Šta je novo?

Veš mašine

Gumene podloške za veš mašine da ili ne.
Problem jako neravne pločice tako da koliko dobro da se niveliše pod libelu nije to-to, prenose se vibracije pri centrifugi većoj od 1000 obrtaja posebno ako je malo veša.
Kada se napuni nije problem ni 1600 obrtaja.
Deluje nelogično,ti nivelišeš mašinu,i ako je ona ravna i nema drugih problema ona onda bi trebalo da je to to.Nema veze što pločice nisu ravne.Imaš i slivnik pa se pločice i ne lepe pod libelu gde je takva situacija.
Proveri opet sve 4 strane i možda pod dijagonalom,ako je sve pod "crtu na 6 tih tačaka onda je to to.Mozda ti se čini da je pod libelu,može da mu fali 1/4 kruga na jednoj strani da stane vibracija

ove naj novije, imaju kapacitivne prekidace. protokomer, senzor tezine vesa, wifi, program za fleke, kontrolisana doziranja praska. a naravno sto su slozenije to je odrzavanje i uslovi rada zahtevniji

e sad, nas obicaj je da ves masine drzimo u kupatilu. zardja svaka ves masina u kupatilu. to je pre jos i moglo dok nije bilo elektronike. sada sve ves masine (pa i one koje imaju tockic) imaju digitalnu elektroniku(kompjuter). i usled kondenza elektronika crkava. pogledajte strane serije i videcete da ih napolju drze ili u kuhinji ili u posebnoj prostoriji. sto se tice bosch-a generalni problem su amortizeri. to se resi sa zameniskim amortizerima od 800 din. ali je isto tako problem sto se stavlja vise vesa od deklarisanog
Tačno, ali eto za 35 godina, jedino je taj Bosch uspeo da struli rekrodno brzo, i jedna Ei Niš je davno malo uhvatila korozije, ali ni blizu do ovog nivoa... a izmenjalo se tu modela i brendova dovoljno... tako da te priče kupiš neki "jak" brend ne piju vodu, što jefitnija sa što dužom garancijom je zapravo jedino pravo rešenje... isključivo novo naravno...

Od kog Boscha pošto njih imaš u širokom rasponu po svim pitanjima - i po ceni, i po performansama, i po kvalitetu i ne može se generalizovati.
mislio sam na bosch u istom cenovnom rangu... Ako se dobro secam, to je bilo u rangu serije 6 tada...

e sad, nas obicaj je da ves masine drzimo u kupatilu. zardja svaka ves masina u kupatilu. to je pre jos i moglo dok nije bilo elektronike. sada sve ves masine (pa i one koje imaju tockic) imaju digitalnu elektroniku(kompjuter). i usled kondenza elektronika crkava. pogledajte strane serije i videcete da ih napolju drze ili u kuhinji ili u posebnoj prostoriji. sto se tice bosch-a generalni problem su amortizeri. to se resi sa zameniskim amortizerima od 800 din. ali je isto tako problem sto se stavlja vise vesa od deklarisanog
to ne bi trebalo da je problem, jer masinu i susilicu i u inostranstvu drze u istoj prostoriji, a vlaga ide u nebesa, kada se ukljuci susilica... Tako da to i ne pije vodu bas...

Problem u tom trenutku je bio što je taj model Bosch bio očigledno neki za tržišta u razvoju, sećam se da je uputsvo bilo na rumusnkom, bugarskom i srpskom i google nije davao nikakve rezultate za taj model globalno (a i lokalno se ne sećam bilo čega), davno je to bilo ima 20 godina od sada... ili blizu... i to vam govori da je moguće da je barem tada postojala serija uređaja koji ima kvalitet koji nije baš jednak svuda... mada nije bila jeftina nešto posebno...

Poslednja izmena:
a da vidis koliko treba beko ves masini da zardja. 3 godine i nemozes da je prepoznas. i kod mene je ves masina pored tus kabine, i to nije dobro ali ajde objasni zeni... ali kod candy stvarno moze da bude problem, gore kod displeja su samo tasteri a glavna elektronika i energetski deo je skroz dole izmedju 2 nogare. e sada ako kupatilo malo poplavi...

Ukratko:
ova gore što sam spomenuo

Samsung mašina za veš WW80CGC0EDAELE​

ili Electrolux mašina za veš EWZF528WE

??

ove naj novije, imaju kapacitivne prekidace. protokomer, senzor tezine vesa, wifi, program za fleke, kontrolisana doziranja praska. a naravno sto su slozenije to je odrzavanje i uslovi rada zahtevniji
Još samo da ugrade autonivelaciju i to je to.

Šta se desi, dal se pokaže na ekranu neki znak, upozorenje, ako se pretovari masina?
Da li masine imaju neku vagu u sebi, kako mere tezinu veša koji je ubacen da se pere?
Nesto masina pere na 9kg sa jednim programom ali kad se promeni opcija odnosno program onda pere samo 5kg i manje...
Kako masina zna koliko je teško punjenje?

U sustini, masina ne meri kilazu vesa... Moja masina, a verujem da je u vecini taj slucaj, okrene bubanj par puta levo desno i valjda na osnovu energije/struje potrebne da se okrene bubanj, proceni tezinu vesa... Tezi bubanj = vise energije potrebno...
Verovatno postoje i masine sa senzorima za opterecenje...

Uzmi ovo sa rezervom, isto pitanje sam postavio sebi pre jedno 7god i ovoliko sam zapamtio... mozda nije bas tacno 100%

Šta se desi, dal se pokaže na ekranu neki znak, upozorenje, ako se pretovari masina?
Da li masine imaju neku vagu u sebi, kako mere tezinu veša koji je ubacen da se pere?
Nesto masina pere na 9kg sa jednim programom ali kad se promeni opcija odnosno program onda pere samo 5kg i manje...
Kako masina zna koliko je teško punjenje?
Ako se prepuni ili nekim stvarima koje upijaju dosta vode nece pokrenuti centrifugu,a i nece završiti program verovatno.Meri na osnovu otpora i količine vode

Код мене се дешава да је препуњена и на крају заврши програм (имам график искоришћења капацитета машине и дешава се да је преко 100 %). Госпођа када напакује машину...
Мене више нервира то што се веш неће лепо опрати, па ако се сетим, ја повремено из машине извадим неке ствари.

Pa da, ne sme da bude prepunjena, jer ves ne moze da se okrece, pa ne moze ni da se opere lepo... Kod mene centrifuga radi, ali posto detektuje kolicinu vesa, ako je prepunjena, onda krene lagano da vrti dok ne ocedi prvo ves, pa onda vrti sve brze i brze, prakticno prilagodjava se kolicini vesa - smart masina 🙂

Mozda niste prepunili,kod mene skoro nije odradila,piše ende,ali voda u bubnju i nema centrifuge

Kod mene centrifuga uvek lagano krece, pumpa izbacuje vodu, ubrzava polako, kao da ide stepen po stepen dok ne zavrti na zadati maximum,Kao da ide 200-400-600-800-1200 i zavrsi na 1400 (ako sam stavio na max)
Na zalost nemam i 1000 obrtaja na ovom mom Bošku.

Pitah jer sam danas stavio u Boška od 9kg 7 novih donjih delova velikih tenerki srednje debelog platna (futer, za jesen i proleće), bubanj dpsta popunjen, mogao sm nagurati i 8. teeberku al ionako je bilo bas malo prostora da bi se ves pomerao pripranju pa sam odustao.
Nije bilo nikakvog signala, ne znam ni da li ima neki znak na Bošku.
Uredno pokazuje 9kg, 5kg i sl. kako menjam programe al ajde znaj kolika je masa stavljena...

Pozdrav svima,
Zanima me vase misljenje i iskustva sa masinom za susenje vesa Bosch WQG24501BY, vidim da je na akciji trenutno. Da li postoji neka bolja u tom cenovnom rangu(na akciji je 80.000din)? Hvala unapred.

Došlo je vreme za zamenu mašine. Stara me služila dobro od 2007. godine - Gorenje WA73141.

Da li neko ima HAIER HW100-B14979NU1S ?

Može i preporuka u tom cenovnom rangu. J

Jedini kriterijum koji mora da zadovolji naova mašina je da može da podnese montažu (da nosi i naravno da ova može da stane na nju) mašine za sušenje veša (znači bitna mi je dubina). Mašina za sušenje je Gorenje DA83IL/I. Nisam siguran u dimenzije stopica, morao bih to detaljno da izmerim, samo mi je malo komplikovano da izvlačim obe mašine iz "boksa" u koji su upakovane (rigips zid, pregrada, od zida kupatila).

Predlog za ves masine budzet 400-500eura 9kila 1200/1400? U ponudi:
Candy RO 1496DWMCT/1-S 480e/siva 420e
Beko B3WFU49415WBES 430e
Whirlpool FFD 9489 BCV EE 460e
Hotpoint Ariston NLCD 946 BS A EU N 465e
Electrolux EW6F2491E 475e
Gorenje WPNEI94A1SWIFI - 744060 505e
Electrolux EW6F3494E -525e

Predlog za ves masine budzet 400-500eura 9kila 1200/1400? U ponudi:
Candy RO 1496DWMCT/1-S 480e/siva 420e
Beko B3WFU49415WBES 430e
Whirlpool FFD 9489 BCV EE 460e
Hotpoint Ariston NLCD 946 BS A EU N 465e
Electrolux EW6F2491E 475e
Gorenje WPNEI94A1SWIFI - 744060 505e
Electrolux EW6F3494E -525e
Ovo sve kosta manje nego sto si ti okacio

Prilozi

• Screenshot_2025-12-26-01-31-27-835_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-12-26-01-31-27-835_com.android.chrome.jpg
    68.5 KB · Pregleda: 14
  • Screenshot_2025-12-26-01-32-02-739_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-12-26-01-32-02-739_com.android.chrome.jpg
    68.3 KB · Pregleda: 16
  • Screenshot_2025-12-26-01-32-38-431_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-12-26-01-32-38-431_com.android.chrome.jpg
    71.2 KB · Pregleda: 15
  • Screenshot_2025-12-26-01-33-21-488_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-12-26-01-33-21-488_com.android.chrome.jpg
    69.3 KB · Pregleda: 13
  • Screenshot_2025-12-26-01-34-01-576_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-12-26-01-34-01-576_com.android.chrome.jpg
    58.7 KB · Pregleda: 13
Idi do Trebinja uzmi sta god mozes i povrat pdva
To mi je dobra opcija za kucanske aparate, ali s obzirom da moram da opremam cijeli stan, masine za ves, susenje, sudje, tv, frizider, rerna, ploca to mi nije izvodljivo da odradim sve iz jednog puta, povrat bi mogo da uzmem na jednu masinu al kad bi im se pojavio tamo sa svom opremom morao bi to prijavit na cg granicu..

I, ima li ko iskustva s kojom od ovih masini sto da uzimam? 🤔

Pre mesec dana sam uzeo
Electrolux EW6F2482E 8kg 47.000 din i
Gorenje WPNEI94A1SWIFI 9kg 37.000 din, jednu za drugom. Sta da kazem, Electrolux je kod mene a Gorenje kod ujaka. Malo sam ih zagledao odozdo, posto nema nikakvih poklopaca, i vidi se plasticni bubanj, amortizeri i inverter motori, to je to, i to je skoro isto na obe. Obe imaju 5 god garancije, Electrolux je skuplja 10.000 din, da li vredi vise ne znam, jer Gorenje nije kod mene, ne znam kako radi u odnosu na Electrolux.
Ako ti treba veca masina, sa vecim bubnjem, ja bih isao na Electrolux EW6F2492E. U srbiji je pre mesec dana kostala 48.000, sada ne znam.

Na nekom random klipu na YT videh nekog sto otvara neku, da ne slazem ali cini mi se Beko/Gorenje nesto tako ves masinu sa plasticnim bubnjem, ali svakako nije zalepljen, vec je srafovima spojen. Mislio sam da je svaki plastican bubanj zalepljen. Ko ce znati da li jeste ili nije...

Na nekom random klipu na YT videh nekog sto otvara neku, da ne slazem ali cini mi se Beko/Gorenje nesto tako ves masinu sa plasticnim bubnjem, ali svakako nije zalepljen, vec je srafovima spojen. Mislio sam da je svaki plastican bubanj zalepljen. Ko ce znati da li jeste ili nije...
Ima i jednih i drugih
Ali izgleda da je bubanj stavka programiranog zastarevanja kod ves masina, kao sto su baterije kod mobilnih telefona

Nazad
Vrh Dno