Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Već sam viđao dovoljno horor priča o rđi na Kingrinder mlinu od ljudi koji su prskali zrna. Iskreno, nije vredno, za 0.1g koliko se izgubi.
Svakako zavisi i od kafe, light roast se ne "lepi" uopšte, ove komercijalnije malo jače.

Već sam viđao dovoljno horor priča o rđi na Kingrinder mlinu od ljudi koji su prskali zrna. Iskreno, nije vredno, za 0.1g koliko se izgubi.
Svakako zavisi i od kafe, light roast se ne "lepi" uopšte, ove komercijalnije malo jače.
Kod mene u mlinu ostane 0,5 zato pitam.

Imam pitanje za one koji koriste mlin,da li prskate zrna kafe sa vodom pre stavljanja u mlin,da ne objasnjavam sad zasto ili je to bajka za laku noc?
Da, na mom mlinu se tako manje ,,lepi" mlevena kafa za metalne delove.
To zavisi od mlina i noževa, koliko brzo melje.

Evo je DiGrano 1kg na slici, samo što je uživo tamnija nijansa (telefon maši nijansu boje koja je uživo):

20251210-150021.jpg

Nego pitanje koje "sito/rešeto (sieve/sifter)" stavljate u mlin ako se melje kafa za espreso?
1_06_d712e193-6bbc-4b97-a64b-3fecc53cf19b.jpg

Poslednja izmena:
Pa negde piše da se stavi ovaj od 300 ili 400 mikrona (Espresso: 250 – 500μm sieves), negde pišu da ne treba da se stavlja (samo za filter kafu preporučuju), a sam Blade R3 mlin dolazi sa ovim od 500 mikrona u njemu!?

Čak ako se ne koristi sito, kapacitet posude je povećan na 30gr:

There is one really weird thing about the Blade R3 you should note if buying: the capacity of the grinder is barely 20g if you are using the built in sieve system. This is weird because the grind chamber and “hopper” for beans above the cutting blades can hold a lot more coffee: at least 30g if not more. But the catch cup, at least when the sieves are installed, will top out at about 22-23g which I don’t recommend doing because that tops out the catch cup. If the catch cup is full to the brim, shaking the coffee for the sieving effect won’t work very well. You need some headspace in there, so 18-20g is the max coffee you should have in there when using the sieve.
Of course, you could use the catch cup without any sieve installed, and the capacity of it increases to around 25-30g, nearly matching the hopper up top.

Poslednja izmena:
Ja bih probao da naštelujem espreso sa tim od 500 mikrona, a onda i bez sita, sa istim parametrima, tipa ista kafa, količina mlevene kafe, voda, temperatura, izlaz u gramima. Nekoliko šotova sa sitom, nekoliko bez, pa odlučiš šta ti odgovara više.

Moraću da eksperimentišem...

3Bomber-Grind-Samples-7.jpg

I didn’t expect the sieves to work all that well. After all, the surface area of the sieves is like 1/6th the surface area of the Kruve Sifter sieves. But in practice, it actually works quite well, removing about .5g of fines from an 18g dose ground for pour over and using the 500um sieve, in my limited testing.
It even works better for press pot. I set the grinder up for 1200um particle sizes, used the 850um sieve, and for every 15g I ground (I would grind two batches to hopefully get 28g of coffee to use), it would sieve out about .75g of fines.
This resulted in a lot cleaner cups overall from my press pot brews. Keep in mind you’ll have to grind about 8-10% more coffee to take the sieving amount into consideration.

Manufacturer’s suggestions:
Espresso: 250 – 500μm sieves
Drip brewer: 400 – 900μm sieves
Pour over: 400 – 800μm sieves
French Press: 600 – 1000μm sieves
AeroPress: 500 – 900μm sieves
Moka pot: 350 – 700μm sieves
Cold Brew: 600 – 1100μm sieves
Syphon: 400 – 800μm sieves

Poslednja izmena:
Ne bacate kafu?

Ne znam što se time bakćete, a štedite na najbitnijem u čitavom procesu - kafi.

Što da se ne bakćem, to sam dobio uz mlin, hoću da probam kad je već u pakovanju. 🙂

1000023056.jpg

Jel probao možda neko?

Posto sam totalno neiskusan u ovom poslu,a stigao mi je mlin imao bih pitanje,na koje vreme se cisti,odnosno kad treba rasklapati mlin i cistiti ga detaljno od samlevene kafe i da li treba svaki put posle mlevenja povrsno da se ocisti sa onom cetkicom sto se dobija sa njim?

@dulebgbg kako ti dođe. Pažljivo rasklapaj i ređaj delove redosledom da ne razmišljaš kad vraćaš.

Jesi li uspeo da napraviš dobru kafu?

Posto sam totalno neiskusan u ovom poslu,a stigao mi je mlin imao bih pitanje,na koje vreme se cisti,odnosno kad treba rasklapati mlin i cistiti ga detaljno od samlevene kafe i da li treba svaki put posle mlevenja povrsno da se ocisti sa onom cetkicom sto se dobija sa njim?
Koji mlin je u pitanju ?

Isprobao sam sve njihove espreso i specijalitete, e sad ne znam ako se meni nije baš svidela da li će i tebi... Meni je bolja Dolce crema, a ovih dana degustiram Etiopiju i dobra je.
Ok,poslušah te 🙂 Poručio 500gr Dolce kreme,pa javljam utiske.

@dulebgbg kako ti dođe. Pažljivo rasklapaj i ređaj delove redosledom da ne razmišljaš kad vraćaš.

Jesi li uspeo da napraviš dobru kafu?
Nidzo,da rasklapam jednom nedeljno,mesecno,ja pravim 1-2 espresa dnevo,posle svakog mlevenja obrisem sa onom cetkicom,ali kad da rasklapam ceo mlin i cistim?
Danas popodne prvi put sam pogodio kafu po mom ukusu,ali sad muku mucim da napravim dobru penu sa mlekom😂

Koji mlin je u pitanju ?
Timemore c5 esp.

Nidzo,da rasklapam jednom nedeljno,mesecno,ja pravim 1-2 espresa dnevo,posle svakog mlevenja obrisem sa onom cetkicom,ali kad da rasklapam ceo mlin i cistim?
Danas popodne prvi put sam pogodio kafu po mom ukusu,ali sad muku mucim da napravim dobru penu sa mlekom😂

Timemore c5 esp.
To što radiš, to ti je dovoljno. Primetićeš posle dva tri meseca da je vreme za detaljnije čišćenje kako se nagomilava ulje od kafe...

Moram da pohvalim ekipu iz Fuka. Za black friday sam kupio 1kg kafe i prošle subote mi je stiglo u paketu samo 250g. Poslao sam im mail na koji sam dobio odgovor za manje od pola sata. Uz izvinjenje su mi rekli da će mi u ponedeljak poslati ostatak kafe. Na moje iznenadjenje danas mi je umesto 750g stigao 1kg kafe koju sam poručio.

Isprobao sam sve njihove espreso i specijalitete, e sad ne znam ako se meni nije baš svidela da li će i tebi... Meni je bolja Dolce crema, a ovih dana degustiram Etiopiju i dobra je.
Ova?

Probao sam jednom tu Lidl kafu i ne mogu da je pijem bez mleka. Ali sa mlekom mi je iznenađujuće dobra. Bar za moj ukus.
Nisam neki poznavalac ili da imam istančan ukus, nego sad sam na nekom nivou da delim kafe na dva dela: one koje su za kapućina i latte, i druge koje se piju čiste. Kafa koja mi se najviše sviđa za čist esspresso mi je suviše blaga za mlečne napitke. Mleko upije sav ukus. I obratno.
Koju bi preporučio bez mleka?

Za moj ukus, Alba blend mi najviše prija. Da ne pravim reklamu, proguglaj. Takođe je pijem pošto mi isporuče na kućnu adresu u roku od par dana 🙂

Pisao sam davno vec o toj nazovi przionici, nisam kupio kafu od njih preko godinu dana, pa ne znam da li je sada nesto drugacije (bukvalno su 200m od mene udaljeni). Nijedan jedini put nisam dobio svezu kafu, kod njih, bez obzira koja cena je bila u pitanju (probao skoro sve, sto su imali tada u ponudi). Ni na jednom pakovanju nisu imali istaknut datum pecenja. Ne znam kakva je situacija, na drugim lokacijama, ali bih ti, svakako, savetovao da prvo uzmes 100gr samo, cisto kao probu (obrati paznju odakle ce ti sipati tih 100gr kafe, ovde su to radili iz neke plasticne kantice- sto ce reci, opet je bila bajata jezivo).

Da, da, isti utisak sam i ja imao... Sta god da sam kupio kod njih, nista nije bilo dobro za espresso... Mada je to bilo odavno, ima 5-6godina... Kafe drze u velikim plasticnim kutijama... Pitanje koliko je to sveze, rekao bih i da nije bas...
Sve te kafe su ok za kuvanje turske kafe, ali za epsresso meni nisu legle... Mada sam tad imao dedicu pa nisam bio siguran da li je problem kafa ili aparat i nemanje skill-a...

Nazad
Vrh Dno