Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

Da, sa isključenim VRR nema tog problema. Ostaje da ovih dana probam da podesim HDR i kalibiršem na Win 10, ne prelazi mi se na jedanesticu.

meni smetalo u wotu, bas je vecina menija i garaze ta nijansa sive da triggeruje flicker 😀

edit:

Poslednja izmena:
Stigao konačno i arm desk mount Digitus DA-90473. Velika preporuka btw, drži ovaj C5 42", fleksibilan skroz. Nema potrebe za preskupim Ergotron i sličnim rješenjima, mene je ova ruka oko 70e izašla) Između TV-a i mounta ide Vesa adapter (pomenuti VIVO koji mi je prethodno stigao) i to je to, konačno urađeno kako sam i zamislio. 🙂 Btw, u međuvremenu dodao i Xiaomi Light Bar, mislio sam da je gimmick iskreno ali jako korisno svjetlo, super gadget, napaja se na USB od TV-a.
sry za off ali koji su ti ovo dials chrome i crni, divan setup

Crni je od Xiaomi light bara a bijeli od zvucnika

ja eto kupih OLED (sa slike ispod) posto me drugar koji ima i TV i monitor OLED pumpa vec mesecima i kune se u OLED kao nesto neverovatno, a i pre nekoliko meseci me ovde ljudi poprilicno ubedjivali za OLED kako nema bolje. Posle 3 dana upotrebe, tacno razmisljam da ga vratim u Gigatron ako je to izvodljivo ili da ga bacim na oglas. prvo, nesto sto sam vec znao da to nema sanse da je toliko bolje od mog Odiseja u 4K se dokazalo kao tacno, boje su odvratno prenaglasene da mi bode oci bez obzira kakva podesavanja koristio, a ne daj boze da slucajno ucitam neka vec predefinisana kao FPS, ono je kao da gledam klovnove u cirkusu koliko sve sljasti i sareno je, drugo, kad mi se ukljucio neki OLED Care i pixel clearing, da bi jelte, toboze spasao burn efekat u 2025 (uskoro u 2026 vec) godini, ostao sam zapanjen. pa meni komp radi 16-17 sati dnevno, ima da ga sprzim za 2 nedelje ocigledno.
Nemam pojma iskreno sta da mislim, nit ovo vredi ovoliko para nit sam nesto odusevljen. Na TV Sony Bravia (nije OLED), koji sam prosle godine platio boga oca, kad skinem film u 4K od 45-50gb sa dolby vision HDR, nema razlike, kakva crna boja i qrci palci bajke......
1766830898379.png

Poslednja izmena:
@Nakostresena_macka Imam OLED TV (LG C3) i QD-OLED monitor (Aorus FO27Q2), na oba je slika savrsena i ni jedan nema ni b od burn in-a, a uveliko imaju cetvorocifren broj radnih sati. Kakve prenaglasene boje i qrci, palci o kojim pricas? 🤨😆 A porediti (QD)OLED sa nekim VA ili IPS panelom je u najmanju ruku smesno. Malo smanji saturaciju boja u podesavanjima na nivo koji ti odgovara i to je to.

Poslednja izmena:
ja eto kupih OLED (sa slike ispod) posto me drugar koji ima i TV i monitor OLED pumpa vec mesecima i kune se u OLED kao nesto neverovatno, a i pre nekoliko meseci me ovde ljudi poprilicno ubedjivali za OLED kako nema bolje. Posle 3 dana upotrebe, tacno razmisljam da ga vratim u Gigatron ako je to izvodljivo ili da ga bacim na oglas. prvo, nesto sto sam vec znao da to nema sanse da je toliko bolje od mog Odiseja u 4K se dokazalo kao tacno, boje su odvratno prenaglasene da mi bode oci bez obzira kakva podesavanja koristio, a ne daj boze da slucajno ucitam neka vec predefinisana kao FPS, ono je kao da gledam klovnove u cirkusu koliko sve sljasti i sareno je, drugo, kad mi se ukljucio neki OLED Care i pixel clearing, da bi jelte, toboze spasao burn efekat u 2025 (uskoro u 2026 vec) godini, ostao sam zapanjen. pa meni komp radi 16-17 sati dnevno, ima da ga sprzim za 2 nedelje ocigledno.
Nemam pojma iskreno sta da mislim, nit ovo vredi ovoliko para nit sam nesto odusevljen. Na TV Sony Bravia (nije OLED), koji sam prosle godine platio boga oca, kad skinem film u 4K od 45-50gb sa dolby vision HDR, nema razlike, kakva crna boja i qrci palci bajke......
Pogledajte prilog 520543
Nisu boje prenaglasene vec ih vidis kako su ih napravili

znaci, da ne brinem za burni efekat onda?
ukljucio sam i screensaver u win da se pali posle 5 minuta, ako to nesto znaci.....

Kod mene sad ce god dana u februaru i 2970 sati koriscenja nikakvih problema. Hidebar ukljucen, gasi se posle 15 min. Koristim ga mesano browsing - igre/video.

Screen saver ugasi nema nikakvog smisla, stavi da se monitor gasi posle 5min neaktivnosti.

Stize i 39ka, 5k2k, konacno - LG 39GX950B

Gigabyte MO27Q28G ponovo u Gigatronu.

ili da čekam glossy verziju koja navodno izlazi u januaru?

Pa čekaj glossy ako želiš glossy panel.
Stime što Gigabyte nije baš klasičan mat, više je neki saten, ima dozu sjaja i refleksije, naravno dalekooo od klasičnog sjajnog panela.

Idem danas da uzmem MO27Q28G u G monitor. Ne vredi mi vise da cekam Asusa, potrosicu pare 😀
Hteo sam glossy bas da uzmem, ali sam testirao malo telefon koji je glossy i bas bih imao mali problem sa svetloscu, pa da ne reskiram, uzecu ovaj mat 🙂

Nećeš pogrešiti, dovoljno je sjajan, dobar je premaz.
Meni više smetaju neke druge sitnice, taster za isključivanje je pozadi i kabl od strujnog ispravljača je kratak.

Monitor ne gasim, ode u sleep kad ugasim komp, a kabal koliko god da je kratak meni je tik ispod stola produzni.

1767353927359.png
kakvo vam je misljenje za ovaj moj sto sam uzeo, jel se nisam prevario, misleci da li sam trebao mozda LG ili Gigabyte?

kakvo vam je misljenje za ovaj moj sto sam uzeo, jel se nisam prevario, misleci da li sam trebao mozda LG ili Gigabyte?
Nije bitno naše mišljenje nego tvoje, ti gledaš u njega i ako si zadovoljan onim što vidiš (a mislim da nema razloga da ne budeš), zašto se oprerećuješ tuđim mišljenjem?

Pitanje za vlasnike, koji HDR mod praktikujete da koristite? Evo vec godinu dana kako imam AW3225QF i od tada sam na HDR 1000 Peak ... Juce sam instalirao najnoviji firmware gde je dobio novi mod zvani HDR 1000 Peak Bright koji je onako na prvu, solidno svetliji od ovog obicnog 1000... Medjutim tu se vidi da nije ovaj monitor sposoban za neke visoke vrednosti osvetljenja, crna vec polako postaje siva i nekako boje su isprane, tamo gde i treba da je crno, toliko je sve svetlo, da sve se vidi 🙂 Sve vise pocinjem da mislim da je onaj HDR True Black 400 najrealniji, sta meni vredi i tih "marketinskih 1000" kad je to u toliko malom procentu da nema sanse da on dodje do pravih 1000.

1000 nita u peaku na svim monitorima je čisti marketing, samo na maloj površini uspije da zasija u 1000 nita (na 2% ako ćeš precizno), računaj oko 600nita max dok u real scene trebaju da ispoštuju tih 400 nita tj. DisplayHDR sertifikat.

1000 nita u peaku na svim monitorima je čisti marketing, samo na maloj površini uspije da zasija u 1000 nita (na 2% ako ćeš precizno), računaj oko 600nita max dok u real scene trebaju da ispoštuju tih 400 nita tj. DisplayHDR sertifikat.

Pa da, tako sam i mislio. Vraticu na standardnih 400... nisam nesto puno ni igrao iskreno ali vidim da je ovo u tom kvazi 1000 modu, shitina

da ostavim ovako, ili, jel ima smisla menjati kad gledam filmove ili igram igre?
meni ovaj HDR na monitoru (uradio sam i HDR kalibraciju prethodno), izgleda toliko bedno i "isprano" naspram, kad pustim isti film na TV Sony Bravia, na TV-u je fantazija bukvalno. jel gresim negde?
Hunt Showdown, RE4 remake i Metro Exodus izgledaju super u HDR na monitoru, ali filmovi su mi nekako blagi uzas. Koristim PortPlayer
1768916504104.jpeg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno