Jesmo malo smorili sa kompromitacijom, pa da osvežim temu vrlo prijatnim iznenađenjem od malopre.
Nakon dužeg vremena sam bio na Yettelovom bankomatu i imao sam šta da vidim kad sam očitao token (Guglov novčanik) i uneo PIN. Omogućene su uplate! I dinara i evra. Testirao sam odmah dinarsku opciju i radi bez problema. Ovo je velika prinova i mislim da su jedini koji to nude, mada moram priznati da nemam svežih saznanja (osim za Aik, koji sigurno i dalje ne nudi).
Onda sam se vratio kući po plastične kartice, želeći odmah i njih da probam. MasterCard se, očekivano, ponaša jednako kao token, dakle isto su uvedene uplate. Dinu i dalje uopšte nije moguće očitati beskontaktno, kako njihovu običnu, tako ni kobrendiranu UnionPay u izdanju BPŠ.
Ako ništa, ovime smo utvrdili da ne postoji tehničko ograničenje za uplatu korišćenjem tokena, budući da se i to pominjalo kao potencijalni razlog zašto neke banke nude beskontaktne uplate plastičnim karticama, a ne i tokenima. Što se još tehnikalija tiče, u Guglovom novčaniku ne postoji trag te uplate.
Ne znam kad je tačno ova opcija uvedena, ali krajem oktobra je nije bilo. Tada smo pominjali sledeću napomenu koju je u to vreme Yettel dodao na sajt uz opis svih kartica:
Kartice možete beskontaktno koristiti na bankomatu, baš kao što to radite na mestu prodaje. Samo prislonite karticu na označeno mesto (znak za beskontaktno plaćanje) i bez ubacivanja u bankomat možete da koristite sve njegove usluge, osim uplate dinara i evra.
Ovo ni tad nije bilo tačno, što zbog toga što Dina nije čitljiva, što zbog toga što MasterCard-u beskontaktno nije moguće ni promeniti PIN ili ga odblokirati, ali eto, sada je ta manipulacija PIN-om jedino što može isključivo uz ubacivanje kartice.
Videćemo kad će menjati opise, a valjda će i reklamirati malo ovu vrlo pozitivnu promenu. Ne samo što su time olakšali gotovinske uplate na bankomatu nama starim klijentima nego su ih uopšteno i omogućili novim, koji prvih nekoliko nedelja zavise od instant kartice.