Šta je novo?

Grejanje na pelet

Pelet je sve gori i gori, ne čudi me, ipak je ovo Srbija moja najmilija 🥹

I ja sam primetio da mi kotao vise trosi i da tesko postize temperaturu. Koristim pelet nanix i potrosim od 10h do 23h od 2 do 3 dzaka za 120m2.

I ja sam primetio da mi kotao vise trosi i da tesko postize temperaturu. Koristim pelet nanix i potrosim od 10h do 23h od 2 do 3 dzaka za 120m2.
Kakva ti je izloacija kuce i prozori? Za moju referencu je to puno, ali mnogo je tu faktora sem samog peleta. Ja sam dobro izlovan, kuca mi je sa 3 strane naslonjena na druge objekte. Obicno trosim oko 1.5dzak od 5 do 20h, termostat 24c, 150m2. 2-3 dzaka sam trosio kad je bilo -10-15c. Mislim da imam efikasan kotao. Neki iz cehoslovacke iz 80tih godina. Jako prosto resenje, sa velikom komorom. I to nije zanemarljiva stavka.

Poslednja izmena:
Da li je eko step pelet dobar? Trenutno koristim homoljski i jako je los. Prepun pepela, smole, pec cistim svaki dan, ovo je uzas od kvaliteta, a pec ABC 27kw guta pelet ko luda za samo 120kv.Ima dana da potrosi i po 3 dzaka sto je previse. Podesio sam rucno p3 snagu peleta, samo se malo smanjila potrosnja.Da li da smanjim snagu na p2 i povecam za +1 vent. dima? Pelet cu definitivno od N. Godine da menjam.
Trosim ja eko step ali se razumem ko marica....

Mogu da slikam ostatke kad budem naredni put cistio pa eventualno neko da protumaci. Kaloricnost mi deluje da je okej.

Inace mi je ga je majstor preporucio, a onda skoro kad smo se culi, preporucuje GIR Valjevo

Kakva ti je izloacija kuce i prozori? Za moju referencu je to puno, ali mnogo je tu faktora sem samog peleta. Ja sam dobro izlovan, kuca mi je sa 3 strane naslonjena na druge objekte. Obicno trosim oko 1.5dzak od 5 do 20h, termostat 24c, 150m2. 2-3 dzaka sam trosio kad je bilo -10-15c. Mislim da imam efikasan kotao. Neki iz cehoslovacke iz 80tih godina. Jako prosto resenje, sa velikom komorom. I to nije zanemarljiva stavka.
Dve se kuce greju i jedna nema izolaciju, gubim mnogo na prelazu. U kotlu mi je pokvarena pumpa pa sam upalio staru koja je na bajpasu, ona mi uvek radi pa brze hladi vodu, mislim da i to dosta utice. Na termostatu u sobi mi je setovano na. 25c,stolarija mi je pvc prosecnog kvaliteta Rehau.

Dve se kuce greju i jedna nema izolaciju, gubim mnogo na prelazu. U kotlu mi je pokvarena pumpa pa sam upalio staru koja je na bajpasu, ona mi uvek radi pa brze hladi vodu, mislim da i to dosta utice. Na termostatu u sobi mi je setovano na. 25c,stolarija mi je pvc prosecnog kvaliteta Rehau.
Jasno, imas dosta "rasipanja" toplote, tako da ta potrosnja moguce odgovara uslovima + losiji pelet pa to izadje na 2-3 dzaka kako si rekao. A kako je ogrev koji god sve skuplji svake godine, nije lose razmisliti o ulaganju u izolaciju.

Došao kod mojih za praznike i pokušavam da podesim ovaj kotao na pelet, ali ne ide. Zatvaranjem 4krakog ventila, radijatori na kraju sistema nisu grejali. Misleci da je problem nedostatak pumpe u radijatorsku krugu, uradimo je, ali i dalje isti problem. Čim se sva voda pusti ka radijstorima, sve normalno.

Probaj da izbalaniras radijatore.

Ako zatvoris mesani vodu greje samo u kotlovskom krugu.

Jednostavno je lose grejanje odrađeno. 2 nivoa, jedna linija 13 radijatora. Što se balansiranja tiče, zatvorio sam gornji nivo nekih 30%, ali ništa se nije promenilo. Menjao brzinu pumpe, opet ništa.
Kad je mesac na 5, donji sprat kompletno hladan, osim prvog do kotla.

Ljudi pomoc imam kotao toby 30kw, crko mi je displej . Zvao sam termomont oni nemaju vise tu seriju displeja posto je kotao star 10 godina pa moram da menjam kpmpletnu elektroniku samo zbog displeja . Dali zna neko kako mogu da resim problem ili ima neko takav displey

Skini display, pogledaj pozadi neku oznaku ili okači sliku ovde.

MOj Toby 19 isto star preko 10 god ali ima drugi displeij

Koj problem imas vidim da radi dispeij

Ljudi pomoc imam kotao toby 30kw, crko mi je displej . Zvao sam termomont oni nemaju vise tu seriju displeja posto je kotao star 10 godina pa moram da menjam kpmpletnu elektroniku samo zbog displeja . Dali zna neko kako mogu da resim problem ili ima neko takav displey
Isto sam ja menjao displej,bio mi je novi model, pa su mi ugradili za stari model, kao to je jeftinija varijanta. Kotao toby 17b.

Ma pokrenu vestacku inteligenciju mrka kapa,moracu da nadjem nekog elektronicara

Isto sam ja menjao displej,bio mi je novi model, pa su mi ugradili za stari model, kao to je jeftinija varijanta. Kotao toby 17b.
Ali na stari moddl koji ja imam , ne moze novi displej ,pitao direkno u termomontu.

Ranije pisah ali sad moram da potvrdim u vezi kvaliteta Radanovic A2 peleta. Posle 3 meseca koriscenje peleta u 2025/2026 sezoni, a pelet kupljen u prolece 2025 sa pocetnog misljenje jedan od najgorih peleta, promena u najgori pelet u 15 godina dugoj "karijeri" lozenja istog.
2 vrlo prosta parametra temp na termometru koji meri temp sagorevanja (relativno od kotla do kotla koliko daje) neki prosek za pelete bude - losiiji oko 300c najbolji do 400c. Ovaj Radanovic retko prelazi 250c a nekad i bude manje od 200c.
Drugi momenat godinama istu logiku imam, pelet se pali oko 5h ujutrro i dok ustanem u 7-8h radiajtori postigli temp, sto naravno zavisi i od spoljnje temp. Sa ovim Radanovic do 9-10h jos ne postigne temp vode.
Stvarno ne znam sta se to desilo sa ovim peletom ako se desilo ista. Da li losa serija, ili je popio vlagu na skladistu velepordaje. Sa toliko dobrihi ocena i sa pricom velepordaje da je odlican pelet, dodjoh do totalno suprotnog.
Sem sto mislim da je mozda previse vlazan, druga stvar mi pada u oci da je ipak previse svetle boje. Bukva (ako je bukva) ne moze da bude bas toliko svetla.

Poslednja izmena:
Ja četvrtu godinu za redom uzimam Termo pelet iz Bojnika, tačno primećujem kako je iz godine u godinu sve lošijeg kvaliteta. Prve godine je bio odličan, sledeće dobar, prošle je bio prolazan, ove godine je smeće koje moram svakog jutra da čistim. Ako celog dana radi peć, kao kada su ovako hladni dani, sutradan ne može da se upali bez čišćenja ložišta. Napravi se kruti sloj ,,pepela" koji prekrije upaljač i onemogućava da se zapali. Stoji mi velika kašika na pećki kojom ujutru očistim ložište da bi moglo da se zapali. Slično kao kod Sparrow-a, samo što je kod njega još gora situacija, on popuni celu pikslu. Kako vidim, većina se žali da je iz godine u godinu pelet sve lošijeg kvaliteta kod svih.

Ja sam imao lose iskustvo a Sparrow pre 2-3 godine,bas dosta ostavljao sljaku u piksli. Uzeo sam pre mesec dana ponovo Sparrow jer sam jedino njega nasao i bila je povoljna cena, sagoreva odlicno, ne ostavlja skoro nista u piksli, za razliku od ranijih kupovina ovom turom sam bas zadovoljan.

Poslednji put sam dopunjavao s njim pre 2 godine i bio je krš, on napravi tu šljaku dok gori, predveče već krene pelet da preliva u pepeljaru, od tad se ne usuđujem da ga uzmem. Mada, ja sam imao izbor samo A2, za A1 rekoše mi neki prijatelji da je dobar.

Treba posebno gledati kod peleta pepeo i kalorijsku vrednost. To sto ostavlja sljaku ne znaci da je kalorijski los pelet, i obrnuto ako nema sljake da znaci da je dobar.
Sa stanovista ciscenje i odrzavanj svkako je bolje bez sljake. Sa druge strane moze biti da pelet ne ostavlja nista sljake samo fin pepeo a da je krs pelet.
Ja imam dobar primer za oba peleta. Gore pomenuti Radanovic nista sljake ali i nista kalorija.
Sa druge strane Numanovic dosta sljake, ali i mnogo vise kalorija od Radanovic.
Numanovic da ne pravi toliko sljake, a po ceni je medju jeftinijim bio bi bestbuy pelet definitvno.

I da dodam jutros mi se dogodilo da se pelet - Radanovic nije upalio. Prvo sto uvek pomislim crklo nesto - grejac, programator, puz se zapusio. Nista od toga, pelet se jedstavno nije upalio jer je los. To je mozda tek 3. put u 15 godina da se pelet nije upalio iz razloga samog peleta.

Poslednja izmena:
Ne znam da li se ovo pravi zbog vlage, lepka ili čega već, ali poprilično smara. U pepeljari bude vrlo malo pepela, ali zato ložište bude puno ove krute šljake koju moraš da očistiš ili se neće upaliti. Kalorijski ne primećujem neku značajnu razliku, troši se slično, slično zagreva. Razlika u pepelu u pepeljari je već značajna, prvih godina se punila posle 2-3 dana, sada ni posle 5 dana nije puna.

Crown forest, do skoro je ostatak uvek bio samo sitan pepeo. Nova tura od pre mesec dana je donela novi otpad. Čvrsto je i liči na stvrdnuti malter. Je li to šljaka koju pominjete? Na slici su najkrupniji komadi nastali od sagorevanja 10 džakova.

Prilozi

• IMG_5987.jpeg
    IMG_5987.jpeg
    234.5 KB · Pregleda: 56
Crown forest, do skoro je ostatak uvek bio samo sitan pepeo. Nova tura od pre mesec dana je donela novi otpad. Čvrsto je i liči na stvrdnuti malter. Je li to šljaka koju pominjete? Na slici su najkrupniji komadi nastali od sagorevanja 10 džakova.
Da to je sljaka. Fino si nakupio. Koliko ti je recimo % sljake a koliko pepela u tih 10 dzakova sto si sagoreo?

Koji onda pelet kupovati ubuduce? Inače, ovaj crown forest je pre mesec dana plaćen 42K po paleti.

Nema tu pravila za kvalitet peleta koji se proizvodi u Srbiji. Navodno sljaka ne bi smela da se pojavljuje u A1 klasi peleta, dok A2 moze imati.
Oscialacije u kvalitetu istog peleta su ogromne. I sam si video.

Nazad
Vrh Dno