Šta je novo?

Pizza (pica) peć

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dodao sam brasna. U pocetku i mesam sa varjacom. Malo pre sam u cinijama uspeo sa nakvasenim rukama da ga tako rasteglim sa sve cetiri strane. Kao sto napisah tako spremam testo za Fokacu.

Kakva god da je hidratacija, testo ce da ispadne dobro za picu, samo sto je manja hidratacija testo je teze za stomak, treba vezbati da se pravi testo sa minimum 70-75% hidratacije. Ja pravim sa 70%.

Nije ovo nesto preterano lepljivo testo kad se ovako lagano odvaja od podloge. A svo testo do 65%-70% hidratacije se lagano mesi na nacin koji sam napisao. Sve preko toga trazi vezbu i umece.

@Zuba1970
1. Uvek stavis manje vode u testo pa posle dodajes ako je testo previse suvo i lepljivo.
2. Stavi malo ulja na dlanove pre nego sto pocnes da razvlacis testo a dovoljno je da ih samo pokvasis hladnom vodom da ti se testo ne bi lepilo za ruke.
3. Pokusaj prvo da napravis testo po nekom receptu koji zahteva manje vremena i truda.
4. Moguce je da ti neki recept za testo nece odgovarati jer ces ga spremati u obicnoj rerni na nizoj temperaturi.
Mogu li se one celicne ploce iskoristiti za pecenje paprika u rerni?
Koristi papir za pecenje (kao na slikama) ako budes spremao paprike u rerni na inox tepsiji.
slika 2.jpgslika.jpg

Ma zeznuo sam se izgleda jer sam dodao vodu u kojoj se rastopile kocke leda. Bolje da sam drzao u frizideru vodu kao sto sam planirao pa odustao.

Pokusaj da napravis testo sa mlakom ili toplom vodom ako ti ne uspe ovo koje si sada spremio.
Mlaka voda, secer i pola kvasca su potrebni za pravljenje pice sa slika koje sam postavio na prosloj strani a neces morati da cekas nekoliko dana da bi pravio picu.
Moguce je da je testo napravljeno po receptima koje si dobio ukusno ali treba poceti sa laksim receptima.
Mozda ti se nece svideti pica napravljena po ovom receptu ali je sigurno neces baciti.
Prvo sipas 200ml vode u testo pa onda dodas jos malo da bi bilo kao na onim slikama.

Eno bacih pogled dok sam spremao dorucak i imam utisak da je krenulo da raste. Tako da cu ipak iskoristiti pa sta bude nek bude.

Probaj sledeci put po ovom receptu, 65% hidratacija, sve je lepo objasnjeno da i poptuni pocetnik moze da napravi.

Prvo sam napravio gresku jer sam kvasac Iz kesice koja je naceta ali zalepljena selotejpom pomesao sa brasnom. A drugo u Srbiji nigde nema 1 Kg ovog Italijanskog brasna vec 5 kg u Metrou. Ne znam gde bih ga drzao. Koristim Danubius brasno za pice.

Prvo sam napravio gresku jer sam kvasac Iz kesice koja je naceta ali zalepljena selotejpom pomesao sa brasnom. A drugo u Srbiji nigde nema 1 Kg ovog Italijanskog brasna vec 5 kg u Metrou. Ne znam gde bih ga drzao. Koristim Danubius brasno za pice.

Za dobru picu nije najbitnije da testo bude 00, najbitnije je sama proceduru i recept. Brasnu 00 je najslicnije brasno T400 (vrlo je mala razlika) i sa T400 mogu da se naprave odlicne pice, nema potrebe da se juri 00, samo dobar recept i praksa. Pravio sam i sa 00 i T400 i T500 i razlika u testu izmedju prva dva je minorna. Nadji dobar recept, ispostuj proceduru i rezultati ce doci. To sto je trenutno pomodarstvo kod nas da bez brasna 00 ne moze da se napravi dobra pica pa su ovi sto uvoze nagurali cene to je druga stvar, u Italiju drugar iz Slovenije ga uzima na 0.7e za kilo. Nekoliko mlinova u Srbiji je imalo brasno 00, proguglaj malo pa vidi da li ima negde da se kupi da ne preplacujes ovo iz uvoza.

Pa ja uzimam ovo Danubius domace brasno. Jeste malo skuplje od ovog T-400 a i njega trosim za druge stvari.

Ovonedeljna izvedba🙂. ~260g testa, 8 min pečenje. Ukućani rekli ništa ne diraj.

6613.jpg

Prilozi

• 6612.jpg
    6612.jpg
    622.5 KB · Pregleda: 48
  • 6615.jpg
    6615.jpg
    394 KB · Pregleda: 50
Koja je to klasična rerna koja greje na 300C?
Spominje se u temi...

Ja googlam i ne nalazim.
Uglavnom su 250-275.

Da odgovorim sam sebi...

Lunjao sam Gorenje salonom pre neki dan.
Gotovo sve rerne su sa termostatima do 300C.
Pre 7-8 godina kada sam kupovao sadašnju rernu, manje više sve su bile 250C.

Iz Rosemarino peći. Ima mojih postova na prethodnoj strani.
6462.jpg

Odlična tema, tek je sada vidim. Isto sam uzeo pre nekoliko mjeseci jednu električnu pizza pećnicu. Nakon detaljnog istraživanja Ooni Volt 12 je izgledao kao najboilja opcija ali jednostavno za početnika, previše novca. Uzeo sam najsličniju budžetsku varijantu "Elit Pizzarella" od 150€ i prezadovoljan sam.
Screenshot_2.png

Treba malo vremena i rutine da bi se postigli željeni rezultati. Moja preporuka je da se ne ganja Napolitan stil na ovim budžetskim pećnicama, već nešto između. Temperature od 330-360C sa dužom termičkom obradom (4-6 minuta). Na ovaj način se dobija bolja karamelizacija korice i nadjevi neće biti spaljeni. Za početnike hidracija od 60% do 65% radi lakšeg rukovanja. Ako je fermentacija odrađena kako treba, neće biti teško na stomak. Može se to kasnije podizati i eksperimentisati.

1000008481.jpg
1000008425.jpg

kada sam kao klinac od 18 godina sankerisao u piceriji na bulevaru testo za picu se pravilo uvece i stajalo u frizideru celu noc kvasac voda malo secera soli i truncica ulja , picerija je bila bas na glasu i kada je vlasnik zatvarao lokal jedna druga picerija na bulevaru koja i danas radi je preuzela recepte od nas. majstor je uvek govorio da mora minimum 12 sati u frizideru.

jedan fast food umesto kamena u pizza peci na dnu drzi par cm morske krupne soli koju ne menja nikada i pizza im je savrsena .

Kada već bla.bla. o pizzi, za pelat, nabavljivo kod nas, preporučujem: https://cenoteka.rs/p/pelat-mutti-pizza-sos-u-konzervi-400g/
Ima ga u svakom većem marketu.

Tek tek je blago začinjeno pa možete dodavati vaše egzibicije.
Mi pizzu pospemo još i sa onim nekim "mix for greek salad" koji obično kupimo u Grčkoj. Čine ga razne mediteranske sušene biljčice.
Ima i kod nas u Vero marketima.

Bolje od toga možda i može, ali samo u nekim home made varijantama.

@SteXmaN

Ove su bolji izbor od ovih Ariete i slicnih pecnica, nazalost nema je u Srbiji, a i ako je ima sumnjam da je ima po toj ceni.

Poslednja izmena:
Da odgovorim sam sebi...

Lunjao sam Gorenje salonom pre neki dan.
Gotovo sve rerne su sa termostatima do 300C.
Pre 7-8 godina kada sam kupovao sadašnju rernu, manje više sve su bile 250C.
Ja sam 2005 godine kupio bosch sporet sa keramickom plocom i rerna pece na 300 stepeni.Ali keva pece na 250 stepeni kad se pravi pica.Misli da ce biti prejako na 300 stepeni.
Ne mogu da je ubedim da stavi na 300 stepeni i da se krace pece pa da vidi da li ce bolje ispasti.Mada ona testo ne ostavlja da fermentira kao vi ovde na forumu ono dan dva pa da se onda oblikuje i pece.Kod nje sve to dosta krace traje procedura oko testa.

Izvadio danas testo iz frizidera posle skoro 3 dana. Ima ga bas ali kada sam ga izvadio iz kutija platicnih i kada sam ga napravio na lopticu rasplinulo se i izgleda kao neki somun. 🙁 Prekrio sam folijom. Inace nasao sam u Veru Italijansko brasno cena 2.2 evra kilogram.😡

Poslednja izmena:
Pa da, prze uvoznici. Ja sam radio u jednoj firmi koja je pre petnaestak godina pocela medju prvima da uvozi 00 brasno, kao da je od zlata 🙂 I kad smo poceli da prodajemo restoranima, ispostavilo se da i nema neke velike razlike u odnosu na T400 meko brasno.

Ja samo da javim da mi je nekako uspela. Posto nema slika opisacu. Bolje je ispala prva koju sam spremao mami. Onako debelo na ivicama ali vazdusasta i mekana sa leopard sarama. Nekih 20-ak cm u pecniku. Moja ne bas tako dobra malo sira ali posto sam prvu koju sam za sebe pravio bacio (srecom bilo jos testa jer nisam znao koliko cu dobiti jufkica) jer nisam uspeo da stavim na nosac pice, nisam imao bosiljka. Tako da je samo bio pelat, mozarela i neka mamina pecenica, origano i pouljena sa maslinovim uljem. Sto se tice pecenja pekao na mislim 300 stepeni kada je moja rerna u pitanju. Na izvrnutom metalnom plehu koji se zagrevao. Sa donje strane pecena ali ne onako sa lepard tackama. Ali dovoljno pecena da moze da se jede i tanka u sredini. Jer sam onako razvlacio testo preko skupljenih prstiju na obe sake. Eto napokon napravih nesto kako valja bar za pocetak. Ja zadovoljan. 🤗

Poslednja izmena:
Danas sam pravio picu po ovom receptu, testo je ispalo sjajno, nema neke razlike u odnosu na testo koje spremam sa poolish-om, a trebalo mi je oko tri i po sata da spremim. Testo je 75% hidratacija, malo je teze za rad u pocetku ali ako se isprati nacin rada iz videa umesi se bez problema. Brasno je Metro chef 00 (600 dinara je 5kg u Metro-u), a mocarelu sam koristio Lidl-ovu Milbonu (125g za jednu 12 inca picu je 99 dinara, 250 grama je trenutno 170 dinara). Peceno je u obicnom sporetu na celicnoj ploci koja je bila stavljena blize donjem grejacu, zagrejanoj nekih 45 minuta na 250 stepeni. Sve u svemu, jedna od najboljih pica koju sam napravio, a napravio sam ih dosta 🙂

Moja poslednja pizza u Karu 12g, 100% Biga 73% vode:

PXL_20260203_171536328.jpg

Za sutra spremam "sourdough" 72% vode...

@delboy A sto blize donjem grejacu? Ja nemam ove okrugle platicne cinije vec cetvrtaste pa kada izvadim testo bude kockasto.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno