Šta je novo?

yu.oglasi usenet arhiva iz 90-ih

Све те квази 3D картице типа Virge, Mistique и сл. је Voodoo послао директно у историју. Одлично време, али превише динамично, годину дана и комп је потпуно застарео, на тржишту је актуелан буквално дупло бржи.

Ali Voodoo se pojavio pre npr Mistique....a i nije mogao da radi bez 2D karte...mislim da se i tada uparivao bas taj Mistique (koji se pokazao kao sjajna 2D karta) sa Voodoo 1 i 2

Tacno je da su tada dolazile brzo nove komponente,zato su i padale cene......mene je 5x86 133hz nekako sluzio od 1996 do 2000te kada sam kupio Durona na 750mhz 🙂

Радио је Voodoo са било каквом 2D картицом, ја сам на лето 1997 добио први PC, Pentium 133 Mhz, 16 MB ram, S3 Trio графика, већ следеће лето сам то надоградио на K6-II 266 Mhz (oc 300), 64 MB ram, и додао Voodoo, значи буквално основни комп више него дупло јачи, а уз Voodoo неупоредив у 3D играма. Обе кофигурације су биле неки просек за те две године, ништа топ. Тај комп из 1998 је већ 2000 био потпуно застарео. 2000 сам повољно набавио Celeron 400 Mhz чини ми се, који је, иако већ превазиђен, добро дошао да прегура наредни период.

Ako se dobro secam ekspanzija (ako se tako moze reci za bedno i malo IT trziste SR Jugoslavije) 3D karti (tj vudua) je pocela tokom 1998.....o tome pise i u nekom SK iz te godine....pre toga nije bila bas tako cesta karta na ovim prostorima,niti se cesto pojavljivala po oglasima.....

Zato je verovatno do vece "pojave" vudu-a matrox mystique bio kakva takva TOP karta......februara 1997 su je nahvalili u SK kao da je neka najbolja grafa u univerzumu 🙂

Prilozi

• SK_97_02_027.jpg
    SK_97_02_027.jpg
    385.8 KB · Pregleda: 86
To brzo zastarevanje komponenti je bio jedan od razloga zašto sam krajem 1996-e, posle samo dve godine digao ruke od PC konfiguracija, pogotovo kad sam shvatio koliko mi treba ulaganja da bih se pristojno igrao.
Zato sam svoj 486 prodao i početkom 97-e kupio playstation, koji je bio carstvo odličnih igara, bez bojazni da li ću imati pravu konfiguraciju.
Naigrao sam se svega i svačega naredne četiri godine, a onda tokom 2000-e, ponovo uzeo PC, pre svega zbog interneta, bio je to PII 233 Mhz plus jednu finu Voodoo 2 karticu i to je bila lepa konfa, kako za igre, tako i za ostalo, pre svega Sezam konferencije, koje su mi bile veoma važne u to vreme.
Ipak, dani provedeni uz PS1 su bili nezaboravni i to je ostala moja najdraža igračka platforma koju sam ikad imao.
Od 2004, sam prestao da jurim konfiguracije i zadržao se na AMD mašini sa ATI 9200, sve dok nisam prešao na laptop, krajem te dekade, a od tada me i onako zanimaju samo retro stvari, koje uglavnom nisu zahtevne, tako da na skromnoj ssf mašini sa I5 6500 procesorom i 16Gb Rama, podmirujem sve što se tiče emulacije od Spectruma do Nintendo Switcha, pa čak i neke igre za xbox360 i ps3, dok mi jedan stariji laptop i dalje dobro služi za svaki dan.

Ih,pa kako si onda tokom 1997/1998 igrao (2d) legende kao sto su Mortal Kombat 2/3 i Street Fighter 2/Alpha? 🙂

Ih,pa kako si onda tokom 1997/1998 igrao (2d) legende kao sto su Mortal Kombat 2/3 i Street Fighter 2/Alpha? 🙂

Priznajem da nisam, nikad mi nisu prijale borilačke igre, sećam se da sam i Tekken koji sam dobio uz ps1, brzo zamenio za Warhawk, a kad je stigao Tomb Raider, više me i onako ništa nije zanimalo, dok ga nisam završio i tako sve do petog nastavka. 🙂

Ako se dobro secam ekspanzija (ako se tako moze reci za bedno i malo IT trziste SR Jugoslavije) 3D karti (tj vudua) je pocela tokom 1998.....o tome pise i u nekom SK iz te godine....pre toga nije bila bas tako cesta karta na ovim prostorima,niti se cesto pojavljivala po oglasima.....
Да, почетком 1998 се све поклопило, почеле су масовно да се појављују игре оптимизоване за Voodoo, посебно битна Quake 2 која је изашла баш на прелазу 97/98, па Фифа и остале ЕА ексклузиве, затим поплава јефтиних кунг-фу Voodoo 1 картица, кад се појавио Voodoo 2. Ниједна прескупа Matrox или ATI картица није имала шта да тражи поред Voodoo, који их је и по брзини и по квалитету (3D могућностима прецизније) одувао.

Најбоља ствар тог лета 1998 је, наравно - Unreal. Прва игра пре Crysis која је померила границе и која на максимуму није могла да ради добро ни на најбољем доступном компу. Пошто сам имао Voodoo 1 набавио сам своју копију у ЦД центру код “бабе и деде”, и кад сам први пут пустио увод осећај је био неописив, бленеш у екран без трептања и у неком моменту буквално провераваш да ли си будан и да ли је то испред тебе реално.

Zanimljivo,jedna od prvih 2D/3D grafickih karti koja se izdvajala iz mora "obicnih" cirrus logic i s3 je bila Matrox Mystique sa 4mb......krajem 1996 i pocetkom 1997 u SK su je dizali u nebesa,da bi vec krajem 1997 i tokom 1998 bila nista posebno jer se ispostavilo da ne moze da podrzava neke 3d efkte koje je npr voodo 1 mogao...

Inace,evo kraj 1995....ploca i procesor (ne racunajuci one najslabije 386 i 486) su bili medju najskupljim komponentama...secam se da je te 1995/1996 pentium 133mhz bio nedostizan san mnogih (i u Beogradu) 🙂

Ako pogledas i ove cene, definitivno je monitor najskuplji deo. Uzmi u obzir da je ovo kraj 95 posle toga je doslo do veceg pada cena posebno memorije i CPU i MB. Pogledaj i tu neku srednju varijantu CPU + MB 486 DX100 440dem (to je znaci cena za CPU+MB), a najeftiniji HDD 390 dem, obican interni model 180, CD-Rom najeftiniji 180...
Mislim da je posle godinu dana cena ovih 586 Pentiuma iz ovog oglasa bas drasticno pala, a cene HDD, optike, modema su ostale skoro iste.

Pa npr po tim cenama najskuplji i najveci monitor (philips 17",mada ja se ne secam da sam video da neko sredinom 90tih ima monitor od 17" 🙂 ) je jeftiniji od najjaceg pentiuma na 133 mhz (plus MB) koji je tada bio u ponudi...

Ali OK,definitivno su i neki malo bolji tadasnji monitori bili medju najskupljim delovima konfe.....takodje i kapacitet HDDa je postajao sve veci,CD romovi su bili sve brzi a cene za te novije i brze modele su tu negde ostajale kao oni sporiji itd....

Mada,iako su tada komponente brzo zastarevale mogao je ipak da se kupi neki komp koji ce biti manje vise aktuelan i OK za veliku vecinu igara/programa/poslova skoro sve do 2000te......npr da je neko kupio pocetkom ili u prvoj polovini 1996 pentium 133mhz (mozda i 166mhz),nekih 8 mb rama (kasnije doda jos 8),neki 1,3gb-2gb HDD i neku standardnu tadasnju grafu sa 1ili 2 mb,neki npr ok 15" monitor,zvucnu kartu i zvucnike,CD 8X....sa tim bi se slatko naigrao/naradio cele te 1996/1997,kasnije tokom 1998 kupi voodoo....i tako bi ta konfa izgurala do 2000te.......tj uz par nadogradnji potrajala bi 4-5 godina.......i danas mnogi ljudi otprilike na toliko menjaju konfiguracije...

Већ 1998 ниси могао да се играш са Pentium 133 Mhz, Unreal, NFS3 и наредни хитови који су долазили су били неигриви, зато сам ја 98е морао да урадим надоградњу.
Монитор од 14” сам користио до неке 2001-2002, то је било бсш скупо за замену, а није доносило додатне фрејмове. Довољно је погледати разлику у цени у огласима на слици између 14” и 15”. Тешка времена у сваком погледу.

Zavisi šta se igralo. Početkom 1998. sam sklopio komp sa Cyrix 6x86MX PR233 procesorom, koji nije mnogo brži od Pentium-a na 133MHz i sit se naigrao do negde 2001. Dok nisam uzeo Voodoo 2, pred kraj 1998., igrao sam starije igre (uglavnom avanture), kojih je bilo na pretek. Druga vremena i mlađi ljudi, pa su se igre igrale duže, sa mnogo više strpljenja i dok se ne izližu.🙂

Do tad sam imao 486DX2 na 40MHz, uzet polovan negde sredinom 1994. Kompletan računar + Epson LQ-100 štampač je plaćen oko 800 maraka (što je tad bilo super jeftino) i plaćan na rate, jer ujak često menjao hardware, pa prodavao povoljnije stare komponente rodbini i prijateljima.

Ja sam vozio 486DX4 120MHz maltene do kraja dekade. Jer sam besomučno igrao X-Wing, CM 93-94 Italia, Dark Lands, što su sve DOS naslovi. Onda sam se 99te prešaltovao na 233MMX i kombo Rendition Verite V2200 + Voodoo2 12MB jer je to bio neki minimum za Xwing Alliance.
Čini mi se da sam taj V2 platio 250 marona.

Наравно да су могле да се играју старије игре, ја сам у то време коначно дочекао свој PC и играо актуелне хитове, а то је било захтевно - AoE 1 па 2, Total Annihilation, Quake2, Unreal, Blood 2, NFS 2,3,4, Fifa WC98, Fifa 99… Све те игре су тражиле актуелан хардвер.

Већ 1998 ниси могао да се играш са Pentium 133 Mhz, Unreal, NFS3 и наредни хитови који су долазили су били неигриви, зато сам ја 98е морао да урадим надоградњу.
Монитор од 14” сам користио до неке 2001-2002, то је било бсш скупо за замену, а није доносило додатне фрејмове. Довољно је погледати разлику у цени у огласима на слици између 14” и 15”. Тешка времена у сваком погледу.

Pa dobro,ja sam napisao mogao si da igraš VEĆINU igara sa pentiumom 133mhz 1998/1999.....nisi mogao baš SVAKU 🙂

Nisi mogao da igraš Unreal,Nfs3 i još 10ak igara 1999 sa pentiumom na 133mhz,ali si zato mogao da igraš na desetine drugih igara koje su vec postojale i koje su i dalje izlazile.....npr kad se samo setim Heroes Of Might And Magic 2 i 3 🙂

NFS 2 pici sasvim OK danas na mojoj retro konfi pentium 233mmx,matrox mistique i 32mb rama 🙂

Kao što ni danas ne možeš da igraš baš SVAKU igru sa prihvatljivim fps-om (u 1440p/2160p),osim ako nemaš neku 4090/5090 grafu od par hiljada eura....

Pa npr po tim cenama najskuplji i najveci monitor (philips 17",mada ja se ne secam da sam video da neko sredinom 90tih ima monitor od 17" 🙂 ) je jeftiniji od najjaceg pentiuma na 133 mhz (plus MB) koji je tada bio u ponudi...

Ali OK,definitivno su i neki malo bolji tadasnji monitori bili medju najskupljim delovima konfe.....takodje i kapacitet HDDa je postajao sve veci,CD romovi su bili sve brzi a cene za te novije i brze modele su tu negde ostajale kao oni sporiji itd....

Mada,iako su tada komponente brzo zastarevale mogao je ipak da se kupi neki komp koji ce biti manje vise aktuelan i OK za veliku vecinu igara/programa/poslova skoro sve do 2000te......npr da je neko kupio pocetkom ili u prvoj polovini 1996 pentium 133mhz (mozda i 166mhz),nekih 8 mb rama (kasnije doda jos 8),neki 1,3gb-2gb HDD i neku standardnu tadasnju grafu sa 1ili 2 mb,neki npr ok 15" monitor,zvucnu kartu i zvucnike,CD 8X....sa tim bi se slatko naigrao/naradio cele te 1996/1997,kasnije tokom 1998 kupi voodoo....i tako bi ta konfa izgurala do 2000te.......tj uz par nadogradnji potrajala bi 4-5 godina.......i danas mnogi ljudi otprilike na toliko menjaju konfiguracije...
Zavisi kako gledas 🙂 Ja sam poredio sredju varijantu za CPU + MB koja je 440 dem i najjeftiniji color 14" monitor koji je 500 dem.

Generalno u to doba Voodoo je pravio najvecu razliku u igrama koje su na njemu izgledale skroz drugacije u odnosu na sve do tada vidjeno. U to vreme se pojavljuje i nvidia sa Riva 128 i Riva TNT cipovima, Rendition V2100, izlazi i Voodoo banshee za koji nije potrebna posebna 2D karta. Svakako veoma zanimljiv period...

ja sam u januaru 1997. dobio Cyrix 166+ sa čini mi se 14" monitorom i nekom S3 grafikom (mislim Virge), EF2000 mi je bio wow, to je guralo do septembra 1999. onda sam uzeo K6-2/400 i Voodoo 3 2000 AGP koje imam i sad (ali nisam upalio sigurno 15 godina), prošle tj. već pretprošle godine sam pokupovao neke stvari da maksimizujem Socket 7 platformu. 512 MB RAMa koje na foru mogu da rade na Chaintech AGM pločI, SCSI kartu i 2 SCSI HDDa (to mi je nekad bio san), AWE64 zvučnu i K6-3/500 MHz koga sam našao na ebayu (nadam se da radi, nisam ga ni otvorio), mislim da na jedan HDD stavim Win98 a na drugi XP, pod uslovom da ova ploča uopšte više i radi, računam da je treba prelemiti

početak 2000ih je bio jako problematičan za mene pa sam ADSL dočekao sa tom konfiguracijom i morao da kupim neku ISA mrežnu kartu pošto su PCI slotovi bili popunjeni, mislim da je ograničena na 2 MBita ali svakako tada ADSL nije bio brži

Našao sam u nekoj staroj knjizi InfoSky cenovnik iz 90tih korišćen kao bukmarker 😀
Milsim da je ova ručno ispravljena cena za 30 dana originalna, lakše bilo tako nego ponovo štampati ceo tiraž 🤣

Prilozi

• infosky1.jpg
    infosky1.jpg
    173.9 KB · Pregleda: 50
  • infosky2.jpg
    infosky2.jpg
    248.5 KB · Pregleda: 63
Инфоскај је вероватно једини нудио исте цене за физичка и правна лица, моји су преко фирме уплаћивали ових 80 сати месечно.

ja sam u januaru 1997. dobio Cyrix 166+ sa čini mi se 14" monitorom i nekom S3 grafikom (mislim Virge),

Solidan procesor za to vreme, neki od DOS naslova su dobro radili u nizim rezolucijama, ukljucujuci Duke Nukem 3D, Redneck Rampage, Descent. Windows 95/98 su isto dobro radili, uz Office ja sam radio sa VS97 (VS6 od 98-e), Interent Explorer 3.0, malo sporije Netscape Navigator 4.

uu redneck rampage je bio vrh kasnije je bio onaj Outlaw to sam vec igrao na AMDu

Strana iz PCMag-a

Prilozi

• pcmagcyrix166.png
    pcmagcyrix166.png
    1.5 MB · Pregleda: 41
  • Like
Reagovanja: NSX
Mislim da je (bar ovde kod nas) Cyrix bio uvek iza prvo Intela,pa AMD-a....tj tada 90tih skoro svima je bio imperativ Intel i "originalni" Pentium,pa posle AMD,pa tek onda Cyrix

Имао је слаб FPU тако да у играма није имао шта да тражи поред Pentium и AMD К6 кад се потоњи појавио.

Tu negde '97e, Intel i AMD jesu bili visa klasa u istim kategorijama dok je Cyrix bio za one koji su bili manje kupovne moci sa solidnim perfomansama u Windowsu 95/98 za generalni rad. Meni je sasvim pristojno radio Cyrix PR200L sa ISA 28.8k modemom u Windowsu 98 i sa Internet Explorerom 3/4. I tako nedge do jeseni '99 kada sam kupio Celeron 333 (iz starog PC-ija sam prepakovao samo CDROM, HDD, modem, ostalo sam sve kupio novo jer mi je to bio prvi ATX/AGP/Socket370 PC)

Ovo je negde jesen 97e:

Prilozi

• gradacijacena.png
    gradacijacena.png
    670.9 KB · Pregleda: 25
secam se tamo 98/99 da je Colin McRae Rally bolje radio kod mene na Diamond Viperu V330 nego kod drugara
u igraonici na Voodoo 2 karti. Obe konfe su bile identicne Pentium II Klamath 266mh, 64mb rama

Nazad
Vrh Dno