Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Nije osvojio, nego zaradio. Na osnovu vrednosti nepokretnosti koja je bila predmet zaostavštine. I glup je naziv ali tu već ne mogu ništa.
Znači, imaš 107m2 u Novom Sadu, ne angažuješ advokata, ne nosiš ništa u katastar, ne cimaš se sa poreskom upravom, provereni imovinsko pravni odnosi i očekuješ da to neko odradi za 200 eura? Malo sutra.
Ugovor za 300, 400 eura mnogo. A urađen ugovor, poslat u katastar, urađena poreska prijava. Pa tarifa je 2,5 od vrednosti nepokretnosti, niko je ne primenjuje i onda mnogo.
Ah, prokleti advokati kako su skupi, hoću za 50 eura da mi sve uradi.
Montiranje klima 200 eura, ok, joj nije mi namotao 3m, pločice za kupatilo 15e po m2, ok, samo da se pojavi majstor.
Svi ste pravnici, sve ima na netu.

Mislim da sada preteruješ i da si i pored toga što si pravnik svestan da je "nagrada" od 800 evra previsoka (ne, nije 200,300 ili 400 evra već 800) a naročito jer, budimo realni, radi faktički isti posao i za stan od 45 kvadrata i za stan od 145 kvadrata.

@СалеКојот
To im je u stvari ogranicenje. 86.400 dinara.
Dovoljno je da ostavina vredi 14.000.001 dinar da bi toliko naplatili.

A sto se tice toga ko im je dozvolio, drzava im je dozvolila. Ne samo dozvolila, nego ovlastila.

Inace, sto se tice ovoga "provereni imovinsko pravni odnosi", ja sam imao zanimljivu situaciju: Ako neko ne zna, ostavinska rasprava se ne zavrsava prvi put kada tamo odete. Prvo pozovu naslednike da dostave dokumentaciju i postave im nekoliko pitanja, a posle se ide jos jednom, kada oni kao obrade dokumentaciju. U svakom slucaju, mi smo odneli, izmedju ostalog, i izvod iz maticne knjige vencanih mojih roditelja, kao i ugovor o kupoprodaji stana. Po datumima se vrlo jasno videlo da su roditelji bili u braku kada je kupljen stan.

Elem, dan pre nego sto je trebalo da idemo drugi put tamo, iz notarske kancelarije pozovu da provere da li dolazimo, i da kazu koliko ce kostati: Obracunali nagradu prema punoj vrednosti stana. Potpuno su ignorisali datume u izvodu i ugovoru, i nije im palo na pamet ni da pitaju da li je to mozda bio stan u suvlasnistvu mojih roditelja.
Naravno, posto je iznos koji su rekli bio sumanut, i nije odgovarao onome sto sam nasao u njihovom tarifniku, rekao sam da ne treba toliko da kosta i objasnio zasto. Par minuta kasnije me zove bas notar (prvi poziv pripravnik/pomocnik), i kaze da niko nije trazio da se izuzme polovina stana iz zaostavstine kada smo prvi put bili (nisu nista pitali, a dobili su izvod i ugovor).

Znaci, bukvalno postoji samo par vaznih stvari koje treba da utvrde tamo, a ne pada im na pamet ni da pitaju ili spomenu da li je to o cemu oni tamo vode postupak uopste predmet tog postupka. Da niko nije sam trazio, oni bi bez ikakvih problema delili imovinu koja uopste nije bila imovina ostavioca, iako vide datume u izvodu i ugovoru. Ne interesuje ih ni da provere prostim pitanjem, ako im se vise isplati da ne pitaju.

U svakom slucaju, na kraju je utvrdjeno ispravno, tako da su odrali samo kozu s ledja, ali imali su nameru cele da nas oderu.

I vazna napomena: notar nije advokat, kog klijent sam angazuje da mu pomogne, pa ako mu skupo naplati, sam ga je angazovao jer nije hteo ili umeo sam da uradi.

Notar je nametnut, jer je od drzave dobio ovlascenja da radi stvari koje gradjani ne mogu sami, cak i da hoce.
I ovih 86.400 je SUMANUTO!
To cak i nije zato sto stan vredi preko 200.000 evra. Dovoljno je da vredi 14.000.001 dinar da toliko naplate.

Poslednja izmena:
Mislim da sada preteruješ i da si i pored toga što si pravnik svestan da je "nagrada" od 800 evra previsoka (ne, nije 200,300 ili 400 evra već 800) a naročito jer, budimo realni, radi faktički isti posao i za stan od 45 kvadrata i za stan od 145 kvadrata.
Ovo 200,300,400 se odnosilo na ugovore, ne na beležnike. Tarifa je takva, kakva je.
Budimo realni, poreska rešenja su ista, uglavnom, zašto svima nije isti porez i onima od 45m2 i onima od 145m2?
Cena svakog posla se određuje srazmerno vrednosti predmeta istog, zar ne?
Da ne budem baš drveni advokat javnim beležnicima i njih ima svakakvih.

Ne baš svakog posla.
Da je majstor koji će da "zezne" skup materijal, pa da razumem. Ali on je notar, od države sertifikovan gulikoža, koji ima razrezane tarife i uopšte nije važno da li je vrednost predmeta 100K ili 100mil., njegov uložen umni i drugi rad i rizik nema blage veze sa cenom predmeta. To je taksa i treba da se tako zove, koja nema veze sa mozgom, već je toliko, mora da se plati i tačka.

Zaboravljaš da odgovaraju materijalno za "materijal".
I jeste taksa, postoji i u sudu, samo što sud baš briga za vrednost imovine pa si mogao reći šta hoćeš.

Ovo 200,300,400 se odnosilo na ugovore, ne na beležnike. Tarifa je takva, kakva je.
Budimo realni, poreska rešenja su ista, uglavnom, zašto svima nije isti porez i onima od 45m2 i onima od 145m2?
Da ne budem baš drveni advokat javnim beležnicima i njih ima svakakvih.
Te dve stvari nisu uporedive jer u jednoj pričamo o usluzi koja je identična za oba slučaja bez obzira na kvadraturu a u drugoj o dobrima koja se poseduju a koja se znatno razlikuju ali nije bitno pošto vidim da drugačije posmatramo stvari.

I ne, ne određuju se uvek i svuda spram vrednosti istog već prema uloženom radu pa tako automehaničar naplaćuje u odnosu na norma časove koje je utrošio a ne u odnosu na brend i model vozila.

Slažem se da nije bitno. Legitimno je i da se ne slažemo tako da bih završio sa ovom pisanijom.

Да мајка ће платити порез на поклон. Пола стана се дели на три дела. На два дела ће платити порез. Порез се не плаћа ако мајка поклони синовима.
Mislim da je moglo da prođe bez poreza na poklon, baš seljački ako notar nije to naveo kao opciju. Kad već uzima tolike pare mogao je pomoći ljudima da uštede neke pare (to već njima ne uzima ništa iz džepa).

Имамо четворо деце.
Људи ја још нисам сварио ово! Нагледао сам се свега у животу, али за 15 минута посла, ја сам им донео све документе које су и узели у разматрање, иако су већ имали то код себе, узели су 87 хиљада динара! Још је чека порез и упис измене у катастар. Знам да се ти посебно плаћа.
Што ми најтеже пада, једног далеког дана, када буразер и ја опет дођемо на другу оставинску, све нас то опет чека....

Verovatno ti neće biti lakše, ali on isto naplati i kad postoji 16 naslednika, deca iz više brakova, komplikovani nasledni redovi, kad nisu svi papiri čisti...
I meni je advokat uzeo 200 evra da ispravi jedno slovo u katastru (pogrešno upisali ime oca). Isto para uzeo i mom ćaletu, koji se prethodno natezao 7 godina za upis, a ovaj mu završio za 7 meseci, pri čemu je fascikla sa papirima ćaletovog stana bila debela nekoliko centimetara, a moj predmet tri lista papira. Tarifa je daleko od savršene, ali je važeća takva kakva je 🙁

Имамо четворо деце.
Људи ја још нисам сварио ово! Нагледао сам се свега у животу, али за 15 минута посла, ја сам им донео све документе које су и узели у разматрање, иако су већ имали то код себе, узели су 87 хиљада динара! Још је чека порез и упис измене у катастар. Знам да се ти посебно плаћа.
Што ми најтеже пада, једног далеког дана, када буразер и ја опет дођемо на другу оставинску, све нас то опет чека....
Je li majka zivela sa Vama i Vasim bratom bar godinu dana u tom stanu?

Imam jedno pitanje, čisto znatiželje radi:

Naime, pre nekoliko dana svratila poreska inspekcija u lokal kod mojih, inspektorka kupuje nešto, u lokalu još jedna mušterija, uslužuju se obe i izdaje se na kasi, prvo jedan, pa drugi račun.

Da bi inspektorka onda izvadila legitimaciju i rekla da nije dobila račun, kreće uvid u kasu, kasa u dinar tačna, majka pristaje da potpiše zapisnik i kojem stoji nije izdat fiskalni račun, i dole stanje u kasi, i napomena da je stanje ispravno, pišite žalbu kaže, naravno, žalba se odbija, uz rečenicu: "Žao mi je, bili ste na tabli", lokal zatvara na 15 dana.

Interesuje me samo, da li je bilo ikakve šanse da se ospori to sve? Da li bi pomoglo da je odbijeno potpisivanje zapisnika?

Razlog zatvaranja je zbog one rečenice iznad, meni apsolutno jasan, čitaj, učestvovanje u aktuelnim društvenim događajima.

Zašto je majka potpisala zapisnik u kojem stoji da nije izdat fiskalni račun, ako je račun izdat?!

Zašto je majka potpisala zapisnik u kojem stoji da nije izdat fiskalni račun, ako je račun izdat?!
Zato što i nije znala da može da odbije, plus je inspektorka svesno pričala da napiše žalbu i da će budući da je stanje u kasi ispravno, najverovatnije i biti usvojena.

Sticajem okolnosti, tek kada sam čuo za to, rekao sam joj da je trebalo da odbije potpisivanje zapisnika, pošto znam da imamo pravo da odbijemo to, bar u slučaju policijskog zapisnika, ali eto, ona predstavu nije imala.

To nije greška (za mito). Dao bih inspektorki nešto da izbije oči...
Ako je došla i zbog toga jer je vlasnica učestvovala u nečemu, sa tom ponudom bi samo sebi zakopala poziciju još više.

Greška je samo što je potpisala zapisnik u kome stoji da nije izdat račun. Mogla je da ga potpiše ali da upiše svoju primedbu da navodi iz zapisnika nisu tačni I da racun jeste dat.

Znate ono kad se namerače da vas zatvore, e otprilike je tako izgledalo.

Donesite primedbu, mi odnesemo u Poresku, navedemo u primedbi sve što nam je i dotična inspektorka rekla i pored toga, kao kompromis, ponudimo čak, da ako već neće da odustanu od zatvaranja, makar odlože isto do novogodišnjih praznika, kad je promet svakako lošiji, a i imamo sirovine koje treba potrošiti.

Da bi nas sutradan inspektorka nazvala sa pitanjem, da li ste podneli primedbu, i kao okej, samo da proverim. I 24h nakon tog poziva zove ponovo i kao, zatvaram sutra, a otvaram 1.1.... Jedva je ubedismo, da pomeri odluku dva dana, makar nešto da se rasproda. Još bezobrazno kao otvara 1.1. kad je svakako neradni dan...

Iznervirala me je samo tako. Pogotovo jer nije pročitala molbu, vozala nas dva dana i na kraju rekla:

"Žao mi je, zatvaram, bili ste mi na tabli".

Radio sam u jednoj firmi neki 14 godina,7 preko agencije i 7 preko "firme".
Medjutim zaradio sam alergiju,tinitus(slabije cujem na desno uvo i zvoni mi stalno,nekad manje,nekad jace),po drzavnoj ustanovi ostecenje sluha mi je 4.5%,i imam blagu lordozu ledja od stajanja a od drzavne ustanove imam i napismeno da ne mogu dizati teske stvari i raditi u nepovoljnim mikroklimatskim uslovma.
Advokat zeli da me zastupa ali je vestacenje 20.000din i tuzba 15.000din i imam jos nekih mesec dana za istu jer istice period.
Vredi li tuziti firmu za naruseno zdravlje ili odustati,kolike su otprilike nadoknade ako se dobije?
Unapred puno zahvalan.

Da ispavim post,tuzba ako vestacenje potvrdi postojece tvrdnje,i imam jos mesec ipo dana.

Мора прво да се утврди да ли је било извора штетности у радној средини, тј. да се утврди да ли се у радној средини употребом технолошког поступка јављају штетности као што су бука и евентуално хемијске/биолошке штетности (навео си алергију, али ниси навео потенцијални узрок алергије). Ако су идентификовани извори штетности (у акту о процени ризика), послодавац је у обавези да ради периодично мерења (ангажује правно лице које се тиме бави) и на основу тога предузимају мере (праћење здравља запослених, употреба личне заштитне опреме и сл.). Такође, поставља се питање ергономије радног места (лордоза) или је обољење последица нечега другог? Уколико ништа од тога није наведено актом о процени ризика, онда је то свакако пропуст, али се то може свакако доказати касније на суду, тј. да се јавља као последица технолошког поступка. Овде је вештак кључна карика.

Imam jednu nedoumicu u vezi ovog zakona Svoj na svome. Da li osoba koja ima kuću upisanu u katastar na svoje ime i za nju plaća porez, a nema upotrebnu dozvolu treba da se prijavi za taj zakon Svoj na svome?

Ne, pošto je Vaša kuća evidentirana i upisana u katastar, a Vi plaćate porez (što je u suštini i krajnji cilj ovog nazovi zakona).

Плаћа се порез и за нелегалне објекте, још једна од небулоза у Србији, али тако је.

Imam jednu nedoumicu u vezi ovog zakona Svoj na svome. Da li osoba koja ima kuću upisanu u katastar na svoje ime i za nju plaća porez, a nema upotrebnu dozvolu treba da se prijavi za taj zakon Svoj na svome?
Ako vam je objekat državina a ne svojina prijavljujete se.

Zavisi. Ako je istekao rok za pribavljanje upotrebne dozvole do dana stupanja na snagu tog zakona, mora da se izvrši prijava. Ako su u pitanju objekti A i B kategorije. Član 1 Zakona.
Ako bilo kako možete, probajte da ishodujete upotrebnu dozvolu.
Ne, pošto je Vaša kuća evidentirana i upisana u katastar, a Vi plaćate porez (što je u suštini i krajnji cilj ovog nazovi zakona).
Ovo nije tačno. Ta kuća je nelegalna, ako se ne prijavi neće dobiti zabeležbu koja će omogućiti promet ili recimo hipoteku. Dobija se privid legalnosti i rok od 5 godina da se reši zemljište ako je tuđe I da se reši arhitektura kako bi se skinula zabeležba da Republika Srbije ne garantuje za stabilnost i bezbednost objekta.

Oblik svojine je privatan. Kuća je stara 50 godina. Ne planiram da prodajem ili da dajem kuću na hipoteku. Da li treba da se prijavim za taj zakon Svoj na svome ili ne?

Da, treba.

Nazad
Vrh Dno