Šta je novo?

MNP u praksi - vase price i iskustva

Nema šta da odbiju, napiši zahtev i citiraj član zakona koji kaže da je potrebno da vreme provedeno u mreži bude 60 dana, napiši da je kopija predata i ratelu i ne mogu da te odbiju. Ako imaš elektronski potpis, napiši taj zahtev, potpiši i pošalji na mail, i ratel u cc.

U sredu pre 18 podnesen zahtev za prenos u mts. U četvrtak A1 zvao, u petak bez ikakvog obaveštenja ujutru ne radi A1 sim mts radi.

Pa kod MNP-a i nema obavestenja ako se broj stvarno i prenese...
Samo u slucaju da prenos ne uspe dobijes SMS poruku sa ishodom tj. razlogom zasto nije preneto.
Kada se broj uspesno prenese bas tako i treba da bude, stara neaktivna (prebacivanje je uglavnom oko 2h ujutru) a nova aktivna 😀

Zavisi kako kad. Iz Globaltela sam prelazio u A1, nije bilo odobrenja o prenosu, samo zatečena ugašena kartica i ubačena nova. Isto je bilo i iz A1 u mts. Pred novu godinu sam prenosio Yettel i mts brojeve isto u A1, na svakom je stigao sms da je prenos odobren.

Podnet zahtev za prenos iz Yettel-a u Globaltel u toku prošlje nedelje, u petak 14.03. zvali iz Yettel-a, noćas 17.03 prenet broj bez obaveštenja.

Uspesno prebačen noćas sa mtsa na A1.
Kad sam upalio telefon. Drzalo me.pet minuta na EDGE dok su stigle sve poruke konfiguracije. Dobrodoslicu u mrezu, poruke oko aktivacije mega plana i važenja. Sve u svemu deluje da je sve samo odradilo bez ikakvih mojih intervencija. Eto to mi je bilo zanimljivo da sam bio na 2G 5 minuta dok nije sve stiglo sto je trebalo. Mega plan aktiviran i 6 meseci gratis. Samo kredit da uplacujem i to je to

A radi li ti VoLTE? Video si već na drugoj temi kako to ume da ispadne problematično kod njih.

A radi li ti VoLTE? Video si već na drugoj temi kako to ume da ispadne problematično kod njih.
Telefon je P20pro, nažalost samo obicni i lite verzija ima VOLTE. Tako da sa 2G pozivima cu se morati zadovoljiti. Jedino sta sam primetio kad zovem isto nekog na 2G treba koji sekund dodatno da se uspostavi veza naspram kad je 3G postojao. Ali iznenađujuće dobro se cuje na 2G

Da li promena korisnika resetuje korisnički staž? Želeo bih da prebacim broj iz A1 u mts ali na sestru, e sada nije problem da ja to uradim, ali posle u mts-u ako budem prenosio na nju, plašim se da ne izgubim popust koji ću dobiti. Znam da sam jednom prilikom prenosio broj koji je bio na oca iz mts-a u A1, i prilikom tog prenosa je promenjen vlasnik bez problema. Zapravo ja sam podneo zahtev da bude na moje ime prenos, pa je u procesu prenosa broj preregistrovan na moje ime u A1.

Da li promena korisnika resetuje korisnički staž? Želeo bih da prebacim broj iz A1 u mts ali na sestru, e sada nije problem da ja to uradim, ali posle u mts-u ako budem prenosio na nju, plašim se da ne izgubim popust koji ću dobiti. Znam da sam jednom prilikom prenosio broj koji je bio na oca iz mts-a u A1, i prilikom tog prenosa je promenjen vlasnik bez problema. Zapravo ja sam podneo zahtev da bude na moje ime prenos, pa je u procesu prenosa broj preregistrovan na moje ime u A1.
Ako prenosis UO na sestru , sve što stoji u ugovoru ostaje i dalje do kraja UO ali na ime sestre. Ja sam to radio sa sestrom , samo se neka taksa sitna oko 200din ako se sećam da sestra platila.
A ako sam te dobro shvatio, u toku prenosa si registrovano broj na sebe? Znaci broj bio na jednu osobu pre prenosa broja a kad se prebaci broj bice na drugu osobu?
A ko je sklopio UO u Mts pre prenosa iz A1 , ti ili sestra?

Broj je bio na očevo ime u mts-u na postpaid-u, i kada sam hteo da prenesem broj u A1, ostavio sam svoje podatke i podatke od oca. Kada je agent iz A1 doneo ugovor, pisali su samo moji podaci i to je to. Dakle u tom procesu prenosa je promenjen vlasnik broja.

Ako prenosis UO na sestru , sve što stoji u ugovoru ostaje i dalje do kraja UO ali na ime sestre. Ja sam to radio sa sestrom , samo se neka taksa sitna oko 200din ako se sećam da sestra platila.
A ako sam te dobro shvatio, u toku prenosa si registrovano broj na sebe? Znaci broj bio na jednu osobu pre prenosa broja a kad se prebaci broj bice na drugu osobu?
A ko je sklopio UO u Mts pre prenosa iz A1 , ti ili sestra?
Broj se vodi na njega, a on hoće da ga u mts prebaci na sestru kada bude hteo da traži prenos. Pravo pitanje je da li nakon prenosa mts može direktno da ga registruje na sestru kao što to radi A1.

Ili da ja sada prebacim broj na sestru dok je u A1, ali je pitanje da li to resetuje korisnički staž, pa onda mora da se čeka 60 dana na prenos u dugu mrežu, iako uo ističe za mesec dana.

U pravilnku Ratela nigde se ne pominje da promena vlasnika broja moze da bude razlog odbijanja prenosa. Samo onaj minimum od 60 dana u trenutnoj mrezi.

Prilozi

• Screenshot_20251017_125704_Drive.jpg
    Screenshot_20251017_125704_Drive.jpg
    224 KB · Pregleda: 36
Evo, jos jedan prenos odrađen. U mtsu u utorak uveče podneo zahtev za mts prepaid sa A1 prepaida. Jos mi promasio kontakt broj. Sad ne znam da li je to uzrok. Jutros mi je prenesen broj. Niti sam dobio obaveštenje da ce biti nocas izvršen tehnički prenos niti sam dobio ista od A1. Nikakvu ni ponudu ni sms poruku. Bio sam 6 meseci gratis mega plan.

Kredit mora da bude u roku važenja pa makar 0 dinara, ali ne može sa isteklom dopunom da se radi prenos (iz centralne baze se automatski povlači podatak da je broj u stanju mirovanja i zahtev na licu mesta odbija), a operatori ne naplaćuju zamenu klasične sim kartice za eSim.
Jel ovo provereno? Hocu da prenesem iz Yettela u A1 a ne daje mi se 300din ako bas ne mora (kredit istice za vikend a prenos ce verovatno tek u ponedeljak, utorak).

Ako si neregistrovan u Jetelu i ubacio si karticu prvi put u telefon npr. 1.9. 60 dana mora da prođe u tom statusu u njihovoj mreži. Dakle 1.11. možeš neregistrovan, uz puk, broj kartice i ličnu da otiđeš u A1 i tražiš prenos broja. Ako se registruješ od sutra, 18.10. u Jetelu, onda čekaš od sutra novih 60 dana, dakle 18.12. da uz ličnu kartu samo obaviš prenos u A1. Tako mi je rečeno u kol centru Globaltel. Dakle, neregistrovan moraš biti u kontinuitetu 60 dana, tj. registrovan isto u kontinuitetu 60 dana.

Ja kada sam prenosio 2. broj iz Jetela u Globaltel, kredit je istekao i nisu pravili problem. Očigledno je stvar individualna.
Desilo se i da prodje, ko ce ga znati.

Stvarno ne znam. Meni su brisali registraciju pre, tako da to nije menjalo korisnički staž. Jedino kad je postala obavezna od prošle godine je možda to regulisano da se 60 dana računa od uključenja u mrežu. Sa svojim brojem sam prešao u Globaltel i neki me đavo terao da proverim i opet sam se registrovao. Doduše to je bilo 2023. ali su me pustili posle 10 dana pošto sam im pisao prigovor i iz Globaltela su ih pritiskali, tako da više nisu imali kud na silu kod njih da me drže.

Ovaj broj je 10 godina u Yettelu, samo sto kredit istice za par dana. U A1 pise da treba da bude aktivan a ne ugasen, valjda je aktivan i kad rade dolazni pozivi?
  • Šta je potrebno za prenos broja?​

• Da tvoj broj bude aktivan (ako je broj ugašen, ne postoji mogućnost njegovog prenosa u A1)
    • Neophodno je i da si najmanje dva meseca korisnik trenutnog operatora.
    • Ako si postpaid korisnik, potrebno je da je tvoja ugovorna obaveza istekla i da su svi računi prema trenutnom operatoru izmireni.
      Ukoliko ne platiš račun trenutnog operatora do poslednjeg roka za plaćanje računa, odlazni saobraćaj na tvom broju biće suspendovan, osim ka pozivima hitnih slučajeva, bez obzira što prelaziš u A1 mrežu. U slučaju da u roku od 30 dana od dana dospeća računa trenutnog operatora ne regulišeš obaveze, broj će biti ugašen.
    • Ako si prepaid korisnik, proveri da li su izmirena tvoja dugovanja ukoliko je korišćena usluga SOS kredit kod trenutnog operatora kako bi prenos tvog broja bio uspešan.
    • Ako si neregistrovani prepaid korisnik, potrebno je da znaš i PUK1 kod.

Nemoj da se ljutiš, ali ne razumem kakav odgovor želiš da dobiješ?
Koliko pratim temu @uji je neko ko je najviše uspeo da prenese brojeve u A1, komšije, familija...i da ti je jedan od najboljih odgovora i saveta.
Želiš da tumačimo sada njihove uslove prenos broja i slažem se da si ti upravu baš po tome što piše, ali zaboravljaš da se kod nas pravila, zakoni tumače onako kako odgovara "sili" jer samo kod nas "sila zakon menja".
Ja ću ti dati savet i što mogu da ti pomognem, da ne pišem isto što je već napisano, uplati 300 keka na broj da ne komplikuješ džabe situaciju i nerviraš se.
Kada ti stigne poruka da ti je odobren prenos prebaci meni 300 dinara ili koliko god imaš kredita na prepaid u Yettel-u, a ja ću ti pre prebacivanja uplatiti na račun jer koliko vidim žicaš se za 300 keka ako već ne želiš da pošalješ humanitarne SMS poruke.
Svako dobro želim.

Pravilnik o prenosivosti broja navodi:
-Zahtev za prenos broja može se podneti unapred do 30 dana sa tačno određenim datumom.
-Davalac broja može da odbije zahtev za prenos broja ako: je broj privremeno isključen (što podrazumeva i status mirovanja zbog isteka kredita)

Nemoj da se ljutiš, ali ne razumem kakav odgovor želiš da dobiješ?
Koliko pratim temu @uji je neko ko je najviše uspeo da prenese brojeve u A1, komšije, familija...i da ti je jedan od najboljih odgovora i saveta.
Želiš da tumačimo sada njihove uslove prenos broja i slažem se da si ti upravu baš po tome što piše, ali zaboravljaš da se kod nas pravila, zakoni tumače onako kako odgovara "sili" jer samo kod nas "sila zakon menja".
Ja ću ti dati savet i što mogu da ti pomognem, da ne pišem isto što je već napisano, uplati 300 keka na broj da ne komplikuješ džabe situaciju i nerviraš se.
Kada ti stigne poruka da ti je odobren prenos prebaci meni 300 dinara ili koliko god imaš kredita na prepaid u Yettel-u, a ja ću ti pre prebacivanja uplatiti na račun jer koliko vidim žicaš se za 300 keka ako već ne želiš da pošalješ humanitarne SMS poruke.
Svako dobro želim.
Zelim da dobijem tacan odgovor a ne nekom su odbili a nekom odobrili.
Nakupljeni kredit sam vec planirao da posaljem na 3030 i 5757 ali posto si tako pametan kazi mi kako da znam da li je prenos odobren ili ne i kad ce biti izvrsen jer tokom prethodnih 6 prenosa u poslednjih 10 godina (doduse postpaid brojeva) SMS obavestenje sam dobio samo jednom, uglavnom samo ostanem bez signala ili se ne desi nista vec odbiju sa nekim ******skim objasnjenjem pogresno ime, broj licne karte, jmbg...a u podnetim zahtevima sve ispravno, nema dugova, itd.

Pravilnik se promenio 2024. i više sitne slovne greške ne smeju da budu razlog odbijanja
Vratiću se opet na prethodnu instancu, u slučaju neadekvatnog obaveštenja ili povratne informacije iz centralne baze koja ne odgovara stvarnom stanju, imaš pravo da pošalješ prigovor.
Kratko i jasno, u A1 zatraži prenos broja i zakaži ga na datum isteka kredita.
Opcija 2: Uz nove Yettel pripejd pakete idu 50 ili 100GB u prazničnom periodu koji omogućavaju kupovinu istog dodatka kao bonus dobrodošlice. Upravo to planiram da uradim krajem meseca pošto je stric uplatio kredit da produži rok važenja broja i da mu ne bi propao, prebaciću ga sebi pa doplatiti resto kada budem hteo do marta da aktiviram još jednom 100GB na 15 dana.

Zelim da dobijem tacan odgovor a ne nekom su odbili a nekom odobrili.
Nakupljeni kredit sam vec planirao da posaljem na 3030 i 5757 ali posto si tako pametan kazi mi kako da znam da li je prenos odobren ili ne i kad ce biti izvrsen jer tokom prethodnih 6 prenosa u poslednjih 10 godina (doduse postpaid brojeva) SMS obavestenje sam dobio samo jednom, uglavnom samo ostanem bez signala ili se ne desi nista vec odbiju sa nekim ******skim objasnjenjem pogresno ime, broj licne karte, jmbg...a u podnetim zahtevima sve ispravno, nema dugova, itd.

Sve si čitao i na kraju ništa nisi pročitao, a želiš da dobiješ odgovor.
Stigne ti SMS na broj koji prenosiš dok je još uvek, ovom slučaju Yettel, mreži da li je odobren prenos ili ne.
I nemoj da ti odmah radi sujeta pa da se vredjaš.

Nije mi stizao ni kad su mi odobrili prenos ni kad je odbijan. Stigao je samo jednom, kad sam prelazio iz tadasnjeg Telenora u mts i nikad vise, na dva broja. I mrzim tu narodnu filozofiju "plati cak i ako ne treba jer je lakse nego da isterujes pravdu".

Aj da vidimo ostala iskustva onda, @uji je tu dosta iskusan. Ja imam aktivne brojeve koji se aktivno koriste u svim mrežama i svi pozivni brojevi. Šetao sam ih dosta često jer na odredjene samo stižu pozivi zbog prirode posla i svaki put mi je stizao SMS posle 16h drugog radnog dana o statusu prenosa bilo da sam odbijen ili ne.

I mrzim tu narodnu filozofiju "plati cak i ako ne treba jer je lakse nego da isterujes pravdu".

Druže pričamo o 300 dinara ne o 300 evra, ali pošto mrziš tu "narodnu flozofiju" ti onda probaj nemoj da uplaćuje pa nam javi iskustvo kako si prošao. 😉

Poslednja izmena:
Nije mi stizao ni kad su mi odobrili prenos ni kad je odbijan. Stigao je samo jednom, kad sam prelazio iz tadasnjeg Telenora u mts i nikad vise, na dva broja. I mrzim tu narodnu filozofiju "plati cak i ako ne treba jer je lakse nego da isterujes pravdu".
Ja sam podneo prenos u mts i broj je bio aktivan ali cini mi se do završetka prenosa istekao, sve je završeno u roku tri dana, niko me nije ni zvao za zadrzavanje, niti sam dobio obaveštenje. Samo treci dan ujutru mi je nestao signal. Uvek mozes korisnicki da cimas ako se ne izvrši prenos u roku 3 dana. Kazu ti na salteru kad prenosis da dodjes do njih ako ne prenese se za tri dana. To je sva filozofija. Mogu te zvati i da dobijes sms aa moze samo da se završi tsko sto ostanes u 2 i nesto bez signala i ujutru ubacis novu karticu i to je to.

Da li je ovo realno da u a1 daju 6 meseci za dz mega plan? Klincu je broj u globaltel i magarac kad sam mu prenosio broj iz a1 u globaltel nisam iskoristio bonus dobrodošlice od 200gb. Sad se ozbiljno razmišljam da mu prenesem br u a1 samo zobg ove varijante ako je istinita.

Prilozi

• Screenshot_2026-01-04-10-17-44-393_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2026-01-04-10-17-44-393_com.android.chrome.jpg
    118.7 KB · Pregleda: 27
Da, realno je, ako su produžili posle NG kao što su neki pisali.

A za Globaltel možeš da kupiš drugu SIM/eSIM karticu i na njoj aktiviraš tih 200 GB pošto više nije uslov prenos.

Nazad
Vrh Dno