Šta je novo?

[Yettel. ex-Telenor] Postpaid paketi i promocije

Samo kratak info, neogranicena brzina je do kraja januara, posle toga nece ici preko 100 Mbps, bar kada je Yettel 30 u pitanju.
100MB je ok, jer tako je sada na 4G. Probao sam kod supruge na S22 telefonu 5G i doguralo do 589MB što je super. Kada bolje razmislim, šta će mi 5G ako ima limitiranu brzinu od 100MB koja je sada i na 4G?

100MB je ok, jer tako je sada na 4G. Probao sam kod supruge na S22 telefonu 5G i doguralo do 589MB što je super.
Može bez problema 4G da pregura 100 Mbps (vidi ovu temu), uključujući tih oko 600 što je S22 tvoje supruge postigao na 5G. Te brzine, doduše, najpre idu uz agregaciju, što je tzv. 4G+, a to jeftiniji stariji telefoni ne podržavaju, mada oni u suštini ne podržavaju ni 5G. S22 bi valjda mogao da razvije tu brzinu i na 4G+, na dobroj lokaciji.

Kada bolje razmislim, šta će mi 5G ako ima limitiranu brzinu od 100MB koja je sada i na 4G?
Razumljivo pitanje, ali daleko od toga da je brzina jedina prednost 5G mreže. Tu je prvenstveno bolje rukovanje zagušenjem (može više korisnika da se opsluži, dok na 4G u masi lako internet postane neupotrebljiv), zatim bolji odziv (brže ti se prikaže učitano) i druge stvari, mada se one u potpunosti primećuju tek na pravoj SA mreži. Kod nas je zasad NSA.

Evo mog iskustva: ugovor isticao 8.2., u nedelju podnet zahtev za prenos na prepaid za oba broja (surf i start paketi). Danas me zove devojka, otvoreno pita sta moze da mi ponudi da se dogovorimo, ja joj kazem yettel30, 12x1+12x 50%. Zavrseno sve za 2 minuta.

Drugarica podnela zahtev za prelazak na prepaid i zvali danas nude yettel 30 za 2199, znaci nije 50%. Desetak ljudi me je do sad poslusalo i odradilo sve za 50%, a ovde ne moze kao. Da li onda ima efekta da ne prihvati ponudu i zaista predje na prepaid? Koliko bi cekala onda ponudu u app?

Za ~2+ meseca... 1650

Ako je puste na prepaid, za 30Gb je mozda bolja varijanta Extra+ za 1000din...

Prilozi

• Screenshot_20260116_100137_Yettel.jpg
    Screenshot_20260116_100137_Yettel.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 82
  • Screenshot_20260116_101550_Yettel.jpg
    Screenshot_20260116_101550_Yettel.jpg
    66.8 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Ljudi, fora je što ovo nije popust. Ovo sa 50% su realne cene paketa kolike bi trebale da budu. Sutra mogu da stave 5000, ali uz 50% vi mislite da ste uštedeli nešto... Zato, ne pristajte na ništa ako ne daju 50% moj vam je savet. Ako se uz to još nešto iskombinuje za 1 dinar super.

Može li neko da mi kaže, pošto sam očigledno ili ja blesav ili ne znam gde da tražim, da li uz paket yettel 6 nakon potrošenih gigabajta iz paketa ide onaj net po maloj brzini kao u mts, ili se zablokira net totalno ili ide sve normalno dok taksimetar radi? Ne mogu da nadjem na aplikaciji nigde tu informaciju, sem informacije koliko je još ostalo neta iz paketa, a sa sajta su koliko vidim skinuli sve informacije za taj paket. Mama je uzela prošle godine njega, pa slučajno isključila wifi i sve vreme joj curio net iz paketa, ostalo samo još par desetina megabajta, pa ako je ova priča da nastavljaju da naplaćuju net da joj na vreme isključim net da ne napravi račun. Hvala.

100MB je ok, jer tako je sada na 4G. Probao sam kod supruge na S22 telefonu 5G i doguralo do 589MB što je super. Kada bolje razmislim, šta će mi 5G ako ima limitiranu brzinu od 100MB koja je sada i na 4G?
Mene taj limit nervira. Od kako su stigli novi paketi s vremena na vreme se setim da izmerim brzinu na 4G na mestima po gradu kuda tipično prolazim, samo u najzagušenijim žarištima dobijam 40-60 down, dok recimo u kraju gde živim brzine idu daleko iznad 100mbps. Od uvođenja 5G signala se 4G mreža još malo rasteretila pa brzine idu i preko 350mbps. (Razumem da situacija varira strašno, samo navodim svoje iskustvo. U selu se mučim da dobijem stabilan signal kako god okrenem.)

I meni deluje da su praktično obesmislili 5G na „jeftinijim” paketima, a plus malo degradirali uslugu. Potencijalni benefit koji vidim je bolji upload. Po sećanju meni čak i u idealnim okolnostima up na 4G retko prelazi 50, a na 5G redovno viđam da ljudima ide i preko 100. To mi ima smisla, novi paket je eto ograničen na 100Mbps, ali ima 5G signal pa postoji šansa da veći broj ljudi može zapravo da dobije i 100 down i 100 up na više lokacija i da u proseku za veći broj ljudi rezultira kvalitetnijom uslugom... možda.

Ali pošto na mom Pikselu nemam 5G mrežu, meni su novi paketi čist downgrade što se tiče brzine neta. Ugovor mi ističe tek krajem proleća, ko zna šta će dotle biti, možda dođu novi paketi, limita možda i ne bude, možda smisle nešto novo i gore nego sad, videćemo.

Zar se ponude sa 50% na klasične pakete ne pojavljuju za svega dva dana? Ili su promenili to? Za Extra+ okej, on se čeka najmanje jedan mesec.
Ako nisam nesto prezubio, ali mi se cini da se to ne dobija kada se prelazi na prepaid kada si vec u Yettelu, nego samo kad se prenese broj iz druge mreze.

Da li je moguće raskinuti tek sklopljenu ugovornu obavezu, a u roku od 14 dana od sklapanja?

Radi se o tome da nisam bio prisutan kada je gospođu pozvao operater, ona se zbunila pa prihvatila lošu ponudu (24x50% na Start).

Na Start bi dobila najviše 9 meseci za dinar. Može da se raskine, plaća se penal u vidu razlike između pune cene i cene sa popustom za period korišćenja usluge

@Alleksa da li to važi samo za 14 dana ili može i posle toga?

a li uz paket yettel 6 nakon potrošenih gigabajta iz paketa ide onaj net po maloj brzini kao u mts, ili se zablokira net totalno ili ide sve normalno dok taksimetar radi?
Internet je ograničen na 6 GB i to je to, nakon toga se blokira. Niti je u konkretom paketu neograničen (to su samo Mobile), niti može da se koristi bez dodatka.

Mene taj limit nervira.
Tek treba da vidimo kako će da ga implementiraju. Možda i odustanu, nikad se ne zna, ali makar do kraja januara svi imamo neograničene brzine. Doduše, konkretno u mom gradu ni ne uspeva da pređe 150 Mbps, koliki je limit za moj paket Mobile M, tako da većim delom neću ni osetiti da sam ograničen.

Ako nisam nesto prezubio, ali mi se cini da se to ne dobija kada se prelazi na prepaid kada si vec u Yettelu, nego samo kad se prenese broj iz druge mreze.
Dobija, ali svakako to nije bilo pitanje nego koliko se čeka. Trebalo bi da su dva dana dovoljna, ne dva meseca.

da li to važi samo za 14 dana ili može i posle toga?
Može uvek, ali uz penale. Svakako, što manje dana, to je naknada zanemarljivija.

Ako je ugovor na daljinu sklopljen , ne bi trebalo da se plate penali ako se raskine u roku od 14 dana .
Istina, ali ovo je primer ugovora sa uslugom koja odmah počinje da se primenjuje, pa nije ista stvar. To čak i piše u aneksu. Kada bi se odnosilo i na ovakve ugovore, bilo bi podložno zloupotrebama. Mogao bi na svake dve nedelje da odustaješ od ugovora i zaključuješ novi, a usput koristiš saobraćaj. To ne može, šta si koristio, moraš da platiš. Slično je sa robom, možeš da vratiš npr. jaknu za koju si zaključio da ti ne odgovara veličina i slično, ali ne možeš da je vratiš blatnjavu, nakon intenzivnog nošenja i slično.

ona se zbunila pa prihvatila lošu ponudu (24x50% na Start).
Dodatan osvrt na ovo, nisam siguran da li bi je opet zvali i nešto nudili, ako je već uzela jednu ponudu, pa raskinula taj ugovor.

Drugarica podnela zahtev za prelazak na prepaid i zvali danas nude yettel 30 za 2199, znaci nije 50%. Desetak ljudi me je do sad poslusalo i odradilo sve za 50%, a ovde ne moze kao. Da li onda ima efekta da ne prihvati ponudu i zaista predje na prepaid? Koliko bi cekala onda ponudu u app?
Neka odbije. Zvace je ponovo.

@rovello Ja sam kući sinoć izmerio download čak 830 Mbps, upload je bio 46,8 Mbps. Baš im je to bezveze da limitiraju na 5 puta manju brzinu.

Podneo zahtev za prenos broja, zvali su me ali nisam bio dostupan. Ima li ko iskustva — da li ponovo kontaktiraju ili da idem u A1 bez razmisljanja? Posle onog poskupljenja od pre dve godine jedva sam cekao da raskinem.

Zavisi od osobe koja te je zvala. Bilo je slucajeva da ponove poziv a bilo je i da puste broj jer postoji zakonski rok za prenos.... Pitanje je šta ti želiš? Ako ti se ostaje u Y, pozovi kontakt centar i trazi da te ponovo kontaktiraju.

Ja sam kući sinoć izmerio download čak 830 Mbps, upload je bio 46,8 Mbps. Baš im je to bezveze da limitiraju na 5 puta manju brzinu.
Naravno, mogu i ja da izmerim toliko gde ima 3500 MHz, ali kod mene je samo 700 MHz, a očigledno nije baš optimizovano, pa ne uspeva da dobaci 150 Mbps. Čak je 4G+ brži. Zato kažem da lično većinski neću primetiti ograničenje, ako ga i bude na kraju. A zašto tačno ograničavaju, i to jedini, samo oni znaju. 🤷‍♂️

jer postoji zakonski rok za prenos
S tim u vezi, zvanično operator davalac (ovde Yettel) ima jedan radni dan da odobri ili odbije prenos, a operator primalac (ovde A1) još jedan da tehnički realizuje prenos. U praksi oba mogu da se oduže, ali znatno se pre oduži tehnički prenos (i do pune nedelje) nego proces odobrenja (tu su već dva radna dana dosta).

Nazad
Vrh Dno