Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
izgleda da sam pojeo G sa ovom
Hisense QH35XV3BG black 42m2 trebace mi ovaj usmerivac jer iako ima opciju levo i desno da duva ustvari seta lopatice sto je isto ko opcija swing,na 40min radi defrost traje 7-10min beno ohladi to sto je zgrejala dok ne radi ...nemoze 18c da prebaci 3m od klime daljinac meri... bilo da podesim na 19 20 22 25 28 sto je najjace od svega potrosnja je isti q 1000-1400w juce pojela 26kwh ako se ne varam 4h inactive danas ce sa ode u 30 i jace
Po ovome sto si naveo meni se pre cini da imas ogromne toplotne gubitke. Kao sto si rekao, klima nemoze da zagrije odredjenu temparaturu i kad radi defrost ohladi se i ono sto je zagrijala. To je previse mali vremenski period da bi se toliko prostorija ohladila.

Po ovome sto si naveo meni se pre cini da imas ogromne toplotne gubitke. Kao sto si rekao, klima nemoze da zagrije odredjenu temparaturu i kad radi defrost ohladi se i ono sto je zagrijala. To je previse mali vremenski period da bi se toliko prostorija ohladila.
gubitke imam ne ohladi se bukvalno al je jedan od razloga sto mozda ne podize 40-10-40-10 je jednostavno besmisleno

gubitke imam ne ohladi se bukvalno al je jedan od razloga sto mozda ne podize 40-10-40-10 je jednostavno besmisleno
Nisam te bas razumio kad si napisao 40-10-40-10 sta si mislio sa tim.
Ja imam vise prostora koje grijem sa potpuno identicnim klimama i tacno mogu da vidim kako se te iste klime na odredjenim mjestima ponasaju. Posto si naveo da ti je stan 42m² mogu ti poslati kako se 9tka Mitsubishi ponasa u 47m² gdje temp nije nikad ispod 24c posto ima i male djece. Kako god okrenes ja vjerujem da ti imas losu izolaciju.

ja planiram ovo ormar pored klime u prazan prostor preko puta mozda i onda ovo pa koriguj kako mislis da je najbolje
Da, ali vrtloženje vazduha u velikoj meri utiče na senzor tempretature uj, što dalje dovodi do lošeg praćenja zadate temperature i na jraju nezadovoljstva uređajem

Tek sad videh i tvoj sledeći post. Ako je tako kao što si napisao, nisi ti kandidat samo za klime. Tvoji toplotni gubici su toliki da ti treba dodatno grejanje. Nije normalno da klima ne spušta potrošnju ispod 1000 W, a da ide i do 1400 W, tj. nije dobro za sam uređaj da u kontinuitetu radi na visokoj snazi čitavu grejnu sezonu.

Треба ми савет коју климу узети за грејање,то је неких 30-40м2.
У том простору борави бака од 96 година.
Важно је да клима има опцију за неку апликацију за подешавање на мобилном телефону и да је има на стању.

@pmfrulez
Izgleda da imamo istu, kod mene je nordic ne znam tacno te qxvxdfj oznake..
Evo godinu ipo dana nije presla dnevno vise od 15kwh i isto sam imao problem sa izolacijom, evo sad je stavljena izolacija, ali sad primetim da cesto duva mlak vazduh, a stavim temperaturu 27-28.
Mislio sam da je do cevi jer reta*d koji ugradjivao povezao direkt.

Do cega moze biti da i na temperaturi 32 duva blago, dok kod komsije jeftiniji model frozzini (tcl) bije pakao na 24 ne moze se disat.

Pa bas zbog izolacije, manje joj treba da odrzava temp. Goedas samo da ne bije u tebe. Koja ti razlika u potrosnji pre i posle izolacije ako si pratio?

Ali to što su te Hisense klime programirane da rade taj DF na 45 min je posebno glupost. Na Midea Xtreme je taj period na 2 sata (kada je konstantan minus) pa se ne oseti kad uradi DF.

Pa bas zbog izolacije, manje joj treba da odrzava temp. Goedas samo da ne bije u tebe. Koja ti razlika u potrosnji pre i posle izolacije ako si pratio?
Tesko je reci, jer je ova zima bila jaca, i rekord je bio sad ovaj decembar 446kwh 723h.
Mislim da i nije neka razlika sto se tice potrosnje kolko je do temperature, sad nikad ne pada ispod 22° dok je bez izolacije znala biti 16 pa klima jace grijala.

Nisam te bas razumio kad si napisao 40-10-40-10 sta si mislio sa tim.
Ja imam vise prostora koje grijem sa potpuno identicnim klimama i tacno mogu da vidim kako se te iste klime na odredjenim mjestima ponasaju. Posto si naveo da ti je stan 42m² mogu ti poslati kako se 9tka Mitsubishi ponasa u 47m² gdje temp nije nikad ispod 24c posto ima i male djece. Kako god okrenes ja vjerujem da ti imas losu izolaciju.
pa mislim da nije normalno da u sat vremena radi 40min 20min inactive uticce i to dosta....evo sad je 1c napolju iz defrosta u defrost ide na svakih 40min ko navijena klima suva vlaznost nije velika greje je sunce.Mislim da je kod invertora fora da radi konstantno i kad dostigne zeljenu da modulira,ovo je gore od obicne klime non invertor jer postigla ne postigla ona se gase 1/3 radnog vremena

Inverter stalno modulira (menja potrošnju).

Kako nije video da ima posebna tema za Pro X i da se skoro svaki zalio na DF!
Kao prosle sezone (2024/2025), u prelaznom periodu sve super, cim pala temp. na 0c krece cirkus zbog DF
Npr. ---->

Prilozi

• Screenshot_20260119-160210~2.jpg
    Screenshot_20260119-160210~2.jpg
    34.4 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Tesko je reci, jer je ova zima bila jaca, i rekord je bio sad ovaj decembar 446kwh 723h.
Mislim da i nije neka razlika sto se tice potrosnje kolko je do temperature, sad nikad ne pada ispod 22° dok je bez izolacije znala biti 16 pa klima jace grijala.
Cek cek ne razumem kako mislis 16? Bilo 16 stepeni u sobi?

Da tako je, sa njom ogroman prostor grijem i radila non stop, ako nema vatre nema tu ni 20° , mozda dnevna gdje ona. Naravno to je prica bez izolacije, sad je set 27 da bi bukvalno ispod nje bila 23°.

Do cega moze biti da i na temperaturi 32 duva blago, dok kod komsije jeftiniji model frozzini (tcl) bije pakao na 24 ne moze se disat.
Kolika je modulacija kad ubacis na 32? Jel dize na max potrosnju? Ako jeste, onda ti najverovatnije iscureo malo freon jer kako sam video da ti je premestana klima t.j radio si fasadu pa je majstor najverovatnije demontirao, pa ponovo montirao? Ako je niska modulacija, onda ti je najverovatnije nesto zabagovala, pa probaj prvo cupanje iz uticnice par puta dok se ne opravi. Ako ne onda nesto oko elektronike, a koliko vidim nije retko za hisense.

Otisao sam po majstora kad se radila fasada i trazio nosace da sam to uradim.
On je rekao da ne moze jer se mora freon USISATI pa tek onda. NIJE ga usisao nego rekao prebaci ma hladjenje pa samo nesto iscupao i premestio.
Evo potrosnje na 32° i speed fan 5

Prilozi

• Screenshot_2026-01-19-18-21-45-361_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_2026-01-19-18-21-45-361_com.xiaomi.smarthome.jpg
    35.7 KB · Pregleda: 59
Kolika je modulacija kad ubacis na 32? Jel dize na max potrosnju? Ako jeste, onda ti najverovatnije iscureo malo freon jer kako sam video da ti je premestana klima t.j radio si fasadu pa je majstor najverovatnije demontirao, pa ponovo montirao? Ako je niska modulacija, onda ti je najverovatnije nesto zabagovala, pa probaj prvo cupanje iz uticnice par puta dok se ne opravi. Ako ne onda nesto oko elektronike, a koliko vidim nije retko za hisense.
Ako digne temp na max, a prije toga otvori malo prozore da udje leden vazduh i klima ode u spic sa potrosnjom onda nije freon iscurio! Kad freon iscuri ( imaju moji prosli postovi i slike ) holenderi "zalede" i klima nemoze da povuce max iz "uticnice" to je kroz praksu kod mnogih tako bilo pa i kod mene. Ako radi na niskoj modulaciji i nemoze da povuce "puno" struje a holender zaledio onda fali freona.

Ps. Za sve clanove da ne prodjete kao ja i da ne placate ove betere, lazove eto kako mozete sa premestite za dzaba. Pa ne znam dal ima neka sekcija da podelim taj savet jos negdje ?

Otisao sam po majstora kad se radila fasada i trazio nosace da sam to uradim.
On je rekao da ne moze jer se mora freon USISATI pa tek onda. NIJE ga usisao nego rekao prebaci ma hladjenje pa samo nesto iscupao i premestio.
Evo potrosnje na 32° i speed fan 5
"Usisao" je u vanjsku jefinicu. Poslije toga je trebao samo vakumirati. Ja inace nisam za to, a vidim da mnogi monteri ko nevoli reklamacije radije ispusti i ponovo dopuni na mjeru, naravno sa vakumiranjem.

Nije nista od navedenog uradio, "usisao" - zavrnuo neki saraf nazad i odvrno ponovo.
Ps 1538w pod punim opterecenjem, ffan je ipak na 4 brzini bio. Eto sve gore

Moram da dodam da sam ja ovo ljeto jednu klimu na lokalu ponovo dopunio. Ta klima je bila u kucu i sklinula se kad sam uzeo novu. Isto je monter povukao nazad freon i poslije ugradnje na lokal samo vakumirao i pustio u sistem. Konstanto sam ( doduse tiho ) cuo kako kroz cjevi nekako sisti, kao da se cuje freon kroz cijevi. Nakon ponovnog vakumiranja i dopune taj zvuk je nestao. Iskreno nisam primjetio bas razliku u grijanju ili hladjenju al bar nema vise tog zvuka.

Nije nista od navedenog uradio, "usisao" - zavrnuo neki saraf nazad i odvrno ponovo.
Vjerovatno je kroz ventil ozracio na kraju. Prrovjeri ili neka ti neko na forumu izadje u susret pa izmjeri max potrosnju i ti izmjeri koliko vruc vazduh klima izbacuje.

Moram da dodam da sam ja ovo ljeto jednu klimu na lokalu ponovo dopunio. Ta klima je bila u kucu i sklinula se kad sam uzeo novu. Isto je monter povukao nazad freon i poslije ugradnje na lokal samo vakumirao i pustio u sistem. Konstanto sam ( doduse tiho ) cuo kako kroz cjevi nekako sisti, kao da se cuje freon kroz cijevi. Nakon ponovnog vakumiranja i dopune taj zvuk je nestao. Iskreno nisam primjetio bas razliku u grijanju ili hladjenju al bar nema vise tog zvuka.

Vjerovatno je kroz ventil ozracio na kraju. Prrovjeri ili neka ti neko na forumu izadje u susret pa izmjeri max potrosnju i ti izmjeri koliko vruc vazduh klima izbacuje.
Bolje da mu da podatak o ∆t

Tako je meni bilo, identicna trenutna potrosnja, ali midea extreme klima. Jednostavno nije mogla da postigne zadatu temperaturu nikad i za mesec dana mi je nabila preko 700kw potrosnje.
Plus je meni bila upaljena iFeel funkcija. Nakon sto sam je ugasio, sveo sam potrosnju na 10kw dnevno, nikad nije prelazila preko 1000w trenutne potrosnje, konstantno se vrti na oko 600-700w

Tako je meni bilo, identicna trenutna potrosnja, ali midea extreme klima. Jednostavno nije mogla da postigne zadatu temperaturu nikad i za mesec dana mi je nabila preko 700kw potrosnje.
Plus je meni bila upaljena iFeel funkcija. Nakon sto sam je ugasio, sveo sam potrosnju na 10kw dnevno, nikad nije prelazila preko 1000w trenutne potrosnje, konstantno se vrti na oko 600-700w
Kakva je sad situacija sa grejanjem, jel bolje zagreva prostorije od kad si ugasio i feel?

Za lokal dve klime 12000btu minimum po 3.5kw tipa vivax aeri 12, ili da se proba sa jednom 24000btu sa 7kw, ali za te pare nema nista...

Naisao sam na ovu Hisense KE70BT2E na snizenju je kao sad. Da napomenem
u lokalu vec ima jedna klima ali je obicna, nije inverter ne znam jel nesto znaci.

Poslednja izmena:
Kakva je sad situacija sa grejanjem, jel bolje zagreva prostorije od kad si ugasio i feel?
Iskreno bolje je, ne izbacuje toliko topao vazduh (što mi ne smeta toliko) ali zato ne troši onoliko. Doslovno je prepolovljena potrošnja, sad radi na 26 stepeni i brzinom ventilatora od 80%.
Takođe preko noći ne radi jer mi je tad upaljen elektro kotao, a u poslednja 2-3 dana palim kotao od 19h, uporedo sa klimom i gasim je u 00h.
Potrošnja mi je nerealno niža naspram decembra gde mi je utrošeno:
VT:867
NT:339

A trenutno u januaru sam na:
VT: 154
NT: 264

Takođe napomena što je najgore da se nisam uopšte ugrejao za tu potrošnju da kažem da mi je kao bilo toplo u stanu. Doslovno je bilo hladno većinom vremena.
Sad je totalno drugačije i toplije, plus više koristim kotao nego što sam u decembru.

Nazad
Vrh Dno