Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne razumem sto se drzis kao pijan plota te cifre od 40.000 dinara? Spominjes je vec drugi-treci put kada se spomene ova TCL klima.
Nije klima kao par cipela ili patika da uzimas za ono sto imas sada para pa ces posle da ih bacis i kupis nesto bolje.
Valjda je bolje ako vec i imas tih 40.000din i vidis da nema nista normalno za te pare da skupis jos novca za nesto bolje i preskocis ovakve decije bolesti uredjaja nizeg cenovnog ranga.
Nemam preporuku za nijednu klimu do te cene jer koliko vidim cak i do 50.000din iskustva ljudi sa foruma su losa i svi tesite sebe komentarima 'jeste da ne radi dobro i nije bas najbolja klima ali je bila jedna od jeftinijih!'.
Potpuno te razumem.Postoje faktori koji ruse te planove kod vecine kupaca.Preplavljeno trziste klima uredjajima i konstantno se pojavljuju novi i cene se menjaju svakoga dana.Ako ceka covek da skupi za pristojniji uredjaj u medjuvremenu izaslo jos 50 sa slicnom cenom i karakteristikama.I onda nastaje konfuzija.Zato ljudi uzimaju odmah za koliko imaju para i ne zele da cekaju predugo.A i to sto se nekome svidja,drugome je lose.Klime su kompleksniji uredjaji i ima previse faktora koji dolaze u obzir,prilikom kupovine.Ova TCL je kod roditelja,jer i oni nisu hteli vise da cekaju i skupljaju novac,jer su presli 70 i ne ceka im se toliko.A da im objasnis sta je sta,to ni nama ovde u vecini nije jasno

Za te neke pare ne bih gledao dalje od Vivax AERI. Dokazana matora klima, grejač tacne joj ne da da se okuje ledom, na minusu troši al i greje koliko piše na specifikacijama. Ovi novi modeli se ne zadržavaju dugo, malo-malo neki sa drugačijom oznakom (Hisens, TCL), pa ti narode budi beta tester.
Upravo to brate,eno tema vivax aeri napise neko jednom u 3 meseca nesto,znaci sljaka bez problema,ja sam se zato i odlucio za nju,e sad hteo sam da dam sansu tcl i da vidim kako radi i deuga klima ali sam je brzo zamenio jer sam imao dog takav sa monterom za jos jedan aeri😂

Mož' da sastavljaš do sutra, kad ni jednoj ni drugoj softver nije ispeglan
Pa mislio sam da se sve ukrsti, ne samo hardver.
Po ovome sto sam citao tu na forumu, najmanje se zale ljudi na software Gree-a kad je minus, a isto i za TCL kad je plus.
Po meni gree ima najbolji software za minuse i DF od svih kineza, a mozda i od po nekog japanca. Kad je plus Gree je mozda i najgori.

Pa mislio sam da se sve ukrsti, ne samo hardver.
Po ovome sto sam citao tu na forumu, najmanje se zale ljudi na software Gree-a kad je minus, a isto i za TCL kad je plus.
Po meni gree ima najbolji software za minuse i DF od svih kineza, a mozda i od po nekog japanca. Kad je plus Gree je mozda i najgori.
Džaba sve kad postoji histerezis, tj varira sobna temperatura više od 2 stepena. To nije nikakav komfor. Kod japanaca toga nema.

Poslednja izmena:
To je taj kontra-efekat od software 😀
Na plusu dize modulaciju i sledi rezim on/off, a na minusu spusta i odrzava solidno zadatu!

Ne brini na hladjenje bice kao bombona 💪
Niko jos nije ispitao moju toyotu na hladjenje, al vidim da na grejanje se ponasa kao Clivia.
dal ce biti on/off, videcemo 😀

Potpuno te razumem.Postoje faktori koji ruse te planove kod vecine kupaca.Preplavljeno trziste klima uredjajima i konstantno se pojavljuju novi i cene se menjaju svakoga dana.Ako ceka covek da skupi za pristojniji uredjaj u medjuvremenu izaslo jos 50 sa slicnom cenom i karakteristikama.I onda nastaje konfuzija.Zato ljudi uzimaju odmah za koliko imaju para i ne zele da cekaju predugo.A i to sto se nekome svidja,drugome je lose.Klime su kompleksniji uredjaji i ima previse faktora koji dolaze u obzir,prilikom kupovine.Ova TCL je kod roditelja,jer i oni nisu hteli vise da cekaju i skupljaju novac,jer su presli 70 i ne ceka im se toliko.A da im objasnis sta je sta,to ni nama ovde u vecini nije jasno
Upravo zbog tog ja pokušavam napraviti onu ažurnu listu invertera na našem tržištu i da se vidi 1 na 1 šta koji nudi i šta koji može...

Mada, i kad ljudima izneseš sve crno na bijelo, u masi slučajeva ide "jooj ma ima buraz/stari/kolega nekog drugara koji radi klime..." i završi se sa Hisensom ili bilo čim što trgovac (koji najčešće blage veze nema o inverterima) preporuči ili da najveći "popust". ******.

Bas tako.Evo kod mene monteri i serviseri iakljucivo preporucuju Gree,Hisense i Vivax Aeri+.Naravno,jer su njihovi distributeri.Ja licno ne bih uzeo ni jednu od navedenih.A ovde ih hvale.Stvar ukusa.Previse derivata kod nas ima Kineskih klima.A dok je ne montiram na zid ili vidim kako radi kod nekoga u blizini,a ne 300km od mene,moze da mi prica ko sta hoce.Tako sam i onu TCL kupio,sto me ovde prozivaju zbog nje.Ne kajem se uopste za kupovinu i naravno da ce na svakom modelu biti necega sto se svakome ne svidja.O monterima i prodavcima da ne pricamo,koliko su falericnih primeraka prodali,a koliko svojom strucnom ugradjom unakazili.

Da sklopi i uveze brat Rus,neku klimu iz Rusije na plin,pa da se grejemo do -100,bez problema.A ne tu da se prepucavamo oko Kineza.

Da sklopi i uveze brat Rus,neku klimu iz Rusije na plin,pa da se grejemo do -100,bez problema.A ne tu da se prepucavamo oko Kineza.
Bolje ovo i nema promasaja 💪
Snaga grejanja: 37 kW
Potrošnja goriva: 3,6 l/h
Zapremina rezervoara: 38 l
Zagrejana površina: do 295 m²
Protok vazduha: 588 m³/h
Maksimalna izlazna temperatura vazduha: 404 °C
Screenshot_20260128-230223~2.jpg

Bolje ovo i nema promasaja 💪
Snaga grejanja: 37 kW
Potrošnja goriva: 3,6 l/h
Zapremina rezervoara: 38 l
Zagrejana površina: do 295 m²
Protok vazduha: 588 m³/h
Maksimalna izlazna temperatura vazduha: 404 °C
Ovo treba da stave da duva u senzor spoljasne jedinice na hisense klimama 🤣 Pa nek joj usput odradi totalno otapanje (da je reciklira), a ne samo otapanje na izmenivacu 😆

Kakav bre Nordic,Extreme.Samo Yakutskaja,Sibirskaja i nema zimskaja do -1000 stepenskija Celzijuskija 😃

Bratu Rusu Viacom neće da prodaje klime. Za svaki Fujitsu stoji "nema na stanju, preporučujemo" pa nešto drugo 😂
Covek je internationale, baja na upit sve zavrsava 😀
Hmm wtf 🤔
Ima bolje recenzije (klimalux) nego Viacom 🤣
Sve te stranice: Daikin,Midea,Gree,Mitsubishi itd. sve to ide preko klimalux 🤔

Poslednja izmena:
Koliko sam skontao diskusija oko kineza i defrosta itd 😅
Kojeg onda japanca uzeti da nema to i da je jeftin ? Moj komso sa ovim frozinijem je bas zadovoljan ali hoce da uzme jos jednu za drugu prostoriju od 30m2 ne znam ni sta bi mu rekao osim bezi od hisensa.
(Nije ni moj nordic los ali evo gore kao sto covek rece 1000 modela) Ja otisao na hisense taj nordic se mutirao u 4 nove sifre 😭😐

DF imaju svi, bez razlike. Ja sam ti živi primjer osobe koja plati prije tri godine japanca 740 eura a ovaj se živ us*a od DF na svakih sat i koji minut duže (po 12-15 min svaki DF) kad je vani magla i blizu nule.

No, trebaš gledati da bude što bezbolniji/brži, a za tu potrebu Fujitsu nemoj gledati, jer naprosto DF im jako dugo traje.
Ako imaš odličnu izolaciju, duži DF neće smetati, ali ako je slabija, može doći do pada temperature, pogotovo ako se umalerozi da bude ogromna vlaga i jak minus.

Mene ovo naročito pogađa jer se wc koji je 10 m od klime + hodnik prije njega jedva nagriju, pa čim udari df i prestane strujanje toplote ka njima, za tili čas im ulazna vrata obore temperaturu.

Meni je ova "pametna" utičnica prikazala potrošnju klime mnogo uvećanu. Na njoj je veći saldo nego na strujomeru za celu kuću

Prilozi

• Screenshot_20250602_095412_edit_1996943377365772.jpg
    Screenshot_20250602_095412_edit_1996943377365772.jpg
    52.5 KB · Pregleda: 25
1000003308.jpg1000003309.jpgi kod mene se razlikuje,verujem da je xiaomi tacnija

Januar
Hisense Nordic 12ka
Spoljna je cesto bila - ili 0
Navece sam se zeznuo drzao na 25-26 stepeni jer laze za stepen-dva.
Ventilator 3a ili 4ta brzina

Uzeo badza(na moju preporuku😉😃)

BEKO BEEPGE 125/ BEEPGE 126​

Juce montirana na lokalu 25m2.4 spoljna zida,bez izolacije.Ovo su zapazanja kako radi sada na nekih +10°C.Pretiha i UJ i SJ.Odrzava dobro zadatu temperaturu i na senzoru UJ i na senzoru daljinca.Koliko vidim ne gasi se vec lagano radi ventilator na SJ.Jos joj nisam postavio pametnu uticnicu da vidimo koliko nisko ide.Daljinac odlican.Ima dosta funkcija.Ima ogranicavanje snage kompresora,iFeel,WiFi td.SJ ima grejac tacne i kompresora.Meni licno UJ jedna od najlepsih.Onaj detalj sa plavom plastikom preko displeja je prelep.Brojevi i oznake svetle u plavoj boji i veoma su krupni.Premaz na isparivacima je Gold fin.UJ teska 9kg.SJ teska 25.5kg.Uz klimu ide sva prateca oprema za montazu.Bakarne cevi od 3m,kablovi,antivibracione gume za SJ,i jos neke stvari.Zbog cevi koje idu fabricki monter je smanjio cenu ugradnje za 4000 din.Za ovo kratko vreme radi bas lepo.Jos da vidimo kako ce se ponasati na minusima.Necu vise preporucivati nikome sta da uzima i hvaliti.Ovo je ono sto ja vidim i zapazim.Na kutiji pise da je proizvod iz Midea fabrike.Ovo su prva zapazanja.Javljam kako radi kad ode temperatura ispod 0.

Meni je ova "pametna" utičnica prikazala potrošnju klime mnogo uvećanu. Na njoj je veći saldo nego na strujomeru za celu kuću
Ako ti je stari strujomer i nalazi se napolju ne daj da ga menjaju nikad, ti stari na minusima uspore sa merenjem, tu informaciju sam od coveka iz EPs-a dobio, kada su krenuli da ih menjaju za digitalne ljudima stizali znatno veci racuni.

Nazad
Vrh Dno