Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala na savetima, moraću da istrazim detaljno sve oko toga, bas bih voleo da ne budu pločice a da imamo podno grejanje. Svakako znaci ovaj savet za izolaciju poda, svuda sam video do sada da se preporucuje do 5cm.

Podno grejanje u kombinaciji sa pločicama smo imali u jednom od prethodnih stanova, i taj komfor ni jedan radijator po meni ne može da zameni

Pratim malo duze ovu temu, u nekoj blizoj buducnosti je u planu izgradnja porodicne kuce pa vec sada razmisljam o grejanju/hladjenju i sta mi je ciniti. Sobzirom da gas nemamo, a velika je zelja da radimo podno grejanje tu se namece toplotna pumpa kao dobro resenje. Vidim da je pojedini od vas koriste i za hladjenje i to bez fancoil-a, dok na dosta mesta nalazim da to ne treba nikako raditi jer se stvara kondenzacija u podu i dovodi do daljih problema. Treba li nesto posebno "pripremiti podno grejanje" da bi moglo i da se hladi preko njega ili problema nikakvih ni nema?
Zasto ne bi isao na FC, jos ako ih dimenzinises da rade na low brzini na -5, top..
Stavis da nonstop rade na low..a TP ti radi preko vremenske krive.

Jedino sto moras da planiras gde ces kondez crevo.

Pa prva želja je podno grejanje, o drugim stvarima nisam mnogo razmišljao

A da li ste razmišljali o plafonskom grejanju / hlađenju ?

Mi imamo plafonsko grejanje/hlađenje. Kad budeš došao do tog stadijuma, slobodno pitaj šta te interesuje. Pošto si u fazi projektovanja, jedino što te interesuje je gde će da stoji spoljna + unutrašnja jedinica toplotne pumpe. Nađi joj zgodno mesto. A kad budeš imao krov nad glavom, onda se seti ove teme pa ćemo detalje...

Mi imamo plafonsko grejanje/hlađenje. Kad budeš došao do tog stadijuma, slobodno pitaj šta te interesuje. Pošto si u fazi projektovanja, jedino što te interesuje je gde će da stoji spoljna + unutrašnja jedinica toplotne pumpe. Nađi joj zgodno mesto. A kad budeš imao krov nad glavom, onda se seti ove teme pa ćemo detalje...
Meni ove nedelje postavljaju plafonsko. Kako je kod tebe rešena vlaga leti kada hladiš, tj da li uopšte treba rešavati nekako ?
Kakva ti je automatizacija oko grejanja, šta upravlja krugovima ?
Ja nisam uzimao ništa "fabričko" nego planiram sam da napišem program/automatizaciju za grejanje hlađenje. Neko mi je rekao da bi bilo dobro da ima neka vrsta "odloženog starta" prilikom grejanja za plafon jer se brže ugreje i zrači toplotu dosta pre nego podno, pa u suštini bi samo plafonsko radilo ako nema tog odloženog. Ima logike po meni ali nikad pre nisam čuo....
Takođe, meni će isto biti zonirano naravno po krugovima, da li ima smisla i da li se može uopšte napraviti temperatura po sobama sa razlikom od 2C ? Navikli smo da je spavaća hladnija za spavanje, prozor neće biti na otvaranje pa .... da rešavam na vreme 😀

Kod mene je planirana i ventilacija sa entalpijom tj neka vrsta regulacije vlage u prostorijama ali ne mogu da dođem do podatka nikako u kolikoj meri je to efikasno. Tj ako je napolju 80% koliko mogu da očekujem unutra ili mora i klima da se doda.

Jel ima uopste racunice hladiti se na pumpu leti? Postavio 2 fujitsu klime za male pare za hladjenje. Jedna mi je cak dovoljna da rashladi kucu, potrosnja mnogo manja nego da pumpa radi. Jos se t. pumpa dodatno haba kada treba i da greje, plus su tu problemi sa kondenzom, ako se ne resi sve po PSu.

Vlaga nikako nije rešena. Treba klima. Nama TP daje neku osnovnu temperaturu, a klima radi po potrebi i to je dovoljno da isuši vazduh. Retko je palimo.
Kada isključimo hlađenje TP i koristimo samo klimu, nije tako prijatno i oseti se duvanje (iako imamo breezeless). Takođe, ravnomerno je rashlađeno kada radi TP.
Plafon je dobar i za grejanje. Spusti koji stepen polaznu temperaturu vode pa je TP efikasnija. A meni se čini da je i prijatnije.

Ovako izgleda naš plafon na termalnoj kameri kad se grejemo:
1000009210.jpg

Od sinoć kod nas neka magluština i temperatura ispod nule.
TP mi je sklopila 24h rada bez prestanka, sa defrostima na manje od sat vremena. Ali lepo radi... u "nižoj brzini" i bez prekida.
Kako je kod vas? Jozza? Radi nova TP kako treba?
Kod mene pali/gasi. Nekih dva sata radi, pa sat odmara. U ta tri sata dva defrosta napravi, ali svega 5min je defrost, ni sekundu duže. Ova Fujitsu High Power 11.2kW nema mali minimum. A i da ima, ne verujem da toliki kompresor (može da povuče 6kW iz mreže) može da bude efikasan na ispod 1kW potrošnje. Sad me izađe na oko 21kWh dnevno, 220kvm. Ne mogu se žaliti. S tim da još nemam izolaciju tavana, samo spušteni plafon na spratu sa 5cm vune u tom prostoru između gipsa i fert tavanice. A na tavanu pingvini prave žurku 😂
@component koliko kod vas troši TP?

Poslednja izmena:
Nema nikakvih problema osim što će biti neprijatno hladno na nogama.
Kondenzacija može da bude jedino ako je visoka relativna vlažnost vazduha, a odvrneš hlađenje kao da koristiš fancoil. Sa 12-15 stepeni vode, nema nikakvih problema. Samo je pitanje da li voda na toj temperaturi može da ohladi objekat.

Još ste daleko od tog dela. Moj savet je da stavite obavezno podno grejanje. Ne može ništa da se poredi ta tim komforom, a nije puno skuplje od nečeg drugog. Jedino ako ne volite pločice (mi volimo). U planiranju kuće, vidite da ostavite dovoljnu visinu poda. I planirao bih više od 5 cm izolacije (iako mnogi kažu da je dovoljno). Mi smo ostavili 20cm za visinu podnog grejanja, od čega je izolacija 13 cm. Odlično nam je.

Naravno, toplotna pumpa obavezno. Nema smisla uzimati ništa drugo kad se radi iz početka.
Ja sam stavio 20cm (stirodur 10cm, 9cm cementni estrih i 1cm lepak+pločica). Na spratu je na podu 3cm "taker" sa stiroporom a ostatak isto kao i u prizemlju.

Vlaga nikako nije rešena. Treba klima. Nama TP daje neku osnovnu temperaturu, a klima radi po potrebi i to je dovoljno da isuši vazduh. Retko je palimo.
Kada isključimo hlađenje TP i koristimo samo klimu, nije tako prijatno i oseti se duvanje (iako imamo breezeless). Takođe, ravnomerno je rashlađeno kada radi TP.
Plafon je dobar i za grejanje. Spusti koji stepen polaznu temperaturu vode pa je TP efikasnija. A meni se čini da je i prijatnije.

Ovako izgleda naš plafon na termalnoj kameri kad se grejemo:
Pogledajte prilog 518683
Šta kaže TP koje su polazna i povratna temperatura vode kad se poklopi zahtevana sa trenutnom sobnom temperaturom?

Kod mene pali/gasi. Nekih dva sata radi, pa sat odmara. U ta tri sata dva defrosta napravi, ali svega 5min je defrost, ni sekundu duže. Ova Fujitsu High Power 11.2kW nema mali minimum. A i da ima, ne verujem da toliki kompresor (može da povuče 6kW iz mreže) može da bude efikasan na ispod 1kW potrošnje. Sad me izađe na oko 21kWh dnevno, 220kvm. Ne mogu se žaliti. S tim da još nemam izolaciju tavana, samo spušteni plafon na spratu sa 5cm vune u tom prostoru između gipsa i fert tavanice. A na tavanu pingvini prave žurku 😂
@component koliko kod vas troši TP?

Zdravo, šta si imao od posebnih podešavanja na TP?
Meni je juče (relativno hladan dan) potrošila 37kw u rasponu od 24h za prostor od cca 140 kvm (prizemlje + sprat). U pitanju je Daikin 8kw tp sa podnim grejanjem.

Šta kaže TP koje su polazna i povratna temperatura vode kad se poklopi zahtevana sa trenutnom sobnom temperaturom?
Ne razumem pitanje 🙁
Ne može polazna temperatura da se poklopi sa sobnom temperaturom. Misliš u sobi je 24°C, pa čekam da se temperatura vode spusti do isto toliko, ili polazna je 30°C, pa u sobi treba da bude toliko?

Ja imam bafer, i TP meri polaz i povrat na relaciji TP-bafer. Imam druga dva merača, koja ja pratim ali TP nije svesna njih, i oni mere Bafer-kuća (polaz i povrat). Termostat od TP je u kući, na zidu dnevne sobe, i tu TP dobija informaciju o temperaturi vazduha.

Što se tiče potrošnje ovako izgleda:
1765964319641.png
Uglavnom oko 15-20kWh na ovim temperaturama oko 0°C.

I malo komplikovaniji grafik sa više podataka (potrošnja u nižoj i višoj tarifi + spoljne temperature u mom dvorištu):
1765964786259.png

Poslednja izmena:
Ne razumem pitanje 🙁
Ne može polazna temperatura da se poklopi sa sobnom temperaturom. Misliš u sobi je 24°C, pa čekam da se temperatura vode spusti do isto toliko, ili polazna je 30°C, pa u sobi treba da bude toliko?

Ja imam bafer, i TP meri polaz i povrat na relaciji TP-bafer. Imam druga dva merača, koja ja pratim ali TP nije svesna njih, i oni mere Bafer-kuća (polaz i povrat). Termostat od TP je u kući, na zidu dnevne sobe, i tu TP dobija informaciju o temperaturi vazduha.

Što se tiče potrošnje ovako izgleda:
Pogledajte prilog 518783
Uglavnom oko 15-20kWh na ovim temperaturama oko 0°C.

I malo komplikovaniji grafik sa više podataka (potrošnja u nižoj i višoj tarifi + spoljne temperature u mom dvorištu):
Pogledajte prilog 518786
Zanimalo me kako TP "šeta" temperaturu polaza u odnosu na razliku zadate sobne i postignute sobne temperature. Ali sad kontam da nije relevantno za tvoj sistem zbog bafera. Kod mene konkretno kad se TP upali nakon mirovanja polaz bude na 31°C, i kako se približava targetu od +0.5°C više od podešene sobne (gde termostat gasi grejanje), tako smanjuje temperaturu polaza, pa sa recimo 26°C dođe do 20.4°C sobne. Kad ugasi grejajje na 20.5°C sobne, polaz bude 25.x°C. Na to sam mislio. Moja TP menja temperaturu polaza u skladu sa tim koliko blizu je zadata sobna od postignute sobne temperature. Za sada grejemo na 20°C, još se nismo uselili, ali su radovi na useljenju krenuli (sklapa se nameštaj, itd), tako da biće uskoro grejanje na 23°C, zbog radi žene 😁

Zdravo, šta si imao od posebnih podešavanja na TP?
Meni je juče (relativno hladan dan) potrošila 37kw u rasponu od 24h za prostor od cca 140 kvm (prizemlje + sprat). U pitanju je Daikin 8kw tp sa podnim grejanjem.
Pa sad, troši kuća, a ne grejanje. Imam 15cm demit fasadu sa tri strane, i 20cm sa četvrte strane kuće. Stolarija 7 komora, tri stakla, 4 godišnja doba+ lowE, plus termix lajsne. Cokla izolovana sa 10cm stirodura. U podu u prizemlju ispod cementnog estriha je 10cm stirodura. Jedino je plafon na spratu "mršav", sa 5cm vune u spuštenom plafonu. Tavan samo krovna folija i podaščano na "krezavo". Tu treba da ide vuna među rogove, ali nikako ne postižem, uvek nešto preče. Što se tiče TP, imam Siemens sobni termostat (onaj sa velikim ekranom) i preko njega u Engineer modu podešavam sve vezano za TP. Tu sam stavio krivu 0.3 sa ofsetom +3, podesio sobnu na 20°C (dok se ne uselimo), stavio histerezis +0.5, -0.0 (grejanje pali na 20, gasi na 20.5), stavio cirkulacionu pumpu na prvu brzinu (jer sam dobijao mali ∆T) i sve fercera ko švajcarski sat. Od dodatnih podešavanja, povećao sam Compressor OFF time sa 8min na 15min, ako se zaglupi pa uđe u short-cycle da ne luduje prečesto, i to je to. Mislim da sama TP ima neki svoj algoritam po kome "nauči" kako se prostor ponaša, spoljnu temperaturu meri na dva mesta (sonda na severnoj strani kuće, sonda na kućištu spoljne jedinice) i aproksimacijom računa treću vrednost koju koristi za rad. Ako je bio topao dan a noću naglo zahladni, ona računa nešto višu temperaturu jer očigledno da ima efekata od akumulacije u zidovima, itd. Da napomenem da je bitna stvar da sam cevi za podno ređao na "gusto", tj na 10cm, i imam dva velika sušača dodatno u kupatilima i dva radijatora u hodniku, na stajalištu. Tu sam trebao da stavim cevi u pod stajališta, i da ih dodatno izmotam po zidu, ali da mi je ova pamet bila tada kada se sve radilo... Isto tako za kupatila, trebao sam cevi da izmotam dodatno po spoljašnjem zidu u oba kupatila. Em bi dobio toplija kupatila, em više vode u sistemu, što je uvek dobra stvar. Sada imam oko 200+ litara. Nekome to možda izgleda mnogo, ali ova TP to izvrti za 5min.
PS: Da dodam da su najveće staklene površine orijentisane ka Jugu, tako da imamo i solarnih dobitaka u grejanju.

Zanimalo me kako TP "šeta" temperaturu polaza u odnosu na razliku zadate sobne i postignute sobne temperature. Ali sad kontam da nije relevantno za tvoj sistem zbog bafera. Kod mene konkretno kad se TP upali nakon mirovanja polaz bude na 31°C, i kako se približava targetu od +0.5°C više od podešene sobne (gde termostat gasi grejanje), tako smanjuje temperaturu polaza, pa sa recimo 26°C dođe do 20.4°C sobne. Kad ugasi grejajje na 20.5°C sobne, polaz bude 25.x°C. Na to sam mislio. Moja TP menja temperaturu polaza u skladu sa tim koliko blizu je zadata sobna od postignute sobne temperature. Za sada grejemo na 20°C, još se nismo uselili, ali su radovi na useljenju krenuli (sklapa se nameštaj, itd), tako da biće uskoro grejanje na 23°C, zbog radi žene 😁

Pa da... i moja radi isto. Kad je velika razlika u temperaturi koju sam zadao da bude u sobi i one koja je stvarno u sobi, onda greje jako sa toplom vodom... kako se zagreje, tako usporava. Ali koliko, to zavisi od podešavanja toplotne krive i koliko da uzima relevantnim termostat u sobi.

U principu ne znam šta će kad da uradi, ali nije ni bitno. Poremetimo joj logiku raznim stvarima. Nekad otvorimo prozor/terasu, nekad ložimo u dnevnoj sobi, nekad sija sunce pa to zagreje kuću... a bafer mu daje inerciju pa kad duže vreme TP ne radi, u sistemu je hladnija voda pa krene jače zbog toga.

Evo jedan primer gde je TP radila, pa smo naložili vatru, pa je TP nastavila svoj posao tek od 2 ujutru. Trošila je čak do 3 kW (što inače radi samo kad je baš hladno napolje, max je 4kW), ali se polako stabilisala kako se voda u sitemu zagrejala. U prostoriji je bilo uvek toplo tj. nije termostat odlučivao o svemu:

1765976162547.png
Vidiš levi deo kako stabilno radi kad je pustimo na miru, a kad je nečim poremetimo mora da se vrati u svoj ekvilibrijum.
P.S. one nagle linije preseka su defrost ciklusi.

Meni ove nedelje postavljaju plafonsko. Kako je kod tebe rešena vlaga leti kada hladiš, tj da li uopšte treba rešavati nekako ?
Kakva ti je automatizacija oko grejanja, šta upravlja krugovima ?
Ja nisam uzimao ništa "fabričko" nego planiram sam da napišem program/automatizaciju za grejanje hlađenje. Neko mi je rekao da bi bilo dobro da ima neka vrsta "odloženog starta" prilikom grejanja za plafon jer se brže ugreje i zrači toplotu dosta pre nego podno, pa u suštini bi samo plafonsko radilo ako nema tog odloženog. Ima logike po meni ali nikad pre nisam čuo....
Takođe, meni će isto biti zonirano naravno po krugovima, da li ima smisla i da li se može uopšte napraviti temperatura po sobama sa razlikom od 2C ? Navikli smo da je spavaća hladnija za spavanje, prozor neće biti na otvaranje pa .... da rešavam na vreme 😀

Kod mene je planirana i ventilacija sa entalpijom tj neka vrsta regulacije vlage u prostorijama ali ne mogu da dođem do podatka nikako u kolikoj meri je to efikasno. Tj ako je napolju 80% koliko mogu da očekujem unutra ili mora i klima da se doda.
Možeš li da fotografišeš to postavljanje plafonskog hlađenja? Da li će biti i plafonsko grejanje? Nema razloga da ne bude.
Ne znam zašto bi imao neki odložen start? U praksi se ništa to ne oseti. Kad se jednom temperatura postigne, samo se održava. A po podu su pločice, koje brže predaju toplotu nego nešto što ćeš da staviš na plafon. Nama je običan rigips, što nije baš neki dobar provodnik toplote.
Izveštavaj nas o toj custom automatizaciji za grejanje-hlađenje 😉

Pozdrav, zanima me kako pravilno balanisati radijatore. Radijatori su spojeni dolaz i povrat su spojeni na istoj strani i desava mi se da je radijator u gornjem dijelu samo topao a dole je hladan. Znam da se zavrce donji ventil ali zanima me da li ima neko pravilo na koliko krugova se zavrcu ventili.

I kod mene je slicna prica na Ariston Nimbus Plus 80 S T. I potrosnja je skocila sa oko 10kWh dnevno na 20-30kWh, mada sam i bio 3 dana van kuce pa sam smanjio temperaturu i sad trosi vise dok se ne zagreje sve.
Ja sam siguran da i moja TP ulazi u defrost, ali ne znam kako to da pogledam na aplikaciji. Postoji ova kategorija "Internal temperature", ali to se ne pojavljuje na grafiku.
Jos mi je zanimljiva stvar da je juce pumpa imala ozbiljnu potrosnju da zagreje potrosnu toplu vodu na 45°C, a uz to nije uspevala da postigne zadatu temperaturu vode od 35°C u baferu. Prebacio sam bojler na grejac a TP da samo greje bafer i sad je sve kako treba (sem potrosnje, ali kuca se ugrejala pa verujem da ce i to da se stabilizuje danas/sutra).
Ako neko zna kako na Ariston TP da izvucem vise informacija, neka mi pise. 🙂

Prilozi

• Screenshot_20251218_090900_Ariston NET.jpg
    Screenshot_20251218_090900_Ariston NET.jpg
    73.4 KB · Pregleda: 18
Pozdrav, zanima me kako pravilno balanisati radijatore. Radijatori su spojeni dolaz i povrat su spojeni na istoj strani i desava mi se da je radijator u gornjem dijelu samo topao a dole je hladan. Znam da se zavrce donji ventil ali zanima me da li ima neko pravilo na koliko krugova se zavrcu ventili.
Ima alat za to, klešta koja mere protok i/ili temperaturu. Ovako napamet jedino da nekom termalnom kamerom meriš ∆T. Zavrneš balansni ventil do kraja i odvrneš ga 1/4 kruga, pa odatle odvrćeš dalje dok ne dobiješ zahtevani ∆T. Mada to zna da potraje, jer se radijator ne greje tako brzo

Možeš li da fotografišeš to postavljanje plafonskog hlađenja? Da li će biti i plafonsko grejanje? Nema razloga da ne bude.
Ne znam zašto bi imao neki odložen start? U praksi se ništa to ne oseti. Kad se jednom temperatura postigne, samo se održava. A po podu su pločice, koje brže predaju toplotu nego nešto što ćeš da staviš na plafon. Nama je običan rigips, što nije baš neki dobar provodnik toplote.
Izveštavaj nas o toj custom automatizaciji za grejanje-hlađenje 😉

Da, grejanje / hlađenje.

Napisao sam razlog. Plafonsko valjda brže počne da greje/zrači. Podno je više inertno. Prostorija dostigne zadatu temperaturu pa isključi grejanje (podno ostane "hladnije") nego što bi bilo da nema plafonskog grejanja. I tako bi bez obzira da li je upravljanje preko krive grejanja ili preko sobe temperature.
Nešto ne stavljam na plafon, tj biće samo malo izravnano i gletovano.
Za rigips postoji drugi sistem plafonskog. Plastične su cevi i deblje dosta. Uponor to zove Thermotop.

Hoću,naravno. Biće do pola custom made jer tačku rošenja će softver sam da računa a ostale uslove nadam se da ću uspeti da podesim kako bi imao što bolji učinak.

Dotle evo jedan video gde se vidi postavljanej plafonskog, kakav ću ja imati.

Ima alat za to, klešta koja mere protok i/ili temperaturu. Ovako napamet jedino da nekom termalnom kamerom meriš ∆T. Zavrneš balansni ventil do kraja i odvrneš ga 1/4 kruga, pa odatle odvrćeš dalje dok ne dobiješ zahtevani ∆T. Mada to zna da potraje, jer se radijator ne greje tako brzo
Narucio sam klijesta i termalnu kameru. Koja je idealna Delta?

Da, grejanje / hlađenje.

Napisao sam razlog. Plafonsko valjda brže počne da greje/zrači. Podno je više inertno. Prostorija dostigne zadatu temperaturu pa isključi grejanje (podno ostane "hladnije") nego što bi bilo da nema plafonskog grejanja. I tako bi bez obzira da li je upravljanje preko krive grejanja ili preko sobe temperature.
Nešto ne stavljam na plafon, tj biće samo malo izravnano i gletovano.
Za rigips postoji drugi sistem plafonskog. Plastične su cevi i deblje dosta. Uponor to zove Thermotop.

Hoću,naravno. Biće do pola custom made jer tačku rošenja će softver sam da računa a ostale uslove nadam se da ću uspeti da podesim kako bi imao što bolji učinak.

Dotle evo jedan video gde se vidi postavljanej plafonskog, kakav ću ja imati.

Sviđa mi se ovaj sistem. Odmah je u ploči. Ali to znači da će biti isto inertno kao i podno. Treba celu ploči da ohladi/ugreje.
Uostalom, kad uradiš videćeš i sam da li će ti trebati odloženi strat ili bilo kakva podešavanja. Mislim da neće. Nije to sistem gde stalno menjaš temperaturu, a nije ni da radi kao grejalica, gde uključiš i odmah osetiš da zrači (ili šta već).
Većinu vremena nećeš ni biti svestan da li TP radi ili ne, koristio plafon i pod ili samo pod. Kod nas je u dnevnoj sobi je temperatura oscilira najviše za 1°C i to najviše zbog ponašanja ukućana (otvorena vrata, kuvanje,...)

Da,sve sem
Podno grejanje , cevi su u donjoj zoni tj obično imaš 5-9 cm košuljicu pa pločice ili neku drugu podlogu.
Plafonsko grejanje cevi su par milimetara samo u "donjoj" zoni

Zbog ovoga dolazi do razlike u brzini grejanja.

Hlađenje je zato moguće plafonskim sistemom jer "odvodimo" toplotu , podnim je to teško jer su cevi "duboko". I naravno jer je puno inertnije od plafonskog. Sporije se greje sporije se hladi.

Nadam se da sam uspo objasniti.

P.S. Nadam se da ću uskoro i nekim mojim podacima uskoro objasniti šta se i kako dešava kod ovog sistema.

Ako je za TP, gledaj da na tom radijatoru ne bude manje nego na podnom. Za TP je idealno 5 stepeni razlike, u nisko-temperaturnom režimu
Kod mene je 4-5c razlike i u visoko temperaturnom rezimu 🙂. 24c sobna temperatura. Tovarite ljudi izolacije sto vise mozete, sve se to relativno brzo isplati, a isto kostaju ruke i za izolacioni materijal debljine 5 i 15cm 🙂

@vidor
Nemoj ovo pogrešno da shvatiš, ali mi se čini da si izučio teoriju, ali nigde nisi video ili osetio kako ovo radi u praksi. Ako nisam u pravu, slobodno me ispravi.

Kada završiš videćeš da je odlična stvar. Ali mislim da nije baš tako kako sada zamišljaš. Bez obzira što su cevi plitko ili duboko, neće puno uticati na tvoj subjektivni osećaj, a to je na kraju jedino bitno za tebe koji živiš u toj kući. Osmisli način da možeš brzo da podešavaš i plafon i pod na osnovu logike koju misliš da treba, makar to kasnije i ne koristio. Ne može da škodi.
U teoriji, teorija i praksa se ne razlikuju. U praksi, teorija i praksa se obično mnogo razlikuju.

Samo dobro osmisli i struju po plafonu, pošto mi se čini da kod ovog sistema nemaš posle puno izbora oko nekog kasnijeg menjanja. Kod mene je spušten plafon i mogu bez problema da sprovedem dodatne žice gde mi treba (i radio sam to više puta). Kad su cevi ubetonirane ne verujem da imaš mogućnost da ištemuješ za dodatnu žicu ako se setiš kasnije da ti treba, a da time ne oštetiš cevi. A da radiš dodatno spušten plafon, nema smisla.

Trebalo bi da imamo posebnu temu za podno grajenje. Već smo otišli od toplotne pumpe.

Nazad
Vrh Dno