Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Hvala na preporukama, suzio sam izbor.
Koji model se najređe kvari, tj. koji ima najmanje problema:
  1. Nespresso Essenza Mini
  2. Nespresso Pixie
  3. Dolce Gusto Krups
Moj "kapacitet" je 1-2 šolje na dan, vodu bih koristio iz bokala (filtrirana).
Hvala 🙂

P.S. vidim da se ovde vode diskusije o ozbiljnim aparatima i verujem da se većini diže kosa na glavi kada se pojavi neko ko kupuje ove male aparate, ali nisam u finansijskoj mogućnost niti toliko pijem kafe za nešto ozbiljnije. Hvala na razumevanju i pomoći 🙂
Dolce Gusto, starija tehnologija, vrlo ograničen izbor kafa. Vrlo izdržljiv, kupio jedan pre 7 godina i dan danas me služi kada sam na terenu.
Nespresso, baš velik izbor kapsula i kafa, za razliku od Dolce Gusto, nema mogućnost kafa sa mlekom (npr. Cappuccino) ako je to ono što piješ. Ako ne piješ kafe sa mlekom ili možeš sam da umutiš mleko, mislim da je Nespresso bolji izbor na duži vremenski rok.

Deklaracija kaže da se Pixie proizvodi u Švajcarskoj dok Essenz Mini i za nijansu veći Inissia u Ukraini pa verovatno tu i ta razlika u ceni.
Ja kupio majci Inissia pre 2.5 godine i radi (čuje se) ko freza ali daje dobru kafu i majka je tim aparatom prezadovoljna.
Za to vreme, 2 puta pustan descaling i do sada nikakvih problema nije imala njim. Kapsule za Nespresso svuda dostupne i po jako lepim cenama (npr. Lidl 25din).
Metalna ručica za otvaranje dela za kapsule na Inissiji i Pixie mi deluje ubedljivije no polugica kod Essenze.

Povoljnost je što Nespresso daje lepe popuste kada uz aparat uzmeš i Nespresso kapsule i za Essenza i Inissia.
Ako pogodiš kapsule sa kafom koja ti odgovara, 300 kapsula izađu malo skuplje od cene kupovine samo uređaja, koji u ovom slučaju dobiješ za 1 din.

1766478365091.png

Slobodno pitaj ako ti je potrebna još neka informacija.

1000023375.jpg

Dobih na probu 250gr,jako lepo miriše ovako kroz pakovanje. Javljam utiske kad probam.

Hvala na preporukama, suzio sam izbor.
Koji model se najređe kvari, tj. koji ima najmanje problema:
  1. Nespresso Essenza Mini
  2. Nespresso Pixie
  3. Dolce Gusto Krups
Moj "kapacitet" je 1-2 šolje na dan, vodu bih koristio iz bokala (filtrirana).
Hvala 🙂

P.S. vidim da se ovde vode diskusije o ozbiljnim aparatima i verujem da se većini diže kosa na glavi kada se pojavi neko ko kupuje ove male aparate, ali nisam u finansijskoj mogućnost niti toliko pijem kafe za nešto ozbiljnije. Hvala na razumevanju i pomoći 🙂
Ja koristio 6 godina Nespresso Latisima One (nije ti na listi) i proletos ga poklonio i još uvek radi bez problema. Dnevno sam spremao 2-3 kafe.

Gde mogu da nadjem hopper (ona guma za izduvavanje kafe iz mlina) za Mazzer Super Jolly?
Na AE su nabili cene (ili sam ja nekako mislio da to ne bi trebalo da kosta vise od 4-5e)

Edit:
Evo nasao neki za 14e

Ekipa,treba mi jedna info vezana za temperaturu vode za espresso...vi sto imate masine sa PID kontrolom,recimo ako namestite temp na 90',kolika temp vode,tj kafe ce biti u soljici?Experimentisem nesto sa Vivom pa me zanima to oko temp vode koja prolazi kroz puck prilikom ekstrakcije.

Ovo mi se još nije desilo.
Krenuo sam da pravim espresso bez korpe. Direktno sipao u portafilter. Gledam i čudim se što izgleda tako nisko. I što imam toliko kafe na sve strane.
Ajde da je jutro, pa da mi treba kafa pre kafe, ali ovo je u sred dana. Vreme mi je za odmor.

Nema protrebe. Viva ima bojler koji daje dobru temperaturu. 90 stepeni je donja granica... DeLonghi dosta ispod.
Hmmm...onda je kod mene nešto čudno...kada se upali lampica da je masina spremna za shot,tada voda u šoljici dostigne oko 70 stepeni,kafa je non stop hit or miss,uglavnom kiselija non stop,i nije nesto preterano topla u soljici,iako sve bude dobro ugrejano,i masina i soljica,i portafilter. A recimo posle paljenja lampice za kafu,kada prebacim prekidac na steamer nekih 15tak sekundi,koji dodatno dogreje vodu,kafa bude primetno boljeg ukusa,dosta manje kisela,i tada recimo moze da dostigne nekih 85 stepeni voda u soljici...Sta moze biti problem? Mozda naslage kamenca u bojleru?

Poslednja izmena:
Samo da prenesem moje iskustvo sa prskanjem kafe pre stavljanja u mlin,ja nisam primetio nikakvu razliku u odnosu dok nisam prskao,mozda ima veze sto ja koristim rucni,a ne elektricni mlin.

Mozda naslage kamenca u bojleru?
Verovatno. Vodi računa da ti se ne pregreje. Puca kamenac i zaglavi aparat a to znači kanta. Uzmi "DeLonghi EcoDecalk" (ili slično za aluminijum) i odradi 2 x deskaling.
moje iskustvo sa prskanjem kafe pre stavljanja u mlin,ja nisam primetio nikakvu razliku
Na ukus nema razlike.
Statički elektricitet generalno
Čini mi se da piše o ukusu.

Imam jedno pitanje,da li promena aparata nuzno zahteva i promenu klika na mlinu ili to nemora nista da znaci?

Najčešće da, posebno ako nije potpuno ista korpa. Možda kod PID aparata sa istim korpama ekstrakcija bude vrlo blizu sa istim kafama.

Zašto te to brine? Normalna stvar je povremena korekcija krupnoće, iz više razloga, koji su ti nebitni. Pratiš vreme i količinu ekstrakcije.

Imam jedno pitanje,da li promena aparata nuzno zahteva i promenu klika na mlinu ili to nemora nista da znaci?
Ja bih poceo sa istim brojem, kao sto si na starom aparatu, pa probao kafu i video ukus. Ako ti bude sve ok, onda je to to, ako ne onda se malo igraj 😉

Da li je neko probao zamenske patrone na dolce gusto aparatu koje mogu da se dopunjuju?

Da li je neko probao zamenske patrone na dolce gusto aparatu koje mogu da se dopunjuju?
Koristim ih ja već 6 mjeseci. Super stvar.
I just found this on AliExpress:
€11.02 | Dolce Gutto Coffee Bean Clip Adapter Dolce Gutto Coffee Powder Mini Me Piccolo XS Genio's DIY Flavor Espresso Machine icafilas

Drage moje kolege, kafopije Srecna Nova.
Zdravlja, uspeha i naravno, sto slasnijih soljica kafe u 2026.
Ziveli.

Dobih ovu kafu kao poklon (iz Italije), opasna brlja 🙁

20260102-152122.jpg
20260102-152522.jpg

Da sam znao da ne otvaram kesu 😀

Nije sve što dolazi iz Italije kvalitet. Baš naprotiv 🙂

Nazad
Vrh Dno