Šta je novo?

Grejanje na pelet

Mani danas stize Ciprijanovic A1 (HR) 45000din paleta. 😭 i prosle godine smo imali ovaj pelet i bio je skroz ok, videcemo sada kakav ce biti. Pre ovog smo uzeli Jare prom hrastov pelet i nismo nesto zadovoljni.

Brate 45.000din.. Ne zasluzujemo kao narod bolje od ovoga sto nam se desava. Sami sebi smo neprijatelji.

750 KM. Ne bih ga ložio pa taman se fenom u kući grijao. Ne bi me vidjeli duže od jedne sezone na peletu, čim bi ogranulo proljeće, mijenjao bih grijanje.
Potpuno nevjerovatno, ali potpuno! Klime za ovo januara uzele 400 kW ili u markicama mooožda 70 sa svim nametima.

Tih 45000 RSD iliti 750 KM je prosek. Cena ide i do 800-850 KM,tj.48000 do 50000 RSD.

Je l greje neko dva sprata, ukupno oko 200kv? Koliko vam ode peleta za sezonu?

Ja, malo manje. Oko 6T kad je štedim.

100m2 na 2 etaze + jos jedan objekat pored 50m2. Zena ide u kratkim rukavima po kuci i vice da je hladno cim padne ispod 23c. Dzabe govorim da je zima i vreme za dzemper.
Zavisi od zime, ali negde izmedju 2.5 i 3 palete. Ako je hladnija i duza zima ode i 3.5.

100m2 na 2 etaze + jos jedan objekat pored 50m2. Zena ide u kratkim rukavima po kuci i vice da je hladno cim padne ispod 23c. Dzabe govorim da je zima i vreme za dzemper.
Zavisi od zime, ali negde izmedju 2.5 i 3 palete. Ako je hladnija i duza zima ode i 3.5.
Kako stojis sa izolacijom i prozorima?

Kako stojis sa izolacijom i prozorima?
Ustvari oba objekta su na sprat sa potkrovljem. PVC prozori klasicni, dosta ih ima. Dobra izloacija, i kuce nisu samostojece, naslanjaju se na komsiluk, pa recimo manja ima 1 spoljni zid jer je u nizu, a veca 3 spoljna zida. Fasada 8cm demit. Tu je i mikroklima gradova. Imam termometar napolju i kad gledam npr prognozu temp u BG -8c kod mene napolju -2c recimo. Sve to moze uticati na potrosnju peleta.

PA kombinujete li sa inverterom, do granice jeftine struje? Pomažite se bilo čime, spašavajte da što manje ložite tu Sv. Petra kajganu, ja ne mogu da vjerujem, mislio sam da je to samo neki "momenat" sa tolikom cijenom, da ukebaju ove nesreće što nisu na vrijeme nabavili pa su primorani platilti koliko god usred zime.

Bruto minimalac od septembra 2024. do januara 2026. je povecan sa 61.380 na 88.256, sto je povecanje od 40%, cena struje je povecana, cene u maloprodaji su solidno povecane, nije realno ocekivati da pelet ostane na ceni od 30 hiljada dinara. To sto se evro vestacki drzi na ovom kursu da bi se prikazala sto veca plata u evrima to je druga stvar, samim tim i cene evrima za pelet su takve kakve jesu. Sto se tice onih koji prodaju pelet na 50-60000 za tonu, a ima i takvih (dovoljno je da se pogleda po oglasima) to drzava treba da resava i sankcionise.

Rešenje je/su klima/klime i ko ima mogućnosti neki kamin za ne daj Bože da se zalozi ako nestane struje na duže od dan dva..

Ja se povremeno grejem na klimu, ali mi je grejanje na pelet (etazno grejanje) daleko prijatnije, nazalost i skuplje.

DellBoy, 30 hiljada je takođe astronomska cijena, pa ovdje si mogao sad proljetos nabaviti po 25000 gdje si htio...
Pa u suštini bi mogao paralelno da voziš oba grijanja, jer koliko god uštede napraviš na peletu - značajna je, jer je u ovoj konstalaciji, 4500 kWh korisne energije iz peleta košta dobrih 380+ eura, a to ti inverter ne može uzeti preko 1700 električne za to isto, što je Srpskoj nekih 160 eura i to po skupljim tarifama...
Recimo da klima noću održava zidove toplim, ili kad ste na poslu, da klima preuzme dio posla, mislim, koliko god, zuvar je...

U Srbiji je bio 27-30000, u zavisnosti od kvaliteta. Elem, grejem od 07-23 na pelet, zbog male dece, preko noci norveski radijator. Za narednu sezonu planiram jednu 12icu u dnevnoj sobi i jednu 12icu u spavacoj, pa ce da se kombinuje. Za temperature ispod 10 stepeni cu sigurno da lozim pelet, valjda ce cena da se koliko toliko stabilizuje. U krajnjem slucaju, po meni je resenje da ako budu ovako visoke cene da se uradi zbirna nabavka, da se organizuju nekoliko njih i uzmu ceo sleper direktno iz fabrike. Mislim da i sada uz takvu nabavku cena tone ne bi presla 30 hiljada.

Ti najbolje znaš kakva ti je izolacija na kući, al ja za te veće temperature (pa skoro i blizu nule) drugi inverter ni ne palim već jedan sve pokriva, pa vjerujem da ćeš ti sa dva moći pokrivati barem još malo hladnije to jeste i ispod 10, jer u tom prelaznom periodu se preko dana može mnogo dobiti sunčeve energije.

Ma moze da se greje, ja sam i sada sa jednom klimom grejao sobu da nizim temperaturama, ali mi je mnogo prijatnije da sedim u prostoriji kada grejem na pelet. Kog interesuje zasto je subjektivni osecaj grejanja kod cvrstih goriva i klime razlicit moze da baci pogled na ovaj tekst https://www.simscale.com/blog/what-is-pmv-ppd/ . Ono gde klima gubi u ovoj formuli je radiant temperature, odnosno MRT (srednja radijalna temperatura) koja pokazuje koliko su topli zidovi, pod i plafon.

• Like
Reagovanja: Ira
Lepo je na pelet, ali na drva još lepše 🙂

Lepo, ali kad nije metar 80e. 😀 Ja se grejem na drva, prosle godine uveo klime, a sledece planiram pelet, tako da videcemo. 😀 A i pelet se kupuje u Aprilu, a ne sada, normalno da je cena u sred zime suluda.

Prosle godine u januaru mesecu sam uzimao A1 klasu za 29 hiljada, tako da ta prica oko cene bas i ne stoji.

Mislim da će cena pasti tek kad napolju grune 25 stepeni, znači tamo pozni maj, početak juna.

Ovo sad je masakr, zrnca peleta nema

U Bogatiću ima jedino, džak 750 din 😴

Mislim da se mozemo oprostiti sa cenom od 26-27000 po toni. Nece toga vise biti. Jer sada svi cekaju prolece-leto pa da kupe da ne prodju kao ove godine. Ako padne na 35000 bice super. Prosle godine smo kupili dve tone u avgustu i jos dve januar-februar cena bila ista, 32.000. Ali kako bilo bilo, mi prelazimo na gas i jos dve klime i sa peletom se oprastamo.

Ma moze da se greje, ja sam i sada sa jednom klimom grejao sobu da nizim temperaturama, ali mi je mnogo prijatnije da sedim u prostoriji kada grejem na pelet. Kog interesuje zasto je subjektivni osecaj grejanja kod cvrstih goriva i klime razlicit moze da baci pogled na ovaj tekst https://www.simscale.com/blog/what-is-pmv-ppd/ . Ono gde klima gubi u ovoj formuli je radiant temperature, odnosno MRT (srednja radijalna temperatura) koja pokazuje koliko su topli zidovi, pod i plafon.
Kao što znaš ja grejem kuću 90m2 sa 5 Fujitsu klima - nikakvu razliku nemam u odnosu na centralno ako imam dovoljno snage a imam naravno. Centralno mi je sad posle 8 godina grejanja samo na klime prekomplikovano u svakoj varijanti pa čak i sa TP, jedino da sad pravim kuću pa da uvedem podno, radijatori nikako, ja kad prođem pored njega a on isijava meni muka pripadne.
Najviše što meni lično odgovara je konstantna temperatura, pola stepena najviše može da bude u odnosu kako su podešene i spoljne temperature.
A ovu temu pratim, ove cene su sulude a kvalitet upitan. Kao što čovek iznad reče sad se više isplati gas, dodati klime za noću po nižoj tarifi do 1200kWh se uklopiti i pesma.

Mislim da je trenutno najbolje grejanje u Srbjii kad se pogledaju svi aspekti plin za one koji imaju mogucnost da imaju. Kod matorih sam ove jeseni ugradio plin. Imaju centralno koje nisu koristili vec nekoliko godina (cvrsto gorivo). Pre toga su se grejali na TA i invertere. Losija izlacija i prozori. Ne moze da se uporedi. Cenovno slicno a sa plinom grejem mnogo bolje i mnogo vise.
Plin vs pelet cenovno su mozda isti da je pelet na 200-250eur, ali komfor koriscenje na strani plina neuporediv.
A kad smo vec kod radijator vs klima. Meni klime bas smetaju, ubijaju sinuse. Ne postoji klima na koji moji sinusi ne reaguju. Smeta mi i klima u autu. Nema veze sa prasinom jer mi defintivno prasina ne smeta.

Pa ne znam onda šta ti smeta - ja imam astmu i imao sam je i pre klima i ništa lošije nisam niti imam problema sa sinusima od kako ih koristim, samo sam bolje jer ne ložim ugalj od 2016-te.

Kao što čovek iznad reče sad se više isplati gas, dodati klime za noću po nižoj tarifi do 1200kWh se uklopiti i pesma.

Ja da imam mogucnost grejanja na gas ne bih razmisljao. Nazalost, Nis je gasifikovan po periferiji tako da o prikljucku na gas mogu samo da mastam 🙂 Inace moji roditelji jos uvek imaju kreka veso pec, greju se na ugalj. Cena uglja soko je 18500 za tonu i mislim da trenutno ne postoji isplativije grejanje ako izuzmemo zdravstveni apsekt i zagadjenje.

Ja imam uveden gas, čeka se neka ponuda oko kotlova, ugovora itd. Videću šta ću. Kapiram da ti kotlovi koštaju 150k, plus moram i jednu 12 inverter da uzmem, koja je oko 1000e. Samo za grejanje da radim u 3pm. Ispade najpametnije moja žena, ugradni kamin da uradim u ćošku, em lepo izgleda, em može da greje lepo dnevnu sobu od 40kvm.

Ne znam da li su troskovi ugradnje plina podjedniki po celoj Srbiji. Kod mojih porodicna kuca, sve ukupno sa taksama, ugradnjom (topla voda do kupatila), kotao (imali su centralno grejanje),.. izaslo oko 3300eur.

Poslednja izmena:
Ja da imam mogucnost grejanja na gas ne bih razmisljao. Nazalost, Nis je gasifikovan po periferiji tako da o prikljucku na gas mogu samo da mastam 🙂 Inace moji roditelji jos uvek imaju kreka veso pec, greju se na ugalj. Cena uglja soko je 18500 za tonu i mislim da trenutno ne postoji isplativije grejanje ako izuzmemo zdravstveni apsekt i zagadjenje.
Loženje bilo kog uglja u prostoriji gde se boravi kao ta peć je baš loše za zdravlje.

Juce popodne Bubanj Nis je bilo bas zagusljivo i tesko za disanje, odosmo na bulevar druga prica cistiji vazduh
Mi imamo gas u ulici ali kuca nam jos nije resena, jos razmisljam dal da prelazim na pelet za moju kvadraturu i izolaciju i jos kad stavim stirpopor preko tavanse ploce ne verujem da cu ici preko tonu ipo peleta

Nazad
Vrh Dno