnog i ne prelazi stotine nego desetine kilometara po vožnji, savetovao bih ti drumaša i da ne silaziš sa asfalta (ako je moguće). Gume 23 ili 25 i asfalt, po meni je najudobnija vožnja.

28-30 je udobnije

• Like
Reagovanja: PJ

Razmisli o trekingu.
Zavisi i šta si do sada vozio i šta je tvoj pojam ne/udobnosti.

Хвала на препорукама, браћо.

Razmisli o trekingu.
Zavisi i šta si do sada vozio i šta je tvoj pojam ne/udobnosti.
Годинама сам возио трекинг. На њему сам доста експериментисао са дебљином гума и дошао сам до тога да ми 35-38мм највише одговарају. Друмаша никад нисам возио, али сад имам жељу да пређем на бицикл са дроп баром.

Kao neko ko vozi rekreativnog i ne prelazi stotine nego desetine kilometara po vožnji, savetovao bih ti drumaša i da ne silaziš sa asfalta (ako je moguće). Gume 23 ili 25 i asfalt, po meni je najudobnija vožnja.
Ако узмемо у обзир какав је асфалт код нас, нарочито уз тротоар, колико је вожња са толико танким гумама уживање, а колико патња?

35mm moze sigurno na CX bicikl, 38 nije 100% moralo bi da se proba 🙂

Ако узмемо у обзир какав је асфалт код нас, нарочито уз тротоар, колико је вожња са толико танким гумама уживање, а колико патња?
Ja ih naduvam malo manje (90PSI,oko 6 bara) i onda nisu baš toliko osetljive. Meni je to uživanje. Kao lađa. Ali vozim samo po asfaltu...

Na fejsu je izašao ovaj gravel, možda ti bude zanimljiv.

Prilozi

• Screenshot_2026-02-08-09-03-42-522_com.opera.browser.png
    Screenshot_2026-02-08-09-03-42-522_com.opera.browser.png
    1 MB · Pregleda: 63
Videh juče taj oglas. Da nije u Jagodini, otišao bih da ga vidim, da ga stavim na trenažer.

Mogu ja da odem da pogledam taj Gravel u Jagodini ako ste i dalje zainteresovani. Samo ja iskreno ne bih uzimao - vidim da nema hidrauliku, a i kakav je to gravel kad nema ni jedan navoj ni na ramu ni na viljuškama za nosače tereta, sem 4 komada za držače boca.

pa ima race gravel i adventure gravel 🙂

Nazad
Vrh Dno