Šta je novo?

Tekuci racun u bankama

Mislim da legalno menjacnica i ne sme dati dalje od srednjeg (u bilo kom smeru). Neka me neko ispravi, to mi je rekao pouzdan lik iz menjacnice ranije, mozda je bilo a promenjeno sada.

Ali ima menjacnica gde nezvanicno daju bolje od srednjeg za prodaju evra.

Kako sad Erste nudi 12 meseci besplatno ove premium racune?
Od juče, tj. 10. decembra do 16. januara je kroz Lidl Plus moguće prijaviti se za ponudu partnera koja podrazumeva besplatno održavanje Premium računa tokom godinu dana, tako da bi mogao da iskoristiš pravo i na incentive kampanju za otvaranje do kraja godine.

Zbunjuje me format novootvorenog računa u Procreditu, nešto tipa "82-300-brojevi.0"
Zar ne treba svi računi da budu u formatu: TrocifreniBroj-brojevi-DvocifreniBroj?
Kakva im je ono tačka na kraju i kakav je taj dvocifreni broj na početku i kako sad da znam na koji broj računa da uplatim sredstva, a da nešto ne zeznem?

220 je vodeci broj za procredit, interno je 82, na mailu bi trebalo da ti psie u ugovoru 220 broj

Da sad su mi ga tek aktivirali, prvo sam samo imao dokumentaciju na e-mail adresi 🙂
Ako kupim evre kroz eBanking, budući da sam tek otvorio i nemam karticu, da li mogu da ih podignem na šalteru bez provizije (Total paket)?

Koliko vidim, podizanje na blagajni preko 5000€ je opcija uz najavu pa samim tim, trebalo bi da možeš da podigneš i manje iznose bez najave (i provizije, podrazumeva se).

Treba biti pažljiv sa tim, budući da ovde ekspoziture pominju samo za iznose preko 20k evra. A i to je moguće samo na šest mesta, konkretno u Beogradu u centrali u Milutina Milankovića. Za ostalo upućuju na zone 24/7 i jednokratno podizanje limita na karticama. Meni je nešto u glavi da im samo tih šest ekspozitura ima blagajne, a da su ostale bezgotovinske. Ili sam nešto pomešao? Svakako, ova bi se konverzacija mogla prebaciti u odgovarajuću temu o banci, što je ova.

ProCredit nema blagajne uopste vec skoro 10 godina (ako nisu menjali).
Sve upucuju na bankomate, za vece iznose dodje operater da odobri (1000e je bio veci iznos), za bas vece se ide u tu jednu ekspozituru.

Ma nije nikakav problem da odem u MM ekspozituru, pošto ne znam kako bi druačije podigao Yure bez kartica, možda neki mBanking kod za isplatu na bankomatu?

ProCredit nema blagajne uopste vec skoro 10 godina (ako nisu menjali).
Sve upucuju na bankomate, za vece iznose dodje operater da odobri (1000e je bio veci iznos), za bas vece se ide u tu jednu ekspozituru.
Tako je, u njihovim ekspoziturama su samo savetnici za stanovnistvo i privredu, jedina ekspozitura sa blagajnom je matična u Milutina Milankovica.

Pro Credit može da podigne limit za bankomat do nekoliko hiljada evra (petnaest hiljada sigurno), što inače preporučuju. Veće sume ili na zahtev lično u Milutina Milankovića.

Preduzetnik (isplata licne zarade), najbitnija stvar Paypal = mora Visa kartica.
Kurs nije toliko bitan jer se skupi veca kolicina novca pa se "trazi" bolji kurs. To verujem da svaka banka nudi (vecina barem).

Raiffeisen otpada (iako je bio u planu sa iBiznis) jer su uveli onu proviziju od 0.5%.
OTP bese ima neku kombinaciju (@uji pisao negde, imam u bookmark valjda) gde valjda uplate sa Paypala knjizi po srednjem kursu (jel ovo uslovljava vezivanje Visa kartice samo za dinarski racun?). U OTP kao fizicko imam racun Fluo.

Jel ima jos nekih opcija?
Skroz nezahtevno, tipa 2 uplate sa Paypala mesecno, 1-2 wire transfer godisnje i mesecne isplate (plata, doprinosi, ...). I to je to. 😀

@scylla Sinhro paket je zapravo dodatak za Praktik ili Prestiž za FL od 100 dinara mesečno pa čisto sumnjam da bi otvorili uz Fluo. Visa Business Platinum je denominisana u dinarima, ali potrošnja u inostranstvu je fiksirana u EUR po srednjem (kao nekada u Credit Agricole). Alternativno, ti možeš da imaš i Biznis Praktik, ali verovatno da ćeš se natezati oko kartice da ti uvale Biznis Prestiž, iako tarife predviđaju izdavanje Visa Business Platinum i za Biznis Praktik.

U Poštanskoj je isto bila priča da knjiže po srednjem, ali skoro sam naišao na informaciju da ide po kupovnom. Nemam koga da pitam, ni kome verovati.

Ako nemaš frekvenciju prometa, zar ti nije zgodnije da osnuješ udruženje i donosiš odluke da ćeš za stan/lokal na mestu sedišta ili u skladu sa ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji i račune koji se vode na tog i tog da platiš u ime udruženja virmanom? Ovu opciju sam razmatrao kao krajnju instancu. Međutim, preostalo je da proverim da li OTP i Poštanska izdaju Visa kartice i udruženjima.

Ma okej, Praktik nije problem, prebacicu se sa Fluo paketa (ionako sam avgusta napunio 27.).
Okej, ako i potrosnja u inostranstvu ide po srednjem, to je odlicno. Za sad je OTP favorit.

Evo citam tvoj post iz druge teme, znaci Praktik 485 dinara + Sinhro 100 dinara + Visa 200 dinara = 785 dinara.
E sad, vidim da se Praktik moze spustiti na 242.5 dinara ako se karticom trosi 30k mesecno. U tom slucaju umesto 785 dinara bude 542.5 dinara. Nije losa opcija.

Znam da ako se otvori online, onda je Praktik 0 dinara prvih godinu dana.
Medjutim, ja sam vec korisnik Fluo paketa. Mozda da probam online pa da vidim da li mogu uopste da zavrsim proces otvaranja ili da zatvorim Fluo pa da onda probam online?
Medjutim, u oba slucaja, ne znam da li ce proci, naravno da se dobije 0 dinara godisnje. Verujem da nema nikakvih problema da se otvori ali da mi od starta naplacuju punu cenu.

Istrazicu i Postansku.

Udruzenje mi ni na kraj pameti bilo (niti je trenutno, nek mi sedi ta info u glavi pa cu nekad istraziti).

• Like
Reagovanja: uji
Znam da ako se otvori online, onda je Praktik 0 dinara prvih godinu dana.
Medjutim, ja sam vec korisnik Fluo paketa. Mozda da probam online pa da vidim da li mogu uopste da zavrsim proces otvaranja ili da zatvorim Fluo pa da onda probam online?
Medjutim, u oba slucaja, ne znam da li ce proci, naravno da se dobije 0 dinara godisnje. Verujem da nema nikakvih problema da se otvori ali da mi od starta naplacuju punu cenu.
Kod kampanje za nove korisnike Fluo paketa uslovljavaju isplatu novčane nagrade ako je račun ugašen pre godinu dana, a i ovde je bilo pomena na tu temu da se korisnik smatra novim tek onda. Tako da mislim da bi ipak išla puna cena, ne drži me za reč, ali samo moja prosta logika.
Udruzenje mi ni na kraj pameti bilo (niti je trenutno, nek mi sedi ta info u glavi pa cu nekad istraziti).
Jasno, ali pošto si već nameravao da angažuješ knjigovođu zbog isplate lične zarade, svakako ti i to stoji kao opcija.

Pretpostavljam da je takodje opcija i samo Sinhro paket (bez Praktika za fizicko lice) + Visa?
U tom slucaju 495 + 200 = 695 dinara. Nesto jeftinije u odnosu na puni iznos sa Praktik kombinacijom.
Medjutim u ovom slucaju gubim opciju da snizim iznos trosenjem 30k mesecno (u kom slucaju finalni iznos bude 542.5).

PS: Sad videh i ovo: "Pogodnost umanjenja mesečne naknade važi do 30.04.2026. godine."

E sad, da li do tada nude ovu ponudu pa nakon toga ukidaju ponudu novim korisnicima (a "stari" korisnici zadrzavaju tu mogucnost) ili pak znaci da ukidaju samu mogucnost da se uopste smanji naknada i naplacivace svima punu naknadu?
Vise mi zvuci kao ovo drugo.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da je takodje opcija i samo Sinhro paket (bez Praktika za fizicko lice) + Visa?
Po pregledu usluga i naknada je samostalno izražen, a po politici banke se pridružuje Praktik ili Prestiž paketu za FL. Ako može bez, super, ali mislim da ne može. Ti na kraju krajeva probaj u ekspozituri za pravna lica na blef, ne znam šta drugo da ti kažem:
Medjutim u ovom slucaju gubim opciju da snizim iznos trosenjem 30k mesecno (u kom slucaju finalni iznos bude 542.5).
Ne gubiš, jer je Praktik ili Prestiž paket i dalje odvojeni proizvod.
PS: Sad videh i ovo: "Pogodnost umanjenja mesečne naknade važi do 30.04.2026. godine."

E sad, da li do tada nude ovu ponudu pa nakon toga ukidaju ponudu novim korisnicima (a svi koji su do tada iskoristili bar jednom, zadrzavaju tu mogucnost) ili pak znaci da ukidaju samu mogucnost da se smanji naknada posle tog datuma (znaci svim korisnicima i bez obzira na iznos koji se potrosi karticom)?
Vise mu zvuci kao ovo drugo.
To je zaostavština iz Societe Generale. Jedino što su od ove godine osim povećanja pragova potrošnje ukinuli 100% oslobađanja od održavanja i ostavili samo upola. U tom smislu, ne mogu da budem siguran hoće li produžiti, mada su produžavali od 2018. čini mi se.

Aha. Svakako ne gine odlazak u ekspozituru pa cemo videti.
Hvala.

• Like
Reagovanja: uji
Ovom linku bih još pridodao i ovaj opšti tarifnik za mali biznis, gde su takođe izražene naknade, kao i već navedene specifičnosti, poput toga da je obavezan Praktik ili Prestiž.

U tom slucaju 495
Ostalo je razjašnjeno, a da prokomentarišem još i ovo. Ni meni nije jasno zašto im ta cena stoji na stranicama o paketu Sinhro. Okej, naglašeno je da uključuje debitnu karticu Mastercard Gold (mada je to nekorektna reklama), ali problem je što se ta kartica nigde ne pominje sem tu, pa ne znam ni otkud joj cena 395, jer sam paket je svakako 100.

Poslednja izmena:
Ima li neko da ima root-ovan telefon i da mu radi aplikacija za banku(u NLBKB-u ne radi)? Hteo bih da pređem u drugu banku i za sada mi je to početni uslov. Samo da nije Inteza...

Da li moze neko da mi preporuci banku u kojoj mogu da otvorim dinarski tekuci racun sa osnovnim potrebama?
Gde ide i devizna kartica koju bih koristio za placanje preko interneta, nudi elektronsko i mobilno bankarstvo, i moze da se koristi za podizanje novca u Hrvatskoj i Sloveniji bez provizije?

Da li moze neko da mi preporuci banku u kojoj mogu da otvorim dinarski tekuci racun sa osnovnim potrebama?
Što se tiče samo dinarskog i deviznog računa bez drugog uslova, Raiffeisen iRačun, nema održavanja. Online otvaranje dinarskog preko video poziva, devizni iz aplikacije u Više/Onlajn ponuda/Računi, bez video poziva i samo sms potpis. Dinarsku Visa karticu možeš naknadno povezati na devizni zahtevom koga šalješ u inbox (pisamce u gornjem desnom uglu) čiji predložak dobijaš na mejlu ili ti mogu poslati u poruci.
Provizije: 1% za potrošnju u inostranstvu karticom, 0.5% za uplatu na karticu (povlačenje sa PayPal-a, prijem Paysend, itd) i kupovina Visa karticama uz podizanje gotovine u Idea/Roda/Mercator, Maxi/Tempo, OMV (Dinom je besplatno).

Ako primaš platu, imaš pravo na bonus dobrodošlice od 7000 dinara ako legne do kraja januara i provučeš Visa karticu preko 2000 dinara bilo gde, dok kroz Lidl Plus ponudu partnera u Erste daju ponudu za Premium račun bez održavanja tokom godinu dana pa možeš kasnije da spustiš na osnovni.
Gde ide i devizna kartica koju bih koristio za placanje preko interneta, nudi elektronsko i mobilno bankarstvo, i moze da se koristi za podizanje novca u Hrvatskoj i Sloveniji bez provizije?
Devizna kartica je posebna, košta 3.5€ na 3 godine, plaćanje je bez provizije, dok se rezervacija uvećava za 3% do knjiženja i jedina ispunjava uslov za podizanje bez naknade na bankomatima Erste u Hrvatskoj i Sparkasse u Sloveniji. Bez tekućeg može da se uzme samo mBanking.

Imaš fore do kraja decembra osnovni račun u Alta banci, uz koji dobijaš Dinu, a uz njega tražiš i Visu uz devizni račun. Ako otvoriš račun do kraja 2025. održavanje je 0. Za plaćanje Vizom u stranoj valuti računa se srednji kurs EUR i nema provizije za plaćanje, ali ima za podizanje u inostranstvu. Potrebno je samo da potpišeš izjavu da nemaš račun u drugoj banci. Ako otvoriš račun posle nove godine, plaća se održavanje.

nece da menjaju u alti da posle uvedu odrzavanje? mislim jel ce da podignu odma u februaru fora il tako nesto

Poslednja izmena:
Neće. Održavanje se uvodi za zaključene ugovore od nove godine ili u slučaju uvođenja tehničkih mogućnosti ukoliko do tada nisu uvedeni paket računi, dok za postojeće nema promene.

Za podizanje bez provizije u Hro i Slo može OTP banka i podizanje sa bankomata koji pripadaju OTP grupi.

Junior treba da otvori račun u banci.
Ima 18 godina, srednjoškolac, treba mu VISA za plaćanja u domaćem platnom prometu i to je to.
Gde je trenutno najbolje otvoriti?

Nazad
Vrh Dno