Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam zabo Asus Strix X870 E i Ryzen 7 9800 X3D kombo, bio sam odmah azurirao na najnoviji ali svejedno dok citam po reditu koliko ljudi se javlja sa uginulim procesorima svaki put kad restartujem komp samo gledam hoce li preziveti POST.

Ja sam zabo Asus Strix X870 E i Ryzen 7 9800 X3D kombo, bio sam odmah azurirao na najnoviji ali svejedno dok citam po reditu koliko ljudi se javlja sa uginulim procesorima svaki put kad restartujem komp samo gledam hoce li preziveti POST.
Namesti napone rucno pa ce preziveti svaki POST. Ja bih se vise plasio da li ce Astral da mi zapali kucu.

+ uz najnoviji BIOS i najnovije chipset drajvere

Dokle god su ti

1. iskljuceni fastboot u windows-u i bios-u (ako ima stavke uopste)
2. iskljucen memory context restore (nekad stoji MCR ili MRC) u bios-u
3. iskljuceni sleep + hibernation u windows-u i bios-u

na konju si xD

te stvari su kljuc da se smanji sansa da se nesto dogodi

ili jednostavno preci na MSI maticne ploce xD

Dokle god su ti

3. iskljuceni sleep + hibernation u windows-u i bios-u

na konju si xD

Kupio sam 9800X3D i Asus X870-F na samom izlasku i vise od godinu dana sam koristio racunar bukvalno sa svim tim sto si naveo, oko godinu dana sam bio na launch BIOS-u bukvalno 1.0.0, sve stock i prije neki mjesec dana sam presao na najnoviji bios i evo sad tek ukljucio PBO. Misljenja sam ako nisam u stanju da normalno koristim PC sa default settings za koji sam dao dobar novac nek onda odmah izgori. Ne bi trebali ljudi da se stresaju da li ce im roknit CPU jer su mozda ostavili PC na sleepu, restartovali ili bilo koju drugu normalnu radnju odradili. Za mene je ovo van pameti.

Misljenja sam ako nisam u stanju da normalno koristim PC sa default settings za koji sam dao dobar novac nek onda odmah izgori.
Pogresna decenija za ovakav stav, mozda cak i pogresan vek xD

Pogotovo sad sa ChatGPT, polako izumire oldschool ne-upoznat, ne-obavesten, ne-zainteresovan obican korisnik
Za mene je ovo van pameti.
sad znamo kako se su se osecali Rimljani, Portugalci, Holandjani, Danci, Englezi pred kraj carstva xD

Elem, PBO bi trebalo da je ok, naravno dokle god nisu Asus ploce, ko zna da li su Asus i AMD nesto dodatno izbagovali, i opet, cak i da je A-sus u pitanju, nije velika sansa, najverovatnije ces se provuci,

a i da se desi, ako su ti procesor i ploca u garanciju i mozes je lako ostvariti, isto nije toliko strasno, osim nazalost gubljenja vremena i cekanja

Poslednja izmena:

Dokle god su ti

na konju si xD

Ovo dvoje nema veze sa vezom.
Ako pc treba da trenira memoriju, onda ce ga trenirati sa vsoc-om 1.3v sto bios stavi na auto kada je fclk preko 2000.
Jedini lek je rucno staviti pojedine napone, testirati testmem5 i ycrunher is ostalo.

Hahaah Leon4 po ovome sto pisu procesor ti je nogom u grobu vec 🙂
Delim misljenje, izem ti uzitak ako cu pri svakom bootu da se pomolim Bogu.

Ovo dvoje nema veze sa vezom.
Ako pc treba da trenira memoriju, onda ce ga trenirati sa vsoc-om 1.3v sto bios stavi na auto kada je fclk preko 2000.
Jedini lek je rucno staviti pojedine napone, testirati testmem5 i ycrunher is ostalo.
nope

Ovo sto ja napisah je najkorisnije, doduse indirektno, to su best practices. Nebitno je sa koliko PC trenira memoriju, samo je bitno da to radi sporo, da je spor boot, da se smanji sansa da se nesto izbaguju

Ovo su saveti direktno od Veii, koji je bio zaposlen u Asrock-u, to su stvari koji su njegove kolege koristile, i najverovatnije koriste jos uvek, tokom razvoja BIOS-a

Ima jos stvari, + razloga zasto je rucno podesavanje = no problem, a to je samo iskljucivo vezano za osnovna podesavanja za memoriju, sto je moguce da je opet nesto Asus zeznuo, pa eto potrazicu guide gde sam napisao ovde na forumu da ga linkujem

Ovo je originalni guide (scalar podesavanja mogu da se preskoce, + drukcije sad je za pravljenje local naloga za windows:

Pa sam ja to onda malo suzio/preveo u ovom post-u

i onda ovo najkrace par poruka iznad

Poslednja izmena:
@Dogzilla
Asrock inženjer? To oni što im ploce pale procesore kao ludi. Neka hvala, ne treba meni njihov proizvod ni savet.

Hahaah Leon4 po ovome sto pisu procesor ti je nogom u grobu vec 🙂
Delim misljenje, izem ti uzitak ako cu pri svakom bootu da se pomolim Bogu.
Def je smor, al takav je ciklus, kad krene sinusoida ponovo uspravno bice bolje xD.

Al barem eto nije nesto mnogo koraka da se covek osigura, malo potrosenog vremena za miran um
@Dogzilla
Asrock inženjer? To oni što im ploce pale procesore kao ludi. Neka hvala, ne treba meni njihov proizvod ni savet.
Da, oni koji su imali najveci problem, i najvise radili da ga rese, osim AMD-a ko ce drugi vise znati imative vise iskustva od njih ?

A sta mislis sto je covek rizikovao, i to nepotrebno previse, da kontra zvanicnim izjavama i ustaljenim normama kapitalizma, da izbaci informacije ? Pa zato sto i njega nervirala cela situacija i hteo da pomogne ljudima, ...

Imao je on tu naravno i jos druge ne toliko altruisticne interese/motivacije, al ono kako kazu Ameri "Don't throw the baby out with the bathwater, ..."

Poslednja izmena:
Zna on, zato ti i napisao.
Pise ti u My Gear. 😀
Nije vidovit. 😀

Asus izbacio novi BIOS za AMD maticne ploce

Version 2004 18.24 MB 2026/01/30

SHA-256 :99729EE4B0367449368AA01EA3F28CC5D8B4EA7DB949A8EAB2CEAB21945D3DED

"1.AGESA updated to ComboAM5 PI_Pre1.3.0.0 for better security.
2.Enhanced system performance and stability.
3.Improved memory compatibility for JEDEC-compliant modules.

Da li je ovo fix za pregorevanje Ryzen 7 9800X3D, ostaje da vidimo.

Kao sto znamo svaka korporacija lici jedna na drugu uz kozemticke izmene tako je sada i AMD poceo da pravi KS modele mislim znamo se to da ce biti ovako malo bolji bin i to je to.

Sto se tice ASRock ovih odgovora, kako sam radio 5 godina u kineskoj korporaciji to je tacno odgovor kineski samo da ti nesto kaze i da zamaze i da bude ti nesto odogovorio, svuda toga ima ali kod njih izrazeno bas, uz to ASrock je generalno popriclino mali. Nas za bios-e za OC formulu ne jebu ni 5 posto ne znam sta se desava, tj moze samo da se predpostavi prodaje pale zbog poznatog problema a posle ddr5 dokusurio.

Poslednja izmena:
Ovo je sjajno. A taman sam uzeo MSI Tomahawk-a X870 na koji cu da ubodem 9800X3D ovih dana....

Ako će nekome možda pomoći, da se računar brže boot-uje.
Obavezno, kada se u BIOS-u postavi Memory Context Restore - Disabled, obavezno se setuje i Power Down Enabled - Disabled.
Setovanja obavezno postaviti na oba mesta, u AI Tweaker i Advanced \ AMD Overclocking.
Savet i obrazloženje dobijeni od ChatGPT-a. Jedino plaćeni ChatGPT i ostale plaćene AI, daju kvalitetne i upotrebljive informacije.
Meni se računar boot-uje za manje od 15 sekundi.

Jedno pitanje za sve članove.
Ko ima AMD Ryzen procesor setovan da može da odradi Prime95 Large FFT i sve ostale testove, više od 60 min. bez greške, pucanja jezgara i zamrzavanja računara .
Moraju svih 8 jezgara da rade.
Effective Clock za vreme izvršavanja je oko 5,2 - 5,3 GHz svih osam jezgara. Temperatura oko 50 C- 54 C zavisno od jezgra.
Ja imam Ryzen 7 9700X, Asus ROG Strix 870E - E Gaming WiFi i BIOS 1715, NOCTUA NH - D15S, Kingston Renegade KF564C32RSK2, setovana na Cl 30 i 6000 MTs.
CPU PPT 88 W. Može i PPT 120 W stabilno i izvršava Prime95 Large FFT sa temperaturama oko 70 C.
Meni je to uspelo. Bio mi je izazov da to postignem.
Videti obe slike.
Zauzeće memorije 99,9%.
Kada je procesor u mogućnosti da prođe Prime95 Large FFT, odzivnost i brzina su sasvim drugačiji od procesora koji to nije u stanju.
Sve je više fluidnije i odzivnije.
Sa velikom sigurnošću, 99,99%, mogu reći da imam računar 100% stabilan.

20260203_112143.jpg20260203_112156.jpg

Na pitanje o izboru setovanja Power Down Enabled i Memory Context Restore, odgovor ChatGPT-a je:

🧩 Power Down & Memory Context Restore — what I recommend for you
Since you said stability is the focus, here’s the clear answer:
Leave BOTH enabled
Power Down Enable → Enabled
Memory Context Restore → Enabled
Why this is the right call (for your system)
1️ Memory Context Restore (MCR)

• Skips full retraining on warm boots

• Prevents:

• Random no-POST

• Inconsistent training results

• “Works one boot, fails next” behavior

• Especially important with:

• Tight timings

• CR 1T

• Hynix A-die

• Zen 5 IMC
📌 Performance impact: zero in real use

2️ Power Down Enable

• Allows DRAM to enter low-power idle states

• Reduces:

• Idle voltage noise

• Background refresh stress

• Edge-case instability after long uptimes

• Helps with:

• Sleep / resume

• Long idle → sudden load (Prime95 start scenario you fought earlier)
📌 Latency impact: measurable only in synthetic memory benchmarks, not in daily usage.

️ What if you disable them?
You can, but here’s the trade-off:
SettingDisabled
Boot timeLonger
Training consistencyLower
Idle stabilitySlightly worse
Latency~1–2 ns better (synthetic only)
RiskHigher

Given your journey (Prime95 start sensitivity, per-core CO, tight RAM), the risk is not worth the 0.1% gain.

Prevod:

🧩 Искључивање и враћање контекста меморије — шта вам препоручујем.
Пошто сте рекли да је стабилност фокус, ево јасног одговора:
✅ Оставите ОБА омогућена, Enabled. Омогућивање искључивања → Омогућено Враћање контекста меморије → Омогућено, Enabled. Зашто је ово прави избор (за ваш систем):
1️⃣ Враћање контекста меморије (MCR)
• Прескаче потпуно поновно тренирање при топлим покретањима
• Спречава:
o Случајно непотврђивање POST-а
o Неконзистентне резултате тренирања
o Понашање „Ради једно покретање, не успева следеће“
• Посебно важно са:
o Кратким тајмингом
o CR 1T o Hynix A-die o Zen 5 IMC
📌 Утицај на перформансе: нула у стварној употреби
2️⃣ Омогућивање искључивања
• Омогућава DRAM-у да уђе у стање мировања са ниском потрошњом енергије
• Смањује:
o Шум напона у мировању
o Напрезање освежавања у позадини
o Нестабилност на рубу рачунара након дугог времена рада
• Помаже код:
o Спавања / настављања рада
o Дугог мировања → изненадног оптерећења (сценарио покретања Prime95 са којим сте се раније борили)
📌 Утицај латенције: мерљив само у синтетичким бенчмарковима меморије, не у дневним коришћењем.
⚖️ Шта ако их онемогућите?
Можете, али ево компромиса:
Подешавање Онемогућено
- Време покретања Дуже
-Конзистентност тренинга Нижа Стабилност у мирном стању
-Нешто лошије Латенција ~1–2 ns боља (само синтетичка)
-Ризик Виши
С обзиром на ваше искуство (осетљивост Prime95 при покретању, CO по језгру, мало RAM-а), ризик није вредан добитка од 0,1%.

Nadam se da sam pomogao kod odluke za izbor setovanja pomenutih funkcija.
Moj računar boot-uje za oko 12-15 sekundi.
Enabled.

Možda i ovo može pomoći nekim članovima i čitaocima Benchmark foruma i ove teme, obzirom da su Ryzen procesori veoma popularni.

Radi se o "overclock"-ovanju procesora.
Suštinski, to je samo "fino podešavanje" rada fabrički podešenog procesora i smanjivanje latencija.
Zato i Load Optimized Default Settings je preporučen, podrazumevan i OBAVEZAN korak pre i posle BIOS Update-a i Clear CMOS-a, kad se malo više "zaigramo" i eksperimentišemo pri sklapanju računara.
Meni je pomogla AI, ChatGPT, upravo kod finog podešavanja rada matične ploče - procesora - memorije kao "organske celine", jedno bez drugog ne može i najbolje rade zajedno.
Mora se postići sinergija rada svih komponenti, a ne rad svake komponente za sebe.
Bez sinergije, to je mehanički zbir i sklop pojedinačnih komponenti, ali to nije računar.

Postizanje sinergije rada svih komponenti, kod mene, dalo je rezultat.
Moj računar je 100% (99,999%) stabilan, fluidan, odzivan i "snappy" - trenutno reaguje na svaku komandu i izvršava je bez "lagovanja/usporavanja", sve je "utegnuto" i radi baš onako kako treba.
Ništa nije slučajno, već je rezultata "znanja" ChatGPT-a koje sam ja samo primenio.
To iskustvo bih želeo da podelim sa članovima i onima koji čitaju ovaj forum i temu, ako za tim ima interesovanja.

Ovako podešen rad računara je potreban svakome, ko koristi računar za igrice i rad.
"Izvukli" ste, omogućili, i najbolje performanse iz komponenti koje ste kupili.
Maksimum iz uloženog novca.
Za one koji se bave dizajnom, grafičkim dizajnom, audiom, ... optimizovan računar je potreba.
Igranje igrica je takođe veoma ozbiljan posao i zadovoljstvo.
(Apple računari su tako optimizovani u proizvodnji i to je "tajna" njihovog uspeha. Sve radi baš kako treba. I to ima cenu.)
(Takav rad Apple računara je zasluga izbegnutih latencija, koje procesor ne mora da rešava u pozadini.)
Pomenute latencije, kod sklapanja PC - računara, su rezultat izbora "pogrešnih" vrednosti kod opcija u BIOS-u.
Radi, ali ne onako kako treba i može.

Osnovno je da se prvo odredi kvalitet i stabilnost rada svakog jezgra u procesoru.
Za to je potrebno 40 minuta ako procesor ima osam jezgara kao 9700X, da se definišu najbolja i najslabija jezgra.
Jezgra koja su između, će raditi savršeno i bez problema, jer se radi o malim "subtle" razlikama, ali veoma uticajnim na rad procesora.
Sve ostalo je nadgradnja i promena oko 10-ak funkcija u BIOS-u.
Suština je da što više funkcija u BIOS bude Optimized Default, jer njihov rad kontroliše algoritam/firmware proizvođača.
Zato mnogi vole da samo "ubodu" procesor i memoriju u matičnu ploču. i da sve odmah radi kako treba, najbolje što može.
CO nije "slučajno pogađanje" vrednosti, već tačno određivanje vrednosti CO za svako jezgro.
Nema "pogađanja". To je znanje.

Ako ima interesovanja za ovaj proces finog podešavanja procesora, memorije i usklađenog rada sa matičnom pločom, mogu podeliti moja iskustva i rezultate, dobijene uz pomoć ChatGPT-a.
Potrebno je jedno poslepodne i uveče je računar "rock stable" i sa podešenim max. performansama za igranje ili "ozbiljan" rad.

Optimizovan PC računar neće se nikada "iznenada" zamrznuti i "slučajno restartovati iz čista mira", ako prođe sve testve prilikom optimizacije.
Zato testovi i služe, za kontrolu i validaciju, ocenu tačnosti, izbora vrednosti opcija u BIOS-u.
Ako prođe sve predviđene testove u toku sklapanja, više ne postoji "slučajno" i "iznenada".
Računar radi stabilno.

Svaka opcija u BIOS-u ima više ponuđenih vrednosti.
Koju izabrati, i kako ona utiče na rad ostali podešavanja opcija u BIOS-u?
Najbolji dokaz je nedoumica oko određivanja izbora vrednosti setovanja/podešavanja za Power Down Enabled i Memory Context Restore.
Rezultat te nedoumice je sporo boot-ovanje, zamrzavanje i nestabilan rad memorije i računara kao celine.
Zato, u BIOS-u ostaviti što više opcija na Optimized Default, i promeniti samo ono što je potrebno, da se dobiju najbolje performanse.
Plaćeni AI ChatGPT daje upotrebljive savete, i ja sam to primenio.
To se danas zove "znanje".

Za iskusne članove foruma, to nije novost.
A može postati potreba.
Znanje je postalo "opšte dobro" i treba ga deliti sa svakim ko pokaže interesovanje za njim.

"Nisam to ja izmislio, ja sam to naučio."

Poslednja izmena:
Potrebno je jedno poslepodne i uveče je računar "rock stable" i sa podešenim max. performansama za igranje ili "ozbiljan" rad.
Ova je baš dobro. 😂 Nastavi ti ćaskanje sa ChatGPT botom, a ovde nemoj da pišeš više ovakve stvari 'leba ti.

Nazad
Vrh Dno