Šta je novo?

OnePlus 15

Znam da je kamera sasvim ok, na gsmarena testu poređenja sa op13 ,tu je to negde, ali definitivno je slabija od op13.
A inače sve ostalo što je bitno je unapređeno u odnosu na prethodni model.
Ja, kao vlasnik op13 (i u prošlosti 5-6 oneplus modela, od 1,2,3...6,8...) ne mogu svariti da nije unapređena ili barem ostala ista kamera. Ako neko prelazi sa starijih modela Oneplus ili nekog drugog midrange modela, onda je op15 dobar izbor. Mada je skoro predstavljen Realme gt8 pro, ako se ne varam sa boljim kamerama (telefoto 200mp samsung hp5) a cena približna. Po meni je to trebao da bude op15. 🙂

Oneplus polako ali sigurno postaje nešto kao Redmi brend - kamera, baterija, ekran... približno flagship a kamere (low) midrange.
Nešto se ovde kuva, verovatno vivo i oppo ostaju za premium a ostali brendovi grupacije bbk midrange.

Oneplus polako ali sigurno postaje nešto kao Redmi brend - kamera, baterija, ekran... približno flagship a kamere (low) midrange.
Nešto se ovde kuva, verovatno vivo i oppo ostaju za premium a ostali brendovi grupacije bbk midrange.

Kamera na oneplus 15 je daleko od midrange,nista znatno losija od gore navedenih.

Pa dobro, nije midrange ali nije ni flagship kao što je bilo na 12 i 13, lyt808 kada se pojavio je bio flagship senzor i stepenik je iznad lyt700.
Ono što hoću da kažem da kamere idu nizbrdo dok ostale komponente unapređuju. Na ovom R modelu prošle godine je bio sasvim solidan telefoto jn5 senzor a sada su ga u potpunosti izbacili...

Pa dobro, nije midrange ali nije ni flagship kao što je bilo na 12 i 13, lyt808 kada se pojavio je bio flagship senzor i stepenik je iznad lyt700.
Ono što hoću da kažem da kamere idu nizbrdo dok ostale komponente unapređuju. Na ovom R modelu prošle godine je bio sasvim solidan telefoto jn5 senzor a sada su ga u potpunosti izbacili...
Hoce li biti pro verzija ?

E da je samo OnePlus takav.
Samsung maltene ima iste kamere od S22 serije, a imat će i S26 lol. Ultra je imala 10x zoom pa su smanjili na 5x.
Pixel 10 dodao zoom kameru, ali drastično smanjio glavni senzor u odnosu na 9.
Ostale komponente napreduju, ali su i sve skuplje. Pogotovo sad memorija.
To će sad tako biti. Štedjeti na nekim komponentama ili dignuti cijene uređaja

Da, očigledno prave uštede. Mogli su opet vratiti pro verziju pa ko hoće top kamere neka plati malo više, ovako su se izbacili iz flagship igre bezveze. Mada opet tu je oppo x9 pro, možda prave više mesta za njega...

Konacno mi je zivot dozvolio malo vremena da ga pustim u pogon.

Cak i sa animacijama je munjevito brz, pogotovo u poredjenju sa prethodnim Exynos s24+. 5G neverovatno brzi i stabilniji od s24+, u nekim veoma zaturenim prostorima na poslu gde se s24+ gubio, ovaj ima signal i radi mnogo bolje.
OxygenOS nije ono sto je nekad bio, al mi se u nacelu svidja. Zahteva malo privikavanja. Dialer i Call Log npr je dosta losiji nego na OneUI. Posebno ko koristi dual SIM. Nije moguce podesiti npr. da stoji uvek 'slusalica' za pokretanje poziva za svaku karticu, makar i manjeg formata za onu koja nije trenutno primarna kartica za pozive. Samo je moguce podesiti da se na jedino dugme za poziv pokrene dodatni popup za izbor kartice. Call Log je prilicno flat u dizajnu, mozda je stvar navike, al na OneUI je u manje prostora na ekranu stalo vise informacija, uz boje je bilo i jasnije uociti s koje kartice je isao poziv itd. To mi za sad jedino smeta, jer i na starom OxygenOS, i na OneUI je to daleko bolje reseno. Ostalo je stvar navike.
Dugmence pored ekrana je fino implementirano i koristan dodatak, moze da se podesi po ukusu, mada malo vise opcija ne bi skodilo.
Baterija odlicna, ja ne mogu za dan da je ispraznim ako je punim do 80%. Posle 11.5h koriscenja sam na 38%. Zanimljivo mi je bilo sto nakon punjenja do 80% telefon jutros nije 1.5h oborio SoC, tek je krenuo da pada kad sam bio u vozu pa je 5G povukao struju 🙂
Navigaciju i Android Auto jos nisam testirao, oba su mi veoma bitna. Navi cu za koji dan, drugo tek na prolece ili kad temperatura predje 10C pa sednem na motor.

Ne znam sta kazu testovi, al meni je kamera vrlo dobra. Slicna pri dnevnom svetlu, bolja u low light od prethodnog s24+. Vise opcija, brze fokusira, bolji WB, itd da ne nabrajam. Ne koristim kameru u laboratorijskim uslovima, niti to ocekujem od telefona.
Jedan point+shoot od jutros. Sve auto, drzao sam telefon za kadriranje manje od sekunde:
IMG20251218080424.jpg

Meni je stigao moj sa tradingshenzhen. Trebat ću nešto vremena za kopiranje aplikacija i urediti postavke po volji.
Ali sam hardver je veoma dobar. Duboka mat crna na staklu i okviru izgleda elegantno i daje fin osjećaj u ruci.
Osjeća se veća težina od S25+, ali mora kad je 50% veća baterija tu

Meni je stigao moj sa tradingshenzhen. Trebat ću nešto vremena za kopiranje aplikacija i urediti postavke po volji.
Ali sam hardver je veoma dobar. Duboka mat crna na staklu i okviru izgleda elegantno i daje fin osjećaj u ruci.
Osjeća se veća težina od S25+, ali mora kad je 50% veća baterija tu
Na koju zemlju si porucio? Ja sam probao i u Japanu da nabavim i oni tamo bukvalno sem za apple samsung i sony ne znaju nista drugo...

Vrhunska autonomija, a što se tiče životnog veka baterije EU energy label: 1100 ciklusa (minimum, dok ne padne na 80%). Za usporedbu: Magic 8 Pro 1600 ciklusa, 17 Pro Max 1000, a S25 Ultra nekim čudom 2000 ciklusa...

Koliko je komplikovano instalirati Oxygen na kineskoj verziji. Jel mora da se otključa bootloader?

Naravno da mora unlock.
Ima tutorial, ne deluje komplikovano. Skripta sve odradi sama najveći deo.

Koliko je komplikovano instalirati Oxygen na kineskoj verziji. Jel mora da se otključa bootloader?

Krenes lagano i nema greske, prati samo detaljno upustva. Koliko vidim - jedino sto ne valja nakon prelaska sa ColorOS na Oxy na CN telefonu je sto Widewine ostaje L3 umesto L1, na vecini telefona. To je za ove sto vole da gledaju filmove preko telefona Netlfix i slicne platforme, nece imati FullHD, vec neku losiju rezoluciju. Sve ostalo, kad da imas global (bez esim-a, naravno).

Evo par vecernjih fotki, Meni ovo uopšte ne izgleda lose kao što su pričali. Svakako dosta bolje od prethodnika s23 😁
Druga je sa telefoto kamerom.
Telefon leti. Baterija takodje bolja mnogo nego na s23, al verujem da treba jos vremena da se optimizuje i da postigne svoj maksimum.

Prilozi

• IMG20251229195459.jpg
    IMG20251229195459.jpg
    352.9 KB · Pregleda: 66
  • IMG20251229195410.jpg
    IMG20251229195410.jpg
    195.6 KB · Pregleda: 65
Ima li neko rešenje za Photos app i Google photos?
Povukao mi 12.000 slika sa Google photos iz prethodnih 10 godina na galeriju u telefonu i sad ako ih obrišem brisu se i sa Google photos..
Voleo bih da te stare slike ostanu na Google, a da na telefonu imam samo ove nove sa ovog telefona i da se pravi backup na Google kao sto sam radio i na svakom prethodnom telefonu..

Mene isto nervira što povlači slike sa Google photos.
Mada, odavno koristim drugu galeriju, evo preporuka: Gallery

Ima li neko rešenje za Photos app i Google photos?
Povukao mi 12.000 slika sa Google photos iz prethodnih 10 godina na galeriju u telefonu i sad ako ih obrišem brisu se i sa Google photos..
Voleo bih da te stare slike ostanu na Google, a da na telefonu imam samo ove nove sa ovog telefona i da se pravi backup na Google kao sto sam radio i na svakom prethodnom telefonu..
Meni je na OOS16 i 13R isključen backup na gdrive i kad god uđem u galeriju stoji mi warning da uključim backup, kada stisnem dismiss ništa se ne dešava i i dalje stoji warning. Izgleda bug?

Nazad
Vrh Dno