Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Veći sud nije nikakav problem. Greje samo deo suda koji je nad induktorom. Kao i da staviš veći lonac na manju ringlu, klasičnu.

Posuda sa debljim dnom i sporije zagrevanje rešavaju i taj problem.

Pokusavam da nadjem na netu ali mi ne ide za rukom. Da li postoje ploce koje su kombinovano i indukcione i staklo-keramicke? Gotovo sam resio da kupim indukcionu, ali devojka ima neku teoriju kako su staklokeramicke bolje, pa rekoh da nadjem neki kompromis da ne moram da guram po svom 😆

Kod mene su obe ploce u opticaju i na indukciji se “kuva” samo voda, a ostalo se kuva na staklenoj sa grejacem (aeg hilight 2.3 kW zone). Tol’ko od mene 🙂

Poslednja izmena:
Pokusavam da nadjem na netu ali mi ne ide za rukom. Da li postoje ploce koje su kombinovano i indukcione i staklo-keramicke? Gotovo sam resio da kupim indukcionu, ali devojka ima neku teoriju kako su staklokeramicke bolje, pa rekoh da nadjem neki kompromis da ne moram da guram po svom 😆

Zezno si se ako ne uzmeš indukciju. Ako će ona da struže sa infra ploče i rizikuje da se opeče, da kipe stvari ako ne stigneš brzo da skloniš šerpu, uzmi joj šta želi.

Indukcija je hladna, reaguje trenutno na gašenje, bolje ploče se ugase ako iskipi. Brže su, lakše se čiste jer nema toliko visoke temperature, i može odmah mokrom krpom da se prebiše čim se ugasi.

Staklokeramika meni pakao. Indukcija i plinčuga top, ključno je da ima brzinu i trenutno gašenje, bez pomeranja šerpe.

Srećno.

Mi imamo ploču koja je kombinacija dve indukcione zone, a dve su klasična staklokeramika.

Kupovina te ploče je bila totalni promašaj, jer staklokeramičke zone nismo koristili nikada.
Možda 2-3x za poslenjih 8 godina. I to ono, za probu. Možda jednom da ugrejem prazan tanjr.
Srećom, nikada nismo imali potrebu da radi više od dve zone.

Kupili smo kombinovanu, jer smo imali stari Zepter koji nije radio na indukciji.
Ubrzo smo prodali ceo Zepter za sitne pare, jer se pored indukcije uopšte nije koristio.
Sada imamo kombinovanu indukcija/staklokeramika ploču koju mogu da oglasim za prodaju kao "jedna polovina gotovo nekorišćena" 😛

Tada kada smo mi kupovali, takve ploče su imali po jedan model Gorenje, Bosh i Elektrolux. Naša je Elektrolux.
Kada sam gledao posle par godina, mislim da ih niko nije imao u ponudi.
Ali proveri kod Bosh-a i Elektrolux-a.

Ako devojka i dalje insistira, mogu vam povoljno prodati ovu našu iz kuće.
U dobrom je stanju. Jedna polovina gotovo nekorišćena.
😛 🤣

Ili da menja devojku. 🤣 🤣 🤣

Au al je nagrdiste, jos sam hteo komentare da joj pokazem, moracu da cenzurisem i skrinsotujem samo odredjene 🤣
Salu na stranu, pretpostavio sam ovo sto ste napisali, ali rekoh valja pitati.

Odvedi je negde gde je indukciona ploča i neće joj pasti napamet da naručuje infra.

Najbolje ako možete da nađete tu pola-pola, pa će shvatiti sama da je indukcija bolja. I oda kupite samo indukciju. Nije baš da dižete kredit za jednu ploči. Nije velika šteta i ako pogrešite.

Hteo sam da napišem da može da je dovede kod mene, ali mi je bilo glupo. Ko zna kako bi shvatio 😁

Zezno si se ako ne uzmeš indukciju. Ako će ona da struže sa infra ploče i rizikuje da se opeče, da kipe stvari ako ne stigneš brzo da skloniš šerpu, uzmi joj šta želi.

Indukcija je hladna, reaguje trenutno na gašenje, bolje ploče se ugase ako iskipi. Brže su, lakše se čiste jer nema toliko visoke temperature, i može odmah mokrom krpom da se prebiše čim se ugasi.

Staklokeramika meni pakao. Indukcija i plinčuga top, ključno je da ima brzinu i trenutno gašenje, bez pomeranja šerpe.

Srećno.
Ako su to jedina mane staklene sa grejacem onda si na konju 🙂

Nekoliko mana indukcije:

1. tip celika (materijala posude), ako nije nesto sto treba, onda ne radi
2. idealno ravno dno posude, ako nije onda vibrira i seta po ploci
3. velicina posude da bi zona radila uopste, ako je manji precnik
4. "debelo dno" posude, ako nije onda problem (neuravnotezeno zagrevanje)
5. touch kontrole, najcesce dubiozne
6. pregrevanje elektronike ugradne ploce, pa opadanje snage
7. buka ventilatora
.....
Sanse da nesto iskipi ili izgori su mnogo vece na indukciji... I sve to da bi se brze zagrejalo, a realno brzo zagrevanje treba samo za vodu.

Poslednja izmena:
Koliko znam samo alu dno ne radi na Indukciji. Veličina posude mogu da variraju ali većina radi I aktivira se ringla na džez e veličine barem 8cm,a neke mazda i na manje. Ako je krivo staro posudje sigurno nećes da ga koristis ni na običnoj ploči, vec baciš. Nema veze da li je debelo dno ili tanko, na Indukciji rade i staro posudje, metalno. Bolje je debelo dno zbog održavanja temperature, inace svo posudje radi ako je metalno. To sa bukom je najveća glupost kao razlog, ploča je u kuhinji a ne u spavaćoj ili dnevnoj pa da mi smeta ventilator dok hladi. To je kao kada bi uporedjivali običan motor i inverter, on/off klimu ili inverter klimu.

Ako su to jedina mane staklene sa grejacem onda si na konju 🙂

Nekoliko mana indukcije:

7. buka ventilatora
.....
Sanse da nesto iskipi ili izgori su mnogo vece na indukciji... I sve to da bi se brze zagrejalo, a realno brzo zagrevanje treba samo za vodu.

1. Svaki sud sa dnom koji privlaci magnet radi na ind. ploci
3. Svaka kvalitetnija ploca prepoznaje i sud manjeg precnika od onog koje stoji u specifikaciji
4. Znaci da ploca ima izrazene start-stop cikluse
5. Imas ih u X kombinaciji, pa odaberi sta ti treba (nama je uslov bio da svaka zona ima skalu za sebe)
6. i 7. samo potvrdjuju da se radi o ploci slabih karakteristika
....
Postoje ploce koje tope cokoladu ili maslac minutima, odnosno odrzavaju hranu mlakom satima. Brzo zagrevanje ima svoju upotrebnu vrednost ali to ne znaci da trebas prziti snicle, jaja ili sta god na tom intenzitetu.

Ne znam što bi komande na indukcionoj bile različite od staklokeramike kad je bar taj električni deo isti.

Odnosno, ako je ploča nižerazredna, to je loše, ako je dobra, odziv je kao ekran telefona.

Kuvam u poslednje vreme svakodnevno na staklokeramici, iznuđeno, najviša liga, ne vidim nijednu prednost. Najviše psujem kad se zaleti i moram da sklanjam šerpe sa ringli. Ko ne kuva mnogo ne konta koji je smor svakodnevno nazdirati nešto što znaš da ne mora, kad imaš odgovarajući alat. Indukciju zaletiš na brzinu, smanjiš i postaviš tajmer. Zaboraviš do alarma na kuhinju, radiš nešto drugo. Slično kao plin, samo čistije. I plin i staklokeramika su pakao za čišćenje, indukcija nije.

1. Svaki sud sa dnom koji privlaci magnet radi na ind. ploci
3. Svaka kvalitetnija ploca prepoznaje i sud manjeg precnika od onog koje stoji u specifikaciji
4. Znaci da ploca ima izrazene start-stop cikluse
5. Imas ih u X kombinaciji, pa odaberi sta ti treba (nama je uslov bio da svaka zona ima skalu za sebe)
6. i 7. samo potvrdjuju da se radi o ploci slabih karakteristika
....
Postoje ploce koje tope cokoladu ili maslac minutima, odnosno odrzavaju hranu mlakom satima. Brzo zagrevanje ima svoju upotrebnu vrednost ali to ne znaci da trebas prziti snicle, jaja ili sta god na tom intenzitetu.
1. Osim onih koje ne privlaci (stari zepter npr. koji ja imam)
3. Osim onih koje ne prepoznaje kad je manjeg precnika
4. Ne znaci da ima, ploca je 59999 dinara to meni nije jeftino

To su sve samo opravdanja ali mane su i dalje fakat.

Ne znam što bi komande na indukcionoj bile različite od staklokeramike kad je bar taj električni deo isti.
To se odnosi na to da staklokeramika i dalje ima sa mehanickim kontrolama (neuporedivo bolje), a indukcija nema.

Gde stoje te kontrole, a da ne smetaju velikom posuđu?

Na ugradnoj je tastatura odvojena, pa se montira npr. napred ispod, ili sa strane ploce. Inace ako je na ploci, ako smeta, smetace u svakom slucaju i touch, isto prostora zauzima. Nisu ta mehanicka dugmad velika, vec tipa 1 cm.

Poslednja izmena:
Nekoliko mana indukcije:

7. buka ventilatora
.....

1. 99% svih novih sudova rade na indukciji. Čak i aluminijumski imaju upresovanu čeličnu rešetku na dnu da bi radili na indukciji.
1a. Da, stari Zepter ne radi. Ali se i dalje može dobro prodati na KP, dok još ima neobaveštenih. 😛
1c. Novi kvalitetni inox sudovi nikada nisu bili jeftiniji. Od Metalca preko gomile drugih.

2. Baš indukciji nije bitno da je dno ravno. Ni gasnom šporetu. Svi ostali manje više traže ravno dno za punu efikasnost.
2a. Br'e, pobacaj sudove sa krivim dnom (pogledati tačku 1c)

3. Kod mene na indukcionoj ploči srednje klase, Elektrolux, džezva od 8cm bez problema radi na svim ind. zonama, čak i na najvećoj indukcionoj zoni od 22cm.
3a. Kada manji sud stavite na veću klasičnu staklokeramiku, i dalje se usijava cela staklokeramička zona, veliki deo toplote beži oko manjeg suda, logično jel?

4. Tanko dno ne radi kao treba na većini sistema kuvanja.
4a. Te sa tankim dnom na indukciji treba sporije zagrevati. Svede se na isto kao i kod staklokeramike.
4b. Pogledati tačku 1c.

5. Pa ybg, touch radi odlično na iole valjanim pločama. Slažem se da su fizičke komande praktičnije...
5c. ...međutim, fizičke komade su horor za čišćenje, još pogotovo one koje vire iz same ploče prema gore, smrt za čišćenje, pa još ako nešto iskipi...

6. Ne znam na šta tačno misliš, ali npr. viđao sam pogrešno ugrađene ugradne ploče gde ispod nije ostavljena mogućnost cirkulacije vazduha. Iako u uputstvu za montažu piše da treba, i kako rešiti.

7. Nisam baš 100% siguran, ali moderne staklokeramičke ugradne takođe imaju ventilator koji 'ladi elektroniku
7a. I na full cool modu, nije glasnije od neke gaming mašine.

Ovo "šanse za kipljenje" uopšte ne razumem?!?
Na indukciji stvari daleko teže iskipe jer se komande trenutno prenose na jačinu zagrevanja posude. Dakle, kada tapneš STOP, u sledeće 2-3 sekunde zagrevanje staje.
To je idealno da zaustaviš izvesno kipljenje i zagrevanje.

Niko te ne tera da koristiš full power za sve.
Ako ti kipi/zagoreva zbog prevelike snage, pa smanji je.
Manjim snagama uvek možeš simulirati brzinu rada staklokeramike.

... ... ...

Da ne pričamo kako se čisti staklokermika ugrejana na 400-500C na koju nešto iskipi, u poređenju sa indukcijom koja se vrlo retko ugreje >100C.
Imam IC termometar, sama površina indukcione zone nikada nije bila toplija od 140-150C.
Staklokeramika zna da se ugreje i >500C

... ... ...

Msm, da se razumemo, svaki način kuvanja ima svoje specifičnosti.
Navikneš se i prilagodiš, te tada vidiš šta ti najbolje leži.
Kod i oko nas, dve babe od >80 bez problema koriste indukciju.
Odrasle su na smederevcima, i prošle put gas/ringla/staklokeramika/indukcija.

Ja sam 10 godina koristio staklokeramičku ploču i bio generalno zadovoljan sa njom. Onda sam prešao na indukciju pre nekih 6 godina, i nikad, ali nikad, se ne bih vratio na staklokeramičku.

1. 99% svih novih sudova rade na indukciji. Čak i aluminijumski imaju upresovanu čeličnu rešetku na dnu da bi radili na indukciji.
1a. Da, stari Zepter ne radi. Ali se i dalje može dobro prodati na KP, dok još ima neobaveštenih. 😛
1c. Novi kvalitetni inox sudovi nikada nisu bili jeftiniji. Od Metalca preko gomile drugih.
Radi vecina novih ali opet stoji da dosta starih ne radi, taj zepter je star 30 godina i izgleda kao nov i dalje, da li je toliko kvalitetan i novi? Predlog sa prodajom je u fazonu da uvalim nekom drugom problem, zar ne? 🙂

2. Baš indukciji nije bitno da je dno ravno. Ni gasnom šporetu. Svi ostali manje više traže ravno dno za punu efikasnost.
2a. Br'e, pobacaj sudove sa krivim dnom (pogledati tačku 1c)
Imam dosta tankih tiganja koji rade na indukciji a imaju neku najmanju (okom nevidljivu deformaciju), vibriraju na indukciji, na staklokeramika rade najnormalnije.

6. Ne znam na šta tačno misliš, ali npr. viđao sam pogrešno ugrađene ugradne ploče gde ispod nije ostavljena mogućnost cirkulacije vazduha. Iako u uputstvu za montažu piše da treba, i kako rešiti.
Pa to, losa ugradnja i jeste problem, ali je to danas standard, koji vidjam kod prijatelja skoro svuda kad odem u goste, danasnji majstorski standard, pa sam to naveo kao realan problem, jer je za indukciju veoma vazno da se moze pravilno hladiti.

7. Nisam baš 100% siguran, ali moderne staklokeramičke ugradne takođe imaju ventilator koji 'ladi elektroniku
7a. I na full cool modu, nije glasnije od neke gaming mašine.
Mozda jedino ove sa "naprednom" sensorskom kontrolom, tajmerima i dodatnim funkcijama, moja definitivno nema aktivno hladjenje i vecina ostalih a i ne treba uopste sa taj tip ploce.

Ovo "šanse za kipljenje" uopšte ne razumem?!?
Na indukciji stvari daleko teže iskipe jer se komande trenutno prenose na jačinu zagrevanja posude. Dakle, kada tapneš STOP, u sledeće 2-3 sekunde zagrevanje staje.
To je idealno da zaustaviš izvesno kipljenje i zagrevanje.

Niko te ne tera da koristiš full power za sve.
Ako ti kipi/zagoreva zbog prevelike snage, pa smanji je.
Manjim snagama uvek možeš simulirati brzinu rada staklokeramike.
To je za koriscenje bez prakse, previse brzo se desavaju stvari na indukciji pa dok se ne uvezba ima problema. Ko ima i koristi sve vreme ce uvezbati, ali ko dodje u goste a nema, njemu je veoma nezgodno.

Da ne pričamo kako se čisti staklokermika ugrejana na 400-500C na koju nešto iskipi, u poređenju sa indukcijom koja se vrlo retko ugreje >100C.
Imam IC termometar, sama površina indukcione zone nikada nije bila toplija od 140-150C.
Staklokeramika zna da se ugreje i >500C
To smo i naveli kao manu staklokeramike.

Za kraj,
Ja sam naveo to sto sam ja video iz licnog iskustva, a u ovoj temi je obicaj da se to retko pominje, vec su preporuke u fazonu, staklokeramika nista ne valja , a indukcija nema problema, i sve to u stilu, veruj mi neces se pokajati.

Moja kombinacija je el. šporet da bude staklo keramički a da se i ima bolji indukcioni dupli rešo. I jeste da koristimo 95% indukcioni ali pojedina jela traže tiho krčkanje od po nekoliko sati.
Idukcioni je za neku pripremu hrane ne zamenjiv, tako da kombinacija je najbolja varijanta.

Moja kombinacija je el. šporet da bude staklo keramički a da se i ima bolji indukcioni dupli rešo. I jeste da koristimo 95% indukcioni ali pojedina jela traže tiho krčkanje od po nekoliko sati.
Idukcioni je za neku pripremu hrane ne zamenjiv, tako da kombinacija je najbolja varijanta.
A na indukciji ne može da se tiho krčka nekoliko sati?

Moze sa serpom sa debelim dnom, tipa Metalac, bez problema - posebno na boljim indukcijama koje ne seckaju iznad polovine, tipa Bosch serija 6.

Ako se indukcioni rešo koristi 90% vremena, nije li onda bolje imati šporet sa indukcionom pločom, i staklokeramički rešo?
Onda rešo može da stoji u ostavi (pošto se uglavnom ne koristi), a posle par godina i da se proda (k'o NOV) jer se ionako neće koristiti 😉
U meču indukciona protiv staklokeramičke, ja ipak biram smederevac: ako je bio dobar Pati da napiše kuvar, dobar je i nama. Bledoliki je govorio, haug!
Pozdrav

A na indukciji ne može da se tiho krčka nekoliko sati?
Može ali kupus se na jedinici krčka minimum 3+h. Sarma isto traži duže dinstanje i mislim da je ukusniji kada se spremi na plotni koja dobija stalnu temperaturu bez prekida.

Nazad
Vrh Dno