Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Eto šta se dešava, kad nema EGR-a, DPF-a i ostalih stvari za skidanje.😁

Da li se ispravnost tog VESS provera na tehnickom? Ako se ne provera, onda nemas problem. Realno auto poseduje i druge sigurnosne sisteme za voznju unazad.

Ne znam sa sigurnošću, ali logika mi kaže da 99% ne proveravaju.

Jesi li probao da staviš parče sundjera ispred tog zvučnika, da ga malo prigušiš?
Pozdrav

Bila mi je prvo ideja da ga prelepim, ali je otpalo kao mogućnost jer ne mogu da mu priđem bez skidanja prednje maske.

Pozdrav svima

Ja sam pre nekih 20 dana konačno preuzeo Lynk&Co 02 u More opremi koji sam čekao ravno 7 meseci od trenutka kad sam ga kaparisao. Dobio sam subvenciju i auto me izašao 30970 eur (980 je doplata za boju, inače beli bi bio 29990)
Vozio sam početkom godine od prijatelja par dana električni auto i svidelo mi se pa sam odlučio da ga uzmem inače sam prethodnih godina vozio na metan, dosta prelazim godišnje.
Instalirao sam prethodno u garaži industriski CCE priključak od 32A i nabavi punjač od 22KW i kad je auto stigao sve je bilo spremno.
Prešao sam već nekih 1500km išao sam dva puta na Divčibare (tamo sam se punio isto iz kuće napravio sam adapter sa onog trofaznog od šporeta na CCE i tamo je bilo punjenje na 11kw) kod mene u garaži bez problema 22kw od 20-90% za 2.5 sata se auto napuni.
Promenio sam gume uzeo sam zimske gume i drug felne da ne bih fabričke gume i felne razdvajao ali sad moram u ovlašćeni servis da mi učitaju senzore sa tih drugih felni, tako da ga već 10 dana vozim sa uzvičnicima da se ne vidi pritisak u gumama.
Auto se super ponaša u vožnji, ima brdo asistencija sve snima i prati, ograničenje brzine iritira jel nije baš precizno i onda mora svaki put za svaku vožnju da se ode u meni i ugasi da ne smara.
Adaptivni tempomat i praćrnje linija rade fenomenalno, bukvalno gde je dobar put, tj. gde se trake lepo vide bukvalno sam vozi ruka može da stoji na volanu pro forme (inače sam prethodno vozio audi A4 gtron, Golf 8 TGI, Audi A3 gtron, svi sa svim tim asistencijama i nigde to ne radi kao ovde, pogotovu praćenje linije)

Moj neki dojam o dometu je da u gradskim uslovima sa 90% baterije može da peđe 400km a da otvorenog puta može jedno 300km. U statistici potrošnje trenutno piše da 23% ukupne potrošnje od na klimatizaciju (u ovim uslovima na grejanje) u ovoj opremi on ima toplotnu pumpu i mogu vam reći da sam zadovoljan kako auto greje na 23-24 stepen kad je napolju 2-4 stepena, na Divčibarama me uhvatio sneg, auto je se jako brzo ugrejao i odmaglo baš brzo. Tako da verovatno pošto su uslovi zimski i potršnja na grejanje je veća, na proleće očekujem malo manju ptrošnju na klimatizaciju.

Od mana bih mogao za sad da iznesem da sam softwer na auto kao da je ne komletan, ja evo posle 20 dana ne mogu da povežem auto sa aplikacijom jer za to čeka nekakvo odobrenje iz Slovenije, potpisao sam neki papir pa kao to treba da se reši! Navodno je i problem zato što u Srbiji nije regulisan odnos sa mobilnim operaterima, valjda auto ima integrisan esim koji bi trebalo da se veže na internet i da to tako radi, ima opcija da se auto veže na WiFi i onda se ti kao uloguješ onda nešto podesiš i čim ugasiš auto to sve mora iz početka, što je naravno neviđeno smaranje tako da to otpada.
Drugo Volvo servis koji je zadužen za održavanje ne može da se dobije i da se neko javi, nego sam morao tamo da idem da bi mi rekli da za ovo podešavanje oko točkova mogu da dođem za 10 dana pa da vide! Onda koja god bi pitanja imao i hteo nešto da pitam nemate koga da pitate a i kad nekog navatate vidite da oni u suštini nemaju pojma više ja znam od njih, tj. na internetu može da se nađe dosta informacija koje se odnose na samu platformu koja je ista za Smart #1 i #3 zatim Volvo EX30 i Kini se prodaje kao Z20, a u Kini sam već našao neke dijagnostike koje bi trebalo da mogu sa tom platformom da komuniciraju i ako je relativno nova, ali se kreće cena oko 650-800 eur pa ću videti kad ću to i d ali ću nabavljati. Inače bih verovatno ubuduće možda nabavio još neko vozilo sa tom platformom pa ne bi bilo loše pozabaviti se sa tim. A pogotovo što je trenutno kod nas baš ovaj Lynk&Co 02 naj prodavani električni automobil
Inače sam istraživao ranije i ova platforma je naprednija od VW MEB na kojoj su (VW ID4 ,5 Škoda Enyak Elrok, Audi Q4 etron) oni sa 77kw imaju performasne kao ovi 66kw i teži su 400kg nemaju brzo AC punjenje na 22kw, razmatrao sam i BYD ATTO3 isto je inferiorni u svakom smislu u odnosu na ovu ovu platformu i u odnosu baš na 02, ali je i nešto malo jeftini. Mislim da Geely sa kupovinom Volva dosta dobio i ako je to bilo pre 15 godina oni i dalje imaju te inženjere u Švedskoj koji razvijaju te automobile a centrala Lynk&Co je u Geteborgu tako je ovo vozilo po meri evropskih kupaca.
Generalno sam za sad zadovoljan a ako ima neko nekih pitanja voleo bih da Vam dam neke odgovore oz mog iskustva
Čestitke na kupovini! 🙂 Ja takođe čekam na isti auto.

Koliko dugo si čekao na samu subvenciju?

Čestitke na kupovini! 🙂 Ja takođe čekam na isti auto.

Koliko dugo si čekao na samu subvenciju?
Hvala

Prvobitno sam čekao da stigne auto, kaparisao sam ga polovinom aprila kad je stigao, onda su mi dali papire i ja sam to kompletirao i predao negde sredinom jula u ministarstvo, početkom septembra su mi javili da je gotovo rešenje.
Međutim ja sam u zahtevu naveo na da želim da finasiram putem finansijskog lizinga, međutim tu je uslov učešće minimum 15% + sav pdv od vozila + subvencija ispada da prvo plaćanje bude preko 50% pa (ali mi to nisi rekli ni prodavci ni leasing čija je informativna ponuda bila izvorno drugačija i jedan papir od dokumentacije - onda su je izmenili pa je ispala takva) onda sam ja odlučio da kupim auto iz sopstvenih sredstava i da nemam posla sa lizingom pa samo morao da idem na promenu rešenja da će da piše da finansira iz sopstvenih sredstava.
To sam poslao polovinom septembra i zvali su me početkom oktobra da taj zahtev pošaljem na nekom zvaničnom papiru i krajem oktobra mi je to prepravljeno, onda sam ja uplatio moj deo, Država je zatim kroz nekih 14 dana uplatila svoj deo i ja sam konačno posle tačno 7 meseci čekanja preuzeo auto.

@sarcevic čestitke na kupovini!

Zar ne mogu senzore da ti upare tamo gde si menjao gume?

Što se tiče ovlašćenih servisa, to je generalno boljka sa većinom brendova. Ja imam katastrofalno iskustvo sa Hyundaijem i muka me hvata kad pomislim da uskoro treba da idem opet kod njih.

Danas sam bio u Volvo servisu u 7 ujutru, tad su mi zakazali termin, da bi rešili problem sa očitavanjem senzora protiska guma u felnama sa unitašnje strane
10ak mi su prvo popunjavali podatake a onda su odvezli auto na "dijagnostiku", posle 15 min je došao serviser koji je zaključio da auto ne vidi senzore (u principu sam i ja to znao! Zbog toga sam došao) onda je je rekao da oni nemaju eksteeni čitač tih senzora i da za to osem kod nekog malo ozbiljnijeg vulkanizera pa da mi očita pa onda oni mogu da upišu u kompjuter vozila preko dijagnostike, onda su kao još nešto radili pola sata i posle jedno sat i dvadest minuta ukupno od kad sam došao su mi se izvinili i rekli da oni to ne mogu da reše.
Nisu znali da mi kažu ni koji senzori su kompatibilni sa ovim autom ništa od njih nisam saznao.
Njihov predlog je da vratim stare felne 🙁 ili da ovako vozim do marta

kaparisao sam ga polovinom aprila kad je stigao, onda su mi dali papire i ja sam to kompletirao i predao negde sredinom jula u ministarstvo,
Sto ti je toliko dugo trebalo da kompletiras papire? Jel to nesto tvojom krivicom ili se dugo ceka na nesto?

Nisu znali da mi kažu ni koji senzori su kompatibilni sa ovim autom ništa od njih nisam saznao.
Njihov predlog je da vratim stare felne 🙁 ili da ovako vozim do marta
Uzas, ne daj boze da zatreba neka ozbiljnija servisna intervencija na autu...

Ako nisu OE senzori onda me ne čudi to neznanje.

Koliko godina smo daleko od kupovine dobrih EV polovnjaka sa novom aftermarket kineskom baterijom umesto istrosene originalne?

Desetak godina verovatno, a možda i nikad. Kinezi trebaju da imaju neku računicu da ponude tako nešto. Preko čega bi išla prodaja i isporuka, to je ogroman i težak paket, ko bi ti to ugrađivao, skidao originalnu bateriju, itd, mnogo je varijabli tu uključeno. Mnogo je isplativije da se baterije popravljaju i menjaju problematične ćelije, nego da se to gleda kroz zamenu celokupnog sklopa baterije.

Konektor sam vratio ali nisam gurnuo do kraja, da ga koliko-toliko zaštitim od prašine.
Problem je sto tako moze da sprzi/upali spojnicu/kablove usled loseg kontakta, ako krenu kontakti da se dodiruju zbog vibracija tokom voznje.
Auto elektricari bi trebali da imaju zatvarace spojnica, to ti je najsigurnije resenje.

Problem je sto tako moze da sprzi/upali spojnicu/kablove usled loseg kontakta, ako krenu kontakti da se dodiruju zbog vibracija tokom voznje.
Auto elektricari bi trebali da imaju zatvarace spojnica, to ti je najsigurnije resenje.

Nema šanse, mora baš dobrano da se stisne da bi se napravio kontakt. Veća je verovatnoća da ispadne od vibracija, ali hvala na predlogu, zatvarač je svakako najelegantnije rešenje, svratiću do nekog kad mi bude usput.

Koliko godina smo daleko od kupovine dobrih EV polovnjaka sa novom aftermarket kineskom baterijom umesto istrosene originalne?
Vrlo verovatno da se to nikada nece desiti. Baterija za EV je jedan vrlo slozen sistem koji se sastoji iz celija, celije cine module, moduli bateriju. Svime tim upravlja BMS, i ko zna jos koliko sistema kao sto je npr za hladjenje, merenje itd. Proizvodjaci zakljucavaju BMS, koji moze da prepozna da li je ugradjeni modul originalan. To se naravno radi iz bezbednosnih razloga, da nekom ne bi palo na pamet da nesto budzi...

Tako da, mnogo je realnije da ce se stari EV servisirati modulima rashodovanih vozila. Naravno, i proizvodjac mora da obezbedi dostupnost originalnih rezervnih delova, u ovom slucaju 15 godina od prestanka proizvodnje vozila.

Da li ima još neko da je uspešno dobio subvenciju i da objasni ceo proces i iskustvo?

Razmišljam i ja da kupim električan auto na lizing, ali me sad buni malo ovo što je rekao @sarcevic da treba da se da u kešu odmah preko 50%

Ja sam mislio da se daje maksimum tipa 30% i da mi posle država uplati tih 5000€ na moj račun ili na račun lizing kuće za naredne rate.

@sarcevic Kakva je procedura ako se onda uzima na kredit?

Takođe da li se prvo registruje auto pa se predaju papiri za subvenciju ili se registruje tek kad se dobije rešenje. Pretpostavljam da se registruje tek kad se dobije rešenje, a do tad auto stoji u salonu?

• Like
Reagovanja: mnt
Da li ima još neko da je uspešno dobio subvenciju i da objasni ceo proces i iskustvo?

Razmišljam i ja da kupim električan auto na lizing, ali me sad buni malo ovo što je rekao @sarcevic da treba da se da u kešu odmah preko 50%

Ja sam mislio da se daje maksimum tipa 30% i da mi posle država uplati tih 5000€ na moj račun ili na račun lizing kuće za naredne rate.

@sarcevic Kakva je procedura ako se onda uzima na kredit?

Takođe da li se prvo registruje auto pa se predaju papiri za subvenciju ili se registruje tek kad se dobije rešenje. Pretpostavljam da se registruje tek kad se dobije rešenje, a do tad auto stoji u salonu?

Konkretno na mom primeru cena auta je 36000 eur (30000 + pdv 6000)
Učešće 15% od 30000 = 4500 + 6000 pdv = prvo plaćanje 10500 + one njihove obrade i ostale nadoknade kod mene npr 11300 i onda država plati 5000 tako da je dato ono inocijalno 16300 a 20500 ide kroz rate sa nekom kamatom nije 50% ali je veliko učešće
Na prvoj ponudi je bilo dugačije npr
7600 inicijalno država 5000 a na rate 26500

Ali državni uslov ja da učešće bude min 15% + pdv koji je u tom odnosu nekih 16% i državna subvencija od 5000 je u ovom slučaju skoro 14% znači sve zajedno 45% + inicijalni troškovi skoro 50%

Zato sam ja odustao od te varijante i finansirao cela kola iz sopstvenih sredstava

Ja sam takođe uzeo auto na finansijski lizing uz subvenciju. Učešće sa moje strane bilo je 15%, a subvencija je pokrila drugih 15%. Prvi put čujem za ovaj deo u vezi sa isplatom PDV-a.

Koliko znam, ovo je i jedini način kada se auto uzima na lizing. Subvencija se uvek isplaćuje kao deo učešća i uvek na račun lizing kuće. U mom slučaju proces je bio sledeći: podnošenje zahteva za subvenciju (što je moguće samo uz dokument auto-kuće koja garantuje da je vozilo spremno za isporuku odmah), zatim čekanje rešenja o subvenciji, potom uplata mog dela učešća od 15% na račun lizing kuće, pa slanje potvrde ministarstvu o izvršenoj uplati. Nakon toga se čeka da ministarstvo uplati svoj deo, pa sledi proces registracije i osiguranja vozila, i na kraju preuzimanje auta.

Kao što možeš da vidiš, proces ima dosta koraka i ume da potraje. U mom slučaju, od kaparisanja auta do isporuke prošlo je oko sedam meseci. Naime, zahtev za subvenciju predao sam početkom jula. Nakon što mi se niko nije javio skoro dva meseca, odlučio sam da pozovem ministarstvo da vidim šta se dešava. Na moje iznenađenje, saznao sam da je originalni budžet namenjen subvencijama potrošen nekoliko dana pre nego što sam podneo zahtev. Rekoh, super što ste mi javili i što niste pustili da čekam u prazno. Bilo kako bilo, rekli su mi da rade na tome da prošire budžet i da zbog toga ništa nisu govorili, ali da, s obzirom na stanje u državi, nisu sigurni da će uspeti.

Tu mi je već bilo dosta svega i odlučio sam da odustanem od kupovine auta, što sam mogao da uradim bez penala jer je ugovorom definisan rok isporuke od tri meseca svakako bio probijen. Na moje „hoću da odustanem od kupovine auta i da mi vratite pare“, iz inače veoma "uslužnog" Lynk & Co salona dobio sam odgovor „gužva nam je u salonu, pozvaćemo vas kasnije“. Sreća u nesreći je što me niko nije pozvao naredne dve nedelje — taman dovoljno da ministarstvo odobri dodatna sredstva i nastavi program subvencija. Tako da sam ja ipak pozvao njih (a i banku) da javim da ipak neću odustati od auta.

@sarcevic @ormo
Hvala vam puno na odgovorima.
Po vašem mišljenju da li je bolje uzeti kredit ili lizing i zašto?
Pretpostavljam da ste više za lizing čim ste obojica izabrali lizing (bar inicijalno sarcevic)

Da li ste se raspitali možda kolike su cene redovnih servisa konkretno za vaš auto?

U mom slučaju (nekomercijalna ponuda), lizing je bio povoljniji. To je jedini razlog zašto sam uzeo.

Što se tiče redovnog servisa, nisam pitao pa ne znam koja je cena.

Da li neko možda zna da li postoji neka osiguravajuća kuća kod koje može Tesla da se kasko osigura u Srbiji?

Ne postoji, uslov da bi neki auto mogao da se kasko osigura jeste da postoji ovlasceni distributer i serviser u zemlji.

Baš sam razmišljao kako promašena investicija po meni. Za grad je dosta 50km dometa. Za daleka putovanja je zamorno ako nemaš bar 500km elektro dometa pri 130KM/h na auto putu. Da ne spominjem da za cenu auta može postojećim vozilom da se pređe preko 300 000 km roadtripova.

500km dometa pri 130km/h trenutno nema ni jedan auto. Za 26K eura koliko ga je koštao Link&co 02 je odlična kupovina.

Baš sam razmišljao kako promašena investicija po meni. Za grad je dosta 50km dometa. Za daleka putovanja je zamorno ako nemaš bar 500km elektro dometa pri 130KM/h na auto putu. Da ne spominjem da za cenu auta može postojećim vozilom da se pređe preko 300 000 km roadtripova.

Da ti kažem iskreno - 90% ljudi ne kupuje auto racionalno, uvek je još nešto umešano. Tako da, gledajući tu logiku, mogao je da kupi i Auris iz 2007me i da pređe milion km roadtripova.

Ni Nio ET7 sa 150kwh?
Hah, on verovatno moze. Nisam ni znao da postoji taj model sa 150kwh baterijom, sad vidim da je to bruto, tj 140kwh neto.

Cisto sumnjam da auto sa tako teskom baterijom moze da trosi ispod 25kwh pri 130kmh, i to po lepom vremenu. Sto mu dodje oko 560km dometa

Ako pricamo o svim uslovima pa i zimskim i 130km/h verovatno ne postoji model ( ili ja ne znam)... Ali za prolecne uslove i takvu voznju to moze Mercedes EQS 450+ a i BMW i7 ali on je bas negde na granici, ako se dobro secam sa BMW Experience sto je pricao instruktor... Mislm da je mecka bila oko 530km... za oba je potrosnja negde oko 20-21 kWh/100km pri toj brzini...

Inace, uskoro stize BMW ix3 u Srbiju pa idem da ga testiram 😃

Ako pricamo o svim uslovima pa i zimskim i 130km/h verovatno ne postoji model ( ili ja ne znam)... Ali za prolecne uslove i takvu voznju to moze Mercedes EQS 450+ a i BMW i7 ali on je bas negde na granici, ako se dobro secam sa BMW Experience sto je pricao instruktor... Mislm da je mecka bila oko 530km... za oba je potrosnja negde oko 20-21 kWh/100km pri toj brzini...

Inace, uskoro stize BMW ix3 u Srbiju pa idem da ga testiram 😃

Rasprodat kažu za celu 2026, i zbog toga odložen za Ameriku. Kapiram da će biti kod nas nešto komada, ali ne da se konfiguriše nego da se kupi 'as is'. Tako bude i jeftinije.

@Snejk

Ma to se busaju malo da je rasprodat ( odlazeci CEO je rekao da su skoro rasprodati, verovatno u zelji da ode u pozitivnom svetlu posto se nije bas proslavio), bice ga mada je interesovanje ogromno, sto i ne cudi kada se pogledaju recenzije gde su pratkicno svi odusevljeni... Problem je i sto nova fabrika u Madjarskoj nije skroz spremna... onda krece i u Kini proizvodnja pa i u Meksiku za USA gde je i inicijalni plan bio da krene kasnije od leta 2026....

Sto se tice indivudualne konfiguracije, malo su promenili u odnosu na dosadasnju praksu, gde prakticno ima 3 varijante: Osnovna, M Sport i M Sport Pro...

Za razliku od pre sada su dodaci na svaku verziju minimalni i ne uticu na isporuku jer npr nema vise da se na osnovnu verziju doda M paket gde se menja i izgled, nego se mora odmah ici na tu verziju, a M Sport Pro je prakticno full oprema sa nekim sitnicama koje se mogu dodati i koje su sustinski sf otkljucavanje ( videcemo da li ce to moci naknadno da se otkljuca kod kodera) kao npr Napredni asistent za voznju po auto putu i gradu koji je dodatak...

Kod osnovne verzije cak je i automatski stiklirana varijanta za klimu i head up displej i harman kardon ozvucenje u okviru Innovations paketa, gde ako se to skine ostaje sve isto samo se gubi 3. zona klime, par dodatnih zvucnika i head up displej sto u praksi znaci par plasticnih pokrivalica na tim mestima... Cak su i kod izbora sedista ukinuli mogucnost da se biraju drugacija nego ona koja su u toj verziji ( ako se izaberu sedista koja nisu u okviru te verzije automatski se menja i verzija automobila)...

Sto i nije lose jer je jednostavnije i lakse za konfiguraciju...

Ako nekog zanima detaljnije moze da pogleda u konfiguratoru... a ja sam se igrao malo jer mi je u izboru za novi auto sledece godine pa ko hoce da vidi moju varijantu evo je:

https://configure.bmw.de/de_DE/configid/fuv0vv7p

Nazad
Vrh Dno