Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Baš ga moram odgledati ovih dana, već dugo mi na listi a stalno ga spominju. Mislim na Rekvijem za snove.

Der Tiger - sasvim solidan. 7/10

Ко би рекао да је ово изашло 2001.
Обновио после отприлике пар деценија, и даље мени један од најбољих ратних филмова. Наравно, ако се зажмури на уобичајену пропаганду, и цени само филмски квалитет.
8/10

Kakva filmčina, tj akcija bez predaha (nula patetike, maksimalni haos). Nadam se da neću opet naići na osudu 👻 ali meni je "Black Hawk Down" u rangu sa "Saving private Ryan"
Ja sam čitao i knjigu, odgledao sve dokumentarce koje sam mogao da nađem, skoro do u detalj su preneli sve što se dešavalo, čak sam stekao utisak da je film verovatno malo i ublažen zbog publike

Ja sam čitao i knjigu, odgledao sve dokumentarce koje sam mogao da nađem, skoro do u detalj su preneli sve što se dešavalo, čak sam stekao utisak da je film verovatno malo i ublažen zbog publike
Nema šta, remek delo ratnog žanra. Kakva glumačka postava (Mekgregor, Hardi, Hartnet, Bana, Sejzmor, pa i čuveni Spad iz Trejnspotinga), svi savršeno uklopljeni u akciji (niko ne dolazi do izražaja). Zimerova muzika na vrhuncu (bukvalno nacrtana za neki 5.1 ili 7.1 surround), Ridlijeva režija na vrhuncu. I ja sam ga "studirao" nakon gledanja ali davno to beše, ne sećam se najbolje detalja.

Objektifikovanje muškarca: žena se hvali drugarici, kakvo dupe ima neki njen tip, od aikida.
Ajdžizam i sramoćenje mladih žena od 20g u klinču sa udatim od 40g: Ta starija govori o mlađoj izrazom "ku**etina", a u pitanju je njen zaljubljeni muž u klinku i nije nikakva plaćenica ta mlada.
Konačno 3: u zatvorskoj ćeliji high class eskort govori pohvalno glavnoj glumici što je ranila muškarca i izražava žalost što nije roknula nekog svog.

Ovo je trend modernih filmova. Isto kao u The Housemaid 2025, morao je beli muškarac, bogataš, isto sa ženom koja je napustila fakultet zbog ljubavi ispasti najveći psihopata i zapravo najgori.

Saučesnici ima par lepih scena poput kiše u Užicu ili malo našeg mentaliteta na grupnim okupljanjima. Ali agenda mora da se odradi.

I ona njena ortakinja je očajna. Film sam po sebi je ok.

Tema su filmovi 2026, a taj navedeni bas i ne ulazi u konkurenciju, ajd' da je 2025.
Pride je prosecno los, nevezano za bilo koju god...

Aronofskaj top 3 filma:
Black Swan
Mother! (treba pogledati 2-3 puta, a pogotovo credits na kraju)
Requiem...

Sve ostalo sto je rezirao mi je bilo ili vrh ili uzassno jadno.
Cudan reziser, da nema sredine... sto se mene tice...
(Fountain i Pi mi nisu legli nikako...a recimo dobro su ocenjeni od drugih "korisnika")
i ja sam samo "korisnik", don't judge me!

Poslednja izmena:
Tema su filmovi 2026, a taj navedeni bas i ne ulazi u konkurenciju, ajd' da je 2025.
Pride je prosecno los, nevezano za bilo koju god...

Aronofskaj top 3 filma:
Black Swan
Mother! (treba pogledati 2-3 puta, a pogotovo credits na kraju)
Requiem...

Sve ostalo sto je rezirao mi je bilo ili vrh ili uzassno jadno.
Cudan reziser, da nema sredine... sto se mene tice...
(Fountain i Pi mi nisu legli nikako...a recimo dobro su ocenjeni od drugih "korisnika")
i ja sam samo "korisnik", don't judge me!
Tema je sta se gledalo u 2026, ne filmovi snimljeni u 2026, nije mi najjasniji deo “ ne ulazi u konkurenciju” ako je covek poceo da ga gleda 🙂, inace daleko od toga da je neko remek delo ako pricamo o blink twice .

Cini mi se da je tokom 1970ih snimljeno dosta filmova teskih za gledanje ali njih cu vam preporuciti sledeci put.

Waterloo (1970) - Neke scene u ovom filmu malo lice na stara slikarska remek dela a moze se reci i da su glumci odradili dobar pos'o.
Covek ima osecaj da su stari filmovi nesto u sta je ulozeno dosta truda i talenta kada ih pogleda.
Nekim ljudima ce film biti spor ali vredi ga pogledati bar jednom.
Nekada su se snimali filmovi o kojima je covek mogao danima da razmislja i da ih se seti posle nekoliko decenija nakon gledanja a danas ljudi izadju četvoronoške iz bioskopa posle 150 minuta gledanja filma osamuceni od nosenja 3d naocara i ne zele vise da se sete tog iskustva.
Na youtube-u mozete naci Waterloo (1970) i The Flight of the Phoenix (1965). Drugi film sam preporucio na prosloj strani ali nisam napisao da se moze pogledati na youtube-u.
Pogledajte pocetak oba filma na youtube-u pa sami procenite da li je vam biti interesantni.

Poslednja izmena:
Strange Harvest (2025)
Film uradjen u formatu "lažnog dokumentarca", koji jedinstveno spaja true-crime estetiku sa jezivim elementima folk horora prateći detektive na tragu serijskog ubice opsednutog drevnim mitovima. Kroz uznemirujuće snimke i intervjue, film otkriva da sadistički zločini "Gospodina Sjajnog" (Mr. Shiny) nisu nasumični, već deo prastarog, krvavog rituala koji u priču uvodi mračne sile i kosmički užas.
5/10

Dark Harvest (2023)
Horor-fantazija smeštena u mali američki gradić, gde se svake jeseni odvija smrtonosni ritual. Mitološko čudovište Sawtooth Jack izlazi iz kukuruzišta i izaziva tinejdžere na krvavu borbu za preživljavanje, a film u sebi nosi i snažne elemente folk horora kroz rituale, mitove i ruralnu atmosferu.
5/5

Harvest (2024)
Drama sa elementima folk horora, smeštena u neodređeno vreme i prostor, gde se kroz sedam halucinatornih dana prikazuje raspad jedne ruralne zajednice. Film istražuje sukob tradicije i kapitalističke eksploatacije, uz motive rituala, narodnih verovanja i atmosferu nalik na „The Wicker Man“.
5.5/10

Haunted Mountains: The Yellow Taboo (2025)
Tajvanski horor koji kombinuje folklorne legende i psihološku misteriju. Radnja prati planinare koji nailaze na sablasnu figuru u žutom kabanici, dok se priča razvija kroz vremensku petlju i ponavljane smrti, stvarajući atmosferu folk horora i urbane legende.
5.5/10

Deadly Doll (2025)
Radnja prati Xue Qing, majku koja nakon gubitka sina uz pomoć vračare donosi kući lutku zaposednutu njegovim duhom, što pokreće niz zastrašujućih događaja.
Zanr: misterija/triler sa okultnim motivima
4.5/10
Glavna glumica (majka) je jako iritantna, inace film bi dobio vecu ocenu🙂

The Pond (2021)
Folk horor o antropologu koji veruje da je otkrio apokaliptičnu istinu. Film kombinuje ritualne motive, sablasne vizije i ruralnu izolaciju, stvarajući atmosferu okultnog i folklornog straha.
Inace je srpski film, snimljen na engleskom jeziku i namenjen međunarodnom tržištu.
6.5/10

Ako neko zna gde moze da se skine The Pond (2021) na BR nake mi javi, hvala🙂

Nazad
Vrh Dno