Šta je novo?

Starlink ponovo pomerio Srbiju

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To sa Ratelom se slažem svakako, ali svi znamo da nema komisije u Ratelu i da će da oduvaju Starlink kada Mask čuje čuvenu rečenicu, koliki je naš deo. 😀

Neće država dati da se koristi kod nas, jer nije im u interesu... Razmislite malo o tome, mnogo novca se tu gubi i cenzure... To je jedini odgovor koji je stigao prošle godine od ovih iz vrha, a rade u kriminalistici.
Hristos se rodi. Meni je ovo stiglo u ponedeljak.

Prilozi

• IMG-ae0f4af5135865d049c8c616872f2e9d-V.jpg
    IMG-ae0f4af5135865d049c8c616872f2e9d-V.jpg
    94.1 KB · Pregleda: 282
Hristos se rodi. Meni je ovo stiglo u ponedeljak.
Vaistinu.

Apsolutno isti odgovor sam dobio pre pola godine od RATEL-a.
Dok se neko ne ugradi od ovih mafijaša u vrhu, nećemo dobiti mogućnost STARLINK-a nikad.

"Since the 2024 filing, the situation has shifted into an administrative stalemate. There isn't one single "villain," but rather three main factors causing the delay:

RATEL’s Stance (Incomplete Documentation): Throughout 2025 and into early 2026, RATEL has maintained that Starlink d.o.o. (the Serbian branch) has not yet submitted "complete documentation" required under the Law on Electronic Communications. Specifically, they claim certain technical and legal conditions for a "General Authorization" have not been met.

SpaceX’s Stance (Regulatory Friction): The 2024 document you have shows that SpaceX wanted a "first-come, first-served" registration system and low, flat fees. Serbian law typically follows a more rigid licensing and fee structure. The delay is likely caused by SpaceX pushing for these specific exemptions (to keep costs low) while the Serbian government insists on Starlink following the same heavy administrative procedures as local giants like Telekom Srbija.

Competing Priorities (The 5G Auction): In late 2025, RATEL focused its resources on the massive 5G spectrum auction for mobile operators (Telekom, Yettel, and A1). This likely pushed the "niche" satellite regulations to the back burner of the legislative agenda."

Dobro je dok može i ovako da radi preko stranog naloga. Koliko sam razumeo, registruješ se na drugu zemlju i nađeš nekoga kome ćeš uplaćivati pare preko PayPal, a on na tvoj akaunt Starlink. Jesam upravu?

Roam Unlimited košta uglavnom 89€ mesečno, i ima neograničen saobraćaj. Samo radi najviše 60 dana i onda (po njihovom uputstvu mora da se vrati u zemlju gde je registrovan) a ustvari je dovoljno da se ugasi na 48h i ponovo upali.

malo preskupo za brzine koje nudi. 4g kod nas je solidan a jos ko ima 5g, sigurno je bolje od starlinka

Pa naravno, ali po meni starlink (barem kod nas) neće zameniti mobilni net, već ti omogućiti da imaš net tamo gde nema nikakvog signala. Pričao sam da ga je zet uzeo za put u Mongoliju, kaže da je prezadovoljan. Sad kaže da hoće da uzme još jedan za Srbiju za vikendicu gde ima samo 2g internet (i to jedva da ima dometa), pa da ga aktivira povremeno kad neko ide tamo.

Meni je stigao email da su duplirali limit za Roam paket sa 50GB na 100GB, cena ostaje ista.

Vaistinu.

Apsolutno isti odgovor sam dobio pre pola godine od RATEL-a.
Dok se neko ne ugradi od ovih mafijaša u vrhu, nećemo dobiti mogućnost STARLINK-a nikad.

"Since the 2024 filing, the situation has shifted into an administrative stalemate. There isn't one single "villain," but rather three main factors causing the delay:

RATEL’s Stance (Incomplete Documentation): Throughout 2025 and into early 2026, RATEL has maintained that Starlink d.o.o. (the Serbian branch) has not yet submitted "complete documentation" required under the Law on Electronic Communications. Specifically, they claim certain technical and legal conditions for a "General Authorization" have not been met.

SpaceX’s Stance (Regulatory Friction): The 2024 document you have shows that SpaceX wanted a "first-come, first-served" registration system and low, flat fees. Serbian law typically follows a more rigid licensing and fee structure. The delay is likely caused by SpaceX pushing for these specific exemptions (to keep costs low) while the Serbian government insists on Starlink following the same heavy administrative procedures as local giants like Telekom Srbija.

Competing Priorities (The 5G Auction): In late 2025, RATEL focused its resources on the massive 5G spectrum auction for mobile operators (Telekom, Yettel, and A1). This likely pushed the "niche" satellite regulations to the back burner of the legislative agenda."
Odgovor mi je delovao kao ai. Lol 😂 I tesko da mogu da se ugrade bice verovatno jedna ili dve firme koje cu da bude official uvoznik I to je to tesko da ce Musk da proda biznis Luletu hahahaha 😂

Pa naravno da je u medijima sve bajno, toliko smo uređena država da nam čitav svet zavidi.
I kao što je već spominjano dok se ne "ugrade" nema ništa od Starlinka. Što im savršeno odgovara, win win situacija u oba slučaja za njih.

Nije samo što će da bude win win situacija, nego će oni podesiti to kako njima odgovara. To znači, da će imati sajt ili servis preko koga ćeš vršiti plaćanje kao preko nekog domaćeg provajdera, a onda će isti da filtriraju i kontrolišu šta sve ide od sadržaja. To su dužni oni da daju Ratelu, jer je to deo ugovora u vidu bezbednosti ako se sutra nešto desi.

Nije samo što će da bude win win situacija, nego će oni podesiti to kako njima odgovara. To znači, da će imati sajt ili servis preko koga ćeš vršiti plaćanje kao preko nekog domaćeg provajdera, a onda će isti da filtriraju i kontrolišu šta sve ide od sadržaja. To su dužni oni da daju Ratelu, jer je to deo ugovora u vidu bezbednosti ako se sutra nešto desi.
Koji sajt lol ? Cisto sumnjam nece Musk pristati na ta ****** zasto bi on davao nekome deo svog kolaca ? 😂 Pre ce biti da ce on da kupi MTS hahahaha kao sto sad hoces da kupi Ryanair 🤣

Pa, tipa da MTS kupi prava i da preko njihovog sajta vršiš plaćanje. Ne mora to da bude da se uloguješ na njihov sajt, ali će oni biti zastupnik ili uvoznik. Kao kada je SBB kupio Eunet i sva plaćanja u pozadini su išli ka SBB-u, kao i sva ostala usluga i ako je tebi na sajtu neko vreme još stajalo da je Eunet dok nisu uradili totalnu migraciju. Može da se desi i to, da otkupi ali to onda znači da će možda doći i četvrti operater telefonije? 😀

Pa, tipa da MTS kupi prava i da preko njihovog sajta vršiš plaćanje. Ne mora to da bude da se uloguješ na njihov sajt, ali će oni biti zastupnik ili uvoznik. Kao kada je SBB kupio Eunet i sva plaćanja u pozadini su išli ka SBB-u, kao i sva ostala usluga i ako je tebi na sajtu neko vreme još stajalo da je Eunet dok nisu uradili totalnu migraciju. Može da se desi i to, da otkupi ali to onda znači da će možda doći i četvrti operater telefonije? 😀
Iskreno cisto sumnjam da ce MTS da ima ikakve veze sa Starlinkom u Hrvatskoj je A1 a placanje se valjda vrsi preko Starlink app nek me ispravi neko ako gresim saznacu kasnije kad aktiviram Mini terminal u Grckoj 😅

I ne treba nam ako nece da postuju nase regulative i da se prilagode nasim zakonima. Imate Apple koji decenijama nece da se udostoji da stavi srpski store ali im srpske pare ne smetaju. Kad bi malo vise cenili sebe onda bi nas verovatno i drugi cenili

Da, moja greska, nisam korisnik apple proizvoda pa nisam bas ni bio previse zainteresovan da se udubljujem u tu temu, na srpski store sam mislio koji je tu od 2020, punih 5 godina..celih. Nebitno eto, moja greska, no, hocu reci da smo svima zadnja rupa na svirali. Kad pogledas koje sve zemlje su dobile SL, zapitajmo se da li su bas sve te zemlje u bilo cemu bolje od nas ili au u pitanju razni interesi.

@Poolmaker Pa kako druze nema? Koliko sam shvatio SL nema zbog birokratije. Ocigledno negde skripi, da li oni nece da se povinuju nasim zakonima ili ameri kao ameri hoce da posto poto bude po njihovom..

Lep i ispravan stav, ali nema puno veze sa situacijom.
Ima, pogodio je suštinu, pisao sam ja o tome opširno…

Da ponovim ukratko pošto se ponavlja ista priča: jedini razlog što Starlink nije još uvek dostupan u Srbiji su oni sami, odnosno da krenu da pružaju uslugu potrebno je samo da ispune par formalnosti ( gde RATEL praktično ne može da utiče, niti odugovlači) ali tehnički mogu da krenu odmah…

Ovo za papirologiju je vezano za zemaljske stanice ( Starlink Ground Station ili popularno gateway) koje hoće da postave kod nas,zbog odličnog strateškog položaja, bez nepohodnih dokumenata i plaćanja nadoknada ( odnosno da plate što je moguće manje), pa onda zbog toga i ovo odugovlače bespotrebno kako bi postigli bolje uslove za to…

Koga zanima detaljnije nek potraži na početku teme…

Inače, na GSMA MWC Barselona 2025. iz Starlinka su nas ubedjivali( i to visoki zvaničnici) da će sigurno početi u Srbiji do kraja godine… ove godine će pored njihovog štanda biti i VP of Engineering kao headliner pa ću probati da dobijem info iz prve ruke…

A koliko su planirali ground stations kod nas, jednu ili više?

@akki isto kao i 5G i mnogo toga drugog što nas je sasvim zaobišlo ili smo poslednji eto tako i Starlink.
Sve navedeno sigurno nije zbog toga što smo uređena i funkcionalna država u kojoj se sprovode zakoni. Jer to očigledno nismo.

vršiti plaćanje kao preko nekog domaćeg provajdera,

Elon da otvori racun u ALTA banci.

I ne treba nam ako nece da postuju nase regulative i da se prilagode nasim zakonima.

To bi imalo smisla da su nase regulative u skladu sa npr. evropskim u ovom domenu i da je Starlink dostupan u samo tipa 30--40% evropskih zemalja, pa mi nismo izuzetak. Ovde bukvalno sve zemlje imaju Starlink, a mi ovde i mozda BiH nemamo. Tako da nije Starlink taj koji treba da prilagodjava, jer oni jesu prilagodjeni EU zakonima, vec treba da se menjaju nasi zakoni koji stite taj oligopol na trzistu telekomunikacija.

Poslednja izmena:
Kao PayPal kad se uvodio... Zelje i sposobnosti, pa nikako. Da li se seca neko, ko je pobedio? Da li je PayPal ispunio svako slovo zakona, ili je ipak proradilo i bez toga? Ja se secam da je zakon uskladjen pa je proradilo. To je realna opcija i za Starlink...

Poslednja izmena:
Drugari, polazna premisa vam je pogrešna jer problem nije u Srbiji niti u našoj regulativi.

Naši regulatorni uslovi su potpuno usklađeni sa međunarodnom praksom. Rad u Ka i Ku opsezima za FSS kod nas funkcioniše po principu opšteg ovlašćenja (član 33 ZOEK) a u skladu sa CEPT/ECC regulativom, kao i u većini zemalja sveta, bez potrebe za aukcijama jer je reč o globalno harmonizovanom spektru. To uostalom potvrđuje i sam Starlink u onom poznatom pismu koje čak nisu poslali na zvaničnom jeziku države kojoj se obraćaju.

Jedini razlog što Starlink još uvek nije startovao u Srbiji jeste to što ne žele da pokrenu uslugu dok ne isposluju povoljnije uslove za postavljanje zemaljskih stanica, odnosno gateway lokacija. Zbog toga im je Srbija važna i tu nema nikakve misterije.

Da bi pokrenuli komercijalni servis na teritoriji Srbije, potrebno je samo da njihova firma osnovana još 2021. godine, Starlink doo Beograd, podnese RATEL-u standardnu prijavu ( po članu 34. pomenutog zakona) i upiše se u registar pružalaca telekomunikacionih usluga. Time dobijaju opšte ovlašćenje ( znači ne dozvolu) i mogu da rade kao svuda drugde.

Ovo je obična formalnost koju dobija svako ko dostavi osnovnu dokumentaciju. Izdaje se praktično u roku od nekoliko dana ( mislim 8 da je max, ne držite me za reč). Svi provajderi, od najmanjih do najvećih, moraju da budu registrovani.

Regulatornih prepreka nema, ne postoji politički problem, niti ikakvo odlaganje zbog konkurencije. Sve zavisi isključivo od trenutka kada Starlink odluči da počne sa uslugom.

Primer Severne Makedonije to jasno potvrđuje. Regulativa je ista kao kod nas, registracija je prošla i servis funkcioniše. Kod njih nema potrebe za zemaljskom stanicom i zato nema ni pregovaranja o uslovima.

Od 2025. godine u proceduri je i EU Space Act koji uvodi znatno strože standarde sajber bezbednosti. Starlink se protiv toga otvoreno buni, tvrdi da su zahtevi nefleksibilni i čak neizvodljivi pa su krenuli u jako lobiranje kao po običaju. Američki Stejt department ( jel ima neko da mu je čudno što se i on meša) čak smatra da je akt nepravedan jer pogađa američke kompanije poput Starlinka. Zbog toga im je logično da u Srbiji pokušaju da obezbede povoljniji režim pre nego što takav akt stupi na snagu...

Kada je reč o zemaljskim stanicama, procedura je složenija od opšteg ovlašćenja. Da ne ulazim u konkretnu proceduru fokusiraću se na ono što je bitno: tu se primenjuje princip "first come first serve" odnosno prvog podnosioca gde onaj ko je prvi praktično zauzima deo spektra. Zbog toga Starlink odlaže komercijalni servis jer preko toga pokušava da obezbedi bolju poziciju u pregovorima.

Ako bi se pojavio bilo koji konkurent, na primer kineski SpaceSail, pogotovo imajući u vidu veoma dobre odnose dve države, i ako bi želeli brzo da reše pitanje gateway infrastrukture, Starlink bi odmah prihvatio sve uslove i platio sve troškove. Zauzimanje spektra je strateški prioritet, pre svega zbog vojnih i državnih potreba, i oni to vrlo dobro znaju.

Sve ovo sam mnogo detaljnije objasnio na početku teme, pa ko zaista želi da razume neka pročita pre nego što nastavimo da kružimo oko teze da je problem u našoj regulativi. Tamo su navedeni i primeri iz drugih zemalja koji pokazuju koliko Starlink ume da bude, slobodno mogu reći, prilično bahat u pristupu.

@mixkax

Plan su bile dve lokacije Kopaonik i Fruška gora. Ta informacija je važila kada je priča o zemaljskim stanicama tek pokrenuta, moguće je da se u međuvremenu nešto promenilo...

Kao PayPal kad se uvodio... Zelje i sposobnosti, pa nikako. Da li se seca neko, ko je pobedio? Da li je PayPal ispunio svako slovo zakona, ili je ipak proradilo i bez toga? Ja se secam da je zakon uskladjen pa je proradilo. To je realna opcija i za Starlink...
Bravo. Najjače da će oni da menjaju politiku poslovanja zbog Srbije koja je Zanzibar za njih ako se uzmu godišnji prihodi koliko bi zarađivali od nas. Tako da, dok se naše regulative ne preprave i usklade sa njihovima, nema ništa od toga. Ovo za Apple gore što kolega pominje App store i Srpski region je smešno. Ako ti ne odgovara, ne kupuješ taj telefon. On i nije namenjen za naše tržište, niti je ikad bio. Kada se samo setim starih modela i koje su sve ljudi probleme imali.

Drugari, polazna premisa vam je pogrešna jer problem nije u Srbiji niti u našoj regulativi.

Naši regulatorni uslovi su potpuno usklađeni sa međunarodnom praksom. Rad u Ka i Ku opsezima za FSS kod nas funkcioniše po principu opšteg ovlašćenja (član 33 ZOEK) a u skladu sa CEPT/ECC regulativom, kao i u većini zemalja sveta, bez potrebe za aukcijama jer je reč o globalno harmonizovanom spektru. To uostalom potvrđuje i sam Starlink u onom poznatom pismu koje čak nisu poslali na zvaničnom jeziku države kojoj se obraćaju.

Jedini razlog što Starlink još uvek nije startovao u Srbiji jeste to što ne žele da pokrenu uslugu dok ne isposluju povoljnije uslove za postavljanje zemaljskih stanica, odnosno gateway lokacija. Zbog toga im je Srbija važna i tu nema nikakve misterije.

Da bi pokrenuli komercijalni servis na teritoriji Srbije, potrebno je samo da njihova firma osnovana još 2021. godine, Starlink doo Beograd, podnese RATEL-u standardnu prijavu ( po članu 34. pomenutog zakona) i upiše se u registar pružalaca telekomunikacionih usluga. Time dobijaju opšte ovlašćenje ( znači ne dozvolu) i mogu da rade kao svuda drugde.

Ovo je obična formalnost koju dobija svako ko dostavi osnovnu dokumentaciju. Izdaje se praktično u roku od nekoliko dana ( mislim 8 da je max, ne držite me za reč). Svi provajderi, od najmanjih do najvećih, moraju da budu registrovani.

Regulatornih prepreka nema, ne postoji politički problem, niti ikakvo odlaganje zbog konkurencije. Sve zavisi isključivo od trenutka kada Starlink odluči da počne sa uslugom.

Primer Severne Makedonije to jasno potvrđuje. Regulativa je ista kao kod nas, registracija je prošla i servis funkcioniše. Kod njih nema potrebe za zemaljskom stanicom i zato nema ni pregovaranja o uslovima.

Od 2025. godine u proceduri je i EU Space Act koji uvodi znatno strože standarde sajber bezbednosti. Starlink se protiv toga otvoreno buni, tvrdi da su zahtevi nefleksibilni i čak neizvodljivi pa su krenuli u jako lobiranje kao po običaju. Američki Stejt department ( jel ima neko da mu je čudno što se i on meša) čak smatra da je akt nepravedan jer pogađa američke kompanije poput Starlinka. Zbog toga im je logično da u Srbiji pokušaju da obezbede povoljniji režim pre nego što takav akt stupi na snagu...

Kada je reč o zemaljskim stanicama, procedura je složenija od opšteg ovlašćenja. Da ne ulazim u konkretnu proceduru fokusiraću se na ono što je bitno: tu se primenjuje princip "first come first serve" odnosno prvog podnosioca gde onaj ko je prvi praktično zauzima deo spektra. Zbog toga Starlink odlaže komercijalni servis jer preko toga pokušava da obezbedi bolju poziciju u pregovorima.

Ako bi se pojavio bilo koji konkurent, na primer kineski SpaceSail, pogotovo imajući u vidu veoma dobre odnose dve države, i ako bi želeli brzo da reše pitanje gateway infrastrukture, Starlink bi odmah prihvatio sve uslove i platio sve troškove. Zauzimanje spektra je strateški prioritet, pre svega zbog vojnih i državnih potreba, i oni to vrlo dobro znaju.

Sve ovo sam mnogo detaljnije objasnio na početku teme, pa ko zaista želi da razume neka pročita pre nego što nastavimo da kružimo oko teze da je problem u našoj regulativi. Tamo su navedeni i primeri iz drugih zemalja koji pokazuju koliko Starlink ume da bude, slobodno mogu reći, prilično bahat u pristupu.

@mixkax

Plan su bile dve lokacije Kopaonik i Fruška gora. Ta informacija je važila kada je priča o zemaljskim stanicama tek pokrenuta, moguće je da se u međuvremenu nešto promenilo...

Dugačak post, ali situacija je zapravo slična kao sa sertifikatima opreme. Prihvatamo CE, ali moraš da ideš u npr. Kvalitet Niš i da pribaviš usaglašenost na bazi tog CE sertifikata. Proces je time kompletno obesmišljen i u praksi se nije olakšalo puno privredi.

Slično je i ovde; omogućena je, po ugledu na EU, license-free upotreba odgovarajućeg Ku-banda na bazi tzv. opšteg ovlašćenja, ali da bi te upisali u bazu korisnika traži se dokumentacija koju Starlink ne uspeva da dobavi već nekoliko godina.

Svakako da je Starlink u pravu. Srbija deklarativno teži harmonizaciji sa propisom EU i odlukom Evropskog regulatora te oblasti o license-free upotrebi spomenutog spektra. Ipak. u praksi postavlja podzakonske barijere tokom procesa implementacije za njegovo nesmetano korišćenje.

Takva praksa ima korupcioni potencijal i treba biti izmenjena i jednostavno prihvatiti u potpunosti odluke ECC.

Zapravo svima je u interesu da Starlink ne pristane na proces mimo Evropskog i ne pusti uslugu dok se to ne uskladi. To je jedan vid pritiska na državu da primenjuje Evropske propise.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno