Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
koliko sam ja ukapirao, prvi uslov za 5g je da je uredjaj za EU trziste. zbog frekvencija predajnika, a drugi da proizvodjac uredjaja posalje azuriranje za svaki uredjaj u zavisnosti kod kojeg je operatera, kartica mora da bude novijeg datuma jer ona koje su 3g nece raditi i svako mora da trazi od operatera da mu aktivira 5g jer je po defaultu off. neznam da li sam nesto preskocio🙂

koliko sam ja ukapirao, prvi uslov za 5g je da je uredjaj za EU trziste. zbog frekvencija predajnika, a drugi da proizvodjac uredjaja posalje azuriranje za svaki uredjaj u zavisnosti kod kojeg je operatera, kartica mora da bude novijeg datuma jer ona koje su 3g nece raditi i svako mora da trazi od operatera da mu aktivira 5g jer je po defaultu off. neznam da li sam nesto preskocio🙂
Po mom iskustvu nije bilo potrebe tražiti od operatera aktiviranje 5G, u pitanju je Samsung S23 na mts-u (eSim privatni broj i sim kartica poslovni). Takođe, 5G na Poco F3 u A1 mreži je proradio bez kontaktiranja operatera.

To je isto sa Samsung im kao mačevanje sa Pixel i Nothing telefonima za VoLTE. I onda jednog dana ničim izazvano stigla poruka na Nothing telefon da je omogućen VoLTE ,a 5h radi od početka 🤣 luda kuca

Da li će 5G u nekoj (ne tako dalekoj) budućnosti pokriti i sela? Ili će to ostati na 4G+? Kakva je praksa što se tog tiče?

Pa moraće, kad-tad ali prvo treba da se zasiti ostatak tržišta i otplate investicije. Počeli smo prekasno pa bi unapređenje mreže moralo da ide jako ubrzano a 4G nije mnogo gori .u proseku a biće još bolji kako se kapaciteti prebacuju na 5G. I Beograd je još uvek slabo pokriven sa 5G a kamoli tamo gde nisu tako velike pare a investicije su veće. Kao i sve u kapitalizmu, investicije i povrat od njih caruju.

Pokriće sela sa 5G dinamički deljeno sa 4G na 700MHz (10MHz širine), 800MHz (10MHz širine), 1800MHz (25MHz širine), 2100MHz (15MHz), 2600MHz (20MHz širine).

To će dati brzine do ~450Mbps i mnogo manje padanje brzine kada je mreža zagušena.

Pa moraće, kad-tad ali prvo treba da se zasiti ostatak tržišta i otplate investicije. Počeli smo prekasno pa bi unapređenje mreže moralo da ide jako ubrzano a 4G nije mnogo gori .u proseku a biće još bolji kako se kapaciteti prebacuju na 5G. I Beograd je još uvek slabo pokriven sa 5G a kamoli tamo gde nisu tako velike pare a investicije su veće. Kao i sve u kapitalizmu, investicije i povrat od njih caruju.
Gde to recimo nema 5G u BG(kazes slabo pokriven sa 5G) ja obidjoh BG uzduz i popreko tu sam rodjen i zivim decenijama unazad a svaki dan na relaciji Zvezdara, NBG, Zemun, nigde nema da nema 5G cak i indoor od 2.12.205 u BG mi je uvek ikonica 5G, pricam za Mts.

MT;S, Selo Rakovica/Jajinci najbliži oko 5 KM. A1 oko 3KM. Signal živa beda ako i kada ga ima a sve je 8KM od Slavije.

Tako sam i mislio to je siri deo BG ono jezgro i ove gradske opsine svugde ima 5G.
Ja se krecem po BG a bez tih sela oko Rakovice itd i tu u 100% slucajeva imam 5G i spolja i unutra imam dual phone i 5G aktivne obe kartice Mts i Yettel a trecu sam imao A1 eSIM na probi do pre 2 dana. Nigde, ali bukvalno nigde po BG gde se krecem nema da nema 5G na sve 3 kartice.
Sela oko BG ne obilazim niti smatram BG iako po statutu pripadaju BG tako da tamo mozda i nema al reci da je losa pokrivenost u BG 5G mrezom zato sto u selu iza Rakovice nema 5G antena, je....
Nemoj da se ljutis ali ne cini neko selo oko BG sam BG.
Mozemo da kazemo da u 99% na blizoj i siroj lokaciji Beograda ima 5G dok u 1% sire okoline nema.
Al ti si obrnuto napisao, samo sam zbog toga reagovao jer ce neko ko ne zivi u BG stvarno i pomisliti da po celom BG nema 5G signala sto je nonsens.
Pozdrav.

Околина великих градова све задње добије села најближа Пожаревцу су добила фиксне телефоне тек кад су и најзабаченија села у Хомољу већ неколико година имала.

Tako sam i mislio to je siri deo BG ono jezgro i ove gradske opsine svugde ima 5G.
Ja se krecem po BG a bez tih sela oko Rakovice itd i tu u 100% slucajeva imam 5G i spolja i unutra imam dual phone i 5G aktivne obe kartice Mts i Yettel a trecu sam imao A1 eSIM na probi do pre 2 dana. Nigde, ali bukvalno nigde po BG gde se krecem nema da nema 5G na sve 3 kartice.
Sela oko BG ne obilazim niti smatram BG iako po statutu pripadaju BG tako da tamo mozda i nema al reci da je losa pokrivenost u BG 5G mrezom zato sto u selu iza Rakovice nema 5G antena, je....
Nemoj da se ljutis ali ne cini neko selo oko BG sam BG.
Mozemo da kazemo da u 99% na blizoj i siroj lokaciji Beograda ima 5G dok u 1% sire okoline nema.
Al ti si obrnuto napisao, samo sam zbog toga reagovao jer ce neko ko ne zivi u BG stvarno i pomisliti da po celom BG nema 5G signala sto je nonsens.
Pozdrav.
8 KM od Slavije baš i nije neko zabačeno selo nego blisko predgrađe a opština je Voždovac, I na 4G slab signal i protok sa A1, nešto bolji Yettel a jedini dobar lokalni je MTs. 4G signal 82dBm a brzine 80/60 - 100/60Mbps. ali ništa od 5G mada se Rakovica, Košutnjak i Braće Jerković vide ko na dlanu. Sa druge strane je brdo Kumodraž pa ni ne očekujem signal sa te strane. Pre nego što je uveden 3G i 4G sam plaćao nekom privatniku koji je delio ISDN preko WiFi iz privatne kuće na vrhu Kumodraža i to je išlo nekoliko desetina Kbps ali je išlo. Telefonska stanica nije imala ISDN ni kada stavljena nova oko 2000te godine, Prvi 3G je tu uveo Telenor posle tek A1 i na kraju MTS, Pitao sam MTS i kažu biće ali ne i kada. Ugovor imam još oko godinu dana, brzina nije upošte loša kako je bilo sa A1 tako da nije žurba.

Gde to recimo nema 5G u BG(kazes slabo pokriven sa 5G) ja obidjoh BG uzduz i popreko tu sam rodjen i zivim decenijama unazad a svaki dan na relaciji Zvezdara, NBG, Zemun, nigde nema da nema 5G cak i indoor od 2.12.205 u BG mi je uvek ikonica 5G, pricam za Mts.
Trim staza na Košutnjaku u velikom delu nema A1 5G… E sada ne znam po tvojoj klasifikaciji kakvom delu grada to pripada😏

Povezana stvar, a mislim da se dosad nije pominjala na temi, mada je realno tek u povoju. Zanimljiv pogled na mape pokrivenosti daje Ookla. Njihove mape su, naravno, zasnovane na podacima njihovih korisnika (kako prilikom merenja brzine, tako i inače, prate vas ako im to ne zabranite, a uz to praćenje se i baterija brzo troši), ali ipak su dobar pokazatelj stanja na terenu, pogotovu što MTS ni nema zvaničnu mapu, pa je makar za njih princip daj šta daš. Podsećanja radi, Yettel ima svoju ovde, a A1 svoju ovde.

E, sad, zašto ovo pominjem, prema zvaničnoj mapi A1 (a i Yettelovoj) izgleda kao da ima 5G pokrivenosti na Košutnjaku. Prema Ooklinoj, međutim, nema (ni kod jednog operatera), a svugde okolo ima, tako da se čini da je dobar pokazatelj, makar prema prethodno navedenom iskustvu. Naravno, jasno je da se uvek može desiti da je razlog tome što nijedan Ooklin korisnik nije bio tamo sa 5G telefonom, ali to je prosto prirodno ograničenje nezvaničnih mapa. I suprotno, samo postojanje signala ne znači da je dobar.

E, sad, nekoliko napomena... Prvo, mapa je prisutna samo u aplikaciji (Speedtest), nema je na sajtu. Drugo, treba što više uveličati je na konkretnu lokaciju, jer su preveliki kvadrati na udaljenoj slici, pa se sa malim uvećanjem stekne utisak da je pokrivenost veća nego što jeste. Treće, paziti da bude odabrana opcija best (najbolja mreža) umesto most common (najčešća, jer je to 4G skoro svugde). Super je, dakle, za neku grubu procenu, ali zavisi od korisnika i njihovih podešavanja, a mogu se javiti i fantomski podaci.

Antene su usmerene, 180 stepeni maximum, većina oštriji uglovi a najjači snop još oštriji, ako ih nema bar 4, negde ća sa bude senka.

1769326912705.png

A1 5G mi često pada na 4G indoor po Beogradu (stanovi, tržni centri), dok mts vrlo retko.
Kontam da je mts mreža ipak gušća za manji domet 5G, dok ostali tek treba da dodaju.

8 KM od Slavije baš i nije neko zabačeno selo nego blisko predgrađe a opština je Voždovac, I na 4G slab signal i protok sa A1, nešto bolji Yettel a jedini dobar lokalni je MTs. 4G signal 82dBm a brzine 80/60 - 100/60Mbps. ali ništa od 5G mada se Rakovica, Košutnjak i Braće Jerković vide ko na dlanu. Sa druge strane je brdo Kumodraž pa ni ne očekujem signal sa te strane. Pre nego što je uveden 3G i 4G sam plaćao nekom privatniku koji je delio ISDN preko WiFi iz privatne kuće na vrhu Kumodraža i to je išlo nekoliko desetina Kbps ali je išlo. Telefonska stanica nije imala ISDN ni kada stavljena nova oko 2000te godine, Prvi 3G je tu uveo Telenor posle tek A1 i na kraju MTS, Pitao sam MTS i kažu biće ali ne i kada. Ugovor imam još oko godinu dana, brzina nije upošte loša kako je bilo sa A1 tako da nije žurba.
Ja sam u Kunodrazu.Ako ti lakse ,ja nemam 5G na MTS.Testirao i Yettel.Isto je .Jedino A1 ima 5G na istoj lokaciji

Tebi je to do telefona (Samsung, njega imaš, koliko sam ispratio), ne do lokacije. Ali onda nemaš 5G nigde u Srbiji.

Poslednja izmena:
Tebi je to do telefona (Samsung, njega imaš, koliko sam ispratio), ne do lokacije. Ali onda nemaš 5G nigde u Srbiji.
Ma nema ni sestricina kad dodje .Iphone 16pro ,yettel mreza.Sestra na A53 isto nema.Mts mreza .Na ostalim lokacijama po BG imaju
Tako da nije samo test sa mojom ultrom

Veca mesta u Vojvodini po broju stanovnika od Kumodraza nemaju 5G od mts pa zasto bi Kumodraz bio ispred njih da ga ima? Bice, polako...
Zato sto je za 15 min kolima od grada.Al opet to nije poenta mog odgovora clanu...Ocigledno nisi ni ispratio sve ..
Sto se tice 5G ,zabo....me kada ce biti .4g+ radi bas zadovoljavajuce ,cak bolje od kad su pustili 5G

Bas bolje ne moze(ukoliko 5G i 4G rade u fullu) jer 4G nikad nece moci imati tolike brzine kao 5G ako gledamo samu brzinu prenosa podataka.
U pocetku je bilo tako te sam iskljucio na nedelju dve 5G ali sad je drugacija situacija jer tada a ni sada bas 5G ne radi u fullu ali sto vise sad ima 5G BS to je 5G normalno bolji od 4G.
Pricam o situaciji gde ima top pokrivenost i 4 i 5 G.

Poslednja izmena od urednika:
Nisam nigde pomenuo da si ti obavezan da otvaraš tu temu, nego oni ljudi koji su zainteresovani...ali i dalje mislim da to jeste bio deo ove teme dok niste promenili naslov...a pominjao si da te problemi sa Samsung telefonima i 5G mrežom zamaraju zato što to nije kao "Samsung 5G problemi" tema...i onda naravno, po starom komesarskom običaju problem se reši tako što se eliminiše

Poslednja izmena:
Ja zivim u V Stepe iznad Trosarine, imam pun 5/4g u stanu. Slao sam speed testove, 800-1200 izvlaci 5g unutar stana.

Kao da ne zivimo u istom gradu, ja u Beogradu, a ni Valjevu odakle sam, nisam imao nikad problema sa dometom, samo u retkim slucajevima kad udjes u neki dzep, stariju zgradu sa debelim zidovima i slicno.

Nazad
Vrh Dno