Šta je novo?

Xiaomi 17/17 Ultra

• Začetnik teme Začetnik teme Sync
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Džaba trenutno
Screenshot_20260121_213108.jpg

Nije loša..

The Xiaomi 17 Ultra is among the best phones for taking pictures currently on the market, possibly the best. It's got a superb main camera that is nearly flawless at both its native focal length and at 2x zoom, in good light and at night. The new continuous zoom telephoto is excellent at the extremes (and at the intermediate levels too, though it could have easily been two fixed stops at both ends), and the ultrawide is better than most in daylight, solid at night. The selfie camera is a welcome improvement in detail and AF capability, too.

Superb main camera, surprisingly good ultrawide, excellent telephoto across its entire (admittedly narrow) zoom range

..ali vrhunska kamera ne sme da ima ove mane, bar ne na Ultra modelu sa ovakvim hardverom i visokom cenom.

The Xiaomi 17 Ultra boasts wide ranging video recording capabilities, including a feature-rich Pro mode and Dolby Vision for most quality settings. The actual footage leaves a little to be desired in terms of sharpness across the board, though global properties are generally top-class. Stabilization on the main camera is a bit of a disappointment, but the ultrawide and the telephoto are rock-steady.
  • Main camera's video stabilization is subpar; video quality in general is just alright.
  • Camera app is brimming with features and modes, and it can be overwhelming.
  • Camera ring can be prone to accidental actuation, feels like a solution in search of a problem.
  • Shorter minimum focusing distance on the telephoto camera would have been appreciated.

Dobar telefon ali je sramota što ponovo ponovo izbacuju Ultra model sa softverom koji nije ''ispeglan'' do kraja, najveća nebuloza je to što trenutno ima lošije video snimanje od 2 godine starog 14 Ultra.

Još malo da ''utegnu'' softver kamere i biće to odlično. A i sada kamera ne deluje lošije Oppo Ultra. Najveći problem trenutno je video snimanje u nekim uslovima, koje je slabije od prethodnih Xiaomi Ultra.

Kamere deluju baš loše. Da li je ovo na testu Gsmarene neki faličan decentriran primerak koji se raspada iznutra ne znam, ali Vivo X200 Ultra je keva za ovo ako poredim fotografije na sajtu. Šta ovi pišu za ovaj uređaj i kakvu mu ocenu daju je preterano i kao neka satira. Verovatno su plaćenici kao i ostali. Ili veze nemaju sa fotografijom (čekam da Dpreview krene da radi recenzije ovih egzotičnih telefona, oni su mi najprofesionalniji...) Totalna nekonzistencija sa uzimanjem test uzoraka, svetlo, ugao, subjekt fotografije. Za neke modele kao po direktivi izbegavaju ovu super osvetljenu zgradu (npr. iphone 15 pro max). Na glavnoj kameri zamućeni uglovi, razmrljana trava, mutno na sve strane...Ono što vidim na Gsmarena, a nisam ćorav se odlično poklapa šta je rekao čova sa samotehnika. Obično ne pixel peepujem ali sada sam uradio suprotno očekujući ko zna sta, kad ono ćorak i to kakav. Mišljenja sam da kamere sa telefona ako se nešto drastično ne promeni u softveru, nekakav novi koncept obrade, više ne mogu da napreduju, i to je to. Veličina senzora i ćao. Zadivljujuće je i da su ovoliko napredovali zahvaljujući brzim procesorima i obradi pre nego što se fotografija isporuči. Sad jedino čekam OPPO Find X9 Ultra i Vivo X300 Ultra. Ovaj prvi mi je želja zbog dugog trajanja baterije. Ako oni ostanu na nivou svojih prethodnika mogu samo da posavetujem da se telefoni u smislu kamere preskoče jer nema napretka. Kamere sa telefona su i dalje ok (u poređenju sa kompakt aparatima od pre 10 godina), ali bolje rezultate možemo očekivati ako samo unapredimo naše znanje u fotografskom smislu i ako softver i hardver (brzina procesora) napreduju da iskoriste taj mali senzor (negde kao ovde i ne tako mali jer je 1 inch senzor).

Jesu ''brljave'' 15 Ultra i 17 Ultra kamere u GSMA testovima, u slučaju 15 Ultra svi moduli brljaju, kod novog 17 Ultra je problematičnija telefoto kamera.
Primer: https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/26/xiaomi-17-ultra/camera/gsmarena_1302.jpg
Donja polovina fotografije, posebno vegetacija i trava su baš brljavi.

E sad, slične (malo manje) brljotine mogu da se nađu i na X200 Ultra semplovima, isto donji deo kadra i vegetacija - https://fdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/25/vivo-x200-ultra/camera/gsmarena_1302.jpg

Dok se u poređenju sa X8 Ultra dosta dobro drži, premotavao sam video ali mi deluje da je 17 Ultra čak malo i bolji na kraju.

U principu, ništa čudno za Xiaomi da izbaci telefon sa nedovršenim kamera softverom, tako je bilo sa svim Ultra modelima do sada. S tim da je 15 najdrastičniji primer. Taj telefon (15 U) sada bukvalno nema nikakvog smisla, jer je skuplji od 14 U a mizerno bolji, a pritom nije mnogo jeftiniji od 17 Ultra a ima primetno manju bateriju, stariji čipset i malo manje sposobne kamere.

G_XfXZAbAAIeAqr.jpgG_XfXjnbEAAWt47.jpg

Xiaomi 17 Ultra vs vivo X300 Pro
85 mm tele lensLeica Authentic on Xiaomi, ZEISS Natural mode on vivo.

Je li ko koristio 17 Pro (ne Max)?
Kakav je za ruku?

1500e 16/512gb. Cena kao i do sada.

Očekivao sam leica edition globalno, ali očigledno ima previše QC grešaka.
kojih qc, one dve slike i snimka na celom Weibu od milion Kineza što su uzeli telefon? 🤣 i to što i dalje ne znamo da li im je ispao telefon ili su ga drmnuli.
a i da nisu, bukvalno je bilo dva primera što je ništa za toliki broj prodatih telefona.

jedna vest o "blogerima koji imaju problema sa ringom" na 20 različitih random sajtova.

17u Leica dolazi u Evropu kao Leica/Leitz phone by Xiaomi, a ne kao Xiaomi 17 ultra Leica edition.

samo se čeka najava i marketing.
i da se vidi koliko će Leica da odvali maržu na standardnu cenu.

Svi koji su ga testirali su manje više rekli da je taj ring labav generalno i težak promašaj. Ali i pored toga sam očekivao da ta verzija ide global.
Čudan potez zutaca, mada ni prvi ni poslednji..

Svi koji su ga testirali su manje više rekli da je taj ring labav generalno i težak promašaj. Ali i pored toga sam očekivao da ta verzija ide global.
Čudan potez zutaca, mada ni prvi ni poslednji..
ne znam, ja sam baš ispratio weibo i Kineze jer mi je Leica edition baš privlačan, mada ništa sad od toga zbog nekih ličnih životnih događaja, i uopšte nisam video da se bilo ko žali na prsten, osim tih 2-4 primera što su izašli prve nedelje i što je 200 sajtova prenelo istu priču. niti je istraženo niti je išta novo izašlo, žalbe, snimci itd. nakon toga, a to je bilo u decembru

Jermaine se žali na lošiji macro mod u odnosu na 14 Ultra/15 Ultra, na portret mod a i za low-light video kaže da postoje problemi.
Ispod sam našao i komentar nekog lika: I mean, I kinda expected this. They used a super light sensitive 1 inch sensor, with a super wide fixed aperture. I'm not surprised it's having issues with overexposure. What this phone needed was a variable aperture, not a very limited variable optical zoom that sacrificed the macro capabilities of it.

eSwufKt2xrjH6JqGN3XGYrPkbQQPWmfh50M9Daqj0M8GiT3QGFq-zBDcpmvOe5sytdTBoQlZa0uTfBQ=s800-rw-nd-v1

Jermaine se žali na lošiji macro mod u odnosu na 14 Ultra/15 Ultra, na portret mod a i za low-light video kaže da postoje problemi.
Ispod sam našao i komentar nekog lika: I mean, I kinda expected this. They used a super light sensitive 1 inch sensor, with a super wide fixed aperture. I'm not surprised it's having issues with overexposure. What this phone needed was a variable aperture, not a very limited variable optical zoom that sacrificed the macro capabilities of it.

eSwufKt2xrjH6JqGN3XGYrPkbQQPWmfh50M9Daqj0M8GiT3QGFq-zBDcpmvOe5sytdTBoQlZa0uTfBQ=s800-rw-nd-v1
još kad bi postojalo nešto što se zove Exposure value slider 😁

telefoni već godinama imaju overexposed fotografije po difoltu.
slažem se da je smeće što nema VA ali ev je tu sa razlogom.

čekaj za par meseci da vidiš OPPO da x9u, 1/1.1“ glavna sa f/1.4, tek će da bude plakanje kako su svetle slike 😁

odgledah sad ovo sto je Proday izbacio.
17u definitivno najprirodniji i najmeksi od svih telefona za sada, sto se 1x tice.

Jermaine kaze da je i na tele dosta meksi i bolji u odnosu na 15u zbog vestacog poostravanja na 15u ali mislim, ne gledamo isti klip on i ja. svaki primer mu je drugaciji, negde je 15u ostriji, a negde 17u vise vestacki.
sto se boja tice, definitivno lepse na 17u.
Jermaine se žali na lošiji macro mod u odnosu na 14 Ultra/15 Ultra
ovo se znalo jos dok je telefon bio u najavi. jednostavno ko voli i zeli macro, 17u nije za njega. ko zeli odlicne portrete i losless zoom na tele, ide na 17u.
skill issue 😀 salim se, gotivim Jermaine-a ali su meni njegovi porteti uvek haos, na bilo kom telefonu.

neki od primera sa telegrama, slikano sa tele u m9 modu.

odgledah sad ovo sto je Proday izbacio.
17u definitivno najprirodniji i najmeksi od svih telefona za sada, sto se 1x tice.

Jermaine kaze da je i na tele dosta meksi i bolji u odnosu na 15u zbog vestacog poostravanja na 15u ali mislim, ne gledamo isti klip on i ja. svaki primer mu je drugaciji, negde je 15u ostriji, a negde 17u vise vestacki.
sto se boja tice, definitivno lepse na 17u.

ovo se znalo jos dok je telefon bio u najavi. jednostavno ko voli i zeli macro, 17u nije za njega. ko zeli odlicne portrete i losless zoom na tele, ide na 17u.

skill issue 😀 salim se, gotivim Jermaine-a ali su meni njegovi porteti uvek haos, na bilo kom telefonu.

neki od primera sa telegrama, slikano sa tele u m9 modu.

da vas ne buni naziv poslednje fotke, Xiaomi je, nije fotoaparat.
1770254947825.png

Da, što se portreta tiče nikako da se sastavi lik...mada po ovome trenutnom što je pokazao meni 15u deluje oštrije i bolje

čekaj za par meseci da vidiš OPPO da x9u, 1/1.1“ glavna sa f/1.4, tek će da bude plakanje kako su svetle slike 😁
Smem da se kladim da će Xiaomi 17 Ultra i dalje biti gori na tom polju. 17 Ultra kamere se bore sa 14 U, 15 U i X300 Pro, novi Oppo i Vivo Ultra moderi će gotovo sigurno biti bolji, odnosno imati generalno bolje kamere.

Smem da se kladim da će Xiaomi 17 Ultra i dalje biti gori na tom polju. 17 Ultra kamere se bore sa 14 U, 15 U i X300 Pro, novi Oppo i Vivo Ultra moderi će gotovo sigurno biti bolji, odnosno imati generalno bolje kamere.
kao OPPO korisnik, nemam ni mrvicu tvog samopouzdanja 😁

auto mod je većini slučajeva previše fejk, oštrač i iscrtan i uopšte ne mogu da provalim kako radi.
mislim, nema šta da se provali, jednostavno ne zavisi ni od čega, ni od HDR-a, ni fokusa, ni tapkanja za merenje expo, ni EV-a, ničega.

nekad napravi savršenu fotografiju kao fotoaparat da me oduševi, a nekad mi na 1x isrcta više nego na 40x.

master opet, sa poslednjih nekoliko ažuriranja nije više onakav kakav je bio ili moja podešavanja više ne rade posao. a i ne možeš ga koristiti u svakoj situaciji, napolju je super ali unutra pri lošem osvetljenju ako nema sunca nije to to, fali mu nešto.

tako da i sad unutra koristim gcam.
inače, i auto i master i portret su mi po difoltu na -0.7 EV, na Xiaomiju sam držao na -0.3 😁

Da, što se portreta tiče nikako da se sastavi lik...mada po ovome trenutnom što je pokazao meni 15u deluje oštrije i bolje
nemoj oštrije 😭

meni se 17u baš zbog toga sviđa, zato što je prirodan, ne izoštrava svaku pojedinačnu dlaku sa brade i obrva.
lako ćeš u galeriji sharpness da podesiš, ali tako prirodnu sliku teško da možeš da dobiješ u postu.

OPPO ima isto preoštar portret ali sreća pa ovako izgleda ekstra zbog preprirodnog bokeha i CC filtera koji daju grain pa stvarno možeš da dobiješ super fotku, ali je i dalje oštar.
22206.jpg22207.jpg22208.jpg

master VS portrait.

fun fact što bi se reklo, Vivo je sa raw lighting-om i dalje oštriji od Oppa 🤣

fun fact što bi se reklo, Vivo je sa raw lighting-om i dalje oštriji od Oppa 🤣
da se ogradim, na onih nekoliko klipova i poređenja što sam gledao, što je bilo pre 3-4 nedelje, možda i više.
možda su u međuvremenu ispeglali stvari

Nazad
Vrh Dno