Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nemoj.

Za neke piše npr. Lavazza jačina pečenja 5/10, Kimbo srednje jako pečena 9/13 ili 10/13, jako pečena 12/13. Šta je tu jačina?

Cepa me jako 8/10 lavaza crema aroma zlatno braon! Sta predlazete da je samo produzim ili juriti neku kafu koja ima vise arabice ? Dajte mi neki savet
Sadržaj kofeina:srednji sadržaj kofeina
Intenzitet:jak (8/10)

Koliko grama si sabio?

Pa da i za 500gr je besplatna dostava, ali dole ti piše x2 🙂
I skuplje to je 100din u odnosu na kesu od 1kg

Poslednja izmena:
@beatport sve ispod 3k din/kg eksponencijalno pada verovatnoća da će da valja. Ako se pronađeš u nekoj opciji ispod, uživaj. Ja nisam uspeo.

Hvala ti probacu je
Ja je koristim od sredine novembra, ali iskljucivo za mlecne napitke i sasvim mi je ok (i za goste, kad dodju na kafu 😉). Probao sam cist espreso i ristreto i nije mi se svideo ukus iako nije prepecena kafa, a pri tome je i sveza, ali negde se izgube one tradicionalnije note espresa (tipa tamnije cokolade, lesnika i sl). Bukvalno mi ima neki nedefinisan ukus (ili barem ja ne mogu da primetim). Mleo i na ravnim nozevima i na konusnim i ista prica.
U svakom slucaju, vredi pokusati jer nije skupa, mozda ti se i dopadne, narocito ako dolazis sa raznih Lavazza i sl. Ako ne makar ces razviti nepca i u tom pravcu, neukusa. 🙂

:] Ma samo da ima manje kofeina nego lavazza crema aroma! I lungo kad napravim isto me puca kofein! Ne znam zasto, pio sam po kaficima julius i barcaffe , nisam imao problema, uglavnom mi je bitna ta prva jutarnja uz cigaretu! Eventualno popijem jednu u 13h isto u kaficu i ne cepa me kao ova lavazza zlatna na dedici e685 single shot! Gde gresim ?

u izboru pica... uzmi caj 🙂

Salu na stranu... Jesi li siguran da ne tripujes? Jesi li siguran da je to sto osecas od viska kofeina?

Definitivno! Desavalo mi se pre kad sam pio taj julius po kaficima do pola sa hladnim x2, da posle drugog espressa se tako isto osecam kao i ovih dana na Lavazzi zlatnoj! Zato kazem treba mi neka druga kafa :] Probacu sa Di Grano sa vise arabice, a za popodne neki lavazza decof plavi!

Što duža kafa to ima više kofeina (i drugog đubreta).

Definitivno! Desavalo mi se pre kad sam pio taj julius po kaficima do pola sa hladnim x2, da posle drugog espressa se tako isto osecam kao i ovih dana na Lavazzi zlatnoj! Zato kazem treba mi neka druga kafa :] Probacu sa Di Grano sa vise arabice, a za popodne neki lavazza decof plavi!
Ja trenutno pijem Lavazza Oro, ekstrakcija mi je 1:3... Osecam da ima kofeina, ali ne bih mogao da kazem da je jaca od neke u kaficu... Mada je to individualno...

Zašto ne izbaciš jednu kafu ako ti toliko smeta? Bolje da popiješ kakao a i zdraviji je.

Na zemunskoj pijaci sam je platio mislim 3k sto je po meni previse...
Stara 5-6meseci, sam meljem...

@beatport

A kako se ogleda taj kofeinski kick ?

Ako je kofein ono što ti zaista osetiš, onda ili smanjiš dozu ili uzmeš 100% arabiku ili na kraju krajeva, pređeš na decaf.

Lavace i druge komercijalne kafe imaju priličan postotak robuste koja ima skoro 2 x više kofeina po jedinici mase u odnosu na arabiku i takve kafe bi onda trebao da izbegavaš.
Ako imaš mlin, kupi lepo u Kafeteriji 250gr Brazil ili Kubu , obe su 100% arabike pa probaj čistu arabiku da vidiš da li ćeš i dalje imati problema sa kofeinom.
Ako i tada osećaš to što osećaš, onda decaf. Ako i tada imaš probleme, pređi na čaj od korena maslačka. Ukus je skoro kao kod kafe ali nema kofeina.

@beatport

A kako se ogleda taj kofeinski kick ?

Ako je kofein ono što ti zaista osetiš, onda ili smanjiš dozu ili uzmeš 100% arabiku ili na kraju krajeva, pređeš na decaf.

Lavace i druge komercijalne kafe imaju priličan postotak robuste koja ima skoro 2 x više kofeina po jedinici mase u odnosu na arabiku i takve kafe bi onda trebao da izbegavaš.
Ako imaš mlin, kupi lepo u Kafeteriji 250gr Brazil ili Kubu , obe su 100% arabike pa probaj čistu arabiku da vidiš da li ćeš i dalje imati problema sa kofeinom.
Ako i tada osećaš to što osećaš, onda decaf. Ako i tada imaš probleme, pređi na čaj od korena maslačka. Ukus je skoro kao kod kafe ali nema kofeina.
Da da jasno mi je za robustu, idem na arabicu, vec narucio da probam prov lavazza oro pa cemo videti posle!

Sto sam napravio sad "duzi bez mleka" od "Safari blenda" iz "Moja tasta ne pije svasta". Ne bih je uzeo sam, jer vidim da se mnogi ovde zale na kvalitet. Medjutim, bili prijatelji i doneli 100g za probu. Samleo sam krupnije 8.5g, stavio sam temperaturu na 94C i isao sam ekstrakciju sve vreme na 6.5 bara. Za oko 22 sekunde sam dobio oko 40g kafe, prelepa krema, prelepa aroma i miris. Kafa savrsena. Ne znam da li se meni posrecilo, pa je bila sveza, ili je jednostavno ovo pravi recept za moj ukus. Bas lep balans, ni malo gorka, ni malo kisela, po malo slatka, i prijatno blaga kafa.

Ja bih probao santos njihov 100 posto arabike! Drugar ce mi je uzeti 200gr pa cu probati!@

Postovanje planiram da kupim polovan elektricni mlin Graef cm 702 za oko 70e! Da li je to dobra ponuda i da li ce mi zavrsiti posao sa finim mlevenjem kafe za portafilter bez dna! Koristim delonghi dedicu e685! Ako ne preporucujete polovan sta mi mozete preporuciti od novih a da je normalna cena, ili da li ici na rucni Chestnut Timemore koji je oko 9000 din na KP!

Nazad
Vrh Dno