Kako stojis sa izolacijom i prozorima?100m2 na 2 etaze + jos jedan objekat pored 50m2. Zena ide u kratkim rukavima po kuci i vice da je hladno cim padne ispod 23c. Dzabe govorim da je zima i vreme za dzemper.
Zavisi od zime, ali negde izmedju 2.5 i 3 palete. Ako je hladnija i duza zima ode i 3.5.
Ustvari oba objekta su na sprat sa potkrovljem. PVC prozori klasicni, dosta ih ima. Dobra izloacija, i kuce nisu samostojece, naslanjaju se na komsiluk, pa recimo manja ima 1 spoljni zid jer je u nizu, a veca 3 spoljna zida. Fasada 8cm demit. Tu je i mikroklima gradova. Imam termometar napolju i kad gledam npr prognozu temp u BG -8c kod mene napolju -2c recimo. Sve to moze uticati na potrosnju peleta.Kako stojis sa izolacijom i prozorima?
Kao što znaš ja grejem kuću 90m2 sa 5 Fujitsu klima - nikakvu razliku nemam u odnosu na centralno ako imam dovoljno snage a imam naravno. Centralno mi je sad posle 8 godina grejanja samo na klime prekomplikovano u svakoj varijanti pa čak i sa TP, jedino da sad pravim kuću pa da uvedem podno, radijatori nikako, ja kad prođem pored njega a on isijava meni muka pripadne.Ma moze da se greje, ja sam i sada sa jednom klimom grejao sobu da nizim temperaturama, ali mi je mnogo prijatnije da sedim u prostoriji kada grejem na pelet. Kog interesuje zasto je subjektivni osecaj grejanja kod cvrstih goriva i klime razlicit moze da baci pogled na ovaj tekst https://www.simscale.com/blog/what-is-pmv-ppd/ . Ono gde klima gubi u ovoj formuli je radiant temperature, odnosno MRT (srednja radijalna temperatura) koja pokazuje koliko su topli zidovi, pod i plafon.
Kao što čovek iznad reče sad se više isplati gas, dodati klime za noću po nižoj tarifi do 1200kWh se uklopiti i pesma.
Loženje bilo kog uglja u prostoriji gde se boravi kao ta peć je baš loše za zdravlje.Ja da imam mogucnost grejanja na gas ne bih razmisljao. Nazalost, Nis je gasifikovan po periferiji tako da o prikljucku na gas mogu samo da mastam 🙂 Inace moji roditelji jos uvek imaju kreka veso pec, greju se na ugalj. Cena uglja soko je 18500 za tonu i mislim da trenutno ne postoji isplativije grejanje ako izuzmemo zdravstveni apsekt i zagadjenje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari