Šta je novo?

GREE klima uredjaji

• Začetnik teme Začetnik teme romim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • Oznake Oznake
    133
Evo imam zanimljivu dojavu.
Ko je u BiH, pogotovo Federaciji, ima priliku da uzme pravog monstruma, za "dž".

Sa ugradnjom 2200 KM.

Inače je ovo inačica U-crown modela, ali izgleda da su izmjenjivači još pojačani, jer 18ka za razliku od Gree modela i 51 kg, ima nevjerovatnih 61 kg!
1500 grama R32, dok U ima R410

Prosjek i raspon grijanja 6.2(1.2-9.2) kW, prosjek i raspon potrošnje 1.45 (0.35-3.3)

Zna li ko šta o ovom mastodonu?
Ovo nema veze sa U-Crown, vec je ovo Amber Premium 18 sa drugom nalepnicom 🙂

Ali kakve su to mase mila mati, čuj 62,5 kg 😱
Obzirom da kad "izbiješ" ugradnju dođe na ispod 1000 eura, to je baš povoljno.

Pa da, 9ka i 12ica su 56.5kg, 18ica 61 i 24ka 65kg.
To su izuzetno jake klime za nordijske uslove, gde se snagom mere sa duplo skupljim klimama.

Ako može pomoć. U poslednje vreme (ove grejne sezone), Clivia povremeno umesto da greje, uključuje onaj klasičan Fan, to se ne promeni u app (ostaje Heat), ali se oseti da duva hladan vazduh, i tada app meri dosta nižu temperaturu nego što je zadata (npr. zadata 23, lepo grejala, dostigla temperaturu i onda kreće da izduvava običan vazduh u punoj brzini koja je naštelovana, dakle nije to ono pri kraju što uključuje kada dostigne temperaturu pa duva u plafon da rasporedi vazduh, već konstantno duva na dole). Restartujem klime, i onda se sve vrati u normalu, počinje ponovo da greje. Filtere redovno čistim.
Ako nemas uticnicu za pracenje potrosnje, onda kad se to desi, izmeri bar temperaturu izduva. Ako je oko 28-31c, onda ti je definitivno u niskoj modulaciji sto bas vole Clivije da spuste kad je hladnije. Sa ukljucenim grejacem ako je ispod 2 stepeni, bila bi potrosnja oko 320-330w, a ako nije ukljucen grejac, onda je oko 250w. Kad se to desi ili sacekas malo vremena da se ohladi senzor kod klime i da napravi razliku od 4 stepeni ( na senzoru i zadata temperatura) ali u sobi, bar kod mene bez izolacije zidova ce pasti na 23.5 na zadanih 24c. Tad ce poceti da se zalecuje kompresor, dize potrosnju i poceti da greje vise. E sad ne znam mozda je gora situacija ako imas dobru izolaciju, zidovi se ne hlade, a samim tim ne hladi se i senzor u klimi, pa najverojatni ce duze da pirka ovako prohladno jer nije se stvorila ta razlika u temperaturi da bi odlucila klima da pojaca grejanje 😀
Jel uplajena ai-se funkcija u aplikaciji kad se desava to hladno duvanje?

Kod mene traje dugo, i spusti baš dosta temperaturu, osetno bude hladnije. Ovih dana sve učestalije. Primećujem i povećanu potrošnju jer klima nonstop duva (a hladan vazduh), iako je pre toga postigla temperaturu i posle toga više ne bi ni radila. Ne znam drugo rešenje osim da non stop restartujem klime.
Potrosnja ti je povecana jer je hladnije, a ako ima i magle, onda zato jos vise.
Koliko ti opada temp u sobi, a koliko opadne u aplikaciji?

Evo kako je kod mene trenutno na 6C spoljasnih. Iako pokazuje 22 na klimi, na zadanih 24, kao sto mozes da vidis dole na termometru ( sto svetli plavo) je 24.0c, a pirka sa 250w. Da je malo hladnije ne bi moglo da mi odrzava tu temperaturu, pa bi spalo do 23.5 u sobi, a 20c na klimi i tad pocinje zaletanje. Izduv mi je 31.5c sad na fan 2

Prilozi

• IMG_4552.JPEG
    IMG_4552.JPEG
    66.6 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Vidim pominjete cesto aplikaciju. Jel neophodno koristiti aplikaciju da bi se doslo do optimalnog rada klime ili je daljinski dovoljan? Tjst, ima li na aplikaciji nekih bitnijih podesavanja kojih nema na daljinskom? Kako ovu moju klimu 90% vremena koristi moja majka mislio sam da je postedim nepotrebnih komplikacija oko aplikacije.

Vidim pominjete cesto aplikaciju. Jel neophodno koristiti aplikaciju da bi se doslo do optimalnog rada klime ili je daljinski dovoljan? Tjst, ima li na aplikaciji nekih bitnijih podesavanja kojih nema na daljinskom? Kako ovu moju klimu 90% vremena koristi moja majka mislio sam da je postedim nepotrebnih komplikacija oko aplikacije.
Ja na daljincu imam 3 brzine a na app imam 5,i na app svih 5 radi

Lakse ce biti zeni da je koristi preko daljinski! Ti samo ugodis ---> zadatu, fix-fan i polozaj krilca! I njoj ostane samo dugme on/off ako je slucajno pali po potrebi 🙂
Ja moje nikad nisam koristio preko App ---> upalim, zadata 23c, fix-fan 3 i cao
Jednom u 10dana perem filtere i to je to 🙂

Pa to, tako sam i ja mislio. Ne pipamo nista, temperatura u prostoriji je bukvalno u +-0.3 stepena po ceo dan.

Dvoumim se izmedju Hisense Enerergy Pro X i Gree Premium Airy prvo sam zeleo da uzmem 18k medjutim ova Airy ima vecu unutrasnju jedinicu nego sto moze da stane na mesto gde je bila stara klima a ne bih da busim sad zid na drugom mestu.E sad me zanima Gree Premium Airy 12k pa bi voleo da cujem vasa iskustva.Dnevna je nekih 40kv i klima je u centralnom delu.Grejem se na gas a klima bi koristila za prelazni period i ako slucajno ima nekih problema oko gasa.Nije mi sad potrosnja i ovo moduliranje prioritet vec kako greje i hladi.

Zdravo, imam gree clivia 18, zadovoljan sam kako greje, mada je nisam nesto istrazivao previse, cini mi se da mi trenutno radi vise kao on/off nego kako bi zaista trebalo. Vrlo moguce da je predimenzionisana za prostor koji imam, ali sad je gotovo. Jednom prilikom cu objaviti plan stana sa pozicijom, pa cemo i to videti.

Elem, pocela je pre 20ak dana da zatandrce na pola sekunde ili manje kada se pali iz stanja mirovanja. Isto tako i kad se 'gasi'. Majstor koji je ugradjivao mi je rekao da moguce da prenosi vibraciju preko cevi, da probam blago da ih mrdnem, uradio sam to i cini mi se da se nije to culo par sati, ali je opet krenulo povremeno. Da li neko ima slicna iskustva?

E da, koliko je tacno pracenje potrosnje po aplikaciji, danas sam je tek povezao, pa me zanima da li ima smisla tu gledati ili da kupim merac.

Za brata (ili sestru 😁) što se žalio/žalila na hladan izduv iz Klivije 12k savet. Klivija ovih dana spušta modulaciju na 260 vati i duva hladnjikavo, spreči to tako što ćeš preko daljinca aktivirati power down funkciju i izabrati d3 režim. Modulacija skače na oko 450-500 vati i izduv je topliji.
Zašto na -3 celzijusa Klivija ulazi u toliko nisku modulaciju i više hladi nego što greje sobu pojma nemam

Zato što im softver piše neki osnovac, ko će Gree klime pohvatati... Možda samo par modela u zadnjih par godina rade pristojno, inače je klima za izbegavanje ako želite da izbegnete "žongliranje" sa daljincem svakodnevno i nerviranje oko ponašanja klime.

Zato što im softver piše neki osnovac, ko će Gree klime pohvatati... Možda samo par modela u zadnjih par godina rade pristojno, inače je klima za izbegavanje ako želite da izbegnete "žongliranje" sa daljincem svakodnevno i nerviranje oko ponašanja klime.
Gree i Hisense su za izbegavanje

Sad mi malo smešno kako sam na forumu jesenas pištao da je 550 vati mnogo i proklinjao što ne ide niže 😁
Evo mi niže, al na već zaebanoj spoljnoj temperaturi od -6°C

Gree i Hisense su za izbegavanje
Za Hajsens ne znam, ali gree čak i pored ove mane ne bih izbegavao. Stvarno za sada ne mogu da kažem da sam se smrzao. Sa malo trikova i modulacijom oko 500-600 vati greje sasvim temeljno i dobro. Da li ima bolje? Pa naravno da ima, ali gree je naš Daikin sa Temua 😁

@Tomke85
Da si uzeo bilo koje drugu klimu koja spusta nisko isto bi ti bilo! Npr. neki Daikin za tvoji 16m2 ili koliko vec m2 ---> isto bi ti radio na 250-350w, a ne sa 500-600w! Naravno sve zavisi koliko ti prostor zahteva itd. Ali zato bi ti radila na dobrom plusu isto na 200-300w i manje bi bilo rezim on/off!
Gree ima svakako cudan ili bolje da kazem kontra software ---> Na plusu radi na +500w i tega rezim on/off! A kad bude 0c i nize ona spusta 😀
Ispada da tebi ne odgovara niska modulacija! Svi smo razliciti 😉
Evo npr. Covek sa Amber Pro i Daikin Sensira
---->

Prilozi

• Screenshot_20251228-211904~2.jpg
    Screenshot_20251228-211904~2.jpg
    142.3 KB · Pregleda: 41
@Tomke85
Da si uzeo bilo koje drugu klimu koja spusta nisko isto bi ti bilo! Npr. neki Daikin za tvoji 16m2 ili koliko vec m2 ---> isto bi ti radio na 250-350w, a ne sa 500-600w! Naravno sve zavisi koliko ti prostor zahteva itd. Ali zato bi ti radila na dobrom plusu isto na 200-300w i manje bi bilo rezim on/off!
Gree ima svakako cudan ili bolje da kazem kontra software ---> Na plusu radi na +500w i tega rezim on/off! A kad bude 0c i nize ona spusta 😀
Ispada da tebi ne odgovara niska modulacija! Svi smo razliciti 😉
Evo npr. Covek sa Amber Pro i Daikin Sensira
---->
Odgovara mi niska modulacija za račun, ali nisam ni sanjao da će me hladiti u režimu grejanja na 280 vati 😁
Mislio sam da možda Daikin bolje greje od gree klima na nižoj modulaciji, bem li ga, nemam i ne znam.
Sve u svemu nije to toliko loše, a javio sam se samo da kažem kolegi forumašu kako da spreči to neprijatno duvanje hladnjikavog vazduha kada klima spusti niže od 300 vati

Odgovara mi niska modulacija za račun, ali nisam ni sanjao da će me hladiti u režimu grejanja na 280 vati 😁
Mislio sam da možda Daikin bolje greje od gree klima na nižoj modulaciji, bem li ga, nemam i ne znam.
Sve u svemu nije to toliko loše, a javio sam se samo da kažem kolegi forumašu kako da spreči to neprijatno duvanje hladnjikavog vazduha kada klima spusti niže od 300 vati
Na 200-300w nece ni jedna klima da ima 50c na izduv!
A sta se desava ako Clivia pustis na Fan 1 kad krene da pirka sa 280w? Jel krene da gruva sa 700w i sledi off? 😀
Nisu glupi neki japanci koji na Fix-Fan smanjuju brzine kao na Auto-Fan! Sta ona da greje sa 200-300w na Fix-Fan 3-4? Kad vise hladi, nego sto greje 😉

Poslednja izmena:
Na 200-300w nece ni jedna klima da ima 50c na izduv!
A sta se desava ako Clivia pustis na Fan 1 kad krene da pirka sa 280w? Jel krene da gruva sa 700w i sledi off? 😀
Nisu glupi neki japanci koji na Fix-Fan smanjuju brzine kao na Auto-Fan! Sta ona da greje sa 200-300w na Fix-Fan 3-4? Kad vise hladi, nego sto greje 😉
Kad se zakuca ponekad na tih 200-300w i da joj radi fan kao na standby sto pirka, ne bi digla potrosnju. Al zato kad se ispanici sama od sebe kad je napolju plus 10, a spustila modulaciju na 250w i temperature zadana/postignuta se poklope, e tad i da joj ubacis fan od avionskog motora, opet ne bi zadrzala tu modulaciju na 250w, nego bi otisla u preko 500w da bi se ugasila 😎

Ne smeta mi sto spusta nisko i to pirkanje (hladnog vazduha ~30c) nego sto se previse vremena zadrzi, a u prostoriji pada temp stalno. Na senzoru unutrasnje opet i tamo je tipa razlika 3 stepeni sa zadatom, a ona jos pirka sa manje od 300w. Treba da bude 4 stepeni razlike na senzoru i zadane, da bi ona odlucila da krene opet gore u visoku modulaciju, umesto da polako podize da ne mora da spusta kasnije opet ko luda. I to sto nece da se zadrzava od nekih 320w-410w, kad ne radi grejac ili nekih 400-480w kad radi grejac spoljasne, tad bi bar za moju sobu bilo to sasvim dovoljno da oddrzava temp tokom cele noci u decimalu stepena 😀
Kod mene najbolje radi sa tom niskom modulacijom kad je napolju 4-6C. Tad zna da se zakuca i po ceo dan da ne mrdne od 250-310w i da mi u prostoriji bude 24 stepeni na zadanih 24, osim ako ne ubaci neki kontrolni defrost, pa onda malo poludi par puta on/off i opet se zakuca na tu nisku modulaciju.

Ako neko ima info kako rade japanci kad moduliraju nisko u odnosu na temperaturu u prostoriju. Jel pada temp u prostoriji i na senzoru klime ako moze da se gleda kad pirka sa 300w ~30c izduvom

Poslednja izmena:
Moj japanac kada silazi u te sfere 250-300-350, sasvim precizno održava temperaturu dnevne, obično je 24 i ili 25 zadana.
U tim situacijama problem nastaje u hodniku na devetom i desetom metru od klime, jer je fan spušten+krilca prema podu, i tu se kreće pothlađivati (jer bije studen od ulaznih) a klima ne može sa te daljine da nabaci dovoljno u modulaciji.
Al ne može i jare i pare i da se plati 20-30 eura na grijanje u najhladnijem dijelu sezone.

Moj japanac kada silazi u te sfere 250-300-350, sasvim precizno održava temperaturu dnevne, obično je 24 i ili 25 zadana.
U tim situacijama problem nastaje u hodniku na devetom i desetom metru od klime, jer je fan spušten+krilca prema podu, i tu se kreće pothlađivati (jer bije studen od ulaznih) a klima ne može sa te daljine da nabaci dovoljno u modulaciji.
Al ne može i jare i pare i da se plati 20-30 eura na grijanje u najhladnijem dijelu sezone.
Jel mozes da izmeris temp na izduvu kad je na tu modulaciju i kolika je spoljasna temp?

Instalirao aplikaciju iz sledeceg razloga. Sama unutrasnja jedinica ima na display-u samo temperaturu i oznaku za mode - pahulja/sunce. Kada se zada neka komanda na daljinskom, klima se oglasi zvucnim pip osim ako se ne oglasi. Posto se brzina ventilatora na daljinskom kontrolise samo preko jednog dugmeta tako da su sve opcije stack-ovane u krug, posumnjao sam da klima kada ne odreaguje zvucno na komandu sa daljinskog, da se ona uopste i ne desi, a da na daljinskom onda pokazuje pogresan status. E sad, da li je to tacno jos nisam utvrdio, ali sam utvrdio nesto jednako retardirano, a to je da komanda zadata iz aplikacije, ne bude synhronizovana na daljinski. Tako mi sada radi fan 3/5, a na daljinskom stoji poslednja zadata komanda 🤦

Kako ocekujes da bude sinhronizovana sa daljinskim? Daljinski je IR, nije wifi, nema dvosmernu komunikaciju sa klimom.

Kad klima ne odreaguje zvucno na komandu sa daljinskog, znaci da nije ni primila komandu, najverovatnije jer nisi lepo uperio daljinski ili su slabe baterije.

A zasto bi se podrazumevalo da znam da je iskljucivo ir, u 2025. godini? Prvi fire stick hd koji sam za 30 eur kupio pre 10 godina je imao bt komunikaciju sa daljinskim. Stvarno je šokantno sto sam to ocekivao

Kako ocekujes da bude sinhronizovana sa daljinskim? Daljinski je IR, nije wifi, nema dvosmernu komunikaciju sa klimom.

Kad klima ne odreaguje zvucno na komandu sa daljinskog, znaci da nije ni primila komandu, najverovatnije jer nisi lepo uperio daljinski ili su slabe baterije.
Kako radi I-Feel? Je l mora da bude uperen daljinski u klimu?

Nazad
Vrh Dno