Šta je novo?

Komercijalna banka

Užas, znači još jedna aplikacija, obavezno zaključavanje telefona biometrijom/pinom iako ne želim da imam karticu na telefonu, plus njihov kurs od 120din za dolar kada plaćam karticom, pa ne mogu da imam AnyDesk na telefonu koji mi je potreban zbig posla uporedo sa mBanking aplikacijom, krajnji momenat da idem u drugu banku.

To što navodiš da je kurs 120 dinara za dolar je zapravo posledica autokonverzije po bankarskom prodajnom kursu (isto i na deviznom), plus 2% provizija za potrošnju u valutama koje nisu EUR preko Visa kartica. Kod Mastera nema te provizije.

Ako možeš prebaci plaćanje u evro, kurs je isto 120. Meni ova kartica služi isključivo za plaćanje ka AliExpress/PaySend. Vidim da će morati da se koriste neke druge kartice jer telefon ne zaključavam ni biometrijom ni lozinkom pa mi neće raditi ova aplikacija NLB pay.

Užas, znači još jedna aplikacija, obavezno zaključavanje telefona biometrijom/pinom iako ne želim da imam karticu na telefonu, plus njihov kurs od 120din za dolar kada plaćam karticom, pa ne mogu da imam AnyDesk na telefonu koji mi je potreban zbig posla uporedo sa mBanking aplikacijom, krajnji momenat da idem u drugu banku.
Neko od nas je nesto pomesao, nisam siguran ko...
Ne moras imati karticu na telefonu (cak i da mora da se doda u NPay ne mora NPay biti app za placanje).
Kakve veze ima AnyDesk na fonu sa time?

Kako 120 za dolar, mislim evro? To bi bio 20% fee za dolar.

Ne znam kako ali dolar i evro imaju skoro identičan kurs(120 i nešto) u NLB za plaćanje preko VISA kartica. Na Ali-ju kada plaćam cene su mi u € jer mi Ali preracuna dobro u € sa $ a posle svakako platim po 120 🙂

krajnji momenat da idem u drugu banku.
Vidim da će morati da se koriste neke druge kartice
Pitanje je koliko će vam to pomoći. Sve banke su dužne da implementiraju tzv. pouzdanu autentifikaciju do kraja godine, uz određene izuzetke. Osnova za to je prevenstveno Zakon o platnim uslugama (član 2 je definiše, član 75v propisuje gde je neophodna, a pominje se na još nekim mestima), a zatim i Odluka o tehničkim standardima za pouzdanu autentifikaciju korisnika Narodne banke Srbije. Drugim rečima, za plaćanje preko interneta uvek će biti potrebno predstaviti makar dve od sledeće tri komponente: znanja (lozinka, PIN i slično), posedovanja (telefon, kartica i slično), svojstvenosti (otisak prsta i slično). Time OTP kod preko SMS-a ne može biti dovoljan jer predstavlja samo jedan faktor. Praksa očigledno kasni, budući da su to, po mojim saznanjima (mahom zasnovanim na forumu, hahah), odradile samo NLBKB i Raiffeisen.

Kakve veze ima AnyDesk na fonu sa time?
Možda mobilno bankarstvo ne radi kada vidi da je instaliran? Ne znam, doduše, da li je to moguće, ali nečega ima u tome, čim član pominje.

Ne znam kako ali dolar i evro imaju skoro identičan kurs(120 i nešto) u NLB za plaćanje preko VISA kartica.
Objašnjeno je još pre prve tvoje poruke o čemu se radi otprilike. To uopšte nije kurs nego poslednica drugih nameta.

Na Ali-ju kada plaćam cene su mi u € jer mi Ali preracuna dobro u € sa $ a posle svakako platim po 120 🙂
Ako ti Ali prikazuje cene u evrima, onda ti valjda u njima i naplaćuje.

A da kupiš prvo evre ili dolare i prebaciš na devizni (ako ti je kartica spojena sa deviznim)?

AnyDesk je na crnoj listi, kada se otvori mBank aplikacija a AnyDesk je instaliran, kaže da su otkrivene aplikacije koje mogu ugroziti bezbednost i ne dozvoljava da se ta poruka ignoriše, bukvalno je briši AnyDesk ako hoćeš mBank.
A nije mi jasan deo da kartica ne mora da se doda na NLB Pay, pa to je bukvalno jedino što traži kada se startuje aplikacija, da odaberem karticu lol.

Koja li im je logika..

Ne znam kako ali dolar i evro imaju skoro identičan kurs(120 i nešto) u NLB za plaćanje preko VISA kartica. Na Ali-ju kada plaćam cene su mi u € jer mi Ali preracuna dobro u € sa $ a posle svakako platim po 120 🙂
Kako slican??
Pa to je 20% fee za dolar 🤷‍♂️

Ma kažem idioti, baš bezobrazno sa dolarom, a paypal, ebay i slično pretežno vezani za njega, vude baš fino šišanje u nekim situacijama. Evo manje više ok, nije divno ali nije strašno, evo gledam 120,17 poslednja transakcija.

Ma kažem idioti, baš bezobrazno sa dolarom, a paypal, ebay i slično pretežno vezani za njega, vude baš fino šišanje u nekim situacijama. Evo manje više ok, nije divno ali nije strašno, evo gledam 120,17 poslednja transakcija.
Daj sume molim te....
I reci da li je ovo rezervacija ili proknjizeno (bolje nesto od pre mesec da poredimo jer je proknjozeno)

Ako od 120.17 oduzmemo 2% onda ispada da dolar računaju 117.76. Zvanični bankarski prodajni je 105,0305 na današnji datum. Primetio sam i ja kada se plaća sa deviznog da ispadne malo više, verovatno zato što rade konverziju iz evra u dinare pa u dolare i sve to uvećaju za 2%, ali suština je da ceo taj postupak sistem obavlja interno, a ne kao recimo u Rajfajzenu što iz EUR ide u USD prema Visa exchange rate, a provizija se od proknjiženog iznosa naplati 1% kao posebna stavka.

Nemam skorašnji, ali evo iz avgista npr:
Kartica: VISA PREPAID xxxx********xxxx Iznos: 12,27 USD Kurs: 119,9879 Datum: 28.08.2025 17:17 REF: xxxxxxxx Raspolozivo: xxxx RSD Mesto: xxxxxxx

Tih 119,9879 je bankarski prodajni kurs evra na taj dan, budući da je to referentna valuta, nezavisno od tačne strane valute plaćanja. Može čak ovde da se proveri tačan datum, imaju dugačak istorijat i upravo je taj kurs bio 28. avgusta. I na to se još nakalemi konverzija koja zaduženje u USD prevodi u EUR, te naknada za plaćanje u inostranstvu.

To ti je kurs evra. Ide dupla konverzija USD->EUR po kartičnom kursu i onda EUR->RSD 119,9879. I još 2% naknade za plaćanje Vizom u inostranoj u valuti koja nije EUR.

Koristiš jednu od najnepovoljnijih opcija na tržištu za plaćanje karticom u devizama.

A alternativa je da tražim master kard da izbegnem 2% vize, i da promenim banku da ne bi radili auto konverzije?

A alternativa je da tražim master kard da izbegnem 2% vize, i da promenim banku da ne bi radili auto konverzije?

Koji paket imaš u NLBKB, imaš li devizini račun u sklopu paketa i koji ti je kurs evra u menjačnici aplikacije?

Ako imaš paket uz koji možeš da uzmeš Mastercard i dobar kurs evra u aplikaciji, u principu ne moraš menjati banku, nego pre svakog inostranog kartičnog plaćanja u aplikaciji zameniš dinare u evre da pokriješ planiranu transakciju. Ako je transakcija u evrima, onda je svejedno da li plaćaš Visom ili Mastercardom, a ako je u nekoj drugoj valuti, povoljnije je Mastercardom jer nema 2% naknade.

U app je bolji kurs, ali zar prepaid kartica nije vezana za dinarski račun?

Između ostalog i jedna i druga opcija stoje. Pored toga možeš da naglasiš i da ti je vežu za devizni. Ako bi trošio dinare, opcija je besplatan račun u Alta banci za otvorene do kraja godine, gde se izjašnjavaš da nemaš račune u drugim bankama, a potom tražiš i Visa karticu (koja podrazumeva i otvaranje deviznog).
U app je bolji kurs, ali zar prepaid kartica nije vezana za dinarski račun?
Jeste, ali se to smatra povlašćenim kursom za set i aktuelne pakete. Prepaid kartica je vezana za namenski račun koji može samo da prima uplate.

ne nalazim u pretrazi.
Imam Pixel 7a i rutovan je.
kako će uvesti novu potvrdu plaćanja prilikom online kupovine trebam da rešim problem kako uopšte da pokrenem aplikacije komercijalne banke na rutovanom pixelu jer odmah izbacuje iz apk.
Dobijem ja odgovor od LLM ali bih pre od real life korisnika, koji je najprostiji i pritom najbezbedniji način (pretpostavljam neki magisk modul i enforce deny list) to da uradim?

Druga stvar, video sam da je dev od play integrity fix modula na xda odustao smorilo ga koliko Google pojačava i menja zaštitu pa je odustao od projekta, a dugo ga je održavao, postoji fork ali koliko je pouzdan, ako će kroz idući apdejt opet nešto da zeznu?

Ili namestiti sve da radi i isključiti apdejt sistema a ni raditi OTA sideload...

Na GrapheneOS je sve radilo, naravno on je boot verified i zaključan je bootloader, najbezbedniji sa te strane i prolazi integrity. ako može pomoć ili je bolje da otvorim temu?

nažalost nije pomoglo. isključio sam opcije za programere, zysgisk uključio i enforce deny list ubacio sve procese nlb aplikacija kompletno u Configure DenyList. (to su sada exceptions u novom magisku) Restartovao, čistio keš/data ništa ne pomaže, identično se ponaša....

Jel ima još neko problem danas sa plaćanjem visa karticom online?

Sa master radi normalno

Imao sam ja danas. Korisnicki centar mi rekao da imaju problem sa Visama, da su upoznati i da se trude da ga reše. Očajni su.
Elem, NLB Pay i root ne idu nikako. Nisam uspeo ni na jedan način da sakrijem root. Za obicnu mBanking aplikaciju je lagani hide preko Magiska uspeo, ali za NLB pay ne moze. Pojma nemam šta sad da radim

Da li je moguce sacuvati neku transakciju u pdf format?
Kad odem u placanja, pa arhiva, tamo mi stoje nalozi koji su vrseni preko IPS placanja, i transakcije preko prenesi opcije

Nazad
Vrh Dno