Šta je novo?

Novi vlasnik GOG-a bez dlake na jeziku: Windows je „neverovatno loš proizvod“

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-11-je-los-softver.webp

Novi vlasnik GOG-a bez dlake na jeziku: Windows je „neverovatno loš proizvod“​

Michał Kiciński otvoreno kritikuje kvalitet Windows 10 i 11 OS-a, dok sve više korisnika razmatra Linux i macOS kao alternativu

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...a-jeziku-windows-je-neverovatno-los-proizvod/

Njlakše je okarakteristai proizvod koji ne znaš da kosritiš kao loš. Činjenica je da nije idealan.

Činjenica je da nije idealan.
Činjenica je da je loš, i da Microsoft ne zna gde udara godinama, ako ne i decenijama.
I da ne bude zabune korisnik sam windowsa, nisam "mekovac" ni "linuksaš".

Ja na svojim mašinama ne koristim Windows već petnaestak godina, samo mi radi na laptopima firmi za koje radim. Windows 10 mi je pravio probleme ranije, ali su ga solidno iskrpili i pred rastanak je zapravo bio sasvim ok OS. Windows 11 je raspad totalni, sve probleme koje sam nekad imao na 10, sad ih imam opet, plus niz novih gluposti, od kojih sam neke rešio, a neke ne. Decembarski sigurnosni apdejt recimo neće da se instalira šta god da mu radim.

Dobra fora, linux za igranje !? ...ne pratim taj segment, mozda se nesto promenilo ? new age gaming zorin 🤔

Promenilo se dosta, mnogo vise igara za linux u ponudi.

Dobra fora, linux za igranje !? ...ne pratim taj segment, mozda se nesto promenilo ? new age gaming zorin 🤔
Имаш дистрибуције специјално за играње плус ту Федора, Зорин итд. Мада колико видим на Нвидиа не баш идеално још.

Ne razumem MS. Plaćaju ko zna koliko developera ogroman novac da naprave nešto što apsolutno nije bitno za preko 90% korisnika. I koji sve te stvari ili brišu ili jednostavno ignorišu. Sa druge strane hoćeš da podeliš štampač sa svog PC-ja u lokalnoj mreži, nece da može ako nema lan ili wifi. To im smeta npr. Ma svi su oni u dilu.

I sad su opet uspeli da izbace bagovit januarski update.

ako je toliko loš zašto je tako puno zastupljen (na oko 80% DeskTop i LapTop mašina)

Ne razumem MS. Plaćaju ko zna koliko developera ogroman novac da naprave nešto što apsolutno nije bitno za preko 90% korisnika. I koji sve te stvari ili brišu ili jednostavno ignorišu. Sa druge strane hoćeš da podeliš štampač sa svog PC-ja u lokalnoj mreži, nece da može ako nema lan ili wifi. To im smeta npr. Ma svi su oni u dilu.
Како мислиш не може? У канцеларији где радим има три штампача и шеровани су са свих 10 запослених.

Zadnji win 11, 25h2, usb kablom nakacen na pc, pa sa tog računara podeljen, se ne vidi. Ili se vidi, ali prilikom dadavanja na drugom računaru, izbacuje raznorazne greške. Da ne idem u detalje. Ne mislim na mrežne štampače.

OS-W su neizbežni zbog kompleksnih stručnih softvera, koji nisu rađeni za druge platforme. Ali ovolika količina AI-a može da naškodi. Pratećim i pomoćnim službama sigurno pomažu i olakšavaju, ali "istraživanja" može samo da zaustavi... Jer ona idu u nepoznato, tamo gde još niko nije bio.

Sledeća verzija win biće AI blotware cloud smeće za koje ćete morati da imate ms nalog i da plaćate mesečnu pretplatu. Već se sve kreće u tom smeru. Korisnici win praviće win11 od blata, i ako ga sada pljuju.

Uvek bude neki workaround.

Sledeća verzija win biće AI blotware cloud smeće za koje ćete morati da imate ms nalog i da plaćate mesečnu pretplatu.
Trenutna verzija win je AI blotware cloud smeće za koje sada već morate da imate ms nalog, a uskoro ćete morati i mesečnu pretplatu da plaćate.

There, I fixed it for you.

Sledeća verzija win biće AI blotware cloud smeće za koje ćete morati da imate ms nalog i da plaćate mesečnu pretplatu. Već se sve kreće u tom smeru. Korisnici win praviće win11 od blata, i ako ga sada pljuju.
Kako stvari stoje, pravićemo desktop računar od blata. Najviše zahvaljujući ljudima koji su dali LLM-u (da ne kažem "AI"-u) smisao ćaskajući o kulinarskim receptima, neuspelim ljubavima i balansiranju hipohondrije.

Kako stvari stoje, pravićemo desktop računar od blata. Najviše zahvaljujući ljudima koji su dali LLM-u (da ne kažem "AI"-u) smisao ćaskajući o kulinarskim receptima, neuspelim ljubavima i balansiranju hipohondrije.
Treba pomenuti da ovo nije nagla promena nego logički završetak dugoročnog procesa koji je krenuo još 90-ih, i to pod parolom „bezbednosti“.

Prvo su firmware i OS počeli da preuzimaju kontrolu „da bi korisniku bilo lakše i bezbednije“ (ACPI, SMM), zatim je uvedeno da se ispod OS-a izvršava kod koji korisnik ne vidi niti kontroliše, pa Secure Boot, potpisani drajveri, obavezni nalozi, cloud integracije…

U početku je sve to bilo opciono i predstavljeno kao zaštita. Danas je postalo uslov.

Po meni, od trenutka kada je uveden Secure Boot mi faktički prestajemo da budemo vlasnici računara.

Vlasništvo podrazumeva da možeš, ako znaš i želiš, da praviš sopstvene modifikacije i pokrećeš / integrišeš sopstveni custom HW. Onog momenta kada si kriptografski sprečen da to uradiš bez dozvole treće strane, ti više nisi vlasnik, već postaješ korisnik platforme.

Ostalo sve što danas gledamo (AI, cloud, pretplate, obavezni nalozi) nije uzrok, nego posledica tog gubitka vlasništva.

Nazad
Vrh Dno