Šta je novo?

GREE klima uredjaji

• Začetnik teme Začetnik teme romim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • Oznake Oznake
    133

Prilozi

• 1768041585346587437974886245614.jpg
    1768041585346587437974886245614.jpg
    98 KB · Pregleda: 95
Gde uzeti ovu izolaciju za cevi, posto mi je izgorela od sunca na staroj klimi?

trebalo bi da ima u prodavnicama koje prodaju zamneske delove, meni sada padaju na pamet one zastite za vodu(sive boje kao sundjeri)kao privremeno resenje jer toga ima u svakoj prodavnici koja prodaje opremu za vodu i kanalizaciju

Imas na KP ili Google --->
Screenshot_20260110-211053~2.jpg

Dešava se to i meni kada prebacujem na višu temperaturu, a naročito kad joj prekidam modulaciju na otprilike 350 vati. Grune sa jačom snagom i ubrzo uđe u defrost koji traje manje od 5 minuta
To je sve normalno!
Imas klime i kada se spusti zadata ---> prvo opale kontrolni DF

Poslednja izmena:
Jedno pitanje za clanove koji se iskljucivo greju klimom i imaju iskustva sa DF.

Ja se grejem na kotao na pelet medjutim palio bih povremeno klimu nocu kada su jaki minusi. Da li je potrebno da otkacim ovo crevo sa lulice kako ne bi dolazilo do smrzavanja vode u istom?

Prilozi

• IMG_0797.jpeg
    IMG_0797.jpeg
    349.2 KB · Pregleda: 70
Ta klima verovatno ima grejač kompresora, ako je uštekana u struju i kada nije progonjena, ne bi trebalo da bude ikakvog problema

Clivia je u pitanju, uvek je ustekana u struju. Palim je preko aplikacije.

Jedno pitanje za clanove koji se iskljucivo greju klimom i imaju iskustva sa DF.

Ja se grejem na kotao na pelet medjutim palio bih povremeno klimu nocu kada su jaki minusi. Da li je potrebno da otkacim ovo crevo sa lulice kako ne bi dolazilo do smrzavanja vode u istom?

ovo ti uopste nije losa ideja, kazu mi moji trose 4 dzaka dnevno, dva sprata se greju, imaju dva invertera po spratu

Prilozi

• Screenshot 2026-01-09 at 10-57-19 Tapo A_C High Precision – Home Assistant.png
    Screenshot 2026-01-09 at 10-57-19 Tapo A_C High Precision – Home Assistant.png
    320.6 KB · Pregleda: 58
Je l to govorite o grejaču tacne ili grejaču kompresora? Kada udari minus Klivija vuče 90 vati u praznom hodu

O grejaču kompresora.

Od tacne vuče 75-80w. Kontam kod tebe, tj. kad vuče 90w - rade oba.

Hisense Nordic ima grejac 150w koji kad je minus se pali i dok ne izadje ne gasi ga radila ne radila. Ali koja klima ne radi kad je minus napolju. Do pre 5-6 godina svi ste imali sialice od 100w koje su po celu noc ispred kuce radile sad jelte 100w ce zivot da vam promeni 🙂 🙂

Hisense Nordic ima grejac 150w koji kad je minus se pali i dok ne izadje ne gasi ga radila ne radila. Ali koja klima ne radi kad je minus napolju. Do pre 5-6 godina svi ste imali sialice od 100w koje su po celu noc ispred kuce radile sad jelte 100w ce zivot da vam promeni 🙂 🙂
👍
Ja na to ovako gledam:
Ako grejac npr. od 100w radi 24/7 x 30dana to mu dodje 72kWh
Ali realno kad ce on da radi 30 dana? Mozda ukupno za 3 meseca! Cirkus zbog neka bude i 2000.- 🙄

Poslednja izmena:
Je l neko ispratio potrosnju na aplikaciji i na meracu? Kolika je razlika?

Kod mene na prosto uticnici za merenje upravo pise 5W, napolju je -3
Ne drži me za reč, ali mislim da se grejač aktivira samo kada je klima u stend baj modu. Dostigla temperaturu, podigla krilce i čeka. Ukoliko je ugašena skroz onda i grejač tacne ne radi.
Opet kažem ne drži me za reč jer nisam baš najsigurniji u to što pišem

Je l neko ispratio potrosnju na aplikaciji i na meracu? Kolika je razlika?
Zadnji put kada sam proveravao bila je razlika oko 25 kWh u korist merača na kraju meseca

Nema na čemu!

Jeste, ali za adekvatan prostor, što obično znači poveći i po mogućstvu otvoren. Tu dođu "na svoje", pogotovo jači modeli, Amber, Airy (koji imam, i ne bih ga stavljao u prostor manji od ~30/45m2 - neizolovanih/dobro izolovanih, računato sa 2.75m visine plafona), jer mogu da gruvaju zakucano u modulaciji sa 500w+ == milina.

Najveći problem kod Gree-a*, i dobrim delom uzrok "kukanja" na visoku modulaciju/potrošnju (kod modela koji neće ispod 500w, a vala i kod ovih koji hoće) je histereza. Većinom rade sa +2/-1C u odnosu na zadatu temperaturu, što je van svake pameti (po meni).
Problem koji to pravi eksponencijalno raste sa izolacijom (na plafonu pogotovo) i sa spoljnom temperaturom - jer sobna sporo opada za toliku histerezu. Airy kod mene** npr ume da se ne upali i po 7-8h na 7C i većoj spoljnoj i na 23C podešene T (pri kojoj drži sobnu od 21.9 do 23.6C).....

Ergo, kad bi samo dodali prostu opciju u aplikaciji da odabereš prostor ("mali"/"veliki") koja bi za "mali" upolovila histerezu na recimo +1/-0.5C - 99% "Gree problema kulturološke prirode" bi bilo rešeno (i to retroaktivno, za sve modele, bez ikakvih hardverskih izmena - samo sitan update firmware-a). 🙄

* Clivia je izgleda jedini model koji primetno manje "pati" od ovoga, verovatno zbog pominjane "agresivnosti"
**
Nalazi se u sobi od 18.5m2 (2.75m h) i greje još toliko kroz vrata direktno prekoputa. Izolacija svuda, uključujući i pod/plafon + grejane etaže ispod i iznad

Tih problema nećeš imati sa Gree-em, naprotiv - što hladnije napolju to se bolje ponašaju.
Spoljne su jako tihe (Airy, Clivia). Čak i u zaletanju na 1.5kW (Clivia) ima minimalno vibracija a najveći deo buke je od ventilatora, tj. strujanja vazduha.
Kako Midea stoji sa histerezisom? Koliko sobna temperatura ide u +/-?

Breezless E drži prilično precizno 95% vremena. Pod time mislim da kada se uhvati modulacije ili on/off moda u "jež" stilu (na 10min) sobna ne mrda (+-0.1C).
Ostalih 5%, tj. ako ode u dužu pauzu pušta da padne do nekih 0.5-0.9C, a posle kada nadoknadi i prebaci malo ponekad (+0.2/0.3C).

Merenje je naravno sa sobnog termostata jer je njen nije naročito pouzdan, pogotovo kada radi/greje u "jež" modu. Pritom koliko znam nema opciju podešavanja offset-a kako bi se naštimala prema prostoru da pokazuje realnu sobnu (kod mene je problem što je nizak plafon i ona relativno nisko na zidu pa kompenzuje previše, tj. pokazuje za oko 2C-4C veću T).

Clivia kod mene. Ugasena ceo dan juce bila, sve vreme oko 5w.
Ne drži me za reč, ali mislim da se grejač aktivira samo kada je klima u stend baj modu. Dostigla temperaturu, podigla krilce i čeka. Ukoliko je ugašena skroz onda i grejač tacne ne radi.
Opet kažem ne drži me za reč jer nisam baš najsigurniji u to što pišem
Za Airy sam siguran da ne gasi grejač ni tokom rada, a 90% ni Clivia.
Airy ga pali i ne gasi i kada je ugašen (i nakon čupanja iz struje), jedna Clivia ne pali ako je duže ugašena, a druga pali i isto ne pomaže čupanje iz struje. "P.R.C.ko Logic" 🤷‍♂️

Znaci 100 w/h radila, ne radila! Lepota!
Koliko videh ovih nekoliko hladnih dana, grejač kompresora ne radi stalno, tj. prilično retko i kratko. 1-2x u toku dana na ~60-90min.
Imaš u gore linkovanoj Breezless temi grafik na kom se vidi (prvi gore, zelena linija, 22-23w potrošnja).

Jedino što jeste blago irititantno i nepotrebno kad je grejač tacne u pitanju je to što ga ne gasi sve dok je temperatura u minusu taman bila i ugašena sve vreme (ili što ga pali i ako je prethodno danima ugašena).
Sem toga, na ovu zimsku potrošnju to malo vremena što rade grejači (u odnosu na ceo mesec) je fakat nebitno, da ne kažem greška u zaokruživanju, a vrlo je moguće i da se iskompenzuje kroz ređi ili brži DF. 🙂

Zadnji put kada sam proveravao bila je razlika oko 25 kWh u korist merača na kraju meseca
+1

Što veća potrošnja, veća razlika.

Nazad
Vrh Dno