$tefan
Poznat
- Učlanjen(a)
- 06.10.2025
- Poena
- 45
Verovatno si prijavio stanje proslog meseca kasnije 5-6ogPotrošeno 1198kw a dobio 74kw crvene zone. Objašnjenje zaokruženo na slici.
Verovatno si prijavio stanje proslog meseca kasnije 5-6ogPotrošeno 1198kw a dobio 74kw crvene zone. Objašnjenje zaokruženo na slici.
EPS Kalkulator https://kalkulator.eps.rs/ računa na stari način (zaključno sa Nov.2025)Algoritam račun EPS(zaključno sa Nov.2025):
1)VT = VT.novo - VT.prethodno (0 decimala)
2)NT = NT.novo - NT.prethodno (0 decimala)
3)Suma=VT+NT (0 decimala)
4)NT%=NT/Suma (%) ( Prikaz na 2 decimale: 00.00% ÷ 100.00% )
5)VT%=VT/Suma (%) ( Prikaz na 2 decimale: 00.00% ÷ 100.00% )
6)Broj_Dana = datum_očitavanja.novo-datum_očitavanja.prethodno (0 decimala)
7)K=Broj_Dana/30 (interni koeficijenat)
8)Crvena=ROUND(MAX(0,Suma-1200*K),0)
9)Zelena=ROUND(MIN(Suma,350*K),0)
10)Plava=ROUND(Suma-Crvena-Zelena,0)
11)ZelenaNT=ROUND(NT%*Zelena,0)
12)ZelenaVT=ROUND(VT%*Zelena,0)
13)PlavaNT=ROUND(NT%*Plava,0)
14)PlavaVT=ROUND(VT%*Plava,0)
15)CrvenaNT=ROUND(NT%*Crvena,0)
16)CrvenaVT=ROUND(VT%*Crvena,0)
Algoritam račun EPS(uključno od Dec.2025):
1)VT = VT.novo - VT.prethodno (0 decimala)
2)NT = NT.novo - NT.prethodno (0 decimala)
3)Suma=VT+NT (0 decimala)
4)NT%=NT/Suma (%) ( Prikaz na 2 decimale: 00.00% ÷ 100.00% )
5)VT%=VT/Suma (%) ( Prikaz na 2 decimale: 00.00% ÷ 100.00% )
6)Broj_Dana = datum_očitavanja.novo-datum_očitavanja.prethodno (0 decimala)
7)K=Broj_Dana/30 (interni koeficijenat)
8)Crvena=MAX(0,Suma-1200*K) (Prikaz na 0 decimala)
9)Zelena=MIN(Suma,350*K) (Prikaz na 0 decimala)
10)Plava=Suma-Crvena-Zelena (Prikaz na 0 decimala)
11)ZelenaNT=ROUND(NT%*Zelena,0)
12)ZelenaVT=ROUND(Suma-ZelenaNT,0)
13)PlavaNT=ROUND(NT%*Plava,0)
14)PlavaVT=ROUND(Suma-PlavaNT,0)
15)CrvenaNT=ROUND(NT%*Crvena,0)
16)CrvenaVT=ROUND(Suma-CrvenaNT,0)
Danas su zamenili brojila u celom naselju. Pitao sam ih da li su to brojila sa daljinskim očitavanjem, kaže jeste. Pitam, kad kreće očitavanje, on meni - evo čim dođe struja 🤣.
Inače nismo imali struju od 09-16h.
Da li ovo znači da od sledećeg meseca ne trebam da šaljem stanje, i ako oni očitavaju daljinski, kada to obično rade, da li striktno 1og u mesecu ili ne?
Smart 🤔Ako je remote očitavanje I pokušaš da pošalješ stanje, aplikacija će ti napisati da je daljinsko očitavanje.
AI kaze:Zna li neko kako na ovom satu da vidim kad počinje jeftina struja, tj. kad je jeftina a kad je skupa?
Pogledajte prilog 523907
u beogradu su danas bilo ogromne guzve u distribuciji zbog prevelikih racuna za decembar.moj savet je da se pripazi koliko ocitava to novo,pametno brojilo 🙂 nauceni iz proslih iskustava i nesposobnosti EPS-a ne bi me cudilo da muljaju nestoMoram posle oko 23h da izađem na ulicu (brojilo na banderi) da vidim da li će da krene niža tarifa. Sa prethodnim brojilom sam imao nižu tarifu od 00 - 08h, verovatno jedini u Nišu, jer ceo grad, svi koje znam imaju od 23 - 07h.
Tačnije, NT je bila od 00.10 -08.10, jer im je sat na brojilu kasnio 10 min. Nje da mi to sad nesto bitno menja u životu, ali čisto volim da budem informisan.
I da, brojilo je sad resetovano na 0. Da sam znao da će menjati, uslikao bih stanje na starom brojilu. Ovako, mogu da napišu šta hoće, moram da im verujem.
@component sat u brojilu nema veze sa nižom tarifom, signal se šalje iz dispečerskog centra (bar u BG).
Još uvek ima onih starih uklopnih časovnika kojima treba pobuda da bi sklopka prebacila, tako da to ne zavisi od sata na digitalnom brojilu.
Inače vreme početka niže tarife je različito po celoj Srbiji, u nekim gradovima imaju posebno jednotarifno brojilo za TA peć, a posebno dvotarifno za domačinstvo.
U 23.02 proverio i krenula je NT (pretpostavljam u 23.00). Sat je tačan (žuri 1 min).Moram posle oko 23h da izađem na ulicu (brojilo na banderi) da vidim da li će da krene niža tarifa. Sa prethodnim brojilom sam imao nižu tarifu od 00 - 08h, verovatno jedini u Nišu, jer ceo grad, svi koje znam imaju od 23 - 07h.
Znači jedno domaćinstvo ima dva brojila, jedno tarifno je namenjeno za tea peć. Da li to tako hoće vlasnik domačinstva ili tako mora. Električar sam a za ovo do sada nisam znao. Tea peć zna se kada se pali da bi akumulirala, i ako tako mora od kuda će oni znati gde je vlasnik uštekao pećku.Inače vreme početka niže tarife je različito po celoj Srbiji, u nekim gradovima imaju posebno jednotarifno brojilo za TA peć, a posebno dvotarifno za domačinstvo.
Nije do iznosa nego do kašnjenja, a otprilike tri meseca tolerišu. Slali su opomene ljudima i sa dugovima od tipa tri hiljade.Koliki je sada limit duga za pretnju tužbom ili isključivanjem ?
Čini se da je tu bilo nekih problema sa letnjim računanjem vremena.Sa prethodnim brojilom sam imao nižu tarifu od 00 - 08h
I mene zanimaju detalji ovoga. Pretpostavljam da znaš šta pričaš, ali ovako bez objašnjenja liči na neki mit.u nekim gradovima imaju posebno jednotarifno brojilo za TA peć, a posebno dvotarifno za domačinstvo.
Ako se ne varam, mislim da je ovako kod mene. Digitalni sat i prebacuje na NT odnosno T2 po svom vremenu koje je 15min kasnije, što mi ne odgovara.Kod mene je digitalni sat, ali verovatno stariji pošto ima svoje vreme po kojem mi i obračunava višu i nižu tarifu. Podešeno od 23-07h, ali sat nije tačan pa je 40-tak minuta ranije. Ne znam šta se dešava prilikom promene vremena za letnje i zimsko računanje vremena. Mislim da ostaje uvek isto.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari