Šta je novo?

[A1] Kucni net

Verovatno dhcp lease vreme isteklo pa nesto zaglavilo i nije dobio novu adresu na vreme.

Da pitam i ovde, posto vise ne znam kojoj temi pripada.

Bio sam da uzmem paket 5G kucni net duo sa televizijom i decko koji radi tamo trazio je adresu da proveri da li radi i kaze da na toj andresi ne radi. E sad ja imam A1 mobilni internet koji radi tamo bez greske 5G. Ali on kaze da se ovaj paket povezuje na drugi predajnik. Ne znam da li me zeza ili sta? Mislim koji drugi predajnik?

Zezaju oni puno, javili se konačno, uzeli sve podatke, sve dogovorili, zove ponovo posle 5 minuta, kao ne može, ima 5G pokrivenost ali ne za najveći paket sa televizijom. Da se opet prijavim (?!?) pa će doći kolege da provere? Prijavio sam se jednom, toliko od mene.

btw, radi odlično na toj lokaciji ali njima simulacije pokazuju malo svetlije crveno.

Kad u poslovnicama proveravaju dostupnost za nove 5G KućniNet tarife (na primer: 5G KućniNet Duo) da li, prema njihovoj mapi pokrivenosti:
-gledaju da isključivo postoji 5G pokrivenost unutar objekta,
ili
-mogu da prihvate korisnika i ako na njegovoj lokaciji trenutno postoji samo 5G pokrivenost na otvorenom?

Treba traziti spoljne 5g antene

Primer dab+ radio,kad sam preko razdelnika povezao resiver na spoljnu loga tv antenu full signal

Garantovano bi i 5g bio mnogo bolji kad bi se modem povezao na tu spoljnu tv antenu

Kad u poslovnicama proveravaju dostupnost za nove 5G KućniNet tarife (na primer: 5G KućniNet Duo) da li, prema njihovoj mapi pokrivenosti:
-gledaju da isključivo postoji 5G pokrivenost unutar objekta,
ili
-mogu da prihvate korisnika i ako na njegovoj lokaciji trenutno postoji samo 5G pokrivenost na otvorenom?
Ja iskreno mislim da je njihova mapa rađena po ko zna kojoj metodi 50/50 tačnost , pre 10 dana kada je agent dolazio kod mene za kućni net pojma nije imao da imam i 5g , generalno sve odlično radi preko telefona naravno ne preko njihovog rutera koji menjam uskoro , tako da te priče i njihove mape po meni nemaju veze sa vezom, ko je taj koji je išao i proveravao po celoj Srbiji gde je i kakav signal , gde ima 4g a gde sad 5g ,koje su brzine itd. , smešno , meni je rekao moja lokacija max 30mbps preko 4g a brzine su mi preko 140mbps na 4g , toliko o A1 mapama i stručnjacima iz poslovnica/call centra..a da , sa iste bazne ide i 4g i 5g , ne puštaju 5g sa neke fantomske bazne 🙂

Piše na mapi da je generisana, nije sigurno niko peške išao 🙂
Hah , ma naravno u tome i jeste poenta da je mapa generisana , znači da ne treba nekoga da onemoguće da koristi paket za kućni net samo na osnovu mape. U svakom slučaju, svima preporučujem da uzimaju pakete daljinski/online jer je tu rok od 14 dana za raskid i mislim da je raskid moguć bez nekog posebnog razloga ako nije u poslovnici. Ja sam se pre a1 zaleteo i otišao u mts poslovnicu i uzeo paket za net, sada muke žive da raskinem ugovor, kao da od mene zavisi ceo mts... penali za raskid posle 2 dana korišćenja... , raskid zahtevam jer usluga nije kako bi trebala da bude a to je sve zbog njihove krš opreme, sutra idem da se zabarikadiram u poslovnicu dok me ne " oslobode " hah , jer me vozaju sms porukama već 20 dana... možda izađem i na televizor 😛

Te mape bi trebalo da pravi RATEL ili ministarstvo ili bar neko nezavisan. Ovako svako stavlja šta hoće a još i ne ažuriraju. Uporedio sam mape mog područja od pre 6 godina i sada i nema razlike iako vidim da su uklonili 1 BS a premestili drugu. Ni MTS nije ništa bolji. Nisam pratio Yotell.
MTS mi je kućni a A1 telefon. MTS ide 80-100/65 A1 5-10/1-2 a signal pun.

Ja iskreno mislim da je njihova mapa rađena po ko zna kojoj metodi 50/50 tačnost , pre 10 dana kada je agent dolazio kod mene za kućni net pojma nije imao da imam i 5g , generalno sve odlično radi preko telefona naravno ne preko njihovog rutera koji menjam uskoro , tako da te priče i njihove mape po meni nemaju veze sa vezom, ko je taj koji je išao i proveravao po celoj Srbiji gde je i kakav signal , gde ima 4g a gde sad 5g ,koje su brzine itd. , smešno , meni je rekao moja lokacija max 30mbps preko 4g a brzine su mi preko 140mbps na 4g , toliko o A1 mapama i stručnjacima iz poslovnica/call centra..a da , sa iste bazne ide i 4g i 5g , ne puštaju 5g sa neke fantomske bazne 🙂
Gledao sam ovu njihovu mapu i tek onda nema smisla. Drugar ima isto 5G kucni net i za njegov kraj uopste ne pokazuje da ima pokrivenosti i dali su mu ruter i radi mu bez greske. Dok za mene kazu da ne moze.

Evo i ja da potvrdim.
KucniNet 4G 100/10 paket - uredno se povezuje na 5G n78.
Izvukoh nekih 450 mb downloada. Evo igram se malo sa CA kombinacijama, nesto mi forsira bas B3 + n78 (takoreci bez CA 4G kombinacija).
Naravno, prema A1 serveru, prema ostalim cepne preko 200 ali polako vrati na 100/10.

PS: Deluje da nema B7 band-a.

2025-12-12_13-37-54.png
2025-12-12_13-53-01.png

Poslednja izmena:
Kad sam potpisao A1 KN, mislim da je bilo početkom godine, 100% free prve godine, 50/10, sve je radilo perfect. Brzine retko kad ispod 40. Par puta premerih zadnjih dana, ne baš sjajno, oko 25. Sinoć ponovo, bednih 10. Ćuprija u pitanju, prizemna kuća, udaljenost od repetitora nekih 500-600m. Namena je bila samo IPTV koji i sad radi korektno, ali baš su ga utanjili.

Gledao sam ovu njihovu mapu i tek onda nema smisla. Drugar ima isto 5G kucni net i za njegov kraj uopste ne pokazuje da ima pokrivenosti i dali su mu ruter i radi mu bez greske. Dok za mene kazu da ne moze.
Reci im da ćeš ga koristiti u vikendici, saznaj adresu gde prolazi 5G kod njih i to reci.

Ne bih to nikad savetovao pogotovo sto im lako da kasnije otkriju ukoliko dodje do zalbe jer nesto ne radi kako treba.

Reci im da ćeš ga koristiti u vikendici, saznaj adresu gde prolazi 5G kod njih i to reci.
Po meni najbolja varijanta da trazis da te njihov terenski radnik pozove ili agent koji je zadužen za tvoj reon , tako sam ja uzeo, popunio formular preko a1 sajta , dva puta zvala direktno iz a1 , nema popusta nema ništa naravno, šalju poštom, posle toga se javio agent i sa njim sve dogovorio sa popustom plus home delivery, tu lepo se vidi radi ili ne radi dođe sa ruterom , testira brzinu a ako si pre toga probao a1 i znaš da radi , to je to, kakve mape.

Ne bih to nikad savetovao pogotovo sto im lako da kasnije otkriju ukoliko dodje do zalbe jer nesto ne radi kako treba.
Upravo kao sto je kolega naveo, poneo sam kucni net na vikendicu, i kad sam prijavio problem, odgovoro je bio da ugovor nije prijavljen na toj adresi i da ne moze da mi pomogne. Tako da u tim situacijama puj pike ne vazi, sto je i ok da se ne lazemo.

Kako da otkriju?
Pola benchmark foruma (korisnika kućnog neta) je koristilo lažne adrese pre par godina za najveći paket kućnog neta i niko nije imao probleme .
Naš dragi kolega sa ovog foruma nam je dostavio adrese jer nisu hteli da daju najveći paket.
@team1
Pričamo o kućnom netu a ne o optici.
Kakav si ti to problem imao da je vezan za adresu gde koristiš kućni net.

Poslednja izmena:
@

Kako da otkriju?
Pola benchmark foruma (korisnika kućnog neta) je koristilo lažne adrese pre par godina za najveći paket kućnog neta i niko nije imao probleme .
Naš dragi kolega sa ovog foruma nam je dostavio adrese jer nisu hteli da daju najveći paket.
Pa kucni net se koristi preko SIM kartice, to se odmah pojavi kod njih ako se zalis jer vide da ne koristis gde si prijavio.
Ja kad sam uzimao za selo kako bih kamere koristio, nisam imao mogucnost da uzmem isti, i kao dosta njih sam uzeo na drugu adresu. Odmah su mi napomenuli da ukoliko se budem zalio na bilo sta da nece uvaziti prigovor.
Meni je to bio ok rizik pogotovo kad su se dobijali popusti i uzimao se maltene za dzabe.
Paket za 5G je skuplji i finansijski rizik je veci te svakako ne bih preporucivao gornju metodu.

Ajde da negušim temu samo ću još jednu rečenicu (a to je par rečenica).
Mnogo korisnika koristi kućni net kao drugu karticu u mobilnom telefonu za internet i niko nikada nije imao problema.
Kućni net uvek radi i nema problema da se žalite, samo je pitanje opterećenosti BS, a tu vam žalba ne pomaže.
Dao sam dobronameran savet jer su mu odbili iako kod njega ima 5G.
Ko hoće malo rizukuje ko neće opet ok.

Poslednja izmena:
Ne verujem ni da ima rutera koji podrzavaju 5G a da ne podrzavaju 4G (i 4G+, ne vidim sto je 4G+ "drugo pitanje").
Jedino ako A1 blokira pristup 4G na 5G paketima (ali ne vidim logiku sto bi to radili).

Ne verujem ni da ima rutera koji podrzavaju 5G a da ne podrzavaju 4G (i 4G+, ne vidim sto je 4G+ "drugo pitanje").
Jedino ako A1 blokira pristup 4G na 5G paketima (ali ne vidim logiku sto bi to radili).
Loše sam postavio pitanje, jasno mi je da ruter može da radi na 4g i 4g+, nego da li A1 "zaključava" tu mogućnost. Jer ja spadam u one koji ne ispunjavaju njihovu 5g "adresu". Telefon hvata 5g, ali nekad padne i na 4g+.

Vise je odgovor bio namenjen onom drugom clanu.
Svakako i za tvoje pitanje sam dao odgovor: "Jedino ako A1 blokira pristup 4G na 5G paketima (ali ne vidim logiku sto bi to radili)."
Naravno ne znam kako je u praksi, dok neko ne proba, necemo znati.

Loše sam postavio pitanje, jasno mi je da ruter može da radi na 4g i 4g+, nego da li A1 "zaključava" tu mogućnost. Jer ja spadam u one koji ne ispunjavaju njihovu 5g "adresu". Telefon hvata 5g, ali nekad padne i na 4g+.
5G NSA ne moze da radi bez LTE. Sustinski to nije 5G,vec prakticno LTE Carrier Agregacija sa 5G carrierom do max100MHz( koji doduse potice za 5G stanice) ,marketinski trik da izadje 5G ikonica na ekranu, hibridno trhnolosko resenje da operateri ne moraju da ulazu ogroman novac odmah i u Core deo mreze vec samo kupuju Radio deo mreze .

Na ruteru ima podešavanje i default je: 5g/4g/3g… Ako staviš 5g only, odmah iskače upozorenje da možeš da izgubiš konekciju. Ja sam uzeo pre neki dan i prijavio drugu adresu, a ovde gde ga koristim piše da ima pokrivenost na otvorenom. Koliko sam primetio, non stop je na 5G. Download mi ide 250-300mbit koliko je i u paketu, ali upload zeza, bude do 12mbit i zeza za zoom/google meet. Svakako planiram da ga prebacim u sobu gde je bolji signal ili na tavan ili napolje 😀

Drugari može mala pomoć naime kada sam pokušao da se konektujem na ruter bez SIM kartice izbacilo mi je ovo . Adresa je https..... I ne mogu da uđem na interfejs rutera

Prilozi

• IMG_20251213_103118.jpg
    IMG_20251213_103118.jpg
    56.5 KB · Pregleda: 56
Kliknes na advnced pa ces dobit proceed anyway

Nazad
Vrh Dno