Ih,pa kako si onda tokom 1997/1998 igrao (2d) legende kao sto su Mortal Kombat 2/3 i Street Fighter 2/Alpha? 🙂
Да, почетком 1998 се све поклопило, почеле су масовно да се појављују игре оптимизоване за Voodoo, посебно битна Quake 2 која је изашла баш на прелазу 97/98, па Фифа и остале ЕА ексклузиве, затим поплава јефтиних кунг-фу Voodoo 1 картица, кад се појавио Voodoo 2. Ниједна прескупа Matrox или ATI картица није имала шта да тражи поред Voodoo, који их је и по брзини и по квалитету (3D могућностима прецизније) одувао.Ako se dobro secam ekspanzija (ako se tako moze reci za bedno i malo IT trziste SR Jugoslavije) 3D karti (tj vudua) je pocela tokom 1998.....o tome pise i u nekom SK iz te godine....pre toga nije bila bas tako cesta karta na ovim prostorima,niti se cesto pojavljivala po oglasima.....
Zanimljivo,jedna od prvih 2D/3D grafickih karti koja se izdvajala iz mora "obicnih" cirrus logic i s3 je bila Matrox Mystique sa 4mb......krajem 1996 i pocetkom 1997 u SK su je dizali u nebesa,da bi vec krajem 1997 i tokom 1998 bila nista posebno jer se ispostavilo da ne moze da podrzava neke 3d efkte koje je npr voodo 1 mogao...
Inace,evo kraj 1995....ploca i procesor (ne racunajuci one najslabije 386 i 486) su bili medju najskupljim komponentama...secam se da je te 1995/1996 pentium 133mhz bio nedostizan san mnogih (i u Beogradu) 🙂
Већ 1998 ниси могао да се играш са Pentium 133 Mhz, Unreal, NFS3 и наредни хитови који су долазили су били неигриви, зато сам ја 98е морао да урадим надоградњу.
Монитор од 14” сам користио до неке 2001-2002, то је било бсш скупо за замену, а није доносило додатне фрејмове. Довољно је погледати разлику у цени у огласима на слици између 14” и 15”. Тешка времена у сваком погледу.
Zavisi kako gledas 🙂 Ja sam poredio sredju varijantu za CPU + MB koja je 440 dem i najjeftiniji color 14" monitor koji je 500 dem.Pa npr po tim cenama najskuplji i najveci monitor (philips 17",mada ja se ne secam da sam video da neko sredinom 90tih ima monitor od 17" 🙂 ) je jeftiniji od najjaceg pentiuma na 133 mhz (plus MB) koji je tada bio u ponudi...
Ali OK,definitivno su i neki malo bolji tadasnji monitori bili medju najskupljim delovima konfe.....takodje i kapacitet HDDa je postajao sve veci,CD romovi su bili sve brzi a cene za te novije i brze modele su tu negde ostajale kao oni sporiji itd....
Mada,iako su tada komponente brzo zastarevale mogao je ipak da se kupi neki komp koji ce biti manje vise aktuelan i OK za veliku vecinu igara/programa/poslova skoro sve do 2000te......npr da je neko kupio pocetkom ili u prvoj polovini 1996 pentium 133mhz (mozda i 166mhz),nekih 8 mb rama (kasnije doda jos 8),neki 1,3gb-2gb HDD i neku standardnu tadasnju grafu sa 1ili 2 mb,neki npr ok 15" monitor,zvucnu kartu i zvucnike,CD 8X....sa tim bi se slatko naigrao/naradio cele te 1996/1997,kasnije tokom 1998 kupi voodoo....i tako bi ta konfa izgurala do 2000te.......tj uz par nadogradnji potrajala bi 4-5 godina.......i danas mnogi ljudi otprilike na toliko menjaju konfiguracije...
ja sam u januaru 1997. dobio Cyrix 166+ sa čini mi se 14" monitorom i nekom S3 grafikom (mislim Virge),
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari