Šta je novo?

Aku busilica?

Pre neki dan na gradilistu vidim da stolari ugradjuju futere i vrata sa crnom Parkside plus sa malim udarnim DeWaltom.

Još jedan alat pridodat kolekciji
1765440636646.png
probao i mnogo je bolji od onog glupog na žicu.
Ima da se podešava i temperatura izduva i brzina izduva. A super je što kad se ugasi uđe u "cool down" mod gde samo jedno vreme izduvava i tako ohladi vrh. Mogu samo da ga spustim i nastavim da radim nešto, a on će sam da se ohladi.

Mene ipak zanima onaj manji Hilti a ne ovaj ogromni, a taj manji nije sada na akciji.

Hilti?
1765449218127.png

Mislim da im je ovo jedan od manjih modela:
1765449309188.png
Na njihovom sajtu piše da je cena sa popustom 62.000 dinara, ali ne znam šta im je taj popust. Deluje mi kao regularna cena. Najbolje da vidiš naziv modela koji te interesuje, pa možda neko i ima akciju za taj model.
Drug je kupio sličan u lokalnoj prodavnici na nekoj njihovoj akciji dosta jeftinije nego što im je pisalo na sajtu.

Druže mislio je na elektropneumatsku (čekić bušilicu) koju u narodu svi zovu Hilti, bilo koje marke da je( najčešći hiltin u Srbiji je Bosch 😂), nije se mislilo na Hilti kao brend. Isto kao kad kažu da voze džipa, ali ne podrazumeva se da svi voze Jeep.

E... onda ne znamo koji bred uopšte misli, a još manje na koju akciju.
Od danas je akcija jeftinog alata Parkside u lidl radnjama u Srbiji, tačnije Performance serija crnih alata. U ponudi ima svašta, a pošto je tema aku bušilica, o tri uređaja/bušilice iz ponude se ovde razmenjuju iskustva a koji su zapravo aku bušilice(šrafilica bez udarca, šrafilica sa udarcem, i elektropneumatska bušilica)

I ja sam uspeo da ugrabim veliki kofer sa udarnom aku busilicom. Ovde kod nas u KG je bila borba, morao sam da jurim radnike da mi donesu iz magacina jer su preprodavci pokupili sve u roku od par minuta
Kod mene u kraju je sve bilo gotovo u roku od par minuta, bilo je zanimljivo to gledati.
Pitali su čak obezbeđenje da im nekako nabavi još 1 primerak, kupci su bili neobično srećni posle plaćanja.
Marketing je odradio posao tako da mnogi mogu da mu pozavide.

Nije toliko do marketinga, više je do jeftinog alata. Po forumima kao što je ovaj, po raznim Facebook grupama, ljudi jedni drugima najavljuju kada će šta biti, obično prvi koji uslikaju katalog postave, pre nego što se pojavi u elektronskoj formi u lidl app-u ili na webu, imamo te uslikane kataloge sa izloga. Zašto sve to? Pa da bi normalan svet uspeo da pazari nešto povoljno što mu treba pre nego što se desi ovo(danas uslikano):
img_lidl1.jpgimg_2 lidl.jpg
Na žalost, ovo je naša svakodnevnica, preprodavci i firme često pokupuju ove alate pre nego običan svet stigne do rafova sa alatom.

Ludim na ovakve prizore, i dođe mi da ih bojkotujem zbog što uopšte dozvoljavaju ovo.
Imaju jasna pravila da je dozvoljena kupovina za potrebe domaćinsva. 20 komada nečega...
Imaju mali milion načina da to zaustave(recimo kuponi, bez kupona trostruka cena) , ili da imaju online prodavnicu kao u drugim zemljama, da obesmisle ove lešinare od preprodavaca...

Mislio sam da smo prevazišli gužve zbog alata iz Lidla. Ja sam maltene sve pokupovao što pre x godina, samo mi ostala velika bušilica za beton.

Nije toliko do marketinga, više je do jeftinog alata. Po forumima kao što je ovaj, po raznim Facebook grupama, ljudi jedni drugima najavljuju kada će šta biti, obično prvi koji uslikaju katalog postave, pre nego što se pojavi u elektronskoj formi u lidl app-u ili na webu, imamo te uslikane kataloge sa izloga. Zašto sve to? Pa da bi normalan svet uspeo da pazari nešto povoljno što mu treba pre nego što se desi ovo(danas uslikano):
Pogledajte prilog 517849Pogledajte prilog 517848
Na žalost, ovo je naša svakodnevnica, preprodavci i firme često pokupuju ove alate pre nego običan svet stigne do rafova sa alatom.

Ludim na ovakve prizore, i dođe mi da ih bojkotujem zbog što uopšte dozvoljavaju ovo.
Imaju jasna pravila da je dozvoljena kupovina za potrebe domaćinsva. 20 komada nečega...
Imaju mali milion načina da to zaustave(recimo kuponi, bez kupona trostruka cena) , ili da imaju online prodavnicu kao u drugim zemljama, da obesmisle ove lešinare od preprodavaca...
Koja prodavnica je u pitanju? Kod nas ne dozvoljavaju ovo.
Ako se slažeš poslao bi im ove fotografije, ali mi treba koja je prodavnica u pitanju u kada se ovo desilo.

Preskup je njihov alat da bi se preprodavao

Ovo je verovatno čovek kupio za neke svoje majstore i ko zna šta je u pitanju.

Krajnji kontekst ne mora biti ono što slika sugeriše.

Ja kada sam trebao da se odlučim čiju aku platformu i uopšte alate koristi za DIY poslove, Parkside je naravno bio u opticaju.

Pored toga što treba čekati priliku da se određeni alat pojavi.. i toga da možda neće biti dostupan i kroz nekoliko dana, plus..
.. kupovao sam neke ručne alate i opremu ranije - Parkside jeste primamljiv po ceni, ali meni za ostalo nije.

Zato sam se odlučio za naš Villager (i njihov pod-brend AGM).
Imaju prodavnice u svakom gradu, čini mi se. A ostvarivanje garancije i dostupnost rezervnih delova je prilično sigurna.

1000004750.jpg

Ako se ne žuri, svakoga meseca imaju akcije na kojima su cene niže i za 50%, tako da se povoljno mogu nabaviti alati koji meni nešto bolje izgledaju nego Parkside. Koji usput - nije istog kvaliteta iz generacije u generaciju, kako možemo videti.

Villager je nekako dosledniji svojoj priči.
I manje gimmick.

Za ručne alate, veoma dobrog kvaliteta, ali ne i visoke cene, koristim Högert..

06f52363-9bae-4f13-a958-b1d9d87b1e7d-1_all_100.jpg

Eto nekih razmišljanja i drugačijih iskustava.

Mada, i pored toga, dobar je Parkside.
Ima svoju upotrebu.

Poslednje što sam kupio od njih jeste usisivač i odličan je.
Jedino što nema zamenskih kesa često, tako da sam to morao kupiti na drugom mestu.
Što bi se reklo - opet polovična priča.
Mada.. odličan je usisivač.

Poslednja izmena:
@component
Ne znam gde je slikano, na Facebook grupi je jadan od članova slikao, pitaću, pa ako mi odgovori, poslaću ti u pm.

@bakara
Tačno se razlikuju ljudi koji za svoje majstore uzimaju(mada bih i to zabranio, koristiš hobby alat u komercijalne svrhe i koristiš bezuslovnu garanciju za izrabljivanje mašine 5 godina) od ovih lešinara, jer lešinari kucaju i plaćaju jedan po jedan račun za svaku alatku, dok firma uzme 10 komada, provuče karticu za sve, i onako sve ide na jedno mesto.

Ko god je kupio neki Parkside alat neka pogleda knjižicu koju je dobio uz njega. Evo dva koja su mi pala pod ruku, ali garantujem vam da na svakom piše ovako nešto:
1765464686864.png
1765464713395.png
A za svaki alat je navedeno i ovo:
1765464951052.png

Ma sve ja to znam, a onda ovakve scene po marketima.

Za vreme studija(davna vremena) sam šljakao uz brata na građevini(električari), i kasnije imali svoj biznis. Tada smo uzimali Bosch hiltije žičane(glavni alat elektro ekipi na gradilištu, po celi dan rade), i bez obzira na garanciju, delove si morao da plaćaš koji se vode kao "wear and tear", a to se za njih prodavalo u vidu service kit-ova(obično gumice, mast, dve podloške a kod većih je znao i da ide i semering u kitu i više gumica, i četkice obavezno).

Ovi sad koriste tu bezuslovnu garanciju da ni to ne plaćaju... Mislim kako da dokažeš da je komercijalno nešto korišćeno? Eventualno ako je provučena firmina kartica ili uzet gotovinski, mada i to ne verujem...

Al ste vi naivni, svako koristi onako kako mu odgovara...

Lidlov disclamer sluzi da se oni operu od neke eventualne tuzbe za stetu a ne da nekome zabrani kupovinu i koriscenje za komercijalnu nameru niti to moze da realizuje.

taj alat je svakako krs, meni se bukvalno sve pokvarilo a ne korisim ga komercijalno.
Ok, ima on garanciju ali je zivo smaranje i gubljenje vremena njena realizacija, dobijem lovu nazad i opet nemam alat koji mi treba.

Na kraju sve je to isto kao Ingco, Villager i sl, kineska klasa, ja te alate ionako ne popravljam vec bacam ili vracam i kupim novo. Mada sa Parksideom vise od pola me ekstra sluzi, posebno crni, pisao sam u ovom podforumu ranije konkretno sta sam menjao. Za tu cenu, posebno na akcijama, se ne bunim. Pre neki dan sam uzeo opet zelenu 12v busilicu sa izmenjivim futerom, solo, za 14 evra na akciji u DE.
🙂

Mada i sa Boschom sam imao situacije, tako da kvalitet generalno, nezavisno od brenda, nije kao pre 20 god

Ne bih rekao ni da je sve isto, ja ne pamtim da ostali crkavaju kao parkside.

Evo imam veliku udarnu busilicu, zaglavljuje jos se radni prekidac...
i mozes da zamislis kako izgleda kada se zaglavi na cekicu i nece da ugasi....ne daj boze negde gde busite keramiku, moze stetu da vam napravi

Sta da radim, da reklamiram?
i onda ostanem bez nje....
debilan kvar

Najzadovoljniji sam sa usisivacem, ali i on je cetvrti, a ja nisam majstor

taj "kvalitet" mora da kosta manje, parkside kod nas nije jeftin
Ovaj usisvac na zapadu kosta 40eur, kod nas je na akciji bio 6-8000

Poslednja izmena:
Ma crkava sve i svi hvataju krivine unazad nekoliko godina. Puno je video klipova sa opisima šta sve rade "velika" imena, naročito kada su baterije u pitanju.
Poenta je da crni Parkside nije ništa specijalno u odnosu na druge i da nećeš imati gde da ga popraviš kad crkne.
A uvek može račun da se izgubi, alat da padne pa usled fizičkog oštećenja garancija se ne uvažava...

A uvek može račun da se izgubi, alat da padne pa usled fizičkog oštećenja garancija se ne uvažava...
Za račun prihvataju i onaj iz aplikacije ( ako si se skenirao imaš ga sačuvanog) samo ga moraš odštampati.
A ako ti ispadne, neće ti prihvatiti garanciju niko. Onda bolje da ti ispadne "hilti" od 10.000, nego onaj od 100.000

Najveći problem Parkside alata je dostupnost tj. ako i kad ti nešto zatreba, ne možeš tek tako da odeš u radnju i da kupiš to. Moraš da čekaš da se pojavi u ponudi što može da potraje mesecima i da se pritom nadaš da će stići u dovoljnim količinama koje će zadovoljiti potražnju tj. preprodavce i obične korisnike i da pritom nije felerična serija. Ako ne uspeš da dođeš do alata regularnim putem, ostaje ti ili da čekaš sledeću priliku ili da se obratiš preprodavcima i kupiš po višestruko višoj ceni, bez garancije.

Ja imam drugacije iskustvo sa Parksideom, daleko od toga da mi je sve crklo, ne bih generalizovao niti imam takvo ekstremno iskustvo, a imam bas dosta alata sa kojima sam izuzetno zadovoljan od istih.

Problem ume da bude dostupnost baterija, i sto ne mogu u svakom trenutku da se kupe, tu se slazem. Ovde u DE ima i baterija i svega u Kauflandu, i moze u svakom trenutku da se poruci sta treba sa online shop-a, vidim da otvaraju online shop polako u vise zemalja.

Teško da neko uzima za firmu gomilu parkside alata osim ako neko radi sam, to se kupuje od jeftinog alata ono što je stalno dostupno bez obzira što je hobi alat. Kupi se par komada više da ima u rezervi ako vrisne neka mašina i nema servisiranja već ide za delove pa se kombinuje kad se nakupi pokvarenog alata.

Evo da napisem i ja jedan malo duzi post sa mojim iskustvima raznih alata, sve je korisceno kao hobi alat, znaci, povremeni kucni projekti.

Necu pisati tacne modele jer kapiram da vecina korisnika zna otprilike o cemu pricam
od Parkside-a imam bas dosta alata, 90% su AKU alati:

• Dve baterije 4ah, dupli punjac
  • zeleni udarni odvijac 400nm, koristili smo ga nesto malo za skidanje tockova, ok radi ako tockovi nisu stegnuti udarnim kod vulkanizera, nego na normalnih 150nm sa kilo kljucem. Sve preko toga, mora rucno odvijanje, u principu zadovoljan
  • Crna ubodna testera - neki sitni projekti, tamo gde ne moze cirkular, u principu radi ok, malo nezgodan hvat, al sluzi svrsi.
  • Crna aku brusilica, prezadovoljan, radili smo secenje keramike s njom, plus nekog metala, nije stucnula, stelovanje obrtaja super radi
  • Zelena brusilica 125 na kabl, i ova jako lepo radi, ona je bila glavna u kuci dok nije stigla crna, nema loseg iskustva
  • Crno aku rende - jedini uredjaj koji se pokvario u garantnom roku, samo prestao da radi, poslao im postom, poslali novo, bez pitanja. Odlicna prica, obradjivao grede sa njom, cisto i ravno skida sloj bez problema, ima fino stelovanje, cini mi se sa 0.5mm podeocima
  • Zeleni duvac lisca na kabl, godinama u kuci, sezonski se dosta koristio dok nije stigao ovaj ispod, jer ipak je lakse po dvoristu bez kabla
  • Crni aku duvac lisca 40v (cekao ga 2god da se pojavi u radnji) super radi al moraju jake baterije, po meni minimum 2x 8ah da bi se u cugu sredilo dvoriste.
  • Parkside usisivac za suvo i mokro, isto sljaka ok, ume da se dernja kad se malo vise napuni kesa, al u principu radi
  • Zelena tracna slajferica na struju, nisam zadovoljan, mada mozda je bila losa kompatibilnost sa koriscenom smirglom
  • Zeleni ostrac nozeva na struju - jako malo koriscen, nisam preterano zadovoljan, jer nisam mogao da dobijem dobre i jednako naostrene nozeve.
  • Zelena aku rotaciona slajferica - slabo koriscena, uglavnom je za finije projekte za zavrsno smirglanje finih povrsina, fali joj malo snage.

Imao sam i crni aku trimer 40v al iz nekog razloga sa mojim baterijama nije hteo da radi, dok je sa komsijinim radio super, na kraju sam mu ga poklonio 🙂
Danas pridodat i crni aku fen, videcemo kako sluzi, kad dodje vreme, za hobi poslove zavrsice posao.

Verovatno sam neke njihove alate i preskocio, imam dosta rucnih alata njihovih, rade ok, mada kad su srafcigeri u pitanju, moj izbor je Wera.

Za neke druge elektricne i aku alate uglavnom sam na plavom Bosch-u,
  • Dve Bosch 4ah baterije
  • aku udarna srafilica/odvijac, GDX 200c uzeta polovna, sljaka ko sat, koristena za sve i svasta,
  • aku busilica/odvijac, GSB 18v-50 kupljena nova, radi ko sat
  • plavi cirkular 225mm,
  • Plavi multi alat na kabl - uzet polovan za 20e, jedna od najboljih kupovina ikad, cesto me vadio iz glupih situacija gde ne moze ni jedan drugi alat da pridje.
  • imao sam i jednu malu plavu bosch 12 srafilicu, ali su otisle cetkice i ne isplati se popravljati je, ukupno izdrzala oko 5god kod mene za hobi upotrebu.

Nesto od ovih alata je kupljeno polovno na starom buvljaku u Pancevu, iskreno nikad ni jedan problem, samo da se dobro proveri na licu mesta.
  • Pneumatska cekic busilica mi je isto neka polovna Einhell na kabl, kupljena pre par godina, odradila brdo posla, jako zadovoljan.
  • Makita lisicarka na kabl, najjaci njihov model na kabl, zaboravih tacnu oznaku, al jako puno snage, mora se dozirati ili kida secivo kod tvrdjih materijala, isto jako zadovoljan, kao demolition alat, moze kucu da srusi.

E da, imam dva adaptera za baterije da Bosch baterije 18v mogu na Parkside uredjaje, i to sljaka sasvim korektno godinama unazad.

Tako da generalno sam zadovoljan uredjajima, i jeftinijim i skupljim, neki su vise korisceni, neki manje, al u principu sve sljaka za moju vrstu upotrebe.

Evo da napisem i ja jedan malo duzi post sa mojim iskustvima raznih alata, sve je korisceno kao hobi alat, znaci, povremeni kucni projekti.

Necu pisati tacne modele jer kapiram da vecina korisnika zna otprilike o cemu pricam
od Parkside-a imam bas dosta alata, 90% su AKU alati:

• Dve baterije 4ah, dupli punjac
  • zeleni udarni odvijac 400nm, koristili smo ga nesto malo za skidanje tockova, ok radi ako tockovi nisu stegnuti udarnim kod vulkanizera, nego na normalnih 150nm sa kilo kljucem. Sve preko toga, mora rucno odvijanje, u principu zadovoljan
  • Crna ubodna testera - neki sitni projekti, tamo gde ne moze cirkular, u principu radi ok, malo nezgodan hvat, al sluzi svrsi.
  • Crna aku brusilica, prezadovoljan, radili smo secenje keramike s njom, plus nekog metala, nije stucnula, stelovanje obrtaja super radi
  • Zelena brusilica 125 na kabl, i ova jako lepo radi, ona je bila glavna u kuci dok nije stigla crna, nema loseg iskustva
  • Crno aku rende - jedini uredjaj koji se pokvario u garantnom roku, samo prestao da radi, poslao im postom, poslali novo, bez pitanja. Odlicna prica, obradjivao grede sa njom, cisto i ravno skida sloj bez problema, ima fino stelovanje, cini mi se sa 0.5mm podeocima
  • Zeleni duvac lisca na kabl, godinama u kuci, sezonski se dosta koristio dok nije stigao ovaj ispod, jer ipak je lakse po dvoristu bez kabla
  • Crni aku duvac lisca 40v (cekao ga 2god da se pojavi u radnji) super radi al moraju jake baterije, po meni minimum 2x 8ah da bi se u cugu sredilo dvoriste.
  • Parkside usisivac za suvo i mokro, isto sljaka ok, ume da se dernja kad se malo vise napuni kesa, al u principu radi
  • Zelena tracna slajferica na struju, nisam zadovoljan, mada mozda je bila losa kompatibilnost sa koriscenom smirglom
  • Zeleni ostrac nozeva na struju - jako malo koriscen, nisam preterano zadovoljan, jer nisam mogao da dobijem dobre i jednako naostrene nozeve.
  • Zelena aku rotaciona slajferica - slabo koriscena, uglavnom je za finije projekte za zavrsno smirglanje finih povrsina, fali joj malo snage.

Imao sam i crni aku trimer 40v al iz nekog razloga sa mojim baterijama nije hteo da radi, dok je sa komsijinim radio super, na kraju sam mu ga poklonio 🙂
Danas pridodat i crni aku fen, videcemo kako sluzi, kad dodje vreme, za hobi poslove zavrsice posao.

Verovatno sam neke njihove alate i preskocio, imam dosta rucnih alata njihovih, rade ok, mada kad su srafcigeri u pitanju, moj izbor je Wera.

Za neke druge elektricne i aku alate uglavnom sam na plavom Bosch-u,
  • Dve Bosch 4ah baterije
  • aku udarna srafilica/odvijac, GDX 200c uzeta polovna, sljaka ko sat, koristena za sve i svasta,
  • aku busilica/odvijac, GSB 18v-50 kupljena nova, radi ko sat
  • plavi cirkular 225mm,
  • Plavi multi alat na kabl - uzet polovan za 20e, jedna od najboljih kupovina ikad, cesto me vadio iz glupih situacija gde ne moze ni jedan drugi alat da pridje.
  • imao sam i jednu malu plavu bosch 12 srafilicu, ali su otisle cetkice i ne isplati se popravljati je, ukupno izdrzala oko 5god kod mene za hobi upotrebu.

Nesto od ovih alata je kupljeno polovno na starom buvljaku u Pancevu, iskreno nikad ni jedan problem, samo da se dobro proveri na licu mesta.
  • Pneumatska cekic busilica mi je isto neka polovna Einhell na kabl, kupljena pre par godina, odradila brdo posla, jako zadovoljan.
  • Makita lisicarka na kabl, najjaci njihov model na kabl, zaboravih tacnu oznaku, al jako puno snage, mora se dozirati ili kida secivo kod tvrdjih materijala, isto jako zadovoljan, kao demolition alat, moze kucu da srusi.

E da, imam dva adaptera za baterije da Bosch baterije 18v mogu na Parkside uredjaje, i to sljaka sasvim korektno godinama unazad.

Tako da generalno sam zadovoljan uredjajima, i jeftinijim i skupljim, neki su vise korisceni, neki manje, al u principu sve sljaka za moju vrstu upotrebe.
Hvala na iskustvu, i ja za srafcigere uglavnom Wera i Wiha, a za klesta Knipex
😎 .

Kazi mi molim te za GDX 200c, da li moze da se koristi na dosta malom broju obrtaja, kada se lagano pritisne dugme? Imam novi GDX 285, dosta je jak, ali pocinje sa dosta velikim brojem obrtaja, pa je nezgodno za srafljenje cesto?

Apropo multi tool-a, slazem se sa tobom, odlican alat za otvore u drvetu i iverici, plus za svasta okolo - ja imam zeleni Bosch 18v i Parkside 12v zeleni.

@lanmi86
Izvini, upala mi fotka posle tvog, vise nego korisnog posta.
Ako smeta neka admini obrisu.
Sorry za off.

Nazad
Vrh Dno