Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa da... ovde je sve jasno.
1768422410945.png

Obračunski period je bio 28 dana, što znači 1120 kWh do crvene zone. Potrošeno je 1198 kWh, znači 78 kWh u crvenom ( 52 više i 26 niže).
Tako piše i na računu:
1768422534022.png

Da. Prijavio sam 5og decembra, pa 2og januara. 26 daNA. Ne radi mi uklopni sat pa mi dele na 1/3 - 2/3.

Algoritam račun EPS(zaključno sa Nov.2025):

1)VT = VT.novo - VT.prethodno (0 decimala)
2)NT = NT.novo - NT.prethodno (0 decimala)
3)Suma=VT+NT (0 decimala)
4)NT%=NT/Suma (%) ( Prikaz na 2 decimale: 00.00% ÷ 100.00% )
5)VT%=VT/Suma (%) ( Prikaz na 2 decimale: 00.00% ÷ 100.00% )
6)Broj_Dana = datum_očitavanja.novo-datum_očitavanja.prethodno (0 decimala)
7)K=Broj_Dana/30 (interni koeficijenat)
8)Crvena=ROUND(MAX(0,Suma-1200*K),0)
9)Zelena=ROUND(MIN(Suma,350*K),0)
10)Plava=ROUND(Suma-Crvena-Zelena,0)
11)ZelenaNT=ROUND(NT%*Zelena,0)
12)ZelenaVT=ROUND(VT%*Zelena,0)
13)PlavaNT=ROUND(NT%*Plava,0)
14)PlavaVT=ROUND(VT%*Plava,0)
15)CrvenaNT=ROUND(NT%*Crvena,0)
16)CrvenaVT=ROUND(VT%*Crvena,0)

Algoritam račun EPS(uključno od Dec.2025):

1)VT = VT.novo - VT.prethodno (0 decimala)
2)NT = NT.novo - NT.prethodno (0 decimala)
3)Suma=VT+NT (0 decimala)
4)NT%=NT/Suma (%) ( Prikaz na 2 decimale: 00.00% ÷ 100.00% )
5)VT%=VT/Suma (%) ( Prikaz na 2 decimale: 00.00% ÷ 100.00% )
6)Broj_Dana = datum_očitavanja.novo-datum_očitavanja.prethodno (0 decimala)
7)K=Broj_Dana/30 (interni koeficijenat)
8)Crvena=MAX(0,Suma-1200*K) (Prikaz na 0 decimala)
9)Zelena=MIN(Suma,350*K) (Prikaz na 0 decimala)
10)Plava=Suma-Crvena-Zelena (Prikaz na 0 decimala)
11)ZelenaNT=ROUND(NT%*Zelena,0)
12)ZelenaVT=ROUND(Suma-ZelenaNT,0)
13)PlavaNT=ROUND(NT%*Plava,0)
14)PlavaVT=ROUND(Suma-PlavaNT,0)
15)CrvenaNT=ROUND(NT%*Crvena,0)
16)CrvenaVT=ROUND(Suma-CrvenaNT,0)
EPS Kalkulator https://kalkulator.eps.rs/ računa na stari način (zaključno sa Nov.2025)

Koliki je sada limit duga za pretnju tužbom ili isključivanjem ? Ja čekam rasplet nekih nesporazuma pa sam "utajio" 13 044 dinara a ostale račune redovno plaćao a posali su mi opomenu. za tu sumu.

kakva su vam iskustva sa malim bojlerom iznad sudopere? mi smo 4 u porodici (supruga i dvoje dece),pa razmisljamo da probamo da ustedimo na glavnom bojleru,tj. da ga cesce gasimo i za pranje da se oslanjamo na tom manjem bojleru,hvala!

To je katastrofa malo i nefunkcionalno. Imam jedan kod kuće, jedan na poslu. Ne smem ni da zamislim koliko oni potroše struje, a svkao malo nemaju tople vode. Jedan je pod pritiskom, a drugi je protočni. Ista stvar.

Update: sad shvatam da sam malo preoštro napisao, ali računaj, ako perete sudove ručno, za 4 osobe, taj bojler nije dovoljan za pranje sudova posle jednog porodičnog obroka.

Poslednja izmena:
To je uobičajena stvar - imati manji boljer u kuhinji za potrebe pranja sudova i sl... Posebno ako je raspored prostorija takav da je veliki bojler udaljen od kuhinje.
Koliko on troši struje - to avisi od toga koliko se koristi topla voda.
I da, ne mora da bude iznmad sudopere, može da se montira i ispod 😉
Pozdrav

Danas su zamenili brojila u celom naselju. Pitao sam ih da li su to brojila sa daljinskim očitavanjem, kažu jeste. Pitam, kad kreće očitavanje, on meni - evo čim dođe struja 🤣.
Inače nismo imali struju od 09-16h.
Da li ovo znači da od sledećeg meseca ne trebam da šaljem stanje, i ako oni očitavaju daljinski, kada to obično rade, da li striktno 1og u mesecu ili ne?

Poslednja izmena:
Oko 500 kila oko 7 i nešto iljadarke mesečno. Sviđa mi se ovo samoočitavanje. Ovi čitači čas jedan mesec dođe pa ne dođe.

Danas su zamenili brojila u celom naselju. Pitao sam ih da li su to brojila sa daljinskim očitavanjem, kaže jeste. Pitam, kad kreće očitavanje, on meni - evo čim dođe struja 🤣.
Inače nismo imali struju od 09-16h.
Da li ovo znači da od sledećeg meseca ne trebam da šaljem stanje, i ako oni očitavaju daljinski, kada to obično rade, da li striktno 1og u mesecu ili ne?

Ako je remote očitavanje I pokušaš da pošalješ stanje, aplikacija će ti napisati da je daljinsko očitavanje.

Moram posle oko 23h da izađem na ulicu (brojilo na banderi) da vidim da li će da krene niža tarifa. Sa prethodnim brojilom sam imao nižu tarifu od 00 - 08h, verovatno jedini u Nišu, jer ceo grad, svi koje znam imaju od 23 - 07h.
Tačnije, NT je bila od 00.10 -08.10, jer im je sat na brojilu kasnio 10 min. Nje da mi to sad nesto bitno menja u životu, ali čisto volim da budem informisan.
I da, brojilo je sad resetovano na 0. Da sam znao da će menjati, uslikao bih stanje na starom brojilu. Ovako, mogu da napišu šta hoće, moram da im verujem.

Nama bi trebalo da je niža tarifa od 23-07h, ali sat nije podešen pa je 22:30-6:30.
Ali ne odgovara nam da bude uveče, a ne ujutru. 20-30% više struje trošimo u 7h nego u 23h. Pogotovo sada kad radi grejanje.

Zna li neko kako na ovom satu da vidim kad počinje jeftina struja, tj. kad je jeftina a kad je skupa?

1768595635811.png

@East46 ne moraš da im veruješ, valjda znaš otprilike koliko trošiš mesečno, ne može mnogo da odstupa od toga.
@component sat u brojilu nema veze sa nižom tarifom, signal se šalje iz dispečerskog centra (bar u BG).
Još uvek ima onih starih uklopnih časovnika kojima treba pobuda da bi sklopka prebacila, tako da to ne zavisi od sata na digitalnom brojilu.

Inače vreme početka niže tarife je različito po celoj Srbiji, u nekim gradovima imaju posebno jednotarifno brojilo za TA peć, a posebno dvotarifno za domačinstvo.

Zna li neko kako na ovom satu da vidim kad počinje jeftina struja, tj. kad je jeftina a kad je skupa?

Pogledajte prilog 523907
AI kaze:

Na osnovu fotografije vašeg strujomera (Sagem CX2000-4-CLK), niža tarifa se prepoznaje na sledeći način:
Ključni indikatori tarife
Na LCD ekranu, sa leve strane brojeva, nalazi se mali trougao ili crtica koja pokazuje na oznake odštampane ispod ekrana (T1, T2, T3, T4).
T1 obično označava višu (dnevnu) tarifu.
T2 obično označava nižu (noćnu) tarifu.
Na vašoj slici, trenutno je aktivna Tarifa 1 (T1), jer se iznad oznake T1 na ekranu vidi horizontalna crtica.
Kako da proverite kada startuje niža tarifa?
Vreme prelaska na nižu tarifu zavisi od regiona u Srbiji (EPS deli Srbiju na tri zone), ali na samom uređaju to možete pratiti putem "LCD MENI" liste koja se nalazi u donjem desnom uglu strujomera:
Pritiskom na dugme (plavo dugme "A" ili "B"): Možete listati kroz meni dok ne dođete do prikaza trenutne tarife.
Parametri u meniju:
0 tarifa 1 (T1): Ukupna potrošnja u višoj tarifi.
0 tarifa 2 (T2): Ukupna potrošnja u nižoj tarifi.

Moram posle oko 23h da izađem na ulicu (brojilo na banderi) da vidim da li će da krene niža tarifa. Sa prethodnim brojilom sam imao nižu tarifu od 00 - 08h, verovatno jedini u Nišu, jer ceo grad, svi koje znam imaju od 23 - 07h.
Tačnije, NT je bila od 00.10 -08.10, jer im je sat na brojilu kasnio 10 min. Nje da mi to sad nesto bitno menja u životu, ali čisto volim da budem informisan.
I da, brojilo je sad resetovano na 0. Da sam znao da će menjati, uslikao bih stanje na starom brojilu. Ovako, mogu da napišu šta hoće, moram da im verujem.
u beogradu su danas bilo ogromne guzve u distribuciji zbog prevelikih racuna za decembar.moj savet je da se pripazi koliko ocitava to novo,pametno brojilo 🙂 nauceni iz proslih iskustava i nesposobnosti EPS-a ne bi me cudilo da muljaju nesto

@component sat u brojilu nema veze sa nižom tarifom, signal se šalje iz dispečerskog centra (bar u BG).
Još uvek ima onih starih uklopnih časovnika kojima treba pobuda da bi sklopka prebacila, tako da to ne zavisi od sata na digitalnom brojilu.

Inače vreme početka niže tarife je različito po celoj Srbiji, u nekim gradovima imaju posebno jednotarifno brojilo za TA peć, a posebno dvotarifno za domačinstvo.

Kod mene je digitalni sat, ali verovatno stariji pošto ima svoje vreme po kojem mi i obračunava višu i nižu tarifu. Podešeno od 23-07h, ali sat nije tačan pa je 40-tak minuta ranije. Ne znam šta se dešava prilikom promene vremena za letnje i zimsko računanje vremena. Mislim da ostaje uvek isto.

Nisam znao to za TA peć. To totalno ubija poentu TA peći. Zašto bi to neko koristio?

U 23.02 proverio i krenula je NT (pretpostavljam u 23.00). Sat je tačan (žuri 1 min).

Znači jedno domaćinstvo ima dva brojila, jedno tarifno je namenjeno za tea peć. Da li to tako hoće vlasnik domačinstva ili tako mora. Električar sam a za ovo do sada nisam znao. Tea peć zna se kada se pali da bi akumulirala, i ako tako mora od kuda će oni znati gde je vlasnik uštekao pećku.

Koliki je sada limit duga za pretnju tužbom ili isključivanjem ?
Nije do iznosa nego do kašnjenja, a otprilike tri meseca tolerišu. Slali su opomene ljudima i sa dugovima od tipa tri hiljade.

Sa prethodnim brojilom sam imao nižu tarifu od 00 - 08h
Čini se da je tu bilo nekih problema sa letnjim računanjem vremena.

u nekim gradovima imaju posebno jednotarifno brojilo za TA peć, a posebno dvotarifno za domačinstvo.
I mene zanimaju detalji ovoga. Pretpostavljam da znaš šta pričaš, ali ovako bez objašnjenja liči na neki mit.

Kod mene je digitalni sat, ali verovatno stariji pošto ima svoje vreme po kojem mi i obračunava višu i nižu tarifu. Podešeno od 23-07h, ali sat nije tačan pa je 40-tak minuta ranije. Ne znam šta se dešava prilikom promene vremena za letnje i zimsko računanje vremena. Mislim da ostaje uvek isto.
Ako se ne varam, mislim da je ovako kod mene. Digitalni sat i prebacuje na NT odnosno T2 po svom vremenu koje je 15min kasnije, što mi ne odgovara.

Dolazili ovi iz epsa i ne sećam se zašto, ali rekoše da ništa ne diram, bolje kao da mi "duže" traje ujutru. Zbog obaveza ostalo je tako, ali planiram da ih zovem ponovo.

Realno sta ce mi ujutru duze kada nikog nema kod kuce, mi na posao deca vrtici, skole, misljenja sam da je bolje uvece sto ranije (22h) da ne dreždimo do ponoci ne bi li ukljucili ves masinu ili bojler.

Nazad
Vrh Dno