Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uselio sam se u novogradnju, tek sto je uvedeno brojilo tad sam se i uselio, dakle nekih 80 dana ima sigurno.
E sad, posto mi nije stigao ni jedan racun

Prvo pitanje: Da li ce mi stici sa ovom ukupnom potrosnju za jedan mesec ili ce raspodeliti? (Naravno nema mi logike da sve stave u jedan mesec)

Drugo pitanje: Da li je 15.8.1 ukupna potrosnja i onda se oduzima NT KOJA JE 697kw?
Pitam zbog eps kalkulatora, da li stavljam 1279 za VT ili oduzimam od te cifre NT?

Prilozi

• IMG_9442.jpeg
    IMG_9442.jpeg
    406 KB · Pregleda: 60
  • IMG_9441.jpeg
    IMG_9441.jpeg
    367.5 KB · Pregleda: 60
15.8.1 je viša tarifa, 15.8.2 je niža. Dakle pišeš VT 1279, NT 697.

zvao sam kontakt centar, zena je primila reklamaciju, kaze da imaju problema sa "njima" (necu ulaziti ko su to oni, znamo svi, dakle kooperatnti koji su dobili posao ovitavanja) - prvo nisu imali citace, pa su im dali citace ali oni ih lose koriste pa puno grese, dosta ljudi se zali, dat je nalog da izadju 1.2. da ocitaju lokaciju, ako se to ne desi da eskaliram slucaj u masarikovoj preko broja telefona nekog drugog. Dakle, ne treba se slagati sa situacjiom nego pritiskati ljude koji dobijaju novac od mene da izvrse uslugu.

Mislim da lažu, i da uopšte nema čitača, nema koga da pošalju, jer se tender (očigledno namerno obara) već godinu dana.
To im je inače stalna praksa, da su čitači uvek krivi!

vrlo verovatno, koliko sam shvatio nije samo stvar u ekipama, vec i nemanju opreme za citanje, sto je joc veci nonsens. Sad sam u komunikaciji sa komsijom iz te zgrade, koji kaze da su bili pocetkom decembra i procitali PONEKO brojilo, a da je u jan dosao jedna da ocita JEDNU mernu grupu samo. Od zgrade sa 30 stanova.

Merna grupa je posebno, nju čitaju specijalni čitači, mada su mahom među prvima postavljene na daljinsko očitavanje.

Ja sam odneo stanje, za dva brojila upisali, za jedno ne. Otisao tamo reklamirao, covek upisao u kompjuter, i danas u aplikaciji vidim racun sa 125 kilovata, ne znam odakle su to izvukli, potpuno nasumično

Uselio sam se u novogradnju, tek sto je uvedeno brojilo tad sam se i uselio, dakle nekih 80 dana ima sigurno.
E sad, posto mi nije stigao ni jedan racun

Prvo pitanje: Da li ce mi stici sa ovom ukupnom potrosnju za jedan mesec ili ce raspodeliti? (Naravno nema mi logike da sve stave u jedan mesec)

Drugo pitanje: Da li je 15.8.1 ukupna potrosnja i onda se oduzima NT KOJA JE 697kw?
Pitam zbog eps kalkulatora, da li stavljam 1279 za VT ili oduzimam od te cifre NT?
Да ли си пребацио бројило на своје име?

Račun će onda dobit iinvestitor.
Investitor je dužan da izmiri sva dugovanja i da o tome pribavi potvrdu sa kojom ti ideš u lokalnu ED gde ćeš potpisati ugovor.

Račun će onda dobit iinvestitor.
Investitor je dužan da izmiri sva dugovanja i da o tome pribavi potvrdu sa kojom ti ideš u lokalnu ED gde ćeš potpisati ugovor.
Da li misliš da će on stvarno platiti svima nama koji smo se uselili?
Nema od toga ništa, voleo bih i ja da je tako, ali moram ja to sve platiti i posle prebaciti na sebe...

Ti nez računa to ne možeš platiti. Račun dobija onaj na koga glasi brojilo, a dalje ide kako sam ti objasnio, tj. zahteva da dobije potvrdu da je on izmirio sve obaveze prema ED, sa kojom dalje ti potpisuješ ugovor.
Investitor je verovatno imao industrijski priključak dok je gradio objekat i tu se struja obračunava malo drugačije, tj. znatno je skuplja nego za građane.
To sve moraš ti ili zajedno sa stanarima koji su se uselili rešiti sa njim. Pošteno je da ti platiš struju od onda kada si se uselio, ali samo kao fizičko lice, dok eventualnu razliku do indistrijske struje plati investitor, jer je pre davanja ključeva investitor bio u obavezi da te uvede u posed i preda sve priključke "čiste", tj. bez tereta.

Kod mene jos uvek nema decembarskog racuna, a sad' gledam da su produzili do 24.01.
Bas kasne ?

I monterima je bio produžen rok za očitavanje, do 17.01. Barem za područje ED Sremska Mitrovica.

Ti nez računa to ne možeš platiti. Račun dobija onaj na koga glasi brojilo, a dalje ide kako sam ti objasnio, tj. zahteva da dobije potvrdu da je on izmirio sve obaveze prema ED, sa kojom dalje ti potpisuješ ugovor.
Investitor je verovatno imao industrijski priključak dok je gradio objekat i tu se struja obračunava malo drugačije, tj. znatno je skuplja nego za građane.
To sve moraš ti ili zajedno sa stanarima koji su se uselili rešiti sa njim. Pošteno je da ti platiš struju od onda kada si se uselio, ali samo kao fizičko lice, dok eventualnu razliku do indistrijske struje plati investitor, jer je pre davanja ključeva investitor bio u obavezi da te uvede u posed i preda sve priključke "čiste", tj. bez tereta.
Ali meni je brojilo uvedeno fakticki kad sam se i uselio. Takodje sam malopre na samom brojilu video po mesecima da li je bilo potrosnje i nema potrosnje pre novembra a tad sam se i uselio…
Tako da nema tu industrijske struje, da ima ispisao bi mi npr potrosnju za oktobar, a tu je vec 0kw tako da ipak je ovo sve na meni…
Za decembar mi ispade da sam potrosio:
VT: 867
NT: 339
Sto je po eps-ov kalkulatoru skoro 20k…
Nije mi jasno za stan od 50kv gde je otisla tolika potrosnja, ali kao sto sam i pisao u temama za klima uredjaj, verujem da je samo na klimu otislo bar 700-800kw jer je radila sa onom ifeel funkcijom i nikad nije mogla da dostigne zadatu temp…

Bez obzira. Vlasnik tvog brojila je i dalje investitor, a ti ne znaš kakav ugovor on ima sa ED. To što je potrošnja 0 ne znači da su troškovi 0, bez obzira da li on ima industrijski i priključak za stanovništvo.

Struja se potrošila na zagrevanje zidova. Ukoliko u stanovima sa kojima se graničiš niko ne greje, defakto ti te stanove pasivno greješ.

Za više informacija, imaš temu grejanje i klimatizacija gde ćeš dobiti savete i vezi grejanja.

Питање да ли је било на нули бројило, можда је већ постојала потрошња пре усељења, сигурно је и евидентирана, ако је очитавано.
Можеш да притиснеш десно дугме да ти покаже потрошњу у претходним месецима
ваљда иде 1581 1, 1581 2., 3,4...исто и за 1582

Питање да ли је било на нули бројило, можда је већ постојала потрошња пре усељења, сигурно је и евидентирана, ако је очитавано.
Можеш да притиснеш десно дугме да ти покаже потрошњу у претходним месецима
ваљда иде 1581 1, 1581 2., 3,4...исто и за 1582
Ide tako, ali meni onu potrosnju koju sa naveo ispisuje za decembar samo, a ja sam od novembra useljen sto znaci da je to samo moja potrosnja?

Bez obzira. Vlasnik tvog brojila je i dalje investitor, a ti ne znaš kakav ugovor on ima sa ED. To što je potrošnja 0 ne znači da su troškovi 0, bez obzira da li on ima industrijski i priključak za stanovništvo.

Struja se potrošila na zagrevanje zidova. Ukoliko u stanovima sa kojima se graničiš niko ne greje, defakto ti te stanove pasivno greješ.

Za više informacija, imaš temu grejanje i klimatizacija gde ćeš dobiti savete i vezi grejanja.
Da, ali ako meni ovo ispisuje samo za decembar to znaci da je samo moja potrosnja?

не, то ти је укупна потрошња од кад је бројило прикључено, не само за 1 месец

Pod pretpostavkom da je ukupna potrošnja jednaka potrošnji u jednom mesecu, opet moraš od investitora tražiti da ti dostavi račun, jer račun dobija on, a ne ti.

Da li misliš da će on stvarno platiti svima nama koji smo se uselili?
Nema od toga ništa, voleo bih i ja da je tako, ali moram ja to sve platiti i posle prebaciti na sebe...
Ne treba ti potvrda o izmirenju duga, vec samo ugovor overen kod notara. Taj racun je za industrijsku struju, i tako ce se obracunavati sve dok ne potpises ugovor.

не, то ти је укупна потрошња од кад је бројило прикључено, не само за 1 месец
1.5.8.1 C 866kw
1.5.8.2 C 340kw

Ovo mi ispisuje za decembar samo, C mu dodje decembar po uputstvu na mom brojilu, zanemari one dve slike.
Sracunao sam sve i dosao do trenutne potrosnje za januar gde mi je trenutno sa danasnjim danom:
VT: 129kw
NT: 245kw
Sto je neuporedivo kao za decembar. Ali naravno drugacije mi radi klima, prepolovio samo za potrosnju, elektro kotao mi radi sad sa termostatom i slicno sto nisam imao za decembar…

Ne treba ti potvrda o izmirenju duga, vec samo ugovor overen kod notara. Taj racun je za industrijsku struju, i tako ce se obracunavati sve dok ne potpises ugovor.
EDB traži potvrdu. Tako je bar bilo prošle godine

Traze, ali od onih koji ne poznaju pravo-cl. 47. st. 4. Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja ee

A Mica ubica šalteruša i ft1p 😀

Kako bi se do ovakvih podataka moglo najlakše doći?
Nemam lak pristup strujomeru da bih ga mogao obilazati na 1h, da ne bude zabune.
Ne može lako. Moraš da imaš nešto "pametno" što će da meri potrošnju i beleži.
Ja imam pametne osigurače i Home Assistant. Ali mislim da je dovoljno da imaš neki neinvazivni merač (monofazni ili trofazni) i Home Assistant.

Kad jednom imaš podatke imaš i statistiku i mogućnost da ih eksportuješ i napraviš šta ti odgovara. Na primer:
1768858063528.png

Onda to mogu da iskoristim za kalkulaciju računa za plaćanje:
1768858312145.png1768858347915.png

Tako da u svakom trenutku znam koliki bi trebalo račun da mi bude na kraju meseca. A pošto ga sam očitavam, to olakšava račun oko broja dana.

Naravno, ne trebaju ti ovoliki detalji. Pošto merim svaki osigurač tj. utičnicu, znam potrošnju po uređajima, ali to nije potrebno za ovo gore.

Daj okvirno najveće potrošače, šta troši najviše ako izuzmemo bojler?

Nazad
Vrh Dno