Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Korisnik koji sam očitava strujomer šalje brojčano stanje strujomera plus slika.
U slučaju crne, nečitljive slike, korisnik rizikuje plaćanje kazne, 50.000 din, plus gubitak bilokakvog popusta.
To da može da se pošalje crna slika nije problem.
Problem će biti kada se uradi kontrolno čitanje strujomera pri čemu će baš te crne slike biti ključni dokaz za određivanje kazne.

Ma kakvo izigravanje sistema kakvo hvaljenje hahaha majko mila kakvih ljudi ovde ima…
bila je tema dal se gledaju slike,samo sam potvrdio da se ne gledaju🤣
Zar nije bilo da vrše provere na tri meseca?
Mislim, prođu i oni očitaju stanje svakog trećeg meseca.
Tako da pre ili kasnije, dođe nam na naplatu.

Inače, kod nas očitavaju svakog meseca
Postoje ali evo kod mene ga nema jos od letos,zakljucao sam strujomer tako da ne moze ni da vidi,u martu aprilu ispeglas kilovate i to ti to🤣
Neka sami ocitavaju i onda necu imati ovu mogucnost prosto ko pasulj.

Korisnik koji sam očitava strujomer šalje brojčano stanje strujomera plus slika.
U slučaju crne, nečitljive slike, korisnik rizikuje plaćanje kazne, 50.000 din, plus gubitak bilokakvog popusta.
To da može da se pošalje crna slika nije problem.
Problem će biti kada se uradi kontrolno čitanje strujomera pri čemu će baš te crne slike biti ključni dokaz za određivanje kazne.
Ima smisla,ispeglacu onda do kontrole,hvala na info

Stigao račun na mail noćas, u aplikaciji ga još nema.
6.896,50 rsd
544 kWh
VT 343 kWh
NT 201 kWh

Ma kakvo izigravanje sistema kakvo hvaljenje hahaha majko mila kakvih ljudi ovde ima…
bila je tema dal se gledaju slike,samo sam potvrdio da se ne gledaju🤣
Da, zamisli kakvih ljudi ovde ima, doslovno si napisao da si prijavio 300kwh manje od stvarnog stanja i onda to nameravao da pokriješ sa crnom slikom umesto validne slike stanja brojila.
Kao i da planiraš sledeći mesec lažirati i slike, slikajući stanje kad bude ispod 1200kwh da bi ga predstavio kao finalno stanje na kraju meseca.
posto sam prekoracio 300kwh u crvenu zonu ja sam prijavio 300kwh manje a posto sam totalno zaboravio da je smanjena zona na 1200 nisam ranije slikao (sto planiram ovaj mesec da uradim) nego sam poslao crne slike umesto brojila

Da, zamisli kakvih ljudi ovde ima, doslovno si napisao da si prijavio 300kwh manje od stvarnog stanja i onda to nameravao da pokriješ sa crnom slikom umesto validne slike stanja brojila.
Kao i da planiraš sledeći mesec lažirati i slike, slikajući stanje kad bude ispod 1200kwh da bi ga predstavio kao finalno stanje na kraju meseca.
Da tako je.

Mislim, nemam ništa protiv Stefana. Parola snađi se. Samo nemoj javno da objavljuješ da dovedeš sve nas u problem. Ni meni ne bi padale na pamet egzibicije sa očitavanjem da je prag za crvenu tarifu ostao 1600. Jednostavno se prilagođavamo državi. Ja bih umesto inverter klima uložio u toplotnu pumpu ili gas da sam znao da će da smanje prag za crvenu tarifu. Ovako su me doveli u bezizlaznu situaciju. "Precednik" je bukvalno jednim potezom grejanje na klime/struju iz najpovoljnijeg pretvorio u najnepovoljnije rešenje. Godinama su propagirali grejanje na struju. Dok se nije desio Obrenovac i Kolubara. Pa smo sada u problemu sa proizvodnjom iste.
Ja nisam inventivan kao Stefan ali sam primenio sve u okviru pravila. Očitao sam struju 5og decembra, a pošto nije bio hladan, sad sam očitao 5og januara. Time sam skratio januar na 25 dana. Možda i sa tim uletim u crveno. Ne znam. Očitaću prvog februara. A februar ima 28 dana, tako da sam i tu ućario.

Da li si upisao ispravan datum očitavanja? Ili si očitao 5. a napisao da je to bilo nekog druog datuma?

Mislim, nemam ništa protiv Stefana. Parola snađi se. Samo nemoj javno da objavljuješ da dovedeš sve nas u problem. Ni meni ne bi padale na pamet egzibicije sa očitavanjem da je prag za crvenu tarifu ostao 1600. Jednostavno se prilagođavamo državi. Ja bih umesto inverter klima uložio u toplotnu pumpu ili gas da sam znao da će da smanje prag za crvenu tarifu. Ovako su me doveli u bezizlaznu situaciju. "Precednik" je bukvalno jednim potezom grejanje na klime/struju iz najpovoljnijeg pretvorio u najnepovoljnije rešenje. Godinama su propagirali grejanje na struju. Dok se nije desio Obrenovac i Kolubara. Pa smo sada u problemu sa proizvodnjom iste.
Ja nisam inventivan kao Stefan ali sam primenio sve u okviru pravila. Očitao sam struju 5og decembra, a pošto nije bio hladan, sad sam očitao 5og januara. Time sam skratio januar na 25 dana. Možda i sa tim uletim u crveno. Ne znam. Očitaću prvog februara. A februar ima 28 dana, tako da sam i tu ućario.
Pa *****o sam se,priznajem gresku,mislio sam da ovo svi rade jer je normalna stvar,ali sad mi jasno zasto nam je ovako stanje u drzavi,sledece godine ce da smanji na 900 crvenu zonu,cuj prevario SISTEM,koji bre sistem u nasoj drzavi,ovde postoji samo sistem kako opljackati sto vise gradjane,smanjivanje na 1200 je cist BEZOBRAZLUK,a posto ja tu sam ne mogu nista da promenim ima da se snalazim kako mogu,ja cu svoje kilovate da platim necu da ukradem ali po staroj ceni a ovo novo neka placaju ovi iz cacilenda nemam nista protiv.

Mozda bi bilo najbolje obrisati poslednje 2 stranice na temi 🙂

Pre nego što se obriše, da bude jasno da crvena zona nije zaista 1200 kWh mesečno, nego 1200 kWh za mesec od 30 dana (30 dana potrošnje u odnosu na očitavanja).

U praksi znači da imamo 40 kWh dnevno pre nego što uđemo u crvenu zonu.
Ako očitaš 6. januara, pa 1. februara, imaš 1000 kWh do crvene zone. Ako očitaš 1. januara, pa 6. februara, imaš 1400 kWh do crvene zone.
Ako neko očitava uvek istog datuma (kao ja), to znači da će januara imati 1240 kWh, a februara 1120 kWh na raspolaganju do crvene zone.

Dakle, kalkulisanje sa datumom očitavanja ne donosi ništa (osim ako ne lažiraš datum, ali ne pričamo o tome i to nije dozvoljeno).

Najbolje da kažu lepo da je cena struje 38,26 dinara (sa akcizom, porezom i naknadama), ali na struju koja je potrošena do 1200 kWh imaš popust od 48%, a na potrošenu do 350 kWh, popust je 65%. Ali onda bi se znalo da nam je kupa struja, ovako možemo da pričamo kako nam je struja "najjeftinija u regionu". Jer ko ima 6 dinara za kWh? (jednotarfno, zelena zona, bez uračunatih obaveznih troškova). Nećemo da spominjemo zone, akcizu, poreze, namete, pretplate, obračunsku snagu, garantovano snabdevanje...

U realnosti platio sam u decembru 12,5 dinara po kWh, i to samo zato što uspevam da trećinu struje trošim noću, kada je 4 puta jeftinija.

Dobro da si ovo napisao.

Stigao račun na mejl, u aplikaciji ga još nema 🙂

322 kWh ukupno (VT 263 & NT 59)
5010 din

Od toga bojler (80L) 207 kWh 🙂

signal-2026-01-01-15-03-48-607.jpg

Moram da ga vratim na režim "koristite uglavnom jeftinu struju"

Šta to znači.. da je jednotarifno brojilo jeftinije na pare?

Mi potrošili više, a platili manje.

1000000348.jpg

Edit:
U stvari, razumem.
Trošili ste više skuplje struje, nego što uzimaju za prosek.
Mislim..

Poslednja izmena:
Ne, nego uz račun idu i druge stavke koje se razlikuju od mesta do mesta (npr. zgrada - zajednička potrošnja)...
Taj iznos je gore sa onim popustom od 7% 🙂

Jasno.
Ok onda..

Wifi osigurač na kome je samo bojler povezan. Kontrola preko aplikacije gde se prati i potrošnja.

Kod mene su stavili "pametno" brojilo pre nekih mesec-dva, u pitanju je stan u zgradi.
Kako sada funkcioniše očitavanje, jednom u tri meseca ili na mesečnom nivou, u skladu sa kalendarskim brojem dana?

Pametno svakog meseca, ako funkcioniše ispravno, a i inače bi trebalo svakog meseca, ali ne ispoštuju.

Evo kako je kod mene po zonama i tarifama.

Prilozi

• Screenshot 2026-01-10 122514.jpg
    Screenshot 2026-01-10 122514.jpg
    26.8 KB · Pregleda: 51
Kod mene su stavili "pametno" brojilo pre nekih mesec-dva, u pitanju je stan u zgradi.
Kako sada funkcioniše očitavanje, jednom u tri meseca ili na mesečnom nivou, u skladu sa kalendarskim brojem dana?
I kod mene je postavljeno pametno brojilo u zgradi. Očitava se daljinski, niko ne izlazi na teren. Zna račun za struju da stigne i pre infostana.

Ja sam u oktobru imao slicnu situaciju, isto grejanje na TA pec, VT 160 kw, NT 457, racun bio oko 6000 din

Kod mene VT 271, NT 544 Račun 8290 dinara. Grejanje na TA. Jeftina struja je od 23 do 07.

Nazad
Vrh Dno