Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Nikada nisam stavljao zaštitu na safirno staklo. Nikada nisam primetio ogrebotinu na satu a od zveketanja i mučenja nisu bili pošteđeni. Samo kažem da je zaštita za slabija stakla sasvim smislena a nepotrebna za najjača stakla.
Zašto bi stavljao zaštitu na najtvrđi deo na satu?

nasao sam,sliku u arhivi...garmin saphire ...

Prilozi

• 20250109_154522.jpg
    20250109_154522.jpg
    193.4 KB · Pregleda: 75
Thanks to its chemical properties, sapphire glass is a very hard and resistant component (Vickers hardness equal to 2300), it is the second hardest component after diamond. For comparison, it is also 7 times harder and stronger than tempered steel.

Oba Corosa su safir, nošeni bez skidanja godinama, na skijanjima su na jakni, spolja, titanijum i štampa razvaljeni, samleveni. Jedina stvar koja izgleda i dalje kao iz fabrike je - spoljno staklo.

Ima manu, refleksije bože sačuvaj.

ono sto je zagrebalo safir bi proslo i kroz zastitu kao kroz puter 🙂

Više je smart watch, nego GPS, ali ajde da probam ovde. Drugarica je osvojila na Samsung izazovu Samsung sat, ali koristi IPhone. Koliko sam razumeo, postoji neki problem sa povezivanjem i potrebna je merge aplikacija? Da li je aplikacija potrebna samo za prvo povezivanje ili mora stalno biti u upotrebi, jer ako sam dobro shvatio, aplikacija se plaća?

Taj Samsung sat nema podešavanja za intervale, već se isti valjda podese u Health aplikaciji I onda pušuju na sat. iOS ima Health aplikaciju za Samsung satove?

Sat joj je potreban, ali ako ne može da ga koristi uz svoj telefon, prepustila bi ga sledećoj osobi. U pitanju je klupski izazov, pa je glupo uzeti sat i preprodati.

Garmin FR970, možda se desilo i na drugim modelima. Svaka pomoć dobro došla.

Nakon poslednjeg update, trenutno je 15.16, primetio sam dve stvari:

- zakucao mi je intervale (Run/training/quick workout/intervals) na podešavanja koja su bila pre tog apdejta. Mogu da promenim podešavanja, stisnem do workout i sve radi ok, ali nakon odradjenog treninga, podešavanje je opet kao što je bilo pre poslednjeg apdejta.
Volim da spremim podešavanja kod kuće, pa kada stignem na lokaciju gde trčim, samo pokrenem. Sada to nije moguće.

- kada završim aktivnosti i dodjem do ekrana Resume/Save/Resume Later/.../discard, ne mogu da vrtim u krug tj kada stignem do discard, nema vise skrol na dole, koji je ranije prebacivao na resume, već moram da skrolujem na gore.

Ovo drugo je manje bitno, samo moja navika, čak nisam siguran da li je bug ili feature, ali ono prvo me baš smara.. Možda sada negde ima save default on/off?

Update: nadjoh sada na Garmin forumu prijavu za problem sa intervalima. Post od juče, nema odgovora...
Pre nekoliko dana je korisnik Garmin CF na Garmin forumu napisao da nas je sve koji smo prijavili problem dodao na tiket za ovaj "issue", da čim reše, dobijemo info.
Jutros stigao update 15.33, pomislih, ovo je bilo brzo, ali gore navedene stvari ipak nisu rešene.

Poslednja izmena:
Iscitao sam sta ste pisali pa me zamima da li moslite da li je Garmin Vivoactive 6 dobra odluka?

Svi ti satovi su dobri, samo zavisi za šta planiraš da ga koristiš.

Vivoactive 6, u odnosu na značajno skuplje Garmin satove, nema barometar (korisno ako želiš da pratiš promenu nadmorske visine... Recimo skijanje ili bilo kakvo kretanje po brdima/planini) i mape (potrebno isključivo ako ćeš da trčiš trail trke). Nedostaju mu još neke stvari, ali rekao bih da su još manje bitne.

pozdrav svima, dobih na poklon suunto 9 peak pro inače koristim forrunner 255 već dugo
iskreno nisam nešto oduševlljen satom, je li ima neko da podelimo iskustva

Kojim satom nisi oduševljen? Šta mu fali?
U ovoj temi je mnogo više Garmin korisnika, nego Sunto, zapravo, statistički se poklapamo sa domaćim tržištem.

Public beta za Fenix 8 i FR970. Dodali si nekoliko novih stvari. Ne pominje se da je išta iza paywall. Ili odustaju od plus pretplate ili će da je promene iz korena.
U Q1 bi trablo da izadje iz Bete.

Pretposlednji apdejt mi je pored problema sa intervalima, obrisao i sve upise u kalendar 🤯

Nisam ih imao mnogo, pa sam ponovo uneo te trke, ali samo prvu. I prikazuje I kaže da je ona primary event, bez obzira što je druga markirana kao primary. Nju uopšte ne sinhronizuje na sat, a sa računara je vidim.

Treba biti mazohista pa ucestvovati u garmin beti, ni stabilne verzije nisu u stanju da pogode iz prve, obicno nešto zeznu sto je dotle radilo ok. Ali tu je uvek dcrainmaker da malo pogura garmin i objasni nam kako su cool.

Moj fenix 5 polako otkazuje (srednji levi taster mrtav), i polako razmišljam o zameni. Ostao bih na fenixu.
Pošto ne pratim šta Garmin radi (ne znam da li su već uveli pretplatu, i da li je primenjiva samo na određene midele), ne znam da li je pametno da sada uzmem novi fenix 7x.
  • fenix 8 Pro 47mm AMOLED 47mm - 1100e
  • fenix 8 47mm MIP 880e
  • fenix 7x Pro 610e
Svi su Sapphire.

Ako dobro vidim, AMOLED je jedina opcija na 8 pro?
Moj fenix će izdržati možda i celu godinu, tako da kupivina nije hitna...

EDIT: gledam detaljnije, 8x Pro ne donosi ništa što mi je značajno, njega bih zaobišao. Da li je za 8 (ne Pro) postoji pretplata, može li da se bira, šta korisno donosi? Iubegao bih pretplatu, taj model poslovanja mi je vrlo odbojan.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam ni za jedan Garmin sat nije neophodna pretplata za Connect+ već je opciono. Kod 8-ice je pak moguće uzeti pretplatu za LTE ali koliko sam ja shvatio nije nešto korisno, niti sam siguran kako to funkcioniše u Srbiji.

Ako ti F5 završava posao, onda će i svaki sledeći. Najnoviji model uzimaš, samo ako planiraš da ti traje godinama, kao taj, pa da ne bude da već prve godine imaš "zastareo" model.

Nemoj da bežiš od AMOLED, prelazak za MIP mi je trajao jedan dan. Dok sam shvatio ono night mode i sad se vise ne sećam šta je drugo.

Connect+ pretplata je bespotrebna i za sada se nije desilo ono što su korisnici očekivali, da će sve nove opcije biti iz pay wall.

LTE pretplata nije dostupna kod nas, a i da jeste rekao bih da je preskupa za to što nudi.

Treba biti mazohista pa ucestvovati u garmin beti, ni stabilne verzije nisu u stanju da pogode iz prve, obicno nešto zeznu sto je dotle radilo ok. Ali tu je uvek dcrainmaker da malo pogura garmin i objasni nam kako su cool.
Uzmi Amazfit, najbolji odnos cene i kvaliteta, neces se pokajati 😂

@Marmil ja imam garmin instinct 2x solar tactical i u suštini sam zadovoljan dobijenim. Treba mi najviše za outdoor aktivnosti mada koristio sam ga dosta i letos na moru prilikom veslanja ili vožnje sup daske.
Nemam neki drugi da bih mogao da uporedim.
Поздрав, планирам да узмем garmin instinct 2s преко кп, али видим брдо проблема на интернету. Људи се обично жале на батерију. Чак је и овде на форуму, Немања мислим, тражио помоћ око истог. Вреди ли узимати? Многима су послали замену за лош модел, али бојим се да код нас у Србији то неће бити случај.

Ako kupiš na KP, biće muka sa tu zamenu rešiš preko Garmina iz EU.
Sa našim uvoznikom nema šanse da završiš.

Ako kupiš na KP, biće muka sa tu zamenu rešiš preko Garmina iz EU.
Sa našim uvoznikom nema šanse da završiš.
Дакле купимо преко нашег и онда сам "безбедан" у случају да сам добио сат са дефектом?

Uzmi Amazfit, najbolji odnos cene i kvaliteta, neces se pokajati 😂
Nema jos uvek trex3pro 44mm na kp :/
a i ovaj fenix sto imam radi odlično za moje potrebe, u medjuvremenu sam uzeo jos jedan klasican sat pa su se malo promenili prioriteti...

Поздрав, планирам да узмем garmin instinct 2s преко кп, али видим брдо проблема на интернету. Људи се обично жале на батерију. Чак је и овде на форуму, Немања мислим, тражио помоћ око истог. Вреди ли узимати? Многима су послали замену за лош модел, али бојим се да код нас у Србији то неће бити случај.
Ja sa 2x za sada 0 problema a i baterija zna da potraje mada je lampa dosta brzo troši.

Дакле купимо преко нашег и онда сам "безбедан" у случају да сам добио сат са дефектом?

Ako je regularno kupljen kod nas i Garmin to prihvata kao razlog za zamenu, menjaće i naši.

Domaći uvoznik ima muku sa prodavcima na crno, kao i svi ostali legalni prodavci plus su Garmin uredjaji proizvedeni na Tajvanu, pa je carinska stopa uvećana 80% u odnosu na osnovnu stopu za konkretan tarifni broj. Zato su legalni Garmin satovi dodatno skuplji nego ovi koji su doneti na crno.

Carinska stopa uvećana zbog Tajvana? Zar nije tarifni broj za Garmin satove 8517 62 00? Koliko sam uspeo da vidim, tu je carinska stopa %1 i u slučaju preferencijalne carinske stope 0%.

Poslednja izmena:
Kojim satom nisi oduševljen? Šta mu fali?
U ovoj temi je mnogo više Garmin korisnika, nego Sunto, zapravo, statistički se poklapamo sa domaćim tržištem.

suunto 9 peak pro, ekran mi je nekako mali i nepregledan, teško hvata gps signal, i kad ga uhvati ne dobijem ne zavibrira, samo krene da odbrojava, možda sam navikao na plastični garmin, a aplikacija im je za svaku pohvalu

Dobro, veličinu ekrana si znao pre kupovine. Što se nepreglednosti tiče, verovatno je stvar navikavanja na Sunto interfejs.
Kao okoreli Garminovac nemam razloga da branim Sunto, ali poznajme više ljudi koji ga koriste i nešto nisam primetio da se vraćaju na Garmin.

Siguran prednost u odnosu na Garmin - real time pace.
Gotovo sigurna mana u odnosu na Garmin - svaka distanca bude za 1 do 3% duža. Prvo smo primetili za krug oko Ade, Garmin, Apple, strava sa telefona, svi ga mere 7.840 +/- 20m, samo Sunoto 8km, pa bude malo manje ili više. Kad se desi jednom, slučajnost, drgui put, ajde, ali treći put, izgleda da je pravilo.
Posle se potvrdilo na još nekim trkama.

To teško lokovanje GPS i ova greška u merenju su mi još čudnije, s obzirom da bi trebalo da Sunto beleži mnogo više GPS tačaka u jedinici vremena od ostalih brendova.

Nazad
Vrh Dno