Šta je novo?

Preporuka za gasni kotao

• Začetnik teme Začetnik teme Vokac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stepen modulacije je uvek naveden u specifikaciji, čak i onoj najkraćoj koju daju prodavci.
Zaista ne znam na koji način bismo proverili odstupanje od specifikacije, jer nemam način da nateram kotao da radi u nekom konkretnom stepenu moulacije, pa da merim potrošnju gasa. Znam da je u modulaciji isključivo po zvuku, da kažem, broju decibela, koje proizvodi.

Poštovani,u fazi sam zamene starog Baxi eco 3 fasadnog gasnog kotla od 24 kw.Koji kondenzacioni kotao uzeti, fasadni,kombi,od 24 kw,Baxi,Vaissman,Beretu ili neki drugi?Napomena greje se oko 130 m2.

Kao i svima nama, gotovo sigurno ti nije potrebno 24KW.

Mojim kotlom sam zadovoljan, ali bih bio srećniji da ima modulaciju do 10%, a ne ovih minimum 20% nazivne snage.

Ispalo je zabavno, kako si u jednu reč, verovatno sasvim slučajno, spakovao i Vailant i Viessman 😄

Kao i svima nama, gotovo sigurno ti nije potrebno 24KW.

Mojim kotlom sam zadovoljan, ali bih bio srećniji da ima modulaciju do 10%, a ne ovih minimum 20% nazivne snage.

Ispalo je zabavno, kako si u jednu reč, verovatno sasvim slučajno, spakovao i Vailant i Viessman 😄
Mozda bi to bila i najbolja kombinacija 😃

Naravno, zanima me iskljucivo kondezacioni, nesto za sta nece da me boli glava oko ne daj Boze servisa, delova i nesto sto nije zakovrtno ocistiti i odrzavati. I da, da nije preterano osetljiv na kvalitet gasa i pritisak istog, jer jelte, zivimo u Srbiji...

Copy paste sa drugog foruma o gasnim kotolovima....doduše staro nekoliko godina,ali mislim da je ok text

Ne želim, potpuno da otkrivam identitet ali, kako bih rekao, što se tiče gasnih kotlova, poznajem ih od momenta početka proizvodnje do momenta prodaje pa i dalje do servisne službe, i to svaki korak, kvalitet, delove, način proizvodnje. Ne želim da omalovažavam nikoga na forumu (slučajno sam ovde) ali kada sam video šta se sve piše nesrećnim ljudima koji žele da ulože novac u nešto, morao sam da se prijavim.
Probaću jednom porukom svima da odgovorim pa neka se ljudi pronađu.
Ne znaju svi sve pa idem polako od pocetka.
Imate konvencionalne kotlove sa maksimalno 92% stepen iskorišćenja i kondenzacione kotlove sa oko 109% iskorišćenja (naravno u odnosu na donju toplotnu moć, zato može preko 100%). Ovo su laboratoriske vrednosti i to pri radu kotla sa nominalnom snagom (to je ono u oznaci što piše npr. 24kW). Kada kotao radi sa manjim snagom stepen iskorišćenja pada (kod nekog kotla više, kod nekog manje).
Koji su kotlovi bolji, pa naravno oni kod kojih stepen iskorićenja pada manje. Ali ima tu još nekih stvarčica.
Pričaćemo prvo o konvencionalnim kotlovima. Startni stepen iskorišćenja smo pomenuli gore i on je u principu isti kod svih proizvođača gasnih kotlova. Ali kotlovi 90% vremena rade u nekom smanjenom režimu. Zašto? Pa zar mislite da za 100m2 ili 150m2 treba svih 24kW ? Možda ako ste loše izolovani I ako je napolju -20 ali nije baš tako.
Dalje imate modulaciju plamena, odnosno snage. Kod većine italijanskih brendova modulacija je jako primitivna odnosno kotao radi u on/off režimu. To znači da kotao radi maks. snagom dok ne postigne temp. u kući, zatim se gasi, hladi, pa opet pali zagreva prvo samog sebe pa onda vodu u grejanju i save tako u krug. Ploča na kotlu se projektuje tako da izdrži određen broj paljenja I gašenja, što znači da kod tih kotlova ploča brže strada. Kod BOSCH-a I Vaillant-a modulacija je preko sobnog termostata koji rade sa modulacionim naponom od 5 do 22V, I on moduliše kotao mnogo brže, finije I preciznije, kotao se mnogo ređe pali I gasi I thermostat teži da dovede kotao u ravnotežu sa termičkim gubicima objekta, bez gašenja (tako kotao manje troši).Ne mogu sada pisati o svakom modelu svakog Brenda pojedinačno jer bi mi trebala godina.
Kod konvencionalnih kotlova, ko ima novca da izdvoji za nemca, tu su samo 2 koji zavređuju pažnju, već pomenuti BOSCH (Junkers) i Vaillant, gađaju se 1:1 po pitanju modela i svaki ima neke svoje adute. Istakao bih sledeće činjenice, BOSCH termotechnik je najveći brend za proizvodnju opreme za grejanje u evropi.Bosch odnosno Junkers (Junkers je sastavni deo BOSCH-a, već 80 god.) je patentirao 70% stvari koje se nalaze u današnjim gasnim kotlovima pa i samu kondenzacionu tehnologiju pa neka vam I ta istorija nešto kaže.
Što se modela tiče u naj jeftinijoj klasi rekao bih das u istog kvaliteta i performansi. Kod malo jačih modela istakao bih:
• Dvo brzinske ventilatore kod BOSCH-a (koji jako puno doprinose da kotao ima visok stepen korisnosti i u radu sa smanjenom snagom).
• Solarnu kompatibilnost i mogućnost korišćenja sobnih regulatora koji imaju ugrađen BOSCH patent solar inside koji dodatno smanjuje potrošnju gasa pri grejanju sanitarne vode za oko 15%.

Ostale karakteristike kod ova dva Brenda su iste.

Ako bih poredio sa italijanskim brendovima tu je još puno stvari koje oni imaju inferiornijim u odnosu na Nemce. Tačno je da je dosta elementata u kotlu i kod nemaca italijanskog porekla, ali sklop, pozicioniranje elemenata kotla (servisibilnost), automatika, debljina lima, korišćenje izolacionih materijala, buka, čine to da to nemci rade mnogo bolje, štedljivije i trajnije.

Kondenzacioni kotlovi:
Neću objašnjavati šta je to i kako to radi, poenta je da su značajno štedljiviji. Više u niskotemperaturskim režimima a manje u visokotemperaturnim. Ako se pitate kakvo je vaše grejanje. Pa podno grejanje je niskotemperaturno i idealno je za kondenzacione kotlove ali ne brinite radijatorske instalacije u Srbiji su predimenzionisane i ne živimo u ekstremno hladnim uslovima tako da u 95% vremena u toku zime imaćete efekat kondenzaciju u kotlu i on će štedeti. U principu razlika u ceni se isplati za 2 do 3 sezone.
Kondenzacioni kotli su projektovani da traju duže od običnih.
Kao što sam pomenuo već, BOSCH odnosno Junkers je patentirao kondenzaciju tako da mogu sa sigurnošću da kažem da to radi najbolje. Nije džabe najveći proizvođač kondenzacionih kotlova. Jedini koji može da radi sa antifrizom, jedini dovoljno elastičan da guta gas svakakvog kvaliteta i smanjenog pritiska bez gašenja, odlično radi sa TNG-om , Lako se podešava i šteluje i.t.d. ne mogu ni svi nemci to. Primer: Viessmann koji skoro da namože normalno da radi na TNG. Ne može da radi sa antifrizom. Primer 2. Vaillant imao problema sa izmenjivačima, pucali su. Sada je sve ok. Neću reći da su ostali loši ali ipak malo zaostaju.
Servis:
Servis je po meni jedna od prvih stvari koje trebaju da vas interesuje. Jako puno vodite računa o servisnoj podršci. Znam da je BOSCH najbolji, za 24h stiže deo bilo gde u Srbiju. Beretta solidno, Vaillant – prosek. Ostali italijani, reći ću da nijedan od italijana nema predstavništvo, već ih zastupaju trgovačke kuće koje baš briga za servis, podršku, delove i čuvanje imena Brenda, šta da kažem, naka vam je bog u pomoći. Sime skida delove sa drugih kotlova koji su raybacani po magacinu (vlaga,prašina). Ferroli, čeka se na delove mnogo više od 10-15 dana što je napisao neko od vas. Čeka se mesec pa i dva i sve je gore, trenutno skoro da ih niko ni ne zastupa. Hermann, nema više zastupnika, kupili ga drugi, tako da pitanje koliko će biti još delova. i.t.d. i.t.d. mogao bih o tome do sutra. Onaj što je kupio kineza, svaka mu čast na hrabrosti. Stavio je bombu porodici pod glavu a pri tome nema kome da se obrati tu bombu da demontira. Ne radite to ljudi, vaša deca su u pitanju!! Ljudi štede na kotlu jer se on ne vidi (pa ženi nije bitan kvalitet već izgled) a daju pare za mnogo manje bitne stvari jer su one po sobama. Birajte firme sa tradicijom, stabilne i velike kompanije. Raspitajte se sami ponešto.
Ako baš nemate dovoljno novca uzmite Berettu. Kvalitet ok. Servisna podrška ok. Ako možete malo da doplatite uzmite nemca a vi odlučite kojeg će te. Ja imam sve BOSCH-ovo pa i kotao. Možda sam zato malo navodio vodenicu na njega ali ovo što sam napisao su činjenice I žao mi je što ljudi iz branše to ne znaju ili se prave da ne znaju, zato odlučite sami.
Još jedan savet, 90% majstora nema poima i navodi samo na svoju vodenicu, 90% trgovaca nema poima šta da kažu, čast izuzecima, tako da znajte da ste sami u tome sem ako Vam je jako dobar majstor brat.
Takođe znajte da je redovno održavanje je majka. Pa i auto mora u servis.

I još nešto, oni što kažu da je gas toliko skup da nemogu da izdrže, ili imaju jako lošu izolaciju ili je malo Srbija upumpavala vazduha u mrežu pa kotao više guta ili je kotao loš. Kada je sve normalno, ako stavite na papir grejanje na gas nije toliko skuplje čak I od grejanja na čvrsto gorivo a o konforu da ne pričamo.

Pozdrav, srećno.
Žao mi je što sam tek sada pročitao tvoj komentar.Ja sam hteo da kupim Bosch alu u prodavnici nisu imali tada kotao od 28 kw i majstor i trgovac me nagovoriše da kupim RUMSTAL HABITAT.Sada vodim bitku i lupam glavu zašto trosim puno gasa mesečno.Greje on ali troši kao rusko vozilo.Ako je Bosch toliko bolji onda bih kupio kotao i zamenuo postojeći.

Originalni post koji je @Ulrich postavio je sa linka ispod:
Od tada je prošlo malo više vremena (nepunih 15 godina), pa pretpostavljam da je došlo i do nekih promjena, tipa da su lošiji od onda postali bolji, a bolji od onda postali još bolji.
S obzirom da je originalna tema sa linka praktično zamrla, ima li ko da je skorije uzimao kondenzacioni kotao i šta je našao na stanju, sa kojim znanjem trgovca i kojim iskustvom u ugradnji, eksploataciji, održavanju i potrošnji?
Planiram da uzmem kondenzacioni plinski kotao sa dobrom modulacijom (a ne on-off “modulacijom”), pa čitam, skupljam iskustva i sklapam svoju sliku i računicu za sve to.
Najjeftinije ne bih uzimao, jer me interesuje prvenstveno “set it and forget it” varijanta. Za varijantu na “drndanje non stop” imam Radijator Kraljevo.

Originalni post koji je @Ulrich postavio je sa linka ispod:
Od tada je prošlo malo više vremena (nepunih 15 godina), pa pretpostavljam da je došlo i do nekih promjena, tipa da su lošiji od onda postali bolji, a bolji od onda postali još bolji.
S obzirom da je originalna tema sa linka praktično zamrla, ima li ko da je skorije uzimao kondenzacioni kotao i šta je našao na stanju, sa kojim znanjem trgovca i kojim iskustvom u ugradnji, eksploataciji, održavanju i potrošnji?
Planiram da uzmem kondenzacioni plinski kotao sa dobrom modulacijom (a ne on-off “modulacijom”), pa čitam, skupljam iskustva i sklapam svoju sliku i računicu za sve to.
Najjeftinije ne bih uzimao, jer me interesuje prvenstveno “set it and forget it” varijanta. Za varijantu na “drndanje non stop” imam Radijator Kraljevo.
Iscitaj dobro ovu temu i onu o grejanju na gas, i mnoge stvari ce bi biti jasnije. Ja sam tamo skoro pisao iskustvo sa mojim kotlom, pa ako mogu nešto da pomognem pitaj slobodno.

Ja samo mogu da kažem da se moji roditelji greju sa Beretta MynuteX kotlom i evo već treću sezonu NULA problema. Tih u radu, temperaturu vode sam određuje preko spoljašnje sonde. Ne sumnjam da je Nemac i bolji. Ukratko ono što je važilo pre 15 godina važi i sad. Servis, dostupnost delova, kvalitet proizvoda. Sve ostalo su bajke

Ukratko ono što je važilo pre 15 godina važi i sad. Servis, dostupnost delova, kvalitet proizvoda. Sve ostalo su bajke

Osim ako pričamo o Gorenje veš mašinama. A sigurno ima takvih i kotlova.

Imaju servis na svakom ćošku, ali ne zato što su prevntivno radili na razvoju istog, već zato što su im neophodni 😬

Iscitaj dobro ovu temu i onu o grejanju na gas, i mnoge stvari ce bi biti jasnije. Ja sam tamo skoro pisao iskustvo sa mojim kotlom, pa ako mogu nešto da pomognem pitaj slobodno.
Čitam i jednu i drugu, pratim sve što se piše i tamo i ovdje, ali moj neki zaključak je da treba dobar projektant da napravi dobar projekat (gdje su najvažniji gubici, tj. koliko ih ima da se sazna), a onda pošten majstor/serviser da to sve zajedno uklopi… Sve ostalo može da se kupi.
E sad, jedini problem(i) su ovaj projektant i serviser…

Imaju servis na svakom ćošku, ali ne zato što su prevntivno radili na razvoju istog, već zato što su im neophodni 😬
Pre 15 godina sam kupio Gorenje mašinu za veš. 100kg ima mašina, INOX kazan (nije plastičan), 1600rpm. Evo je i dalje radi, uz zamenu ležajeva i semeringa. Napravljena kao tenk. Neke stvari su napravili kvalitetno, dok im je deo mašina i tada bio "drži vodu do isteka garancije". Pa i Vaisman je u svoju najjeftiniju seriju ugurao kineske delove. Dakle ako se uzima Vaisman, izbegavati najnižu seriju. Mislim da je to sad kod većine proizvođača. U želji da budu konkurentni imaju i "socijalnu" seriju proizvoda. Zato valja uvek malo potegnuti ka boljoj klasi unutar ponude.

Valjda je ili Viessman ili Fisman? 🤔
😄

Ne crkava na Gorenju tenkovski deo, već smart, ali dobro, siguran sam da imamo posebnu temu za to 🙂

Serviser nema tu šta da traži osim puštanja kotla u pogon a ako angažuješ projektanta on napravi specifikaciju opreme sa trasama cevovoda a majstoru ostaje samo da redja opremu po crtežu.

Koliko para, toliko muzike...

Više novca uglavnom donosi bolji proizvod, ali svako od nas, u svom poslu, zna gde je granica od koje raste stopa poreza na budale.

Imam proizvode identičnih performansi, trajnosti, a i ako ima razlike, ide u korist jeftinijeg, ali poznatiji brend bude skuplji 2-3-5 PUTA. Ne kažem da je pravilo, ali imamo previše slučajeva da bi moglo da se broji i kao izuzetak.

U fazi sam kupovine kuce. Stara gradnja,puna cigla 25cm. 100m2 -prizemna. Uradicu na plafonu izolaciju od 5-10cm(visok je 3m). Spolja ce biti izolacija 10-15cm. Uvodim radijatorsko grejanje. Citam ovih dana ove teme i pokusavam nesto da razumem -trudim se. Iz svega navedenog odlucio sam se za neki Bosch kondezacioni kotao. E sad,za tu kvadraturu preporucite mi neki konkretan model. Moze i da ima taj dodatak da greje sanitarnu vodu a i ne mora. Mozete i neki Valiant da preporucite. Posto cu tu ziveti ne zelim da stedim na kotlu jer od njega zavisi sve ostalo.

Cao ljudi, pravim kucu, prizemna nekih 165m2 neto, zid termo blok 25cm, fasada kamena vuna 10cm, na podu tavana 20cm staklene vune, ispod podnog grejanja 5cm stirodur i jos 5,5cm pecurke.
Znaci podno grejanje je u pitanju i interesuje me neka preporuka. Ono sto mi je chatGPT rekao da treba da gledam koji ima najnizu modulaciju tj najnozu snagu, jer ce mi kotao raditi na niskoj snazi zbog dobre izolacije, pa ako je modulacija minimum tipa 7kw, gasice se malo malo.

Da li je to tacno, i ako jeste onda Vaillant otpada jer je njima 7kw neki minimum.
Ono sto sam nasao je
Viessmann Vitodens 050-W od 19kw ili 24kw, koji ima tipa 3.5kw sto je nenormalno dobro.

Ja imam Ariston Alteas One+ Net on na 24kw ima modulaciju na 2,4kw.
Mislim da još neki niži modeli Aristona imaju modulaciju 1:10

... Ono sto mi je chatGPT rekao da treba da gledam koji ima najnizu modulaciju tj najnozu snagu,
...

Izgleda da je taj chat bot našao ovu temu, pa je pročitao šta je više nas, tokom vremena, zaključilo da je mnogo bitna stvar 😄

Izgleda da je taj chat bot našao ovu temu, pa je pročitao šta je više nas, tokom vremena, zaključilo da je mnogo bitna stvar 😄
Moram ga pitati za izvor 😂
Samo ne znam da li ovo da je bitna stvar je sarkazam ili ste ozbiljni. I ako je tako, sta mislite o Viessman-u? Generalno kakva im je servisna mreza, ima li neko iskustva?

Svi imamo problem sa predimenzioniranim kotlovima, a kada nemaju dovoljan stepen modulacije, onda rade većim kapacitetom nego što je potrebno, pa dolazi do gašenja i ponovnog pokretanja, što dovodi do oscilacije u temperaturi.

Ja grejem 160m2, minimum je valjda 5.2kw, prošle zime je, ne računajući start, skoro cele sezone radio na minimumu i još se povremeno isključi. Verujem da bih i sa pola od toga grejao objekat do nula stepeni.

Ove zime nisam pratio potrošnju, ali definitivno je hladnija.
Danas stigao račun na poslu, grejanje na struju:
decembar 23. 980kw
decembar 24. 1068kw
decembar 25. 1799kw

Zaboravih koliko su bili maj i septembar, gotovo identična potrošnja, a to su jedini meseci gde ne radi ni grejanje ni klima, ali recimo do 400kw. Mada, nije ni važno, jer razlika u potrošnji je cela od grejanja.

Koleginica koja vodi računa o finasijama se samo nasmejala, jer je ceo račun 28.000, a u prethodnom prostoru, upola površina, smo plaćali 18.000 dinara 12 meseci godišnje.

Svi imamo problem sa predimenzioniranim kotlovima, a kada nemaju dovoljan stepen modulacije, onda rade većim kapacitetom nego što je potrebno, pa dolazi do gašenja i ponovnog pokretanja, što dovodi do oscilacije u temperaturi.

Ja grejem 160m2, minimum je valjda 5.2kw, prošle zime je, ne računajući start, skoro cele sezone radio na minimumu i još se povremeno isključi. Verujem da bih i sa pola od toga grejao objekat do nula stepeni.

Ove zime nisam pratio potrošnju, ali definitivno je hladnija.
Danas stigao račun na poslu, grejanje na struju:
decembar 23. 980kw
decembar 24. 1068kw
decembar 25. 1799kw

Zaboravih koliko su bili maj i septembar, gotovo identična potrošnja, a to su jedini meseci gde ne radi ni grejanje ni klima, ali recimo do 400kw. Mada, nije ni važno, jer razlika u potrošnji je cela od grejanja.

Koleginica koja vodi računa o finasijama se samo nasmejala, jer je ceo račun 28.000, a u prethodnom prostoru, upola površina, smo plaćali 18.000 dinara 12 meseci godišnje.
Po ovome sto si napisao, meni bi 19kw kotao koji ide do 3.2kw minimum bio idealan, jer nema sanse da ce mi ikada trebati svih 19kw s obzirom na to da je u pitanju podno i temp vode je mnogo manja nego radijatori, pa samim tim zahtevaju manje energije.
Odnosno, ako ja dobro razumem logiku, svi oni ce zagrejati vodu na 60c, samo ce ovaj od 19kw zagrejati sporije tj trebace mu malo vise vremena nego ovom kotlu od 24kw, jel tako?
A ti imas podno ili radijatore?

Na gas su radijatori. Sistem ne dozvoljava da vodu grejem na manje od 43-44C tj koliko god niže da stavim, on ne spušta ispod 43C...nisam sad siguran, mislim da je to minimum. A u prelaznom periodu mi je potrebno još neki stepen manje.

Za podno ćeš verovatno ići ispod 30C.
Nemam lična iskustva sa Fisman kotlovima, ali kao brend, u mojoj glavi, to je top klasa.

Ovo iz spojlera, je podno na struju. Jer je investitor smatrao da nema potrebe da uvede gas, bez obzira što prolazi ispred objekta. Niti je ostavio rešenje, koje bi omogućili lako uvođenje. Svi električni kotlovi su centralno orjentisani u objektu, a ni pozicija za merne satove nije sjajna.

Za podno ćeš verovatno ići ispod 30C.
Nemam lična iskustva sa Fisman kotlovima, ali kao brend, u mojoj glavi, to je top klasa.
Danas sam bas pricao sa covekom koji radi Vaillant kontlove i ima sertifikat da ih pusti u pogon. Kada sam ga pitao za stepen modulacije i najnizu potrosnju i ceo taj deo o niskoj temp, nije mi dao neki smislen odgovor, kao da u sustini bas i nema proverenu informaciju.
Takodje za temp mi je rekao da ako hocu da idem na tipa 24c u sobi, nema sanse da cu moci da idem na temp izlazne vode ispod 42c.
E sad meni je to malo visoko, jer proizvodjaci kazu izmedju 35c i 38c, ali ne kazu za koju temp u sobi, jer to zavisi od puno faktora, recimo koliko izolacije toliko i kolicine cevi u podu.

Ono sto ja zelim je da mi pod bude stalno mlak/topao, samo da bude malo manja temp nocu u kuci zbog spavanja.
Mislim da cu uzeti taj Fisman, samo se plasim da li mi je 19kw dovoljno, da se ne zeznem, jer u tehnickom listu im pise da je to za kvadrature do 150 ili 160 m2, nisam siguran.

Nazad
Vrh Dno