Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Help,
Nije mi stigao papirni račun za decembar, da li mogu do EDB (i koje adrese) da mi daju kopiju da platim? (u pitanju je BG, Voždovac)

Komplikacija:
Brojilo se ne vodi na mene, već na pokojnog oca bivšeg vlasnika nekretnine.
Znam da je trebalo prebaciti vlasništvo, ali mi sada treba neko brzo rešenje.

Naravno, imam stare račune, tj. do novembra.
Odeš do najbliže ED, pokažeš račun za novembar i zamoliš da ti daju kopiju računa za decembar.
Ništa ne objašnjavaš.

Ne verujem da ce mu to dati jer se ne vodi na njega. A da skine aplikaciju, treba mu jmbg vlasnika, a sobzirom da je on umro ne znam da li je izvodljivo...

To stoji, kao sto si rekao za kopiju racuna, pravi se lud i trazi kopiju. Za prijavu slanja racuna na mail, nema sanse. Bar ja nisam uspeo kod mene u Ed. Mada ovo mozda prodje negde, sve zavisi od mesta do mesta..

Hvala ljudi, zamoliću samo za kopiju i neću da čačkam mečku.
Javiću rezultat.

Ništa te ne košta da probaš da otvoriš nalog na portal.eps.rs
Uslov je da uneseš podatke sa računa i JMGB onoga na koga se vodi. Ne verujem da proveravaju da li je ta osoba živa, nego samo da li se podudara sa njihovom evidencijom.
Probaj.

Ne verujem da ce mu to dati jer se ne vodi na njega. A da skine aplikaciju, treba mu jmbg vlasnika, a sobzirom da je on umro ne znam da li je izvodljivo...
Ne znam gde si išao kod nas, ja sam samo na osnovu računa od rođaka prebacio na moj email (on je u Nemačkoj), bili smo tad zajedno ali nisu tražili nikakav dokument, ličnu itd. Ona kancelarija odmah levo kad se uđe u ED.

Help,
Nije mi stigao papirni račun za decembar, da li mogu do EDB (i koje adrese) da mi daju kopiju da platim? (u pitanju je BG, Voždovac)

Komplikacija:
Brojilo se ne vodi na mene, već na pokojnog oca bivšeg vlasnika nekretnine.
Znam da je trebalo prebaciti vlasništvo, ali mi sada treba neko brzo rešenje.

Naravno, imam stare račune, tj. do novembra.
Daj razliku VT,NT,datuma očitavanja, odobrenu snagu,broj tarifa, naplatni broj, eventualno preplatu=dug-uplaćeno,energiju(din) prethodnu i popust za sadašnji period 5%,6%,7% pa mogu da izračunam iznos i poziv na broj

Daj razliku VT,NT,datuma očitavanja, odobrenu snagu,broj tarifa, naplatni broj, eventualno preplatu=dug-uplaćeno,energiju(din) prethodnu i popust za sadašnji period 5%,6%,7% pa mogu da izračunam iznos i poziv na broj
Pod energijom mislim na Zaduženje za el.energiju (stavka 4) iz prethodnog perioda

Ne znam gde si išao kod nas, ja sam samo na osnovu računa od rođaka prebacio na moj email (on je u Nemačkoj), bili smo tad zajedno ali nisu tražili nikakav dokument, ličnu itd. Ona kancelarija odmah levo kad se uđe u ED.
Upravo tu, kod Slobe, ali zavrsio sam na kraju tako sto sam prebacio brojilo na moje ime...

u danas tekstu pise:
"„Dešava se i da se stanje na brojilu poklapa sa onim na računu, ali potrošači tvrde da toliku količinu struje nisu potrošili. Tada nastaje problem dokazivanja – ko je u pravu i da li je potrošnja zaista realna“, objašnjava Gavrilović."

da li neko takodje ima problem od kad je uvedeno pametno brojilo, da jednostavno meri vise nego sto je prethodnih godina i meseci potroseno?Meni i mojoj porodici jedino to pada napamet,cena struje je evidentno porasla i smanjena je granica za crvenu zonu,sto je ujedno veliki uzas za sve nas (za sad se ne bunimo javno..) ali da li je moguce da strujomer neprecizno meri?Valjda postoje neka opcija da se proveri i dokaze bar za naredni period? Hvala.

Ništa te ne košta da probaš da otvoriš nalog na portal.eps.rs
Uslov je da uneseš podatke sa računa i JMGB onoga na koga se vodi. Ne verujem da proveravaju da li je ta osoba živa, nego samo da li se podudara sa njihovom evidencijom.
Probaj.
Probao pre par meseci, ali kada sam video da traže JMBG, morao da odustanem jer ga nemam.

Nemam pojma koje je stanje brojila bilo početkom januara (nikada nisam imao potrebe da sam očitavam), ali nije mi ni toliko bitno, platio bih npr. 40% više nego za novembar.

Ranije, kada se poziv na broj nije menjao, sam uplaćivao ugrubo kako procenim i sa sledećim računom peglao razliku.

Sada se menja poziv na broj i kapiram da mogu da generišem kontrolne cifre po modelu 97, ali ne znam da li će sigurno pravilno evidentirati taj poziv na broj pa to ostavljam kao poslednju opciju. Možda bih pre uplatio sa novembarskim pozivom na broj.

Probao pre par meseci, ali kada sam video da traže JMBG, morao da odustanem jer ga nemam.

Nemam pojma koje je stanje brojila bilo početkom januara (nikada nisam imao potrebe da sam očitavam), ali nije mi ni toliko bitno, platio bih npr. 40% više nego za novembar.

Ranije, kada se poziv na broj nije menjao, sam uplaćivao ugrubo kako procenim i sa sledećim računom peglao razliku.

Sada se menja poziv na broj i kapiram da mogu da generišem kontrolne cifre po modelu 97, ali ne znam da li će sigurno pravilno evidentirati taj poziv na broj pa to ostavljam kao poslednju opciju. Možda bih pre uplatio sa novemb

Evo moj kalkulator, dodao sam 3.sheet posebno za poziv na broj: https://drive.google.com/drive/folders/1P9dmzU9OrI90ok9MJOCo_jvHOYsnaylV?usp=sharing

• Like
Reagovanja: EMF
@Borg71
Šta radi ovaj kalkulator? Kako znaš koliki će račun da bude u budućnosti? Uneti su iznosi za 2026 godinu.

@Borg71
Šta radi ovaj kalkulator? Kako znaš koliki će račun da bude u budućnosti? Uneti su iznosi za 2026 godinu.
Od Decembra 2025 zaokruživanje kWh je drugačije, pa sam dodao kolonu algoritam(=2 od 2025-12)
kolona zaokruživanje: 0=bez 1=normalno (algoritam=1 pre 2025-12)
Eps kalkulator na njihovom sajtu još nije ažuriran, moguće su razlike +-1 kWh VT za svaku zonu
Trebao bi da je tačan.
Dodao sam kolone za prethodni period preplata i stavka4 zaduženje za el.energiju zbog obračuna popusta=5%,6%,7%
Redovi su nezavisni sem gde uzimaju datum očitavanja i očitano stanje iz prošlog reda.
Plava polja=unos
Bela polja=obračun
Kopiraj red4 "primer algoritam2 uključno od 2025-12" negde dole za period 2025-12
Kalkulator je za domaćinstva sa 2 tarife ili 1 tarifom (JT)

Meni se strujomer vodi na dedu koji je umro pre vise od 10 godina,kucao sam njegov jmbg i radi sve,ako imas izvod iz knjige umrlih tamo ti pise jmbg.

Sada se menja poziv na broj i kapiram da mogu da generišem kontrolne cifre po modelu 97, ali ne znam da li će sigurno pravilno evidentirati taj poziv na broj pa to ostavljam kao poslednju opciju. Možda bih pre uplatio sa novembarskim pozivom na broj.

Meni brojilo ne racuna skupu, zakocilo i godinama tako, nisam ni znao dok nisam do skoro ja poceo da citam i saljem izvestaj. Da li predlazete da trazim da ga zamene ili da nastavim ovako? Ne znam kad ce ova nova smart brojila da postavljaju kod nas, ali sumnjam da ce uskoro.

Kako to da niko nije primetio, jel očitava neko ? Stan ili kuća?

Onda ti računaju samo jednu tarifu, ko se greje na struju njemu to odgovara. To ti je neka cena 70-80% od prosečne tarife.

Pa ocitavali su do proleca, i to koleginica sa posla, ali me niko nije alarmirao, jer njima ide u korist ja mislim, ali kad je sve ono bilo na prolece sa racunama frka, prestali su, pa ja preuzeo, a ja iskreno nikada nisam ni otvarao ovaj deo gde je brojilo jer nisam imao potrebe.
Nakon provere racuna, mislim da je tako od 2022-e godine. I placao uvek jeftinu, dok prosle zime nisam poceo da se grejem na klime, pa mi je potrosnja sa 300-400kw mesecno skocila na 1000kw i vise. Tu je verovatno sistem prepoznao da nesto nije u redu, pa su od tada poceli da mi naplacuju 2/3 skupu, a 1/3 jeftiniju. Meni ispada da u toku noci najvise trosim struje, kad je sve pogaseno.

E sad je pitanje da li da se zalim, da to srede i placam kako treba, ili da ne diram nista dok sami ne dodju da menjaju za to novo ili me prebace na banderu.

Pa ocitavali su do proleca, i to koleginica sa posla, ali me niko nije alarmirao, jer njima ide u korist ja mislim, ali kad je sve ono bilo na prolece sa racunama frka, prestali su, pa ja preuzeo, a ja iskreno nikada nisam ni otvarao ovaj deo gde je brojilo jer nisam imao potrebe.
Nakon provere racuna, mislim da je tako od 2022-e godine. I placao uvek jeftinu, dok prosle zime nisam poceo da se grejem na klime, pa mi je potrosnja sa 300-400kw mesecno skocila na 1000kw i vise. Tu je verovatno sistem prepoznao da nesto nije u redu, pa su od tada poceli da mi naplacuju 2/3 skupu, a 1/3 jeftiniju. Meni ispada da u toku noci najvise trosim struje, kad je sve pogaseno.

E sad je pitanje da li da se zalim, da to srede i placam kako treba, ili da ne diram nista dok sami ne dodju da menjaju za to novo ili me prebace na banderu.
Imao sam isti slucaj davno. U principu ne moras da prijavljujes, meni je tako racunanje 2/3 + 1/3 odgovaralo, jer ne moras da juris nocu jeftiniju struju. Ja sam ipak prijavio, jer pogotovu sada, mogu da kazu ti si samoocitavao, pa si video, pa nisi prijavio, i na kraju kakva nam je pravna drzava, da te tuze za neku izmisljenu razliku, a ko sa njima ima posla...

Jednom, prilično davno sam imao potpuno neispravno, brojilo bukvalno izgoreo jedam deo, (valjda motor koji okreće disk). jedno 3 meseca. Oni so očitavali a nisam primetio šta je na računu. Tek posle 3 meseca dolaze monteri da promene brojilo i posle mi stigne razlika na računu kao neka prosečna potrošnja za prethodnih 3 meseca. Bilo leto pa je bilo našto malo, par soma razlike, nije vredelo da se bunim mada to nije nikako moja krivica, brojilo je njihova svojina od one promene EPS/EDB.

u danas tekstu pise:
"„Dešava se i da se stanje na brojilu poklapa sa onim na računu, ali potrošači tvrde da toliku količinu struje nisu potrošili. Tada nastaje problem dokazivanja – ko je u pravu i da li je potrošnja zaista realna“, objašnjava Gavrilović."

da li neko takodje ima problem od kad je uvedeno pametno brojilo, da jednostavno meri vise nego sto je prethodnih godina i meseci potroseno?Meni i mojoj porodici jedino to pada napamet,cena struje je evidentno porasla i smanjena je granica za crvenu zonu,sto je ujedno veliki uzas za sve nas (za sad se ne bunimo javno..) ali da li je moguce da strujomer neprecizno meri?Valjda postoje neka opcija da se proveri i dokaze bar za naredni period? Hvala.
Ja imam takav utisak... Od kad su stavili novi strujomer, stari je bio onaj klasicni od pre 30god (mozda i stariji), potrosnja mi je veca... Sad, ne znam za koliko je veca, morao bih da pogledam, ali bukvalno od prvog meseca posle zamene je skocila potrosnja i tako je ostalo...

ni

Meni je recimo, dok sam imao staro brojilo, jedne hladne zime (mislim da je spoljni minus odigrao ulogu), obrnulo očitavanje pa mi je preko dana išla jeftina struja, a noću skupa.
I to je trajalo godinama, te me sve bilo sramota kod očitavanja da pišem stanja noćne tarife u odnosu na mizernu potrošnju "dnevne" (realne noćne). Kod zamene sa digitalnim brojilom izubio sam taj bonus mnogo godina kasnije.

Kad god je veća potrošnja jeftinije struje u odnosu na skuplju, njima u sistemu iskoči, tako da svakako imaju info, ali ih zabole.

140m2, 4 člana.

Sad smo na 1117kW. Definitivno nećemo u crveno (preko 1240 kWh). Rekli su da će zahladneti sutra i prekosutra, ali nećemo potrošiti preko 100 kWh do očitavanja sata.

Ovo je do sada:
1769686035132.png

Respekt za potrosnju sa grejanjem na struju. Jeste toplotna pumpa koliko sam video ali svaka cast. Nas 6, mada kao 2 domacinstva sa grejanjem na pelet spicimo min 1200kw sada.

Ovaj mesec je bio na "mišiće". Imamo ugradni kamin u dnevnoj sobi, a žena i deca vole kad naložim vatru. Pola januara je bio raspust i odmor, pa smo 10-tak večeri naložili. Bez toga cenim da imali bar 100 kWh veću potrošnju.

Nazad
Vrh Dno