Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šifra mernog mesta u opštem slučaju ne piše na brojilu, jer uostalom možeš na jednom mestu da ih imaš i više, a i to je kao "skriveni" podatak, pa je deo razloga zašto se upisuje kod prijave, budući da ga znaš samo ti koji dobijaš račun, a ne svako ko baci pogled na brojilo. Na slici koju si postavio vidi se broj brojila (iznad displeja) i to isto piše na računu, a nisam siguran šta je ovaj drugi broj na dnu. To bi možda čak i mogla biti oznaka mernog mesta (možeš da uporediš sa starim računima, to se valjda ne menja), ali tebi to u suštini ne bi ni trebalo da bude važno. Budući da kažeš da ti je novo brojilo ugrađeno tek pre neki dan, i to na teritoriji Niša, biće da je pametno, u kom slučaju nisi kanditat za samočitača.

i meni isto treba sifra mernog mesta, a prvi racun jos nisam dobio.
Brojilo je pametno, samo salje stanje.

Koji je najjbrzi nacin doci do sifre mernog mesta bez racuna?

A imaš li makar naplatni broj? Kombinacija toga i JMBG ti daje pristup EPS-ovom portalu za uvid u račun. Sve i da ne postoji nijedan stari račun, šifra mernog mesta piše na portalu nezavisno od toga, u detaljima mesta isporuke. Koji je kontekst uopšte? Struja je tek dovedena u kuću/stan ili tako nešto? A i za šta još treba ta šifra sem za prijavu stanja?

Da li Vam je veća potrošnja ove godine nego prošle? Vreme mi deluje slično. Temperature. Ništa nisam posebno promenio u kući. A trošim više kilovata nego prošle godine.

A imaš li makar naplatni broj? Kombinacija toga i JMBG ti daje pristup EPS-ovom portalu za uvid u račun. Sve i da ne postoji nijedan stari račun, šifra mernog mesta piše na portalu nezavisno od toga, u detaljima mesta isporuke. Koji je kontekst uopšte? Struja je tek dovedena u kuću/stan ili tako nešto? A i za šta još treba ta šifra sem za prijavu stanja?
Nemam nista osim ugovora, potpuno je novo merno mesto i brojilo.
Hteo bih da aktiviram uslugu preko portala.

Ja u Nišu pre 3 meseca platio 126k za prelazak sa monofazne na trofaznu jer planiram solarne panele. Imam banderu u dvorištu i petozilni kabl je odveden do nje.

Kako je u Nišu trenutno aktuelna zamena analognih (starih) brojila za nova digitalna (pametna?) meni su par dana pre Nove godine zamenili staro monofazno za novo digitalno ali opet stavili monofazno. Po svemu sudeći ću se načekati za trofazno a po ugovoru imaju 2 godine rok za zamenu.

Pitanje: Pokušao sam 1. januara da prijavim stanje sa novog brojila ali ED aplikacija kaže pogrešan broj mernog mesta. Da li na novom brojilu negde piše broj mernog mesta ili piše samo na računu za struju?

Pogledajte prilog 521850
da ti cestitam novu uz pricu koju sam cuo na decjem rodjendanu od zapolenog Jugoistoka, on radi kontrolu i prica kako monteri previse brzo moniraju brojila jer rade po brojilu, to je bilo sredinom decembra, ne postizu da zamenjena brojila evidentiraju u sistem, zato tvoje brojilo najverovatnije jos nije zavedeno sa novom sifrom

Nemam nista osim ugovora, potpuno je novo merno mesto i brojilo.
Hteo bih da aktiviram uslugu preko portala.
Onda ti treba naplatni broj, kako sam pomenuo, ne šifra mernog mesta. On piše u ugovoru, makar stoji u mom od pre godinu-dve, a teško mi je da pomislim da su to izbacili, jer to ti dođe kao svojevrsni broj ugovora. Ako stvarno tebi ipak ne piše, pada mi samo na pamet da im tražiš, ne vidim drugu mogućnost. To bi moglo da bude uživo, preko mejla ([email protected]) ili telefona (0800/111-202). Ali eto, prođi ipak još jednom kroz ugovor i proveri ima li naplatnog broja.

da ti cestitam novu uz pricu koju sam cuo na decjem rodjendanu od zapolenog Jugoistoka, on radi kontrolu i prica kako monteri previse brzo moniraju brojila jer rade po brojilu, to je bilo sredinom decembra, ne postizu da zamenjena brojila evidentiraju u sistem, zato tvoje brojilo najverovatnije jos nije zavedeno sa novom sifrom
Vrlo moguće. Sačekaću račun za decembar. Oni su valjda očitali stanje sa starog strujomera prilikom zamene.
Srećna Nova i tebi.

kaze on ocekuje haos sa rcunima bar par meseci, jer monteri montiraju brojila po sistemu apa drapa, pokazivao nam slike gde lagano nije faza vezana nego iza brojila, gde su dve faze tj. dve zice povezane na jedan ulaz brojila. Svakakve situacije nailazili i fizicki nemaju vremena da sve provere, zavedu i testiraju brojila, plombiraju.
Citanje stanja im je manje bitno

Vrlo moguće. Sačekaću račun za decembar. Oni su valjda očitali stanje sa starog strujomera prilikom zamene.
Srećna Nova i tebi.
Ne bi trebalo da imas problema (uz ogradu: ipak je ovo Srbija..) Meni su novembra zamenili brojilo, isto Nis. Zvao sam ih za svaki slucaj da pitam da li i dalje da prijavljujem stanje. Kazu ne treba, na dalje sami citaju stanje. Tako je i bilo. Poslali racun sa zajednikcim stanjem na satrom brojilu i na novom. Indenticno je bilo i na drugoj adresi gde su mi menjali brojilo.
Broj mernog mesta ostao isti, ED broj kao i naplatni broj. Promenjen je broj brojila (logicno) i vise ne pise "samoocitavanje" nego "daljinsko".

Samo jedno pitanje da li koristi neko ovu uticnicu za merenje i jel valja?

Prosto Smart utičnica Prosto WFU-08PM

Upravo stigao račun, 14.511,10 dinara za ukupno 974 kWh struje.

950 kWh
13000 dinara

2.481 kWh za skoro 52.000 din. Bas su me sredili sa ovim pragom za minus 400, od proslog decembra potrosio manje od 5% vise kWh a racun skoro 11.800 din veci.

Ne bi bilo loše kad pišete potrošnju i iznos da navedete i procente, koliko je u skupoj a koliko u jeftinoj.

Mozda je jeftiniji ali mi je uvodjenje iste preskupo i da uvedem isto a centralno grejanje bi bilo oko 18.500 dinara mesecno tokom cele godine oko 222.000 godisnje po cenama za oktobar 25. ovako decembar, januar i februar budu skupi uz novembar i mart struja su oko 180. Uvodjenje bi bilo preko 15.000 eur po cenovniku iz avgusta 25. tj.kao za 10 godina grejanja na struju po cenama za decembar 25. Izvinite na mozda offu.

U principu kad gledas kad ce da ti se isplati,nista se ne isplati 😀
Ali je kao i kod svakog grejanja osim na drva,dobijas komfor. I to je to.

Prozjumer, ukupno 1326kWh od toga:
VT: 667kWh povučeno, sve moji kilovati, još 135kWh sa panela
NT: 524kWh
Po kalkulatoru (stanje uzeo 2.1.):
Iznos bez solarnih panela: 19150din
Iznos sa solarnim panelima: 7800din

3600din
172+93
-11%(isključen bojler)
Fiksni trošak za brojilo u selu sa nula potrošnje
1050din

420KW za decembar 276visa 144niza

Komsinici racun oko 20 000, ali cepa TA pec i klimu i cudi se plus ne ocitava 🤣 reko kreni da lozis...smederevac rules

2.481 kWh za skoro 52.000 din. Bas su me sredili sa ovim pragom za minus 400, od proslog decembra potrosio manje od 5% vise kWh a racun skoro 11.800 din veci.
Da li je to stan od 300 kvadrata ?
6 klima i 2 norveska radijatora ?

Nazad
Vrh Dno