Šta je novo?

Veš mašine

Kod mene sam rešio to tako što sam grubo očistio rđu i premazao sa Irkom 3u1 bojom. To je najjednostavnija varijanta, ako nije noseći deo. Prošlo je dve godine od tad i ne širi se dalje.

Ovde deluje da je baš dosta zahvatilo, pa bi moralo da se oguli sve do dela gde nema uopšte korozije, da se ne bi širilo dalje, odmasti sa alkoholom, brake cleaner-om ili nekim drugim sredstvom za odmašćivanje i premaže sa 3u1 bojom. Naravno to je ok varijanta, ako može da se pristupi i drugoj strani lima, jer džaba se sređuje prednja strana, ako sa druge strane ostaje rđa.

Druga opcija je, kao što reče kakoonobese, da se trpi dokle god ne utiče na rad mašine.🙂

Pozdrav svima,
Trebalo bi da kupim novi mašinu, a budžet nam je do 30.000. Imate li neku preporuku? Kakve su Vox mašine?

broj funkcija je nebitan... bar ja ne koristim vise od 2-3...
problem je kvalitet...
i gldeaj da ima garanciju 5god

Pa gledao bi čovek Boš i te druge nego te su mu dva tri puta skuplje.
Ima na ananasu gorenje za oko 35000 i uz vaučer neka smanji na 30000 i završi poso

Kamo sreće kada bi završio posao... Doduše završio bi ga kada je kupovina u pitanju a onda bi se još češće družili na ovoj temi...

A što, evo 7 godina koristim gorenje mašinu, tad plaćena 27000 i odlično i dalje radi. Još tri nek odradi i može u otpad

To što ta odlično radi ne znači da će i svaka tako da radi - možda će njegova da radi perfektno 20 godina a možda će za tri meseca da počne sa problemima.
Naravno ni one od 100k nisu immune na kvarove, razlika u odnosu na jeftinije je da je verovatnoća tako nečega znatno manja zbog kvaliteta ugrađenih delova usled materijala i izrade, bolje završne kontrole etc. Naravno, ni to nije na nivou kao što je nekad bilo ali razlika ipak postoji. Naravno svako ima pravo da misli drugačije.

Ima Gorenje i Beko za te pare, ali i kod njih postoji klasiranje pa je to u nizoj klasi verovatno. Svakako ce obaviti posao, treba samo uzeti sa sto vecom garancijom, minimum 5 god.
Imam Gorenje i za pranje i za susenje sad ce deveta godina. Skoro sam na masini za pranje zamenio amortizere, 7000 din sa rukama, masina kao nova.

Edit: kupljene 2018 cini mi se, znaci osma ne deveta ali svejedno

Искуство са ЛЏ машином ознака је 1068QD...Пре месец дана је напунила округло 15 Година...Ко ми каже да данашња техника није као некад има да се свађамо данима! 😀
И даље ради и даље исто пере, једино је за нијансу бучнија на центрифуги, логично због лежаја...Има директ драјв мотор значи цео мотор је на Бубњу, нема каиш..Амортизери још увек добри, све је фабричко на њој...Заиста феноменалан квалитет...Похвалићу и Беко стакло-керамичку плочу која има исто година, поред огреботина и трагова лоших судова других недостатака нема ради и греје као првог дана...Проклети беко усисивач са воденим филтерима траје још увек и вуче савршено...Мењао сам му хепа филтере 10 ако пута (три се добијало уз њега, данас једва и кабал да дају) и он је стар 15 година...

Došlo vreme da se traga za mašinom u novom stanu. Prostor je mali i bez terase tako da sam krenuo da gledam kombinovane mašine. Znam da je ranije bila priča da te mašine loše suše veš, da ostaju mirisi i koješta. U kojoj meri je to tačno? Isplati li se uzimati neku kombinovanu mašinu do nekih 50-60k, može li da se dobije nešto pristojno ili je bolje zlopatiti se sa čivilucima, rešetkama i radijatorima? Ako je stvarno toliko loše i beskorisno, radije bih novac uložio u bolju mašinu... Kakva su iskustva?

Došlo vreme da se traga za mašinom u novom stanu. Prostor je mali i bez terase tako da sam krenuo da gledam kombinovane mašine. Znam da je ranije bila priča da te mašine loše suše veš, da ostaju mirisi i koješta. U kojoj meri je to tačno? Isplati li se uzimati neku kombinovanu mašinu do nekih 50-60k, može li da se dobije nešto pristojno ili je bolje zlopatiti se sa čivilucima, rešetkama i radijatorima? Ako je stvarno toliko loše i beskorisno, radije bih novac uložio u bolju mašinu... Kakva su iskustva?

Uzeo sam bosch kombinovanu wna13400by prezadovoljan sam susi jako dobro nikakvih neprijatnih mirisa i slicno ja sam je tada platio 120 000 sada je nesto jeftinija sigurno.

Imam ovu novu Hisense kombinovanu. Mozes da susis posteljinu ako nista i beli ves jer je meni sareni smanjila. Ali sareni mi smanji i samo masina za susenje tako da mozda je do mene. Takodje, ostane prasine malo vise unutra jer nema onu resetku kao klasicna susara koja pokupi sve.
U svakom slucaju, pere isto kao i svaka samo sto mozes nesto i da osusis.

Posto sam omanuo temu da ispravim sam sebe
Kevi je crkla Beko masina 25+ godina stara, majstor krene da nagadja i samo povecava cifre za popravku pa sam odlucio da joj kupim novu ves masinu, a ovoj Beko hvala za sve sto je oprala do sada.
Nije imala apsolutno nikakve zahteve i sta god joj kupim bice joj ok. Te sam gledao nesto iole vece ves masine (prethodna je bila 5kg) i za recimo neke ok pare nadjem na Ananasu VOX WMI1410TA i jos ubodem kupon 5.000din na to. Prvi utisci kada je ves masina stigla su bili da i ne izgleda nesto vece nego prethodna iako navodno pise da ima duplo veci kapacitet za ves i bubanj od 61l. Medjutim precnik vrata iako je isti, precnik bubnja je veci za 3cm, a dubina bubnja je veca za 7cm pa recimo da se u masini moze oprati 9kg vesa. Iskren da budem kvalitet plastike i nije neki ali ono sto me je prijatno iznenadilo jeste koliko je ta masina tiha. Jedno vreme sam se zalepio za jedan jedini Hoover 14kg model kod nas i gledao sam snimke iz centrifuge i ono bukvalno izgleda kao da ce masina na 1400 obrtaja sama da iseta iz kupatila, a tutnji kao da je neko ciglu ubacio u nju. Ovde je u sustini glasnija pumpa kako zuji kada ubacuje i izbacuje vodu nego masina kada je u centrifugi. Probao sam oprati i jakne sa cibzarima i cak i metalni cibzari kada udaraju po bubnju i staklu vrata bas se tiho cuje.
Ne znam koliko ce trajati ali nadam se barem nekih 10 godina bez nekih ogromnih problema.

Na kraju i meni posle nove godine crkne elektronika na ves masini, a imao sam istu Beko ves masinu kao i Keva. Skuplja popravka nego ves masina i ajde uzecu i sebi VOX ves masinu kao sto sam i Kevi kupio. Ona je veoma zadovoljna, a posle par dana upotrebe i ja sam. Vec jedno mesec ipo dana sam merkao Hoover HWP 414AMBC/1-S koja ima 14kg zapremine i jos 20 litara vecu zapreminu nego ova VOX ves masina. Problem sa Hooverom je sto je jako bucna. Hteo sam namerno da uzmem sto je veci moguci bubanj zbog jorgana i kabastih stvari ali dzaba velika zapremina kada ves masina zvuci kao one ves masine iz mimova kada je puste u centrifugu pa ubace ciglu u bubanj.

Da se vratimo na VOX. U pocetku mi se cinilo da taj bubanj i nije toliko velik, medjutim vidim da kod mene nisam mogao da cekam da se korpa vesa napuni preko 3/4 inace bi tesko stalo u staru ves masinu koja je imala 5kg zapremine. Ovde sam namerno ostavio da bude krcata korpa za ves, cak i preko vrha da bude stvari. Pobacao to sve u ves masinu i kada je ves bio suv stalo je poprilicno lagano u bubanj, jos je bilo malo i mesta. U toku pranja gledam dok je ves mokar, bukvalno je pola bubnja prazno. Skroz ok pere ves, nije toliko bucna i najbucniji deo je samo centrifuga koja traje poslednjih 5-7 minuta. Cak i ona sama uopste nije toliko bucna na recimo 1000 ili cak 1200 obrtaja. Na 1400 se cuje znatna razlika jer kao u centrifugi prvih 2-3min vrti na 1000-1200 obrtaja i tacno se cuje da zavrti jos brze na 1400 i to traje narednih 3-4 minute. Vibracije su stvarno mizerne. Skoro pa da ih i nema. Naspram stare ves masine nebo i zemlja razlika jer ona je znala bukvalno da seta po kupatilu.

Imam ovu novu Hisense kombinovanu. Mozes da susis posteljinu ako nista i beli ves jer je meni sareni smanjila. Ali sareni mi smanji i samo masina za susenje tako da mozda je do mene. Takodje, ostane prasine malo vise unutra jer nema onu resetku kao klasicna susara koja pokupi sve.
U svakom slucaju, pere isto kao i svaka samo sto mozes nesto i da osusis.
ves se skuplja zbog visoke temperature susenja... probaj drugi program... Mada, sa drugim programom sa nizom temperaturom moze da se desi da ves ostane malo vlazan... Ja ga samo izvucem i bacim na krevet tako, i dok neko od ukucana (gospodja) nadje vremena da skloni taj ves, on je vec suv..

ves se skuplja zbog visoke temperature susenja... probaj drugi program... Mada, sa drugim programom sa nizom temperaturom moze da se desi da ves ostane malo vlazan... Ja ga samo izvucem i bacim na krevet tako, i dok neko od ukucana (gospodja) nadje vremena da skloni taj ves, on je vec suv..
Da, susi se 3 sata na cotton i sareni izadje smanjen. Probali na ono synthetics ultra i opet smanji.
Sama masina za susenje ima vise opcija iako je starija.
Sto se tice opcije kada ostane vlazan, kod mene je obrnut princip, gospodja ga vraca nazad na rezim 30min da se dosusi😀

Da, cotton program susi na visokoj temp. kod mene ako se dobro secam na 70C...
Za sareni koristim easy care

Drugari imao sam skoro kvar sa masimom za ves gde je posle 5 godina pukao krst ili spajder kako ga ko zove na masini. Popravka se ne isplativa pa me zanima da ne napravim ponovo istu gresku.
Interesuju me dva brenda i oba se proizvode u Poljskoj indeside a Beko u Rumuniji pa predpostavljam da su bar malo kvalitetnije od Turskih i Kineskih?
Modeli su:
INDESIT BWE 71295X WSV EE.
BEKO BM3WFSU37213WPBB
BEKO B1WFM2821WBEE
Beko BM1WFSU36223WPBB

Zamolio bih one koji su u ovoj problematici da kazu iskustva sa kvarovima najcescim za oba brenda ili sta je za preporuku kupiti?
U napred hvlala

Vox i Koncar su Vestel,ali nisam iznenadjen.Mozda Beko ili Gorenje WPNEI,ali jos bolje sa 1400 obrtaja.

Praktično svi proizvođači koriste aluminijumske krstove koji korodiraju usled hemijskih uticaja unutar mašine i raspadaju se vremenom. Kao što koriste plastične kazane, betonske tegove, spoljne obloge praktično od papira. Ali pošto se eko takse plaćaju prema težini proizvoda, to je kratkoročni "win-win" kako za državu, tako i za proizvođače. To što je zapravo takva mašina smeće koje se teško i skupo reciklira, puna bezvrednih delova, nikoga nije briga. Važno je da postoji A+ nalepnica.
Sa druge strane, veš mašine sa inox kazanom, gusanim tegom, debljom oblogom, su teže i plaća se veća eko taksa. Iako takva mašina predstavlja jako vredan materijal za recikliranje nakon životnog veka.

Modeli su:
INDESIT BWE 71295X WSV EE.
BEKO BM3WFSU37213WPBB
BEKO B1WFM2821WBEE
Beko BM1WFSU36223WPBB
Indesit me odlično služio 11 godina bez popravki (kao i Indesit frižider i električni šporet) i nastavila je da radi kod drugoga a ja sam sebi uzeo po preporuci ovde na forumu uzeo gorenje wpnei 1400 obrtaja, kupljena letos uz vaučer 5000 na ananasu, made in Slovenia oko 32 000 me izašla.

Gorenje je tiha u radu, pere odlično, lepo ispira, oseća se fino omekšivač i na 1200-1400 obrtaja izadje veš poprilično dobro isceđen pa sušari posle treba manje vremena.

U tvom slučaju beko nudi sada 2+3 godine garancije, povoljne su i ok sve koje si naveo, ja bih išao možda na ove 2 Beko varijante BM3WFSU37213WPBB ili B1WFM2821WBEE, one su 8 i 7 kg i A energetski razred i dosta više funkcija koliko vidim, treća ima najmanji bubanj samo 6kg i B energetski razred.

Ja bih ti preporučio da pratiš akcije i cene online pa da odlučiš

Indesit me odlično služio 11 godina bez popravki (kao i Indesit frižider i električni šporet) i nastavila je da radi kod drugoga a ja sam sebi uzeo po preporuci ovde na forumu uzeo gorenje wpnei 1400 obrtaja, kupljena letos uz vaučer 5000 na ananasu, made in Slovenia oko 32 000 me izašla.

Gorenje je tiha u radu, pere odlično, lepo ispira, oseća se fino omekšivač i na 1200-1400 obrtaja izadje veš poprilično dobro isceđen pa sušari posle treba manje vremena.

U tvom slučaju beko nudi sada 2+3 godine garancije, povoljne su i ok sve koje si naveo, ja bih išao možda na ove 2 Beko varijante BM3WFSU37213WPBB ili B1WFM2821WBEE, one su 8 i 7 kg i A energetski razred i dosta više funkcija koliko vidim, treća ima najmanji bubanj samo 6kg i B energetski razred.

Ja bih ti preporučio da pratiš akcije i cene online pa da odlučiš
Kazi i da li znas razliku ubkvalitetu ako ima ubopste? Jedna se se pravi u Kini a druga Rumunija? Sta birati?

Nazad
Vrh Dno