Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Gotovo je nemoguce videti jer je nalepnica direktno zalepljena preko originalne jakim lepkom, i tesko je odlepiti bez ostecenja.

Imam paket porucen 01.01.2026
U pitanju je UC....HU
Zadnje azuriranje pokazuje Budampest (zaglavio u Madjarskoj)
Nemam info dal je kod nas na carini, vredi li ih zvati i pitati po tracking broju?

Kod mene 3 uc stoje jos od 7. Januara kod "local delivery office". Probao sam jedan refund gde mi je prodavac rekao da ce da ih pozuri. Ne znam kakvu magiju misli da izvede ali ako ne stigne sutra, vracam 2000 novcica

Kod mene 3 uc stoje jos od 7. Januara kod "local delivery office". Probao sam jedan refund gde mi je prodavac rekao da ce da ih pozuri. Ne znam kakvu magiju misli da izvede ali ako ne stigne sutra, vracam 2000 novcica
Ma batali novcice, vracaj kintu. Ja jos nisam pokrenuo refund.
Pise da je trebalo da stigne izmedju 22 i 27 Januara.

To sto pise na Aliju nema veze s mozgom vec je procenjeno vreme.

Carinu nema svrhe da zoves za te pakete i dobices genericki odgovor koji ti nista ne resava.

Cak i da mrdne kad budes zvao, to je uvek slucajnost i nikad reakcija na tvoj poziv.

inace, juce u paketomat stavljena jedna UC...HU narucena 25.12., 2 oko tog datuma jos kasne.

GPC Nis.

Imam paket porucen 01.01.2026
U pitanju je UC....HU
Zadnje azuriranje pokazuje Budampest (zaglavio u Madjarskoj)
Nemam info dal je kod nas na carini, vredi li ih zvati i pitati po tracking broju?
Meni je neki dan stigli od 7.12. a još se nadam jednom od 03.12! 🤣

Cekaj, kako ti je LA stigao sa cn expres preko Simanovaca, jel imao CN broj, ili sad i Madjare salju na njih?

Na pracenju, ovaj paket nikad nije imao LA...HU broj. Pre poletanja iz kine je imao AP broj pa CN kod nas. CN nalepnica prelepljena preko LA...HU i naplacen pdv na 29$ vrednosti sto je ispalo 580. Znaci ako ne dignemo vile i baklje, jebace nas jos vise

Skinuo sve etiekte sa fenom 🙂
Ja ne vidim ni jednu cenu kod kineza.
PDV 22din.
A posiljka je poslata 22. jan. Brzo stigla.
Fora je u tome sto je posiljka narucena kao ponovno slanje adaptera od strane trgovca jer prvobitni nije stigao a ja otvorio dispute.
Kupio sam za 0.09eur i platio postarinu 1.67eur. Znaci ukupno 1.76. Od cega li je 22din ko zna.
Moram da pohavlim prodavca Essager. Zagubio se 1 adapter. On mi je sada posalo 2 adaptera i usb kabl.

A obratite paznju i na onog gore nekog kurira u HU. To do sad nisam vidjao na paketima.

Prilozi

• Screenshot 2026-02-05 142357.png
    Screenshot 2026-02-05 142357.png
    3.2 MB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
I ja sam odlepio sve tri nalepnice za KUMI sat i nigde ne pise cena, niti CN broj za pracenje, vec dva AP broja. Na aliju je sve vreme bio CN.
Dobra stvar je da naplacuju PDV na pravu cenu koju smo platili, a ne na neke sa kataloga ili bez popusta.

Preuzeh CN pošiljku od PE kurira, doplata 200 dinara na paket vrednosti od 38$. Kako oni obračunavaju ovo - nemam pojma.

A koje su ovo CNG... posiljke i kako se one prate, pretpostavljam da to nije isto, i nije normalan internacionalni format? Isto bio Aliexpress standard...

A koje su ovo CNG... posiljke i kako se one prate, pretpostavljam da to nije isto, i nije normalan internacionalni format? Isto bio Aliexpress standard...
CNG je pocetni kod koji dobijaju svi paketi prepostavljam dok su na nivou rasporedjivanja i pripreme za odnosenje ili kako god od strane kineskih logistika.
Meni se jednom desilo da se 2 paketa zaglavilo na CNG i stajalo dosta dugo tipa 15-20 dana, i u jednom trenutku je sam Ali uradio automatski refund.
Kad se utvrdi koja logistika, koja zemlja, kada i slicno, prepostavljam da tada CNG zamenjuju sa buducim pravim tracking codom. Mada se desi da se nekad i zameni i taj sledeci. Videli samo da se desava da LA predje u CN npr. Svakako su tu neki codovi koji se mogu pratiti po raznim logistikama.

Poslednja izmena:
Juce mi stize obavestenje na viber od poste, kaze da mi je prispela posljika pj...rs od posiljaoca feilinks logistics, danas mi stize da je ocekujem u toku dana i bukvalno pise "iznos za uplatu je 121 din." i kontakt postara.
Sad ja znam da nisam nista narucio u zemlji i nije mi jasno sta se desava, doneo to postar, placeno tih 121 dinar, kad ono konektori koje sam narucio sa alija. Broj za pracenje ide CN... i nije bilo izbora za dostavu "AliExpress Selection Standard". E sad na samom paketu nema nikakav kontakt od posiljaoca "CN Express" iz simanovci, jedino sto negde u cosku pise "verdnost *" i ispod "VAT Fee: 121" brate na osnovu cega sta kako ko gde?!
Sami konektori su kostali 5.5 evra i dostava besplatna, ova smrdljiva podrska mi oduzela 2 sata od zivota i nista ne znaju. Da bi ista "proverili" traze zvanican dokument poste da je placeno i sta je placeno.

Ja bih razumeo da sam dobio obavestenje, neki racun "naplaceno to i to na osnovu toga toliko", ovo ko da mi neko gura ruku u dzep.

Shipping koji platis na Aliju i carinski troskovi nisu ista stvar.

VAT je PDV i PDV je oduvek zakonski trebalo da se naplacuje na sve to sto kupis na Aliju ali cesto nije.

20% od 5.5 evra je 1.1 evro.

1.1 evro je okvirno to sto su ti naplatili tako da eto sta ti je naplaceno.

Mana ove Simanovci logistike je i sto se takvi paketi cuvaju u posti kao lokalni, dakle 5 dana, dok se regularni internacionalni cuvaju valjda 20, pa i to treba voditi racuna da se slucajno ne vrate...
Znaci i tu smo na gubitku 😉

CNG je pocetni kod koji dobijaju svi paketi prepostavljam dok su na nivou rasporedjivanja i pripreme za odnosenje ili kako god od strane kineskih logistika.
Da, duze vremena mi stoji ta bez promene broja, i ima samo pocetni Caniao treking, valjda ce se odglavi samo da ne ode na CN...

Drugari nisam dugo kupovao na Aliju. Kako ono ide za skidanje novca? Uplatio sam 100€ i pre toga imao 0.5€ i porucio sam sat vrednosti 104$ i skinuto mi 94.45€ tj pise da je rezervisan taj iznos. Da li treba da prodje neko vreme pa ce vratiti tih ~6€? Koliko se secam dok sam cesto kupovao provizija je bila 1%.
Intesa je upitanju.

@Izvinjavam se. Nadjoh post gde kolega pise da banka rezervise malo vise novca dok transakcija ne bude gotova i onda vrate taj mali visak i bude skinut tacan iznos koliko kosta proizvod.

CNG je spojen sa još nečim što je naručeno istog dana ili iz iste prodavnice. Nema direktnog praćenja za takve pošiljke.

Svakako cng broj ima samo u tranzitu kroz Kinu. Dobice drugi broj kasnije.

Moj paket je najpre imao CNG................ zatim AP................... zatim na pracenju bio CN................. i konačno pri uručenju PJ..............RS uz naplatu

Sada mene zanima jedna druga stvar, ako imam vise CN............. paketa koje očejujem da stignu u slično vreme, logično da ću za svaki da dobijem PJ ....... RS broj koji ćemi poslati na Viber, međutim ja na osnovu tog broja ne znam koji je tačno predmet stigao jer nigde ne mogu da nađem vezu između CN............. i PJ...........RS kodova odnosno koji CN odgovara kojem PJ.
Malo je konfuzna priča

Poslednja izmena:
na osnovu tog broja ne znam koji je tačno predmet stigao

Tako je. Jedino što možeš je da na aliju baciš pogled na tracking. Kada bude pisalo customs complete ubrzo nakon toga dobija PJ-RS. Jedino ako istim letom dobiješ više paketa i svi u kratkom vremenskom intervalu prođu carinu, u tom slučaju nećeš moći da ispratiš.

@Lanikor ja se sa tobom oko placanja poreza potpuno slazem, ali gde je potvrda ili sta god sta sam platio i kome? Mene ne muci jedan evro vec me muci to sto nigde nepise sta sam platio, kome, na osnovu cega, zasto, gde ide novac..

Alternativa ti je da za LA...HU, LR...NL i slicne varijante koji nisu CN placas 250 dinara (posto je i to poskupelo izgleda) za otvaranje paketa koji odu na carinjenje (gde isto ne dobijes papir da ti je to naplaceno) plus carinski troskovi koji cesto mogu da budu slobodna procena carinika jer on odlucuje koliko si zapravo platio pa se ti ubedjuj s njima.

Da je transparentno skroz, nije. Da je jeftinije, jeste.

Stigao mi danas HDMI pošto mi je trebao ugaoni a ovde ga nešto nisam uspevao naći i nešto mi je baš potanak u odnosu na sve ostale koje imam (još je kao 8K što mi uopšte nije bilo bitno) što me navodi na sumnju u kvalitet iako za njega stoji odlična ocena na osnovu velikog broja ocena i prodaje...

Prilozi

• IMG_20260207_162404.jpg
    IMG_20260207_162404.jpg
    114 KB · Pregleda: 45
^^ Pa nema tu alternative. Ako cemo po zakonu, onda neka sve bude otvoreno. Ko ti uzima pare, zasto, koliko, na osnovu cega... Znaci neki racun, potvrda... to bi bilo obavezno, a ne ovako... daj tol'ko i tol'ko i tu je kraj.

Nazad
Vrh Dno