Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mora Vlada Srbije da donese uredbu o nacinu raspodele sredstava, pa se onda ta uredba objavi u sluzbenom glasniku, i 8 dana posle toga stupa na snagu. E sad koliko vidim tu uredbu jos uvek nisu doneli, ko je gledao onu sednicu u nedelju, video je da imaju preca posla 🙂

Cekaju sajam automobila, da kazu da su sredstva vec rezervisana za one koji cekaju od prosle godine 😀

Свеже статистике из Норвешке доносе вест да 30% електричних возила старих 10 година не пролази технички преглед (EU kontroll га зову овде). Са супротне стране за фосилна возила је тај удео 16%. Разлог одбијања су најчешће проблеми са кочницама и системи вешања (ако сам добро превео). Могући узроци су између осталог јаки мотори и велика маса возила која више оптерећују елементе на возилу. Многи очигледно мисле да то што нема замене уља и стандардних сервиса значи да ауто не мора да се одржава.

Оригинална вест, пустите кроз преводилац кога интересује:

Sad će to kod nas da stigne na sređivanje. Kao onaj što je išao po Teslu a raspala mu se guma usput.

Sreca pa na Tesli ne moze da se vrati kilometraza 🙂

Ne znam da li EV Clinic nudi uslugu provere vozila, tj procene stanja? Svakako bi bilo dobro da neko pre nego sto lupi 20+ hiljada eura na polovnu Teslu, odveze im istu na proveru stanja baterije, pogona itd..

S obzirom da na sajmu automobila planiram da kupim električni auto zanima me da li neko može da mi preporuči nekoga ko instalira punjače po principu "ključ u ruke". Pitao nekoliko lokalnih električara i niko od njih nema pojma ni šta ni kako ugraditit.

Ne znam da li EV Clinic nudi uslugu provere vozila, tj procene stanja? Svakako bi bilo dobro da neko pre nego sto lupi 20+ hiljada eura na polovnu Teslu, odveze im istu na proveru stanja baterije, pogona itd..

Radili su kod Alvirka u emisiji.

S obzirom da na sajmu automobila planiram da kupim električni auto zanima me da li neko može da mi preporuči nekoga ko instalira punjače po principu "ključ u ruke". Pitao nekoliko lokalnih električara i niko od njih nema pojma ni šta ni kako ugraditit.
Orion - https://oriontelekom.rs/emobility/punjaci/
Chargego - https://elektropunjaci.com/
eMobility - https://emobility.rs/
Energynet - https://www.energynet.rs/resenja-za-dom/obnovljivi-izvori/elektro-punjaci/
Telefon inženjering - https://elektro-punjaci.rs/

Evo nekoliko firmi od kojih sam tražio ponude za ‘ključ u ruke’. Na kraju sam se odlučio za eMobility i mogu ih stvarno preporučiti. Ljubazni su i brzo završili posao.

@deksi10 To bi bilo super, ako nude takvu uslugu. Mislim na celokupan pregled vozila, a ne samo izdavanje Aviloo sertifikata za bateriju.

@Heinz Pa jedno je da to urade za poznatu emisiju i time se izreklamiraju, jer su sigurno već tad znali da će otvoriti servis u BG, a drugo je da to zapravo nude kao uslugu u servisu. Drugo koliko se sećam u SAT emisiji su samo testirali degradaciju baterije, što već znamo da nude i klijentima uz dobijanje Aviloo sertifikata.

Danas su objavili da će od ove godine biti omogućeno elektronsko slanje zahteva i odobrenje za dobijanje subvencije.

Naravno jednog dana kad stigne gospoda iz Vlade Srbije da donese uredbu, a nama do tad trebaju da stoje kupljena kola na parkingu auto kuće.

• Like
Reagovanja: mnt
Ja sam stavio kad sam radio gipC u garaži, da posle za x godina ne tražim gde su mi kablovi. Instalirao komšija koji inače radi liftove, za 15 minuta. Iz kutije sa osiguračima vezao tri osigurača i sa njih pravo na šteker. Ne znam kako bi moglo da se pogreši sa tim. Po meni je veći rizik da sve bude kvalitetno što se kablova, kutije i osigurača tiče, nego da neko ne ume da poveže 5 žica na 5 mesta po šemi.

Tesla će ovog leta obustaviti proizvodnju Model S i Model X.

Iskreno nisam očekivao ovako nešto bez obzira što njih brojčano prodaju mnogo manje od Model 3 i Model Y.

Kažu malo se prodaju, a i hoće da preprave te proizvodne linije da prave Optimus robote od kraja ove godine. U prevodu surovo maksimiziranje profita.

Nisu konkurentni sa cenom uopste, 110k eura je model S, 115k eura model X... Za te pare ima boljih EV, cak i medju evropskim proizvodjacima. Drugo Tesla i dalje gura brzo punjenje do 250kwh, a sad je standard u premijum klasi 400kwh. Mnogo toga ce Tesla morati da popravi u buducnosti kako bi ostala konkurentna.

Sreo sam Aleksandru iz Delte koja je i predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila pa sam je pitao par stvari i mislim da je zanimljivo:
  • Poslaće zvaničan zahtev državi da smanji pdv na el. vozila, ne očekuje previše ali je lep korak svakako
  • Subvencije očekuju kraj februara/početak marta
  • Veliki broj zahteva za subvencije spremnih još od prošle godine stvara zagušenje lagera i problem za uvoznike
  • Po njihovom predlogu pojednostavljena je procedura za podnošenje subvencije pa će moći i elektronski

E sad ono što je mene interesovalo za BMW iX3...

Početna čena slična kao u Nemačkoj, oko 68k, čeka se da im odobre iz centrale i da stigne lager, pa da bude promocija... trebalo bi da bude i BMW Experience na Navak kad otopli...

Problem sa velikom količinom naručenih vozila zbog neočekivanog velikog interesovanja, pa se za neke varijante već sada rok isporuke pomera za kraj 2026. ali je dobro što je Delta rezervisala dovoljan broj da zadovolji zahteve tržišta po njihovoj proceni ( naravno ako ne explodira prodaja i to se ne odnosi se na specifične konfiguracije po želji korisnika gde će rok isporuke biti dosta duži)

Tesla će ovog leta obustaviti proizvodnju Model S i Model X.

Iskreno nisam očekivao ovako nešto bez obzira što njih brojčano prodaju mnogo manje od Model 3 i Model Y.

Ja b' rek'o da će Tesla uskoro izaći sa tržišta individualnih vozila.
A ima još indicija na tu stranu.

Nema novih modela ni u najavi, a ostati konkurentan sa dva modela godinama, uz konkurenciju koja izbacuje modele na dnevnom nivou, to ne može uspeti čak ni Tesli.

Илон је визионар коме неће бити први пут да опробава нове идеје и индустрије, тако да мени изгледа скроз логично што усмерава фокус на роботе. Комплетна ауто-индустрија делује прилично пасивно и без перспективе за инвестиције и профит. Тесла је једина из бранше коју је могуће пронаћи у врху великих фондова, а сада са уласком штанц-кинеза у причу могућност за потенцијални раст сигурно бива све мања.

@akki Šta to znači veliki broj ljudi čeka na subvencije od prošle godine? (Da li ti je rekla neku okvirnu cifru)
Da nije da čeka više od 200 njih kao što je nezvanično načuo @BozicBata

A to što prolongiraju da puste sad subvencije početkom februara mi govori da je državna kasa verovatno prazna, jer ne znam šta je drugi razlog što se toliko čeka u odnosu na prošlu godinu.

Ja ću nažalost znači morati opet da skupljam papirologiju za kredit, jer džabe što mi je odobren već kad ponuda važi samo mesec dana a oni do tad još neće ni pustiti subvencije a kamoli da već do tad dobijem i rešenje. Nadam se da će se kraće malo čekati na rešenja ove godine.

@GMT II
Izvini, sad tek videh da si me tagovao, ne znam što nije izašla notifikacija.... Ne znam šta znači tačno, nije rekla cifru... ako saznam javljam... Srećno sa procedurom, samo polako i probaj da se što manje nerviraš, a veruj mi kad uzmeš kola sve to brzo prođe 😃

Inače, šokirala me je činjenica da kod Tesle, ako se ne uzme FSD pretplata, od januara 2026. dobija se samo traffic-aware cruise control, koja nema auto steer uopšte pa čak ni običan lane-centering ili lane keeping assist... potpuno neverovatno i sumanuto...

Ček ček... kako misle da prodaju u EU kad je obavezno da sva nova vozila moraju da imaju lane assist?

@component
To je i meni palo na pamet, pa sam sad pogledao, izgleda da će ostati samo emergency i da je to dovoljno da prodje EU homologaciju, odnosno zvučno upozorenje plus blaga intervencija ako je neophodno ali kočnicama ne volanom... za pravi lka moraće fsd...

Razlog vise da polovnu Teslu ne razmatram u potpunosti. Sami su sebi pucali u nogu.

I ovako je to samo softver. Moguće je da će za Evropu otključati malo više nego za Ameriku. Naravno minimalno, samo da ispoštuju zakone, da bi zadržali tržište.

Nazad
Vrh Dno