Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025 / 2026)

Računaju na inertnost korisnika. Svojevremeno je u VIP (A1) uz kupovinu telefona bilo obavezno osiguranje ekrana i mislim da je prvi mesec bio besplatan, a onda možeš da otkažeš ili tako nekako. Znam da si mogao da otkažeš, a da ništa ne platiš. Otkazivanje može e-mailom. Ja, koji sam prilično revnostan što se takvih stvari tiče, sam platio bar 3-4 meseca dok nisam otkazao. Verujem da je bilo ljudi koji su plaćali tokom cele ugovorne obaveze.
Ja kad sam uzimao telefon bilo je obavezno prvi mesec platiti cini mi se 900 dinara a posle ako oces otkazes ili nastavis svaki mesec po 900.

• Like
Reagovanja: PJ
Svojevremeno je u VIP (A1) uz kupovinu telefona bilo obavezno osiguranje ekrana
Uslovljavao je i Yettel na sličan način. Prvi mesec se plati, pa posle otkazuješ ako ti ne treba.

Gde uopste stoje ti brojcanici?
Nema brojača za primaoce zarade, jer im taj uslov ne treba. Samim tim što već prima platu, neće joj biti naplaćeno održavanje. Ne treba da ispuni nikakav dodatni uslov.

Verovatno X puta pisano, ali da pitam. Da li u Bank Max paketu pri provlacenju master kartice, ako na deviznom racunu ima eura, on skida eure bez provizije ili dinare konvertuje kroz njihovu menjacnicu + naplati 1% provizije kao kod ostalih banaka?

Verovatno X puta pisano, ali da pitam. Da li u Bank Max paketu pri provlacenju master kartice, ako na deviznom racunu ima eura, on skida eure bez provizije
Za plaćanje u inostranstvu da
ili dinare konvertuje kroz njihovu menjacnicu + naplati 1% provizije kao kod ostalih banaka?
Kod plaćanja u Srbiji ne konvertuje kroz menjačnicu, već koristi opšti bankarski prodajni kurs koji na današnji dan iznosi 122,0708 dinara, takođe bez dodatne provizije.

Za plaćanje u inostranstvu da

Kod plaćanja u Srbiji ne konvertuje kroz menjačnicu, već koristi opšti bankarski prodajni kurs koji na današnji dan iznosi 122,0708 dinara, takođe bez dodatne provizije.
Znaci mogu svi euri u kesu da se stave na racun i da se placa karticom u inostranstvu bez brige o proviziji? Hvala na odgovoru

• Like
Reagovanja: uji
Znaci mogu svi euri u kesu da se stave na racun i da se placa karticom u inostranstvu bez brige o proviziji? Hvala na odgovoru

Tako je. Nema provizije. Za plaćanja na prodajnim mestima. Za podizanje sa bankomata je provizija 1%, minimum 400 din.

Koriste se evri sa računa, ukoliko ih ima na računu. Ako valuta nije evro, ona se konvertuje po kursu približnom zvaničnom Mastercard kursu koji je dobar. Ovo što pričamo se odnosi sve na Mastercard debitnu karticu. Za Mastercard kreditnu je druga priča.

Mogu. Yettel ima uplatne bankomate koji primaju evre i primeniće se MasterCard exchange rate iz evra u druge ino valute. Molim lepo!

Po nekoj logici, neproknjizene transakcije ne mogu da se dele na rate, ako se dobro secam, ali svakako ne bi trebalo da izbacuje ovakvu gresku 😂 Ali takodje nivde ne vidim ni placanja koja nisu izvrsena kao hitno placanje u nekim buducim transakcijama (ne psotoje) dok si u mobiju mogao da ih nadjes pa cak i otkazes?P_20251221_225124_1_1.jpg

Sad kad pokaza listu transakcija, treba reći da je opcija pretraživanja/filtriranja transakcija skandal - bolje da uopšte i ne postoji.
Govorim pre svega o pretrazi/filtriranju po ključnoj reči, mada i ovi neki ostali kriterijumi često jednostavno ne funkcionišu.

Ovo se odnosi i na aplikaciju, i na e-banking.

Upravo su me zvali iz banke da me obaveste kako je moja kartica kompromitovana, i pokusana je transakcija u vrednosti oko 20e.
Izradice mi novu o njihovom trosku, bla bla bla...
Nista mi to ne bi bilo cudno da ta "kompromitovana" kartica nije nikad nije koriscena, tacnoje to je yettel sve kartica, koja je samo aktivirana i stoji u sefu.
Ovo je veoma cudno, a takodje na toj kartici sam u app iskljucio bilo kakve limite.

Edit:
Dobio sam informaciju iz banke da je haker "nasumicno" pogodio sve brojeve kartice, datume i cvv broj.
Ali su oni reagovali i blokirali transakciju (i ako sam ja iskljucio bilo kakva placanja).

Poslednja izmena:
Govorim pre svega o pretrazi/filtriranju po ključnoj reči,
Pretraga po ključnim rečima ni ne postoji, odnosi se samo na brojeve i vlasnike računa, tj. imena pošiljalaca i primalaca. Na mobilnoj aplikaciji je to i naglašeno, ali veb jeste misleading po tom pitanju, što bi se reklo.

mada i ovi neki ostali kriterijumi često jednostavno ne funkcionišu.
Može neki primer? Kod mene tu sve radi očekivano.

Edit:
Dobio sam informaciju iz banke da je haker "nasumicno" pogodio sve brojeve kartice, datume i cvv broj.
Ali su oni reagovali i blokirali transakciju (i ako sam ja iskljucio bilo kakva placanja).
Znači ponovljena priča s početka. Tako su već reizdali celu prvu turu, navodno je došlo do napada na BIN, tzv. BIN attack.

• Like
Reagovanja: uji
Neozbiljna banka ali nazalost nije jedina. Ako me nesto nervira to je kad nemaju pojma kako nesto da objasne pocnu proizvoljno da lazu "pogodio haker brojeve". Realno bolje da pogadja brojeve za loto posto ima vise mogucnosti da pogodi.

Malo preterujete sa skepsom. Napadi na BIN stvarno postoje, a o tome čak i sam MasterCard piše na svom sajtu, npr. ovde. Stvarno se sve pogodi, uglavnom zloupotrebom procesora koji nemaju ograničenja neuspelih pokušaja (a sam MC je kriv što takvi postoje, tj. ne kontrolišu se dovoljno). I tome su upravo najpodložniji noviji BIN-ovi, kakav je Yettelov za MasterCard World. Tu je automatski poznat datum isteka svih kartica, pa samo treba ubosti neki validan broj, a onda u hiljadu pokušaja još i CVV. Meni čak najviše smisla ima da je to neko od domaćih uradio, možda baš jedan njihov elitni klijent, heheh, kako ih već zovu. Dobio je karticu, samim tim video kako izgleda i eto dobrog recepta za napad. Ovde je jedino upitno da li se to stvarno desilo, ali to je već nagađanje. Verovali im ili ne, objašnjenje im je validno, tj. nije očigledna izmišljotina, kako vam se izgleda čini.

Nije skepsa u pitanju, postoje BIN napadi ali kad neki prosesor placanja uputi hiljade upita za validnost i stanje a da 99 posto se ne realizuje trebalo bi da se uplali neki alarm kod banke. Probas pet puta pogresno da se logujes na sajt pa te blokiraju na odredjeno vreme a ne za placanje. Zato su kod nekih banaka i blokirani neki procesori placanja da nije tako bile bi u ozbiljnom gubitku. Odliv kvalifikovanih radnika se sve vise oseca na pozicijama koje zahtevaju znanje rade ljudi koji to ne znaju. Ne mogu Gugl i ChatGPT da rese sve probleme.

To sve stoji u opštem slučaju, ali ti je prethodna poruka bila oštrija, kao da pogađanje nije moguće, čime se implicira da je nešto drugo razlog kompromitacije, npr. curenje podataka iz same banke, što bi već bilo mnogo ozbiljnije. E, sad, u konkretnom slučaju Yettela, glavno je što nema poznatih slučajeva da je nekome stvarno transakcija autorizovana. Svima su javili samo da je bio pokušaj i da je sprečen. Niko, dakle, ni nakratko nije ostao bez novca, što znači da se neki alarm ipak upalio, makar je to pozitivno u celoj priči.

Ostaje dobro pitanje zašto je uopšte moguć veliki broj uzastopnih neuspelih transakcija, ali to već MasterCard dozvoljava. Banka u suštini ne može da spreči da do nje dolaze hiljade zahteva, jer to sve ide automatski, preko MC. Može samo da ih blokira, što je Yettel ovde i uradio. Tačne detalje, tj. kako su došli do zaključka da nešto nije u redu, naravno, znaju samo oni. Na nama je da li ćemo im verovati ili ne (drugi slučaj je skepsa), ali suština je da se ne može reći da im priča ne pije vodu, tj. nije proizvoljna laž ili očigledna izmišljotina.

Poslednja izmena:
...nešto drugo razlog kompromitacije, npr. curenje podataka iz same banke, što bi već bilo mnogo ozbiljnije...Na nama je da li ćemo im verovati ili ne...nije da im priča ne pije vodu, tj. nije proizvolja laž ili očigledna izmišljotina.
Ako je došlo do "inside job"-a tj. curenja iz same banke, nije li upravo za očekivati da će zataškavanje ići u pravcu nečeg drugog, a što naravno ne bi ni smelo da bude previše providno, tj. očigledna laž/izmišljotina?
Pisao sam o tome ranije - pre nekoliko godina su im čak i Dina kartice bile kompromitovane (razlog zašto sam ja tada bio zatvorio račun kod njih i zašto sada kada sam ga ponovo otvorio na njemu ne držim više od hiljadu dinara), a za njih naravno nisu mogli da smisle takvo kreativno pokriće ala BIN.

Sve je moguće, naravno, mada nisam sklon takvim pretpostavkama. Dođu mi kao teorije zavere, iako mi jeste poznato da se svašta zataškava. Bilo kako bilo, nehotice sam proširio i zakomplikovao priču pominjanjem toga, a suština je bila upravo da ne možemo njihovu tvrdnju da je došlo do napada na BIN tek tako okarakterisati kao lažnu i/ili izmišljenu. Pre moje poruke se činilo da je neki opšti stav na forumu da je pogađanje podataka sa kartice nemoguće, iako to definitivno nije slučaj, pa sam zato i reagovao pisanjem objašnjenja.

Mislim da je yettel dosta sigurniji od ostalih banaka jer nema šaltere a procedure su takve da likovi na šalteru imaju neograničene mogućnosti za krađu, ne moraju ni da budu mnogo pametni.
Guglajte "uhapšen službenik banke" i videćete da se u Srbiji svako malo otkrije da neki lik na šalteru naših eminentnih banaka mažnjava novac od klijenata za koje proceni da može (od starih, dementnih i slično). I to se uhapse posle par godina lopovluka kad postanu bezobrazno alavi, ko zna koliko njih prođe ispod radara i nikad ne budu otkriveni.

Zanimljiv uvid, a sad si me podsetio (sećam se vesti, a usput sam i osvežio sećanje uz Gugl) na to da se isto dešavalo i u KBC banci, koja je, jelte, preteča Yettela.

Šta se dešava sa ovim epsovim računima na klik. 19.12. mi stiglo u aplikaciji da su računi dostupni za plaćanje, platio sam ih tada.
Udjem sada na epsov sajt čisto da proverim je li prošlo i računi stoje da nisu plaćeni. Je li još neko plaćao eps račune na klik ovaj mesec?

Mislim da se i prošli mesec neko žalio na to, ali da se posle par dana pojavilo u sistemu da je plaćeno dana kad je i plaćeno.

Ajde sačekaću do sutra pa ću ako ništa drugo zvati banku. U petak prepodne je plaćeno, očekivao sam da će već u ponedeljak, u najgorem slučaju u utorak biti proknjiženo. Medjutim...

Već sam pričao kad su meni pokušali da skinu pare sa MasterCard dodatne debitne kartice u UniCreditu su mi rekli isto da je haker nasumično pogodio brojeve. Tako da nema šanse da su se baš svi oni dogovarali da izmisle isto, koliko god nama to bilo neverovatno da uopšte u 21. veku može tako nešto da se dešava poput nasumičnog pogađanja brojeva. Pohvale za Yettel Bank-u koja sama uoči to i sama blokira karticu. Ja sam slučajno video posle tipa 3 dana preko aplikacije da je neka transakcija na čekanju (ne dobijaju se iz nekog razloga SMS poruke pri korišćenju dodatnih debitnih kartica), pa sam prijavio tad i rekao da je blokiraju. Rekli su mi da sačekam da se proknjiži, pa onda zvanično da prijavim za povraćaj para. Međutim srećom taj neki sajt nije proknjižio u roku od 10 dana i pare su automatski samo bile vraćene. Karticu sam novu dobio o njihovom trošku.

Tačno, na to sam sinoć/jutros i zaboravio, a sećam se da si pisao i da sam odgovorio da znam još dvoje kojima se isto desilo, isto u UniCredit-u, a iz banke su bili nekako nezainteresovani da im objasne proceduru zahteva za povraćaj. Kod tebe je verovatno i taj trgovac shvatio da je zloupotrebljen, pa zato nije prihvatio plaćanje, pa je ispalo dobro sveukupno. Sigurno MasterCard to kontroliše, samo je pitanje kako tačno i u kom obimu. Ko dozvoljava neograničene pokušaje, mora da ima i neku odgovornost po tom pitanju.

Malopre sam bio u prilici da ispratim kako jedna osoba popunjava zahtev za kreditnu karticu
Mali apdejt u vezi sa ovim: kartica je odobrena, pa sam večeras ukratko i obučio pomenutu osobu da koristi aplikaciju, budući da je nova u svetu Yettela, a i uopšteno je sveže uključena u digitalno bankarstvo. Aktivirao sam joj i instant karticu, lepo je što to sada radi bez problema za sve kartice. Smešno mi je samo bilo što u opisu (od tipa dve rečenice, dakle nije neki veliki nepregledan tekst) piše da se instant kartica može koristiti za transkacije (umesto transakcije) dok se čeka fizička, ali dobro, to im je još i najmanji problem.

E, sad ide jedna stvar povezana sa prethodnom temom! Pošto je utorak (tj. bio je pre ponoći, hahah), objasnio sam i situaciju sa aktuelnom keš-bek akcijom. Ušli smo na stranicu programa (ovde, ko ne zna) da prijavimo novu karticu i ispostavilo se da je formular uprošćen u odnosu na početak akcije (oktobar), a i prošlogodišnje. Ranije su tražili mejl adresu, kao i ime i prezime (za koje sam mislio da proveravaju, ali više nisam siguran u to), a sad se unosi samo broj kartice.

MasterCard, dakle, praktično ima javnu stranicu na kojoj se može proveriti postojanje srpske kartice sa određenim brojem (u tom slučaju se dobija poruka da je prijava uspešna ili da je kartica već prijavljena). Nadam se da makar imaju neko ograničenje po pitanju neuspešnih pokušaja, ne bih se ipak lično igrao sa tim, ali ovo im svakako dođe bezbednosni propust koji podstiče/olakšava napade na BIN. Ne čudi onda da slične probleme imaju i sa procesorima/trgovcima, koji i treba da imaju pravo provere.

MasterCard, dakle, praktično ima javnu stranicu na kojoj se može proveriti postojanje srpske kartice sa određenim brojem (u tom slučaju se dobija poruka da je prijava uspešna ili da je kartica već prijavljena). Nadam se da makar imaju neko ograničenje po pitanju neuspešnih pokušaja...
A inače članovi ovog foruma redovno objavljuju skrinšotove svojih kupovina na Ali-ju i Temu-u (da bi se jelte pohvalili), a na njima se vidi nekoliko početnih i zadnjih cifara platne kartice, ostaje samo da se pogode zvezdice između, ali to opet ne objašnjava CVV broj - zar se i on unosi pri registraciji na Mastercard sajtu?

A inače članovi ovog foruma redovno objavljuju skrinšotove svojih kupovina na Ali-ju i Temu-u (da bi se jelte pohvalili), a na njima se vidi nekoliko početnih i zadnjih cifara platne kartice, ostaje samo da se pogode zvezdice između, ali to opet ne objašnjava CVV broj - zar se i on unosi pri registraciji na Mastercard sajtu?
Ne unosi se, niti se navodi datum isteka. Broj kartice je jedini traženi podatak. Tu mogu da se razglabaju i druge mogućnosti, ali da ima propusta, itekako ih ima i to uopšteno govoreći. Rajfajzen je takođe septembra imao kompromitaciju Visa kartica koju je banka pravovremeno otkrila, ali su korisnici morali da idu po zamenjene u filijalama.
ba-dum-tsss-drum.gif

Jesmo malo smorili sa kompromitacijom, pa da osvežim temu vrlo prijatnim iznenađenjem od malopre.

Nakon dužeg vremena sam bio na Yettelovom bankomatu i imao sam šta da vidim kad sam očitao token (Guglov novčanik) i uneo PIN. Omogućene su uplate! I dinara i evra. Testirao sam odmah dinarsku opciju i radi bez problema. Ovo je velika prinova i mislim da su jedini koji to nude, mada moram priznati da nemam svežih saznanja (osim za Aik, koji sigurno i dalje ne nudi).

Onda sam se vratio kući po plastične kartice, želeći odmah i njih da probam. MasterCard se, očekivano, ponaša jednako kao token, dakle isto su uvedene uplate. Dinu i dalje uopšte nije moguće očitati beskontaktno, kako njihovu običnu, tako ni kobrendiranu UnionPay u izdanju BPŠ.

Ako ništa, ovime smo utvrdili da ne postoji tehničko ograničenje za uplatu korišćenjem tokena, budući da se i to pominjalo kao potencijalni razlog zašto neke banke nude beskontaktne uplate plastičnim karticama, a ne i tokenima. Što se još tehnikalija tiče, u Guglovom novčaniku ne postoji trag te uplate.

Ne znam kad je tačno ova opcija uvedena, ali krajem oktobra je nije bilo. Tada smo pominjali sledeću napomenu koju je u to vreme Yettel dodao na sajt uz opis svih kartica:
Kartice možete beskontaktno koristiti na bankomatu, baš kao što to radite na mestu prodaje. Samo prislonite karticu na označeno mesto (znak za beskontaktno plaćanje) i bez ubacivanja u bankomat možete da koristite sve njegove usluge, osim uplate dinara i evra.
Ovo ni tad nije bilo tačno, što zbog toga što Dina nije čitljiva, što zbog toga što MasterCard-u beskontaktno nije moguće ni promeniti PIN ili ga odblokirati, ali eto, sada je ta manipulacija PIN-om jedino što može isključivo uz ubacivanje kartice.

Videćemo kad će menjati opise, a valjda će i reklamirati malo ovu vrlo pozitivnu promenu. Ne samo što su time olakšali gotovinske uplate na bankomatu nama starim klijentima nego su ih uopšteno i omogućili novim, koji prvih nekoliko nedelja zavise od instant kartice.

Nazad
Vrh Dno