Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

@PJ sve u svemu, kom ekranu daješ prednost na Garminu, MIP ili Amoled? Skroz sam se navikao na MIP, nisam ni probao amoled na satu. Hvala!

Meni su oba ok.
Bio sam 2 godine na Huawei AMOLED, na Garmin MIP sam se navikao za dan-dva.
Posle 4 godine na Garmin MIP sam prešao na Garmin AMOLED, za sam tip ekrana bukvalno nije bilo perioda navikavanja, a bilo mi je potrebno nekoliko sedmica da se naviknem da sat ima ekran osetljiv na dodir. Koristio sam ga preko tastera, kao stari sat.

Sada da biram, identičan sat, samo da se razlikuje ekran, verovatno bih uzeo AMOLED.

Ja imam suunto vertical 2, amoled je ekran, ako nekom bude trebalo informacija o modelu, nek piše. Nisam neki aktivan korisnik, više ga koristim za planinarenje i slično.

Prednosti:
  • lep je na oko, amoled ekran je super
  • baterija drži baš baš dugo, zaboraviš kad si ga punio (imao je bug na samom početku koji je ispravljen, tako da ako vidite negde ovu informaciju, da znate da nije aktuelna)
  • prilično dobra aplikacija rekao BiH
  • ima lampu na njemu
  • lako se povezuje sa wikilocom, stravom i slično

Mane:
  • ne baš najtačniji GPS (zapravo dosta dobar, ali povremena sitna odstupanja, kome je to bitno)
  • relativno mali izbor watchface-ova
  • sitni bugovi u sistemu, tipa kvalitet sna

Generalno, dosta dobro radi, posebno posle nekog vremena, kad uhvatiš ritam i vidiš šta zapravo možeš da pratiš i kako ti telo reaguje (npr. HRV, resursi), rekao bih da baš dobro prepozna situacije u tim slučajevima. Nemam način da proverim otkucaje, ali bih rekao da rade dobro, kao i one zone treninga. Eto, to je to okvirno, generalno, zanimljiv sat, možda i overkill za moje aktivnosti, al nema veze.

Garmin vivoactive 6 lepo lezi na ruci dobrih dimenzija i funkvija za ovih manjih od 24h koliko ga imam odlican mada ga nisam nosio tokom spavanja. Ima funkcije koje su mi potrebne i lepo je uparen sa motorolom egde 60.

Prilozi

• IMG_20251227_153637649_1.jpg
    IMG_20251227_153637649_1.jpg
    165.6 KB · Pregleda: 82
  • IMG_20251227_153643381_1.jpg
    IMG_20251227_153643381_1.jpg
    162.1 KB · Pregleda: 40
Ko želi nek čestita. 😀 Deda Mraz poranio.

Coros Apex 4 & Vertix

Poslednji voz dok Vertixu nije sasvim delaminirao ekran, sem toga šljaka i dalje. Novi model je baš brz. Videćemo dokle će da se cakli kad krene da trpi moj teror.

Coros Apex 4 46

Odličan štos im je da umesto kabla, daju USB C adapter kao provezak.
1766952039852.jpeg

Imam to sve za Garmin i Coros već odavno sa AliE. Hvalim gest , dizajn i kvalitet izrade.

Položio prvo trčanje satić. Povezuje se na H10 samo sa BLE, pošto su ukinuli ANT+ podršku još od Vertix 2.

Jako mi se sviđa pristup, skroz drugačije od Vertixa i osnovnog Apex. Pre svega, podešen je odlično već iz kutije, ekrani za sport su logični. Naravno, sve može da se podešava i prilagodi. Prvo paljenje neke aktivnosti prikaže mali tutorijal, i pali konfiguraciju za prečice, što sam zasad ostavio kako jeste.

Tač radi savršeno, ko metak, kao telefon. Vertikalno se skroluju ekrani za trčanje, horizontalno se navuče mapa na ekran, sve sa navigacijom ili “mrvice hleba” po ful mapi, ukoliko nema učitane rute. U suprotnom smeru se skloni sa podataka trenutne aktivnosti. Mape se poprilično brzo ubacuju preko wifi, kontroliše se sa kompanjon ap sa telefona.

Lap dugme ima i undo, ako se slučajno stisne. Pauziranje ima masu dodatnih opcija, nisam ni video šta sve.

Ekran topčina, oduševljen sam. Napolju po ovom vremenu dovoljno svetla da i periferni vid jasno konta ogromne brojeve.

HNY 🙂

Prilozi

• Screenshot_20260101_110723_Connect.jpg
    Screenshot_20260101_110723_Connect.jpg
    56.7 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20260101_110734_Connect.jpg
    Screenshot_20260101_110734_Connect.jpg
    58.9 KB · Pregleda: 34
Još nijednom nisam punio sat kako je izvađen iz kutije. Imao 4 trčanja, juče i danas kraće, 30 min. 😀

52%

Šta je bezveze, Vertix je radio skroz bez svetla, na dugme sam ga aktivirao i gasio, odlično za neko pozorište, bioskop, samo sevneš sekund. Apex aktivira svetlo na svaki dodir dugmeta i traje neko vreme. Očigledno i tako ima ogromnu autonomiju, ali opet. Ima to dugme viška koje je imao i Vertix.

Prilozi

• Screenshot_20260106_154502_Connect.jpg
    Screenshot_20260106_154502_Connect.jpg
    63 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Koji ste vi srećnici, ja presrećan kad dobacim 80

Prilozi

• Screenshot_2026-01-06-22-57-23-754_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
    Screenshot_2026-01-06-22-57-23-754_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
    54.1 KB · Pregleda: 37
Uz sve stvari koje Garmin više ili manje dobro radi, san katastrofalno prati, nego se šalimo za unicorn bedž.

Ali fakat da sam se pre neku noć, od kad je screen shot, ozbiljno dobro naspavao.

A i za ovaj strong start ima da im otvorim tiket. Ko su bre oni da meni ograničavaju life span na 250 godina?!

Meni u decembru hrv nešto se krlja, da nije počelo sa Vertixom pomislio bih da su mi dosadašnja merenja netačna ili Apex radi nešto drugačije.

Tačno fale jaki treninzi.

Nema ovde te vaše zabave. Kaže poor, fair, good i naravno tu su sve brojke koga zanima. Meri dobro rekao bih. Ima i nap, ali ja sam sa tom praksom prestao još u vrtiću, to mi je najgori deo dana bio uvek kad svi spavaju, a ja ne mogu da se igram.

meni je hrv od oktobra bio u crvenom, ali je sat sam podigao skalu merenja i sad kad je vratio skalu nazad, vratio sam se u zeleno. Useless 🙂 (verovatno misli sat o meni)

Da, i ovde isto počeo lagano da spušta opseg. Tako to valjda ide kod ovoliko sezonske zanimacije. Prošlu sedmicu sam uspeo da iskoristim u Bgd koliko-toliko, da prikočim malo propadanje forme, ali ova sad nema nikakve šanse.

Koliko sati GPS upotrebe za to vreme

Godinama koristim Suunto satove, nakupilo se suludo mnogo aktivnosti koje bi naravno da prebacim na Garmin Fenix 8 koji sam poručio.
U vožnji sam malo drobio sam Gemini kaže transfer može da uradi app SyncMyTracks, zanima me radi li posao jer se plaća ali ne mnogo, vidim da su ljudi zadovoljni

Kakav je Garmin sto se tice plivanja pošto mi je to posle trčanja aktivnost broj 2?
Uzeo sam Polar H10 baš me zanima poređenje sa Garmin HR senzorom.

Kakav je Garmin sto se tice plivanja pošto mi je to posle trčanja aktivnost broj 2?
Meni je fenix 47mm bio malo veliki za plivanje, a 43/42mm se ni ne oseca na ruci.
U bazenu treba da u opcijama iskljucis auto rest posto ne radi lepo. Nego da na dugme (back/lap) startujes i pauziras intervale.
I ima drill log opciju za interval kad hoces nesto da vezbas (npr delfin a ne mozes celu duzinu da izvuces pa bi sat brojao dve duzine da nema drill log).
Ima da se podesi u alerts da vibrira npr na svakih 100m pa ne moras cesto da gledas na sat dok plivas.
Preciznost Hr u vodi, mislim da je srednja vrednost dobra, a ako hoces da plivas brzo ili je hladna voda onda kasni dosta.

Poslednja izmena:
Uzeo sam Polar H10 baš me zanima poređenje sa Garmin HR senzorom.

Garmin Dual vs Polar H10, oba sasvim korektna. Oba su detektovala nestandardne promene srčanog ritma. Nikada ih nisam koristio zajedno, Garmin je imao maks 3 promene na jednom treningu. Polar je jednom prilikom uhvatio 3 veće i dve manje.
U svakom slučaju, dovoljno kao opomena da se nešto dešava.

Polar H10 testiran uz EKG, greši +/-1 bpm. Pre će biti da povremeno malo kasni, nego da greši.

Polar ima 10Hz, pa može da se koristi za jednokanalni kardiogram. Zabeležio je anomaliju na mestima gde je EKG zabeležio VES, kažem anomalije, jer nisu čitljive/karakteristične kao VES, ali je zabeležio nešto što nije trebalo da bude tu. Nažalost, Polar je imao i neke artifakte na još nekim mestima, gde ih EKG nije beležio, tako da se na kraju ne može znati šta se zaista desilo, a šta je greška merenja.

Sa H10 može da se pliva, ali kako se to posle sinhronizuje pojma nemam. Verovatno samo kroz njegovu aplikaciju.

Nisam probao, ali ako se nosi i sat i traka, ide odmah sve na sat. Ako nosiš samo traku, onda mora kroz polar beat Ili polar flow.

Nisam probao, ali ako se nosi i sat i traka, ide odmah sve na sat. Ako nosiš samo traku, onda mora kroz polar beat Ili polar flow.
-Naravno da signal ne ide kroz vodu.
-Ako ide garmin sat i polar traka nisam siguran da ta dva mogu da se posle jednostavno usaglase u connectu?
-Ako ide garmin hrm600 traka kojoj ne treba sat, pretpostavljam da nema swolf i slicno, nisam siguran kako meri distancu?
-Ako ide garmin sat i garmin hrm600 traka, mislim da se sinhronizuju tokom pauze, ali hr traka na bazenu... totaly uncoool 🙂
-Ako ide helio strap mislim ima hr i to je to.

-Naravno da signal ne ide kroz vodu.

Vidiš, trebalo bi proveriti, za koje stilove je i traka i sat dovoljno dugo iznad vode, da može da se koristi 😄

Kad već pomenu vodenu barijeru, od kad koristim Garmin, nemam nešto mnogo plivanja iza sebe, ali sami satovi su to manje više ok odradjivali. Za open water jeste bio GPS problem za kraul, ako se često menja pravac. Ako se duže drži linija, i to bude ok.

Nazad
Vrh Dno