Pozdrav svima
Ja sam pre nekih 20 dana konačno preuzeo Lynk&Co 02 u More opremi koji sam čekao ravno 7 meseci od trenutka kad sam ga kaparisao. Dobio sam subvenciju i auto me izašao 30970 eur (980 je doplata za boju, inače beli bi bio 29990)
Vozio sam početkom godine od prijatelja par dana električni auto i svidelo mi se pa sam odlučio da ga uzmem inače sam prethodnih godina vozio na metan, dosta prelazim godišnje.
Instalirao sam prethodno u garaži industriski CCE priključak od 32A i nabavi punjač od 22KW i kad je auto stigao sve je bilo spremno.
Prešao sam već nekih 1500km išao sam dva puta na Divčibare (tamo sam se punio isto iz kuće napravio sam adapter sa onog trofaznog od šporeta na CCE i tamo je bilo punjenje na 11kw) kod mene u garaži bez problema 22kw od 20-90% za 2.5 sata se auto napuni.
Promenio sam gume uzeo sam zimske gume i drug felne da ne bih fabričke gume i felne razdvajao ali sad moram u ovlašćeni servis da mi učitaju senzore sa tih drugih felni, tako da ga već 10 dana vozim sa uzvičnicima da se ne vidi pritisak u gumama.
Auto se super ponaša u vožnji, ima brdo asistencija sve snima i prati, ograničenje brzine iritira jel nije baš precizno i onda mora svaki put za svaku vožnju da se ode u meni i ugasi da ne smara.
Adaptivni tempomat i praćrnje linija rade fenomenalno, bukvalno gde je dobar put, tj. gde se trake lepo vide bukvalno sam vozi ruka može da stoji na volanu pro forme (inače sam prethodno vozio audi A4 gtron, Golf 8 TGI, Audi A3 gtron, svi sa svim tim asistencijama i nigde to ne radi kao ovde, pogotovu praćenje linije)
Moj neki dojam o dometu je da u gradskim uslovima sa 90% baterije može da peđe 400km a da otvorenog puta može jedno 300km. U statistici potrošnje trenutno piše da 23% ukupne potrošnje od na klimatizaciju (u ovim uslovima na grejanje) u ovoj opremi on ima toplotnu pumpu i mogu vam reći da sam zadovoljan kako auto greje na 23-24 stepen kad je napolju 2-4 stepena, na Divčibarama me uhvatio sneg, auto je se jako brzo ugrejao i odmaglo baš brzo. Tako da verovatno pošto su uslovi zimski i potršnja na grejanje je veća, na proleće očekujem malo manju ptrošnju na klimatizaciju.
Od mana bih mogao za sad da iznesem da sam softwer na auto kao da je ne komletan, ja evo posle 20 dana ne mogu da povežem auto sa aplikacijom jer za to čeka nekakvo odobrenje iz Slovenije, potpisao sam neki papir pa kao to treba da se reši! Navodno je i problem zato što u Srbiji nije regulisan odnos sa mobilnim operaterima, valjda auto ima integrisan esim koji bi trebalo da se veže na internet i da to tako radi, ima opcija da se auto veže na WiFi i onda se ti kao uloguješ onda nešto podesiš i čim ugasiš auto to sve mora iz početka, što je naravno neviđeno smaranje tako da to otpada.
Drugo Volvo servis koji je zadužen za održavanje ne može da se dobije i da se neko javi, nego sam morao tamo da idem da bi mi rekli da za ovo podešavanje oko točkova mogu da dođem za 10 dana pa da vide! Onda koja god bi pitanja imao i hteo nešto da pitam nemate koga da pitate a i kad nekog navatate vidite da oni u suštini nemaju pojma više ja znam od njih, tj. na internetu može da se nađe dosta informacija koje se odnose na samu platformu koja je ista za Smart #1 i #3 zatim Volvo EX30 i Kini se prodaje kao Z20, a u Kini sam već našao neke dijagnostike koje bi trebalo da mogu sa tom platformom da komuniciraju i ako je relativno nova, ali se kreće cena oko 650-800 eur pa ću videti kad ću to i d ali ću nabavljati. Inače bih verovatno ubuduće možda nabavio još neko vozilo sa tom platformom pa ne bi bilo loše pozabaviti se sa tim. A pogotovo što je trenutno kod nas baš ovaj Lynk&Co 02 naj prodavani električni automobil
Inače sam istraživao ranije i ova platforma je naprednija od VW MEB na kojoj su (VW ID4 ,5 Škoda Enyak Elrok, Audi Q4 etron) oni sa 77kw imaju performasne kao ovi 66kw i teži su 400kg nemaju brzo AC punjenje na 22kw, razmatrao sam i BYD ATTO3 isto je inferiorni u svakom smislu u odnosu na ovu ovu platformu i u odnosu baš na 02, ali je i nešto malo jeftini. Mislim da Geely sa kupovinom Volva dosta dobio i ako je to bilo pre 15 godina oni i dalje imaju te inženjere u Švedskoj koji razvijaju te automobile a centrala Lynk&Co je u Geteborgu tako je ovo vozilo po meri evropskih kupaca.
Generalno sam za sad zadovoljan a ako ima neko nekih pitanja voleo bih da Vam dam neke odgovore oz mog iskustva