Šta je novo?

Google Pixel 9 / 9 Pro

• Začetnik teme Začetnik teme joca89
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni se na mazenom i pazenom 9 pro xl desava da kad otvorim kameru, treba mu po 10ak sekundi da fokusira. Ili da ga protresem. Bukvalno HW problem. Telefon nikada cuknut.

Meni se na pixel 7 pro baterija nadula posle malo više od dve godine. Nisam mogao bateriju nigde kod nas da nađem. Na kraju narucio bateriju sa ebay-a, sam zamenio i prodao telefon. Dosta brže degradiraju baterije nego kod ostalih proizvođača.

Meni se na pixel 7 pro baterija nadula posle malo više od dve godine. Nisam mogao bateriju nigde kod nas da nađem. Na kraju narucio bateriju sa ebay-a, sam zamenio i prodao telefon. Dosta brže degradiraju baterije nego kod ostalih proizvođača.
Kao nekada sto je vazilo za Samsung, tako je sada kod pixela.
4a i 6a su softverski osakatili bas zbog toga. Morali su brdo ljudima da isplate lovu.
Kod "a" verzija stavljaju gorilla glass 3. Otporan na ogrebotine, kranje neotporan na padove.

Dobro veče svima,
Shvatam trenutni hype oko 5G ali za prosečnog korisnika još uvek ne vidim nikakve posebne benefite tj. ne vidim šta može da se uradi sa 5G a da već nije moglo sa 4G. Isprobao sam na svom telefonu (nije Pixel trenutno) i posle par dana i jedno hiljadu pokrenutih speed testova koji su merili nekad i preko giga u down-u, vratio sam postavke na 4G prioritet mreže. Jednostavno, mogu da živim sa tim, ne osećam da mi 5G toliko znači.
Ono što međutim jeste problem, a što u ovom trenutku kada su u ogromnom procentu pogašene 3G bazne stanice, je VoLTE koji kao što znamo svi koji imamo ili smo imali Pixele, do sada nije radio na istima bez gimnastike sa Shizuku i Pixel IMS aplikacijama.
Kažem do sada jer posle decembarskog update-a izgleda da na nekim modelima radi. Kod mene u kući koriste se još uvek 6a i 8a i situacija je sledeća - posle update-a na Pixelu 8a VoLTE radi i bez Shizuku-a tj. pojavio se prekidač u podešavanjima koji nije samo za ukras nego funkcija zaista radi, prilikom poziva signal ostaje LTE tj. 4G, HD ikonica je aktivna.
Na Pixelu 6a ne radi, VoLTE ne može da se aktivira ni uz pomoć Shizukua i IMS-a. Što znači da 6a tokom poziva pada na 2G mrežu sa sve standardnim propratnim simptomima (loš kvalitet poziva, nedostupni ste, kasne notifikacije o propuštenim pozivima, itd,itd...).
Negde sam na ovim stranama pročitao da VoLTE radi i na 9a nakon update-a.
Možda ne bi bilo loše da probamo da sumiramo na kojim sve modelima radi VoLTE i bez Shizuku-a a na kojima ne? Ja tipujem na to da će raditi na modelima počev od 8a i novijim ali dajte vaša iskustva.
Biće svakako zanimljivo videti kakva će situacija biti nakon januarskog update-a.
Ono što je sigurno - na svim modelima će raditi i VoLTE i 5G tek kada Google bude zvanično prisutan u Srbiji. A nisam optimista da će to biti uskoro.

Možda ne bi bilo loše da probamo da sumiramo na kojim sve modelima radi VoLTE i bez Shizuku-a a na kojima ne? Ja tipujem na to da će raditi na modelima počev od 8a i novijim ali dajte vaša iskustva.
Ja sam za mogućnost da VoLTE radi saznao tek pošto sam instalirao decembarsku zakrpu. Ako se dobro sećam valjda dejstvo Shizuku haka prestaje tek nakon apdejta? Deinstalirao sam aplikaciju pa ću pratiti stanje, za sada sam primetio jedino da je LTE+ ikonica sad samo LTE.

@Rwande proveri je l uključen VoLTE kod operatera za broj u 6a. Ako te ubeđuju da jeste probaj u drugom telefonu

Ja sam za mogućnost da VoLTE radi saznao tek pošto sam instalirao decembarsku zakrpu. Ako se dobro sećam valjda dejstvo Shizuku haka prestaje tek nakon apdejta? Deinstalirao sam aplikaciju pa ću pratiti stanje, za sada sam primetio jedino da je LTE+ ikonica sad samo LTE.
Bitno je samo koja je ikonica aktivna tokom govornog poziva. Ako tada nestane LTE/LTE+ ikonica znači da 4G ne radi tokom poziva tj. da pada na 2G mrežu. Jer 3G baznih stanica više nema.

Na Pixel 6a radi VOLTE i bez Shizukua. 100% jer sam ga koristio do pre 3-4 nedelje. Sve update-ove sam radio redovno i mislim da je sa novembarskim to stiglo. Drugar na 9a nije imao volte podešavanje sa istom zakrpom, ne znam sad da li je dobio. Doduše sad kad sam uzeo 9a, uradio sam sva ažuriranja odmah i volte radi najnormalnije.

Imao sam Pixel 6a, i kasnije 7a. 6a mi se razbio nakon prvog pada, ali tu sam ja kriv jer znao sam da ima GG3 koje može da strada od nezgodnijeg pada. Nevolja je bila što nisam imao gde da zamenim ekran. Na 7a, posle godinu i po, nadula se baterija. Tu sam kudio pola Pixela, pola sebe što opet nisam računao da neću imati kud ako zatreba servis. Volim Pixele, volim njihovu ideju i filozofiju, odnos hardvera i softvera, ali mislim da su jedni od najnedoslednijih telefona kada je u pitanju pouzdanost, odnosno kvalitet, ili specifično kontrola kvaliteta. Usudio bih se reći da je sramotno za njihovu cenu i ime koje stoji iza njih da ne mogu da spoje dve serije bez nekih problema, koji će po sistemu lutrije zapatiti određeni broj korisnika. Evo devetke anomalije sa ekranom, određeni Pro modeli odvajanje kamera bara... Osmica takođe anomalije sa ekranima, nesrećna 7a oticanje baterije... Sedmice imale pucanje stakala kamere kod korisnika u hladnijim podnebljima... 6a zauzdavanje baterije softverom... Beše 4 XL nije imala najsrećniju strukturalnu stabilnost jer je pucala ko šibica na ramu gde su antenski prevoji...

Aktivan sam na Redditu i Pixel sabovima. Odnos korisnika i problema je rekao bih među najzastupljenijim, posebno kad se pogleda da je u pitanju omanji broj modela po godini, a ne recimo neki Kinezi koji štancaju telefone na lopate, pa su žalolpojke negde i očekivane. Sve kad se sabere, rekao bih da Google pilićari na kontroli kvaliteta, i da ne mari previše da postigne standarde rigoroznosti, te im je lakše da svaki problem adresiraju kroz extended repair programe, nego da utegnu proizvodnju na nivo dosledan konkurencije.
Tako da, što se mene tiče, naredni Pixel tek kad se ozvaniče kod nas.

Uključen, sve je otključano sa strane operatera. Problem je do Google-a a rešenje je do obe strane, tj. do komunikacije na relaciji Google/operater.
Jesi li to proverio u drugom uredjaju ili im verujes na rec. Vec 10ak puta smo pisali po Pixel temama da oni tvrde i ubedjuju da je VoLTE aktivan, ali imaju bagic, dok ne pogleda napredna podrska, nema od toga nista.

Jesi li to proverio u drugom uredjaju ili im verujes na rec. Vec 10ak puta smo pisali po Pixel temama da oni tvrde i ubedjuju da je VoLTE aktivan, ali imaju bagic, dok ne pogleda napredna podrska, nema od toga nista.
Provereno u core-u i aplikativnoj podršci. Inače radim kod operatera 😀

Ne radi ni kod mene VOLTE posle zadnjeg update-a na 6a. Nikada nisam koristio ove aplikacije da ga na foru aktivram. Na novom 9a od zadnjeg update radi na istoj kartici, takodje bez pomoći aplikacija.

Ne radi ni kod mene VOLTE posle zadnjeg update-a na 6a. Nikada nisam koristio ove aplikacije da ga na foru aktivram. Na novom 9a od zadnjeg update radi na istoj kartici, takodje bez pomoći aplikacija.
Super, hvala na povratnim informacijama na kojim modelima radi VoLTE sada. Znači mi jer planiram da se vratim na Pixel čim VoLTE postane standardno aktivan, bez dodatne gimnastike, pa da znam koje modele da uzmem u razmatranje. Trenutno sam na Samsung-u ali ne leži mi. 5G me ne interesuje, meni je nepotreban. Naravno, razumem sve one kojima znači pristup 5G mreži.

Evo stigao mi malopre neki system update od dvadesetak MB i rekoh taman da istestiram da li i na Pixel 9 sad radi VoLTE bez zakrpa.

Ukratko - ne radi. Nažalost posle ove zakrpe ne rade ni lms ni Turbo IMS. Menja se LTE ikonica na LTE+ ali kad proverim u meniju stalno piše da ništa od onih LTE funkcija nije omogućeno i za vreme poziva signal pada na H+.

Čudno mi je bilo jer se Ims skoro apdejtovao sa 2.2 na 3.0 ali izgleda da moraju opet da se ažuriraju ove aplikacije. Tako da, bez haka VoLTE ne radi na mom Pikselu, a ko želi da ima VoLTE sa hakom, nek sačeka sa tom poslednjom zakrpom.

Evo stigao mi malopre neki system update od dvadesetak MB i rekoh taman da istestiram da li i na Pixel 9 sad radi VoLTE bez zakrpa.

Ukratko - ne radi. Nažalost posle ove zakrpe ne rade ni lms ni Turbo IMS. Menja se LTE ikonica na LTE+ ali kad proverim u meniju stalno piše da ništa od onih LTE funkcija nije omogućeno i za vreme poziva signal pada na H+.

Čudno mi je bilo jer se Ims skoro apdejtovao sa 2.2 na 3.0 ali izgleda da moraju opet da se ažuriraju ove aplikacije. Tako da, bez haka VoLTE ne radi na mom Pikselu, a ko želi da ima VoLTE sa hakom, nek sačeka sa tom poslednjom zakrpom.
U mom slučaju radi normalno par meseci unazad.. konkretno od onog izbačenog fix-a. IMS aplikaciju nemam niti bilo šta štelujem nakon apdejta.

U mom slučaju radi normalno par meseci unazad.. konkretno od onog izbačenog fix-a. IMS aplikaciju nemam niti bilo šta štelujem nakon apdejta.
Možda nešto zavisi od regije gde je konkretan Piksel namenjen za prodaju? Ili od modela do modela?

Koga interesuje build number je BP4A.251205.006.E1:
Release date: 12/17/2025
Android™ Security Patch Level: December 2025
Software Version: BP4A.251205.006.E1

What's changing:

The current software update addresses the following issues:
  • Battery drain: Faster than normal battery depletion.
  • Touch unresponsive: Intermittent touch failures observed specifically on Pixel 10.
  • Cached content access: Inaccessibility of locally stored content (e.g., offline media, maps) after upgrading from Android 14 or earlier directly to Android 16.

Kod mene sve ok i nakon tog peča. A1 operater.
BP4A.251205.006.E1

Већ трећи апдејт ВОлте ради како треба, ја чак немам ни шизуку ни Печ...Одрадио сам Печ пре и склонио обе апликације...

Evo ja sad uninstall shizuku I ims, restart i ima Volte uredno u postavkama.

BP3A.251105.015

Nisam pametan ali sam probao nekoliko stvari da vidim šta će da se desi. Deinstalirao sam sav IMS softver, nisam deinstalirao Shizuku ali ga nisam ni pokretao. Obrisao sam internet/mms podešavanja i izvadio karticu, restartovao telefon pa je ponovo ubacio, i izgleda da je nešto od tih koraka pomoglo.

Sada VoLTE izgleda radi bez pomoći zakrpa:
Screenshot_20251220-153044.png

Opet da napišem, moj drug koji ima Pixel 9a i nikada nije imao patch, niti zna uopšte šta je volte itd, proradio mu od poslednjeg apdejta. Mene zanimalo i reko ajde testiramo i radi, posle par dana me pita "brate šta si mu uradio kad ovako brzo uspostavlja vezu" hahhah

Ako neko ima battery drain posle puštanja 5g na lokaciji ili posle poslednjeg ažuriranja, nisam siguran šta je tačno uzrok, neka podesi u SIM podešavanjima preferred network type LTE i restartuje telefon. To mi je rešilo problem. Bukvalno baterija na Pixel 9a nije mogla dan da izdrži dok je normalno dan i po.

Ako neko ima battery drain posle puštanja 5g na lokaciji ili posle poslednjeg ažuriranja, nisam siguran šta je tačno uzrok, neka podesi u SIM podešavanjima preferred network type LTE i restartuje telefon. To mi je rešilo problem. Bukvalno baterija na Pixel 9a nije mogla dan da izdrži dok je normalno dan i po.
I meni se to dešavalo na samom početku jer je telefon po difoltu bio podešen da lovi 5G. Bukvalno je modem bio najveći potrošač, veći od procesora, ekrana i ostalih sistemskih procesa zajedno. Stvari su se normalizovale otkad je podešen da lovi samo LTE. Doduše i dalje mi se dešava da srče bateriju ako sam u pokretu, gde je varijabilan kvalitet 4G signala, ima dana gde je na nivou 40-50% potrošnje u onom odeljku sistemskih potrošača.

Izgleda da modem normalno radi samo kad ne mora uopšte da se trudi oko konekcije. Zato nisam siguran da li generalno ima problem sa 5G signalom, ili je problem u tome što je tražio 5G signal a nije mogao da ga nađe (mada i to ne vidim kako su smeli da dozvole). Pitam se da li će baterija da pati kada (ako) dobijemo podršku za 5G ili će se normalizovati na nivou potrošnje kao na 4G signalu. Jer je 5G za nas potpuno besmislen ako košta 30%+ baterije tokom dana.

Nazad
Vrh Dno