Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni se uopste ne dopada to sto tako radi. Pokusao sam da napravim neku automatizaciju iz app sa rutinama ali to veoma lose funkcionise bas zbog tog loseg ocitavanja procenta vlaznosti. Postavim zadatu vlagu u rucni rezim na 55% on skine na 52 i ugasi uredjaj ali se posle 5 min ponovo ukljuci zato sto je na njemu ocitao pogresnu vlagu.
Ne znam da li je kod drugih uredjaja tako i kod drugih modela, da li je ovaj moj felerican. Ako ima jos neko da li je to isto tako.
Pričali smo o tome pre par stranica. Rešenje je da uzmeš neki humidity senzor i preko njega meris stvarnu vlažnost, praviš automatizacije.
U tom slučaju uredjaj najbolje da staviš u CONT mod rada, i pustiš da ga automatizacija pali/gasi na osnovu vrednosti sa humidity senzora koji si kupio a ne tog na uredjaju.

Kod mene nista ne lupa po pitanju plastike ili cega god.
Na zvuk sam se relativno brzo navikli, cak smo se par puta i uspavali pored njega.
Radi na Manual modu (setam ga po sobama jer smo dete i ja konstantno kuci pa gde se zalomi kako) i u zavisnosti spustim ga na 40-45% i sama ga gasim kad treba i sve radi ok.

Kao sto je neko vec napisao nije perfektan uredjaj, ali otkako ga koristimo (nekoliko meseci) tacku vlage/budji/kondenzacije nemamo vise u kuci, a prosle godine u ovo vreme smo "ribali" uglove zidova sa Moldexom i slicnim stvarima.

Isto i kod mene nista ne lupa po pitanju plastike kao i kod aleks989, jedino ventilator malo bucniji ja se naviko,ne zuji ne lupa sve savrseno radi.
I kod mene je na rucnom podesavanju pa ga gasim po potrebi i palim.
Screenshot_20251215_152336.jpg20251215-152346.jpg20251215-152742.jpg

Kako ste postigli ovo da prema slikama u app vlaznost zadata na 50% on ocitava 38% a i dalje je ukljucen i radi?.
On je ukljucen ali ne radi stoji u stanje mirovanja i ventilator i kompresor ne radi u stenbaj rezim je, tolika je vlaznost u sobi i on pokazuje kolika je vlaznost u sobi, mogu da ga podesim i na 60% vlaznos on pokauje trenutno stanje a mogu i na 40% isto ce pokazivati vrednosti, jedino da ga stavim na 30% ili 35% vlaznost e onda ce se ukljuciti i radice dok ne smanji vlaznost.Lepo sam postigo stavim ga 30% i on radi par sati kad smanji na 35% do 38% ja ga ugasim i ceodan miran, i preko dana napravim luftiranje prostorije, promaju i hladan vazduh izvuce vlagu i miran si. Vec sam pisao o tome, ja prekodana pravim promaju i smanjim vlaznost na 25%, onda uvece ga ukljucim i podesim na 30% i on radi izvuce vlagu i pred spavanje ga ugasim i ujutru mi bude vlaga oko 50% do 55% vlaznosti, nekad ode do 60% ali sad retko to samo na prolece kada su puno kisni dani i vlaga velika u vazduhu.

Da, razumeo sam to, nego nije mi jasno sto kod mene kada tako u rucnom rezimu ode u pripravnost taj procenat vlage koji on ocitava u roku od 4,5 minuta se poveca i uredjaj se ponovo ukljuci iako se vlaga u prostoriji nije promenila, i to tako vrti u krug.

Shvatio si da senzor samog odvlaživača nije baš najtačniji, posebno ubrzo po isključivanju. Uzorak vazduha u ugašenom odvlaživaču nije dobar, senzor je tik uz mokro aluminijumsko "saće". Verovatno kada se ponovo uključi vlažnost se ekstra brzo smanji (prema unutrašnjem senzoru) zato što se uzorak vazduha ponovo izjednači sa realnim stanjem u sobi. Tako je i kod Midee.

Ali stvarno za ove pare odvlaživač je spas u mom slučaju. Žao mi je što nisam ranije znao... i to tipa neku godinu ranije.

Da li neko koristi inverter klimu za odvlazivanje?

Gledam dehumidifier košta 24k, klima 30k ali mogu da je koristim na više načina onda.

A čak i ta jeftina Fox kaže da izbacuje 1.2L /u što mu dodje bolje od ovog Hisense-a, a nije velika razlika u ceni.

Pričali smo o tome pre par stranica. Rešenje je da uzmeš neki humidity senzor i preko njega meris stvarnu vlažnost, praviš automatizacije.
U tom slučaju uredjaj najbolje da staviš u CONT mod rada, i pustiš da ga automatizacija pali/gasi na osnovu vrednosti sa humidity senzora koji si kupio a ne tog na uredjaju.
Imam takav senzor koji radi na Smart life aplikaciji ali ne znam kako da ga povezem sa ovom Connect life app.
Probao sam preko Google home app ali ne dozvoljava home app da se podesavaju rutine na nasem jeziku.
Postoji li resenje?.

Ne bih znao iskreno, ja koristim home assistant za sve u kući. Možda da probaš sa njim ako imaš mogućnosti.

Da, razumeo sam to, nego nije mi jasno sto kod mene kada tako u rucnom rezimu ode u pripravnost taj procenat vlage koji on ocitava u roku od 4,5 minuta se poveca i uredjaj se ponovo ukljuci iako se vlaga u prostoriji nije promenila, i to tako vrti u krug.
Ne znam, aj pojasni malo bolje.Cime se grejes? Za koliku kvadraturu koristis odvlazivac? Gde ti stoji odvlazivac? Koju aplikaciju si instalirao?

Mislim da nije to mnogo bitno za ovo sto mene muci. Problem je verovatno u tome sto se njegov senzor nalazi sa zadje strane u gornjem levom uglu vidi se ispod mrezastog filtera u plasticnom kucistu. Kada uredjaj radi vazduh cirkulise i on ocitava normalnu vrednost kao sto mi je i na drugim meracima u sobi, ali kada se ugasi cirkulacija se prekine i on posle veoma kratkog vremena ocitava pogresno, zbog verovatno blizine vlage koja je u samom kucistu i prestanka cirkulacije vazduha krece ponovo da radi iako ne bi trebao, vlaznost u sobi se nije promenila.
To me je interesovalo da li je neko primetio da li se i kod njega tako desava ili je mozda kod mene nesto felericno.
U tom slucaju svako podesavanje uredjaja da radi tako sto ga namestim npr da odrzava vlaznost na 55% otpada, jer ce se on svaki cas paliti gasiti, a to mi je bila poenta kada sam ga kupio.

Na koji period bi valjalo skinuti i ocistiti filter?
Kad vidiš da počinje da "hvata" prašinu. Kod mene klime na 2 nedelje, a on na nedelju dana ipak je blizi zemlji i lakše skupi prašinu sa poda,a i kad se suši veš pokupi ona vlakna!

Mislim da nije to mnogo bitno za ovo sto mene muci. Problem je verovatno u tome sto se njegov senzor nalazi sa zadje strane u gornjem levom uglu vidi se ispod mrezastog filtera u plasticnom kucistu. Kada uredjaj radi vazduh cirkulise i on ocitava normalnu vrednost kao sto mi je i na drugim meracima u sobi, ali kada se ugasi cirkulacija se prekine i on posle veoma kratkog vremena ocitava pogresno, zbog verovatno blizine vlage koja je u samom kucistu i prestanka cirkulacije vazduha krece ponovo da radi iako ne bi trebao, vlaznost u sobi se nije promenila.
To me je interesovalo da li je neko primetio da li se i kod njega tako desava ili je mozda kod mene nesto felericno.
U tom slucaju svako podesavanje uredjaja da radi tako sto ga namestim npr da odrzava vlaznost na 55% otpada, jer ce se on svaki cas paliti gasiti, a to mi je bila poenta kada sam ga kupio.
Kako kazes ne bitno je, Ja tih problema nemam sto ti imas.

Pa mislim da nije bitno to gde uredjaj stoji i sa cime se grejem sa ovim sto se na odvlazivacu posle gasenja poveca vlaznost, a u prostoriji se nista ne menja drasticno u roku od nekoliko minuta, niko i ne bude u prostoriji za to vteme.
Zbog toga ako to nije slucaj i kod jos nekoga onda je ovaj moj primerak felerican.
Inace uredjaj je u sobi na spratu kuce, grejanje centralno na pelet, temp u sobi izmedju 22 i 23c konstantno, vlaznost prema drugim meracima oko 55%.

I meni se posle gasenja momentalno popne na izmedju 70 i 80 posto a na drugim meracima je znatno niza. Ja se grejem na klimu i elektricno podno u jednoj prostoriji ali drzim na 21-22. Mislim da je to pre do onoga sto je neko rekao da je senzor blizu vlaznog i hlednog dela unutar samog odvlazivaca i da ne moze realno da prikaze vlaznost.

Zbog toga ako to nije slucaj i kod jos nekoga onda je ovaj moj primerak felerican.
Rekoh ti da je isto kod Midee ali kontam nisi pročitao. Svejedno si došao do istog zaključka.
E sad možda su znatno bolji senzori na skupim modelima, tu nemam iskustva.

Shvatio si da senzor samog odvlaživača nije baš najtačniji, posebno ubrzo po isključivanju. Uzorak vazduha u ugašenom odvlaživaču nije dobar, senzor je tik uz mokro aluminijumsko "saće". Verovatno kada se ponovo uključi vlažnost se ekstra brzo smanji (prema unutrašnjem senzoru) zato što se uzorak vazduha ponovo izjednači sa realnim stanjem u sobi. Tako je i kod Midee.

Hvala na informacijama, video sam da si napisao da je tako i kod midee, a vidim i u prethodnim postovima da je izgleda i kod ostalih hisense tako.
Mora se pronaci nekakav uproscen sistem rada na npr tajmere ili rucno pali gasi. Od automatizacije preko aplikacije nista.

Hvala na informacijama, video sam da si napisao da je tako i kod midee, a vidim i u prethodnim postovima da je izgleda i kod ostalih hisense tako.
Mora se pronaci nekakav uproscen sistem rada na npr tajmere ili rucno pali gasi. Od automatizacije preko aplikacije nista.
Ceo dan mi bio iskljucen odvlazivac sada mi je u sobi 51% vlaznost, na meracu crnom sa slike, sada sam ga upalio i pokazao je 54% vladznost posle 10 sec kazi i manje je vratio vrednost na 51% isto pokazuje kao i sobni merac vlage. Ispraticu par dana bas da vidim to sto pises pa cu ti javiti kad istestiram sve. Nema kada ga upalim da pokazuje 70% vlage

Nisam kod mene primetio ni na uredjaju ni u aplikaciji neparne brojeve, tera samo parne, i primetio sam sinoc da se cuje zujanje kada je iskljucen a kabl je u uticnici. Verujem da je to kao neka pripravnost zbog wifi modula ali nesto mi ono mnogo zuji. Cuje se sa cetiri metra udaljenosti u tisini.

Nisam kod mene primetio ni na uredjaju ni u aplikaciji neparne brojeve, tera samo parne, i primetio sam sinoc da se cuje zujanje kada je iskljucen a kabl je u uticnici. Verujem da je to kao neka pripravnost zbog wifi modula ali nesto mi ono mnogo zuji. Cuje se sa cetiri metra udaljenosti u tisini.
Zujanje definitivno nije u redu. Bez obzira da li je na wifi ili ne, kad je u pripravnosti ništa se ne čuje.

Najbolje ti do da reklamiras gde si kupio.
I to cu danas proveriti istestirati, to zujanje ne bi trebalo da bude

Na koliko si namestio vlaznos na uredjaju, stavi na 30%, pre toga izluftiraj malo sobu napravi promaju da hldan vazduh istera vlagu. Kod mene spusti do 35% vlagu ja ga drzim na 45% do 50%
Ovo me podseća kada su vrlo suvi letnji dani. Sve se toliko prosuši i unutrašnjost samog uređaja pa senzor pokazuje realnu vlažnost čak i kad je u pripravnosti. Za tebe nije čudo jer ti ga rokneš na 35%, isušiš više nego ja. 35% je presuvo, bar za mene. To može biti razlog zašto ne vidiš velike oscilacije (na senzoru odvlaživača). Ti si bukvalno odvlažio i sam odvlaživač. Takođe mi se čini da su ti generalno suvlje prostorije pa ti se odvlaživač ne ubija preterano od rada. Ili ti je senzor stvarno nekako bolji.

Da li uzeti Trotec TTK 70 HEPA koji je istovremeno odvlaživač i prečistač vazduha (2 u 1)? Ili možda ići na varijantu dva posebna uređaja, odnosno obični odvlaživač + obični prečistač?
Razmišljam se da je on dosta veći potrošač od prečistača, a odvlaživanje bi se vjerovatno manje vremenski koristilo od čišćenja vazduha (nakon tuširanja, sušenja veša i kad treba da se vlaga svede na normalnu).

Ovo me podseća kada su vrlo suvi letnji dani. Sve se toliko prosuši i unutrašnjost samog uređaja pa senzor pokazuje realnu vlažnost čak i kad je u pripravnosti. Za tebe nije čudo jer ti ga rokneš na 35%, isušiš više nego ja. 35% je presuvo, bar za mene. To može biti razlog zašto ne vidiš velike oscilacije (na senzoru odvlaživača). Ti si bukvalno odvlažio i sam odvlaživač. Takođe mi se čini da su ti generalno suvlje prostorije pa ti se odvlaživač ne ubija preterano od rada. Ili ti je senzor stvarno nekako bolji.
Ne znam da li mi je senzor bolji ili losiji, ja sam ga kupio u giga... Sto se vlage tice svaki dan se luftira pravi promaja i odrzavam vlagu izmegu 40% do 50%
Svako treba da nadje uzrok kondeza sta mu pravi kondez u kuci da resi problem, ja sam kod mene pronaso uzrok i resio sam problem

Pozdrav, treba mi odvlazivac za suturen gde se suši veš često. Uzeo bih BOSCH DRY 1000 ili 2000, vaša preporuka? Možda neki drugi.
Za ovaj BOSCH piše da može da se sprovede kondenz van direktno u neku bocu tako dam bi mo to odgovaralo da ne moram da praznim svaki dan.

Nazad
Vrh Dno