Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne mogu da nadjem, neko je relativno skoro postavljao kalkulatore za izracunavanje potrosnje, ako neko ima i nije mu tesko neka baci link.

Visa 601
Niza 280

881 KW
12.536 din

Kako si ovo izveo, burazeru? Imam utisak da mi samo svetla po kući potroše 100kW 🙂
TA peći, veš mašina i veliki bojler u kupatilu isključivo rade u NT od 00-08h. Supruga je ranoranilac pa, većinom, kuva i peče po NT, ostalo kuvanje na TNG (boca traje oko 6 meseci). Sva rasveta je LED, 3-soban stan sa dobrom izolacijom i ušuškan (samo jedna strana je ka vani)

Kad su u pitanju samci ili bračni par, bolje je ekonomisati i samo u jeftinoj tarifi uključivati bojiler. Ali kod mene recimo, sa troje dece, to je nemoguća misija. Pogotovo što dva tinejdžera znaju da spucaju i ceo bojiler u jednom tuširanju.
Isto i dnevna rutina kod samaca/bračnog para može da se prilagodi ekonomiji. Kod porodica teško. Ja imam 2 mašine veša dnevno, 3 za sušenje. Trebali bi da ležemo u 2-3 ujutru.
Inače i kod mene sve su LED sijalice. LED televizori (zadnju plazmu zamenio pre par godina). Jedino što 3 gejming računara znaju da pojedu struju.

Moja potrošnja u poslednjih godinu dana. Trosoban stan, četiri člana.
1768164698399.png
Na ovo ide jos zajednička potrošnja stambene zajednice (tri strujomera) gde su između ostalog povezane toplotne pumpe za grejanje/hlađenje, topla voda itd.

Па топла вода и грејање хлађење може бити и 60-80% укупне потрошње.

Naravno, u mom slučaju ume da ode dosta iznad toga ali nemam uvid u potrošnju tih zajedničkih satova bar ne trenutno ili ako ne zatražim od pred. skupštine stanara.
Na mom računu dobijem samo moj deo (iznos) koji treba da platim u okviru stavke "zajednička potrošnja". Tako da i ne mogu nista korisno da okačim oko toga osim eventulano mesečne uplate.

Nisi dobro razumeo.
Konkretno strujomer preko kojeg su povezane toplotne pumpe se vodi na stambenu zajednicu i EPS potrošnju tog sata deli po stanu odnosno kvadraturi svakog stana i to plaćaš svakog meseca kao zajednička potrošnja iskazana na tvom individualnom računu.

Ni kod mene. Prijavio 02.01.

Jel neko testirao taj famozni bojler kad ga gase i kad je uključen non stop?
Meni je uključen uvek,i ne verujem da je neka razlika u potrošnji kad dogreva vodu po par minuta ili kad radi punom parom da zagreje hladnu vodu?
VT 340kw
NT 317kw

Ako toplu vodu koristis dok je niza tarifa onda ok ima smisla, ako vecinu tople vode koristis tokom vise tarife vise ti se isplati da nije ukljucen non stop. Ne znam kako vama bojler radi po "par" minuta nakon tusiranja od 7-10min?

Pričam kad se dogreva,ne nakon tuširanja,vec uobičajno dogrevanje i korišćenje .

Testirao sam.
Mislim da moj bojler gubi oko 50W samo što stoji voda u njemu i ne koristi se. Nije za svakog isto. Zavisi od izolacije, kapaciteta bojlera i temperature vode. Naš je 150 litara sa srednje toplom vodom (nešto preko "e" oznake).
Takođe zavisi od navika ukućana i kako se troši topla voda.

Evo kako izgleda naša potrošnja kada smo decembra imali uključen stalno (tj. od ponoći do 16h) i sada kada samo je noću uključen:
1768253541068.png
1768253566824.png
Cene struje u proračunu su one koje su bile u tom periodu.

Akumulacioni bojler treba da se koristi da akumulira toplotu i da topla voda uvek bude na raspolaganju. Najbolje u nižoj tarifi. Ne znam koliko ima smisla da ga držiš sa neugrejanom vodom, pa da uključiš da se greje pre nego što koristiš toplu vodu. Možda ima smisla ako imaš druge bojlere za pranje ruku i u kuhinji. Nama je jedan za sve.

Jel neko testirao taj famozni bojler kad ga gase i kad je uključen non stop?
Meni je uključen uvek,i ne verujem da je neka razlika u potrošnji kad dogreva vodu po par minuta ili kad radi punom parom da zagreje hladnu vodu?
VT 340kw
NT 317kw

ZomboDroid_13012026003858.jpg

Levo : pali se u 00:00, gasi se u 06:00, dakle isključivo niža tarifa.

Desno : 24 sata uključen.

80l, magnohrom, nov grejač, nova sonda, kamenca bez.

Sve jasno.

Prijavio sam stanje O1.O1. račun stigao 5og, plaćen 9og, jutros proknjižen.
Potrošnja 720 kwh
VT 471
NT 249
9853.00

Prijavio sam stanje 3.1. a tek sad dobio račun vt518 nt 322 cifra 11.372 din. A tek januar će biti veseo. Mada dve klime plus norveški radijator... Stan 70 kvadrata, gore zajednička terasa ,sa jedne strane hodnik, sa druge dupli diz od druge zgrade... ispod penzosi koji greju samo jednu prostoriju... gradnja 70tih, beez izolacije... Šteta što opština/država ne da podršku za izolaciju za tu komunističku gradnju,smanjila bi se potrošnja struje za 60%,a nemamo mogućnosti za drugi vid grejanja.

gradnja 70tih, beez izolacije... Šteta što opština/država ne da podršku za izolaciju za tu komunističku gradnju,smanjila bi se potrošnja struje za 60%,a nemamo mogućnosti za drugi vid grejanja.
Prijavite se za subvenciju za energetsku efikasnost. To je podrška koja se daje. Ali morate vi da se organizujete i da date drugi deo novca za tu izolaciju. To je vaša zgrada, i ako niko od vas ne želi da se bavi izolacijom i smanjenjem troškova, zašto bi iko drugi to želeo?
Što se tiče računa i struje, probaj da ne koristiš norveške radijatore, nego pređi na nešto efikasnije. Ti radijatori su obične grejalice koje troše puno struje. A ni ne koriste nižu tarifu kao TA peć, gde možeš da uštediš.

Da li se bojler puni noću ili 24/7 nema veze sa potrošnjom, jasno je da će manje radnih sati manje da troši, već sa komforom. Ako radi samo noću i nema dovoljno tople vode za tuširanje u večernjim satima, kakva je korist od uštede?

Probao sam i ja tako, al dok se svi izredjaju i ja dodjem na red, kupam.se hladnom vodom, tako da nije neka razlika da bih se odrekao konfora.
A inace stigao nocas racun u aplikaciju
1137kwh
VT 913kwh
NT 224kwh
17714din

Зато је овај концепт од поноћи до 16 часова идеалан, највећа потрошња се прави по јефтиној тарифи после поноћи, а преко дана се минимално догреје да увече буде загрејан и спреман за коришћење.

@PJ

Upravo tako. Ako nemaš dovoljno litara, nema baš puno mesta za kalkulisanje. Isto tako, moraš da imaš neku automatizaciju. Nećeš ručno svaku noć uključivati bojler, a svako jutro ga isključivati. 99% ljudi imaju 80 litara "glupi" bojler i brzo odustanu od bilo kakvih dan-noć egzibicija i koriste ga stalo uključenog.
Mi smo onih 1% koji imaju i automatizaciju i dovoljno veliki bojler, pa se i meni desi da ga uključim ponekad u sred dana. Ovog meseca nam se desilo to već 2 puta. Ali eto prošlog meseca, sva topla voda je bila grejana preko noći. Puno zavisi od navike ukućana.

U novcu, u Srbiji, stalno uključen bojler će trošiti oko 3 puta više nego onaj koji greje vodu samo noću. Ako neko koristi stalno uključen, isplativije je da pređe na protočni.

Nazad
Vrh Dno